Μαρία Βαρύτη: «Δεν έχουμε δει ούτε ένα έργο να παραδίδεται στους δημότες»

 Μαρία Βαρύτη: «Δεν έχουμε δει ούτε ένα έργο να παραδίδεται στους δημότες»

Η υποψήφια δήμαρχος Παγγαίου Μαρία Βαρύτη μίλησε στο Ράδιο Πρωινή.

Για την απόφαση της να είναι υποψήφια Δήμαρχος. Την έως τώρα προσπάθεια της και όσα δηλώνει στις συζητήσεις της με τους πολίτες.

Η συνέντευξη

Ερώτ: Να πούμε ποια είστε καταρχήν…

Απαντ: Βέβαια, να πούμε, να ενημερώσουμε και τον κόσμο. Ονομάζομαι Μαρία Βαρύτη, είμαι δικηγόρος στην Καβάλα εδώ και 25 χρόνια, μένω μόνιμα στη Νικήσιανη επίσης 25 χρόνια, στον τόπο καταγωγής του πατέρα μου. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη και επέλεξα να έρθω να μείνω στον τόπο καταγωγής του πατέρα μου ,τη Νικήσιανη, γιατί μου αρέσει ο τόπος μου, γιατί μου αρέσει η ησυχία και η ομορφιά που έχει το Παγγαίο και θέλω να τα απολαμβάνω καθημερινά. Είμαι παντρεμένη με τον Λεωνίδα Θεοδοσιάδη από την Γεωργιανή και έχουμε 3 παιδιά. Η Κλειώ είναι πλέον φοιτήτρια Νομικής στη Κομοτηνή, ο Ιάσων πηγαίνει στη Β’ τάξη Λυκείου και η Νεφέλη στη Γ’ τάξη Γυμνασίου. Δραστηριοποιούμαι όπως είπα τα τελευταία 25 χρόνια ως μάχιμη δικηγόρος στην Ελευθερούπολη αλλά και στην Καβάλα  γενικότερα. Συμμετέχω όσο πιο ενεργά μπορώ  στις δραστηριότητες των παιδιών μου, στο δήμο και σε όλη την ζωή της περιοχής.

Ερωτ: Πώς ξεκίνησαν όλα και πώς βρεθήκατε υποψήφια δήμαρχος;

Απαντ: Πώς ξεκίνησαν όλα, πολύ όμορφη ερώτηση! Όλο το τελευταίο διάστημα, εδώ και ένα περίπου χρόνο έβλεπα τις τεράστιες δυνατότητες εξέλιξης του δήμου να παραμένουν ανεκμετάλλευτες, την ανησυχία του κόσμου για αυτήν εδώ την στασιμότητα και αφουγκραζόμουν τις ανησυχίες τους. Έβλεπα τα ορεινά χωριά του δήμου να ερημώνουν, να κλείνουν τα μαγαζιά, να κλείνουν οι ταβέρνες και οι καφετέριες. Στον αντίποδα αυτών, έβλεπα μια άναρχη ανάπτυξη  στη παραλία, μεγάλη ανάπτυξη με πάρα πολύ κόσμο να επισκέπτεται το δήμο, ωστόσο να αυξάνονται και πάρα πολύ τα προβλήματα και των επισκεπτών, αλλά και των δημοτών κυρίως, και αποφάσισα μετά από την προτροπή φίλων και γνωστών να πάρω το ρίσκο και να ηγηθώ μιας ομάδας που θα προσπαθήσουμε να δούμε το Παγγαίο με άλλο μάτι και να το φέρουμε ψηλά!

Ερωτ: Χωρίς να έχετε οποιαδήποτε σχέση με την αυτοδιοίκηση μέχρι εκείνη τη στιγμή, μέχρι και πρόσφατα δηλαδή;

Απαντ: Είχα σχέση με την αυτοδιοίκηση. Από το 2011 συμμετέχοντας ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος 3 φορές, δεν είχα βέβαια την τιμή να εκλεγώ, αλλά παρακολουθούσα πολύ στενά τις εξελίξεις του δήμου, διακριτικά, από απόσταση. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που μου αρέσει να κάνω φασαρία χωρίς να έχω τη δυνατότητα να συμμετέχω ενεργά μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, οπότε παρακολουθούσα, είχα τους προβληματισμούς μου, είχα τις σκέψεις μου και θεωρώ ότι αν μου δοθεί η ευκαιρία θα τα υλοποιήσω.

Ερωτ: Η εμπειρία. Πώς είναι η διαδρομή μέχρι τώρα; Έχετε κάνει μια διαδρομή. Από την Κυριακή 10/9  είστε και με τη βούλα του δικαστηρίου συνδυασμός που μετέχει στις εκλογές. Πείτε μας μέχρι τώρα τι έχετε συναντήσει, τι έχετε καταλάβει, τι έχετε ζήσει;

Σε σχέση με τον κόσμο εννοείται; Και το γεγονός ότι είστε υποψήφια δήμαρχος. Άλλο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, άλλο υποψήφια δήμαρχος.

Απαντ: Εννοείται.  Είναι συνεχείς οι επαφές μας με τον κόσμο. Επισκεπτόμαστε  τους οικισμούς του δήμου  όσο περισσότερο μπορούμε,  ακούμε τους προβληματισμούς των δημοτών μας και βλέπουμε τις ελλείψεις που έχουν οι περισσότεροι από τους οικισμούς του δήμου. Μας μεταφέρει ο κόσμος τις ανησυχίες του για αυτή την κατάσταση. Παράλληλα θεωρούμε πως μπορούμε να κάνουμε τομές για το δήμο, να διορθώσουμε ισχύουσες πρακτικές που δεν λειτουργούν πια, να εκμεταλλευθούμε τις τεράστιες δυνατότητες εξέλιξης του τόπου και να προχωρήσουμε μαζί με τους δημότες σε έναν όμορφο δήμο Παγγαίου.

Ερωτ: Φαντάζομαι ότι έχει αλλάξει η ζωή σας στην καθημερινότητά σας έτσι δεν είναι;

Απαντ: Εννοείται έχει αλλάξει πάρα πολύ η ζωή μου. Είμαι πλέον πολλές ώρες μαζί με τον κόσμο, μαζί με τους συνεργάτες μου συζητάμε, μιλάμε, προσπαθούμε να βρούμε τον τρόπο να επικοινωνήσουμε το πρόγραμμά μας, το οποίο είναι ήδη έτοιμο. Κυκλοφορεί ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περιέχει τους βασικούς στόχους του προγράμματός μας και πολύ σύντομα θα είναι στη διάθεση των δημοτών και σε έντυπη μορφή και πιστεύω ότι στο τέλος θα φανεί η μεγάλη ανταπόκριση που δείχνει ο κόσμος στην παρουσία μας. Στα χωριά, στους οικισμούς και μέσα στην Ελευθερούπολη μας αγκαλιάζει ο κόσμος – αγκαλιάζει την προσπάθεια μας και χαίρεται που θα του δοθεί η ευκαιρία να διαλέξει στις εκλογές μία νέα διοίκηση.

Ερωτ: Θέλω να σας ρωτήσω σχετικά με το ιδεολογικό αυτής της προσπάθειας: αν έχει ιδεολογική βάση ή αν σας καλύπτει όπως γίνεται με τους περισσότερους λένε είμαστε ένας ανεξάρτητος συνδυασμός έχουμε μέσα πολίτες προερχόμενους από όλους τους χώρους τους ιδεολογικούς και τα λοιπά και τα λοιπά

Απαντ: Ισχύει το τελευταίο στον συνδυασμό μας. Ο καθένας βέβαια έχει τις προσωπικές ιδεολογικές του τοποθετήσεις, αλλά όντως στον συνδυασμό μας συμμετέχουν άνθρωποι από όλους τους πολιτικούς χώρους, νέοι άνθρωποι, άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, είμαστε ένας πολυσυλλεκτικός συνδυασμός. Προσπαθούμε και τα συγκεράσουμε όλες τις απόψεις, τις προτάσεις και τις ιδέες των συμβούλων μας για να καταφέρουμε κάτι καλύτερο για τον τόπο.

Ερωτ: Πάντως βλέπω ότι μιλάτε για στασιμότητα, δηλαδή έχουμε να κάνουμε με μια διοίκηση η οποία λέτε ότι απλά άφησέ το πράγμα στάσιμο. Έτσι την περιγράφετε τη διοίκηση.

Απαντ: Δυστυχώς, είναι έτσι ακριβώς! 9 χρόνια τώρα ακούμε για μελέτες, για δημοπρατήσεις έργων πολλών εκατομμυρίων… Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε δει ούτε ένα έργο να παραδίδεται στους δημότες. Ούτε μια κορδέλα, όπως λέμε, να κόβεται. Αυτό εδώ είναι ένα λυπηρό φαινόμενο, οι δημότες θέλουν να βλέπουν έργα και όταν μιλάμε για έργα δεν εννοούμε τα πεζοδρόμια,  τις πλατείες. Ο κόσμος θέλει έργα σημαντικά που θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητάς του, που θα φέρουν ανάπτυξη στο δήμο, που θα κάνουν το δήμο να μπει σε κίνηση και να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που έχει.

Ερωτ: Υπάρχει το στοιχείο του πολιτικού πολιτισμού; Το λέω αυτό έχοντας κατά νου και μια διαμαρτυρία-καταγγελία που έγινε από εσάς πρόσφατα.

Απαντ: Γίνονται προσπάθειες να μην υπάρχει αυτός ο πολιτικός πολιτισμός. Θέλω όμως να πιστεύω ότι έχουμε τις αντιστάσεις να προχωρήσουμε με πολιτικό πολιτισμό. Να διακοπούν αυτά τα φαινόμενα, για να μπορέσει ο δήμος – να μπορέσουμε  όλοι μας, να συγκεράσουμε τις διαφορές μας και τις διαφορετικές απόψεις μας και να προχωρήσουμε όλοι μαζί προς ένα δήμο πρότυπο, ένα δήμο έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μέλλοντος.

Ερωτ: Από δω και πέρα, τι προεκλογική εκστρατεία θα κάνετε; Αν θα κάνετε ομιλίες, περιοδείες; Είναι λίγο και το πόσο ανταποκρίνεται ο κόσμος, τι δουλειές έχει… άλλες δουλειές ο κόσμος.

Απαντ: Δυστυχώς η προεκλογική περίοδος φέτος είναι σε μια περίοδο που όλοι οι δημότες μας έχουν τις επαγγελματικές τους προτεραιότητες. Οι δημότες που είναι στον παραλιακό τομέα, έχουν ακόμα τους τουρίστες και έχουν ακόμα αρκετή κίνηση ευτυχώς – έχουν ακόμα αρκετή κίνηση – οπότε δεν μπορούν εύκολα να συμμετέχουν στις προεκλογικές συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις μας. Οι αγρότες από την άλλη είναι σε περίοδο που έχουν τις συγκομιδές τους, τις καλλιέργειες τους, που πρέπει άμεσα να ασχοληθούν και δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου να δώσουν προτεραιότητα στις προεκλογικές συγκεντρώσεις και στη συνέχεια να ασχοληθούν με τις δουλειές τους. Αλλά παρόλα αυτά ήδη έχουμε ξεκινήσει τις επισκέψεις μας στους οικισμούς του δήμου, οι οποίες θα ενταθούν  τις επόμενες ημέρες. Προς το παρόν προγραμματισμός μας είναι να κάνουμε επιλεγμένες συγκεντρώσεις και ομιλίες στις πρωτεύουσες των δημοτικών ενοτήτων για να μας γνωρίσουν καλύτερα ο κόσμος, να ακούσει τις θέσεις μας, το πρόγραμμά μας, το όραμά μας για τον δήμο. Και βασικά να μας γνωρίσει, να δει με  ποιους ανθρώπους θα έχει να κάνει στο μέλλον και με ποιους ανθρώπους θα κληθεί να συνεργαστεί.

Ερωτ: Ναι αυτό που είπατε πάντως δεν είναι καλό σημάδι δηλαδή. Γιατί υπάρχει παντού ότι ο κόσμος δεν είναι ο κόσμος που ξέραμε στις εκλογές του ‘19 δεν ανταποκρίνεται όπως παραδοσιακά ανταποκρίνονταν στις δημοτικές εκλογές στις τοπικές εκλογές και δεν ξέρω αν αυτό το πράγμα θα το δούμε και στην κάλπη – υπό την έννοια ότι θα έχουμε την προσέλευση όπως στις εθνικές και τη μεγάλη αποχή.

Απαντ: Θέλω να πιστεύω ότι στις δημοτικές εκλογές ο κόσμος θα κινητοποιηθεί, θα ενεργοποιηθεί και θα αφυπνιστεί.  Γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη να δει τον τόπο του να προοδεύει, να προχωράει και τώρα στις εκλογές θα του δοθεί η ευκαιρία να εκφραστεί ως προς αυτό. Να δηλώσει τις θέσεις του, να δηλώσει το πώς θέλει να προχωρήσει ο δήμος, πως θέλει να συνεχίσει τη ζωή του ο δημότης μέσα στον δήμο. Οπότε πιστεύω ότι θα έχει μεγαλύτερη κινητοποίηση και μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκλογές.

Διαβάστε επίσης