• 6 Μαΐου 2024,

Με χρήματα της Περιφέρειας ΑΜΘ το έργο στη γέφυρα- Σε 24 μήνες η ολοκλήρωση του

 Με χρήματα της Περιφέρειας ΑΜΘ το έργο στη γέφυρα- Σε 24 μήνες η ολοκλήρωση του

Τα καλά νέα των χθεσινών ανακοινώσεων του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου αφορούν την επίλυση του βασικού προβλήματος. Εξασφαλίστηκαν χρήματα για να διορθωθεί η σημαντική ζημιά από την κατάρρευση της γέφυρας. Είναι χρήματα της Περιφέρειας ΑΜΘ, περίπου 5 εκ ευρώ.

Τα άσχημα νέα αφορούν το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ενεργειών αφού αυτές περιγράφεται ότι θα διαρκέσουν 1,5 με 2 χρόνια! Από εδώ και πέρα πρέπει: 1)Να συνταχθεί προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας ΑΜΘ με την Εγνατία Οδό ΑΕ 2)Αυτή να εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο 3) Να υπογραφεί.

Αμέσως μετά επακολουθούν τα εξής βήματα: 1) Εκπόνηση δύο απαραίτητων μελετών (από τα στελέχη της Εγνατίας Οδού ΑΕ ή ιδιώτη; Αν είναι ιδιώτης ο μελετητής θα πρέπει να γνωρίζουμε αν θα μεσολαβήσει απευθείας ανάθεση ή διαγωνισμός) 2) Δημοπράτηση κι υλοποίηση του έργου. Συμπέρασμα; Ενώ από χθες υπάρχουν λεφτά  για τη γέφυρα, θα πρέπει να κάνουμε αρκετή υπομονή για την επί της ουσίας αποκατάσταση της σημερινής κατάστασης.

Ήδη από οι πολίτες δηλώνουν τη δυσφορία τους μιας και το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα τους φαίνεται αρκετά μεγάλο. «Δεν γίνεται διαφορετικά» απάντησε ήδη ο κ. Μέτιος. Σημείωσε μάλιστα ότι επ’ αυτού συμφωνούν η Εγνατία Οδός ΑΕ και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜΘ. Η παρούσα στη συνέντευξη τύπου αντιδήμαρχος κ. Ευαγγελία Δρακονάκη δεν φαίνεται να κάνει διαφορετική πρόβλεψη. Που καταλήγουμε; Η γέφυρα κατέρρευσε στις 9 Νοέμβρη του 2018. Πρόσφατα διαπιστώσαμε ότι η απαραίτητη πραγματογνωμοσύνη για την αιτία κατάρρευσης θα αργήσει. Χθες καταλάβαμε ότι θα αργήσει (ακόμη περισσότερο) η αποκατάσταση της οδού Ερυθρού Σταυρού στο ίδιο σημείο.

Αναλυτικό ρεπορτάζ από τις ανακοινώσεις Μέτιου

Για τρεις διαφορετικούς λόγους ξεχώρισε η χθεσινή μεσημβρινή συνέντευξη του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου που παραχωρήθηκε στο δημαρχείο της Καβάλας παρουσία της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα και άλλων συνεργατών της. χθες πληροφορηθήκαμε για πρώτη φορά, οριστικά κι επίσημα, ότι τα χρήματα για το απαραίτητο έργο αποκατάστασης της γέφυρας θα προέρθουν από την Περιφέρεια ΑΜΘ έως το ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ.

Ταυτόχρονα διαπιστώθηκε ότι θα κυλήσει αρκετός χρόνος έως ότου αποκατασταθεί το πρόβλημα διέλευσης μπροστά από το παλιό νοσοκομείο, καθώς μόνο η εκπόνηση δύο απαραίτητων μελετών για το έργο απαιτεί διάστημα δύο περίπου ετών.

Ο τρίτος λόγος για τον οποίον ξεχώρισε η συνέντευξη του Χρήστου Μέτιου σχετιζόταν με τους χαρακτηρισμούς για τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρο Μαρκόπουλο. Για πρώτη φορά οκ. Μέτιος σχολίασε τόσο αρνητικά τον αντιπεριφερειάρχη, με τον οποίον φανερά ακολουθούν χωριστές πολιτικές διαδρομές εδώ και καιρό. Αφορμή των χαρακτηρισμών στάθηκε επιστολή του κ. Μαρκόπουλου προς τον κ. Μέτιος στις αρχές του έτους.

Κατά την έναρξη της συνεντεύξεως τύπου η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα ξεκαθάρισε ότι η συνέντευξη αφορούσε στον κ. Μέτιο, αλλά συμπλήρωσε ότι όλα όσα επρόκειτο να ακουστούν αφορούν συνολικά σε όλους τους Καβαλιώτες. Η δήμαρχος ανέφερε τις δικές της ενέργειες μετά την κατάρρευση της γέφυρας. Παρά την επίθεση που δέχθηκα, παρατήρησε, δεν έκανα πίσω. Θύμισε τις επαφές της στην Κομοτηνή και στην Αθήνα, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ο περιφερειάρχης κατανόησε τη σοβαρότητα του θέματος.

Ο Χρήστος Μέτιος στη διάρκεια της συνεντεύξεως τύπου προσπάθησε πολλές φορές να εξηγήσει την καθυστέρηση που ακολούθησε από το αρχικό γεγονός έως τη χθεσινή του εξαγγελία. Έκανε λόγο για τη γραφειοκρατία και τις επαφές που έπρεπε να προηγηθούν. Αναφορικά με τη γέφυρα, ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση των πέντε εκατομμυρίων ευρώ από τον δικό της προϋπολογισμό. Σε συνεργασία με την Εγνατία Οδό ΑΕ και με την υπογραφή σχετικής προγραμματικής σύμβασης η εταιρεία θα εκπονήσει στατική και κυκλοφοριακή μελέτη.

Στη συνέχεια και μέσω των μελετών θα προκύψει το είδος του έργου αποκατάστασης του κυκλοφοριακού προβλήματος. Έτσι είτε θα αποκατασταθεί η γέφυρα, είτε θα υιοθετηθεί όποια λύση προταθεί από την Εγνατία Οδό ΑΕ. Η καθυστέρηση υπήρξε, δήλωσε ο περιφερειάρχης, αλλά έπρεπε να προηγηθούν άλλες ενέργειες. Σχετικά με την περιμετρική, επανέλαβε ότι από το υπουργείο προκύπτει ποσό δύο εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μελέτες του έργου.

Επανέλαβε επίσης τις πρωτοβουλίες της περιφέρειας για το έργου του ημικόμβου στην Πέρνη, διαπλάτυνσης του δρόμου προς το αεροδρόμιο, ημικόμβου στο Οφρύνιο – Εγνατία – παραλιακή Εγνατία. Όλα όσα ανακοινώνουμε σήμερα, αλλάζουν το κλίμα στην Περιφερειακή Ενότητα και στην πόλη της Καβάλας, εξήγησε ο κ. Μέτιος.

Αναφορικά με την υπογραφή της σύμβασης με την Εγνατία Οδό ΑΕ που εμπλέκεται και στα υπόλοιπα έργα, θα πρέπει να ετοιμαστεί το σχετικό κείμενο και να εγκριθεί από το περιφερειακό συμβούλιο.

Ο Χρήστος Μέτιος ρωτήθηκε για επιστολή με παρατηρήσεις του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου που έλαβε στις 3 Ιανουαρίου 2019. στη συγκεκριμένη επιστολή ο κ. Μαρκόπουλος ασκούσε κριτική στον περιφερειάρχη για κάποια από τα έργα, τα οποία χθες ανακοινώθηκαν επίσημα. Ο κ. Μέτιος απέρριψε την κριτική λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν επιτρέπω σε κανένα τέτοια συμπεριφορά. Δεν μπορώ να τον πάρω στα σοβαρά, ούτε μπορώ να συνεργαστώ μαζί του».

 

 

Διαβάστε επίσης