Με εντολή του Δασαρχείου ξηλώθηκαν 10 παγκάκια από το δάσος του Ζυγού- Ήταν προσφορά επιχειρήσεων

 Με εντολή του Δασαρχείου ξηλώθηκαν 10 παγκάκια από το δάσος του Ζυγού- Ήταν προσφορά επιχειρήσεων

Στην μικρή κοινωνία του χωριού Ζυγός- σε μικρή απόσταση από την πόλη της Καβάλας- συζητείται έντονα περιστατικό που έγινε περίπου πριν από έναν μήνα και αφορά την εθελοντική δραστηριότητα του γνωστού Φυσιολατρικού Συλλόγου του χωριού.

Πρόκειται για την τοποθέτηση εντός του δάσους της περιοχής τραπεζοπαγκακιών (τραπέζι μαζί με παγκάκια, ενιαία κατασκευή) τα οποία στη συνέχεια ξηλώθηκαν και απομακρύνθηκαν καθώς με τη διαδικασία και την ενέργεια διαφώνησε το Δασαρχείο Καβάλας.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Φυσιολατρικός Σύλλογος του χωριού που είναι δραστήριος απευθύνθηκε σε ιδιώτες και τους έπεισε να του κάνουν δωρεά αυτά τα τραπέζια (μαζί με παγκάκια) προκειμένου να τα τοποθετήσει στο δάσος κοντά στο χωριό. Σκοπός του ήταν να επωφελούνται οι μόνιμοι κάτοικοι και οι εκδρομείς στην περιοχή. Τα 10 παγκάκια αυτά ήταν σχετικά βαριές κατασκευές από σίδερο που σύμφωνα με πληροφορίες είχαν κόστος το κάθε ένα 500ευρω!

Όλα προέρχονταν από δωρεά επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και ο Φυσιολατρικός Σύλλογος του χωριού με δική του δουλειά επέλεξε τα σημεία και έκανε την τοποθέτηση των τραπεζιών-παγκακιών. Μία διαδικασία τοποθέτησης που δεν ήταν καθόλου απλή. Λίγες ημέρες μετά και αφού όλα είχαν τελειώσει, το Δασαρχείο Καβάλας εντόπισε τα διάσπαρτα στο δάσος τραπεζοπαγκάκια.

Έλεγξε ποιος τα είχε εγκαταστήσει και ζήτησε από το σύλλογο να τα απομακρύνει. Ο σύλλογος προσπάθησε να πείσει το Δασαρχείο Καβάλας για την αναγκαιότητα της ενέργειας του. Εξήγησε τις καλές του προθέσεις αλλά δεν έπεισε. Υποχρεώθηκε λοιπόν και επανήλθε σε όλα τα σημεία ξηλώνοντας τα τραπέζια- παγκάκια. Στο χωριό κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πως είναι δυνατόν στο τέλος να επικρατεί η νομοθεσία, η οποία είναι και αυστηρή και υπερβολική. Οι κάτοικοι του χωριού υποστηρίζουν ότι πάντα ο Φυσιολατρικός Σύλλογος Ζυγού είχε καλές προθέσεις.

Ήταν φιλικός προς τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και με συγκεκριμένες ενέργειες προστάτευε και προστατεύει το περιβάλλον κοντά στο χωριό. Θεωρεί ότι επρόκειτο για παρεξήγηση από πλευράς του Δασαρχείου, στο οποίο ασκεί κριτική ότι δεν μπόρεσε να καταλάβει -άσχετα από το τι λένε οι νόμοι- τις προθέσεις ενός συλλόγου που ξεχωρίζει για δραστηριότητες του υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος που γίνονται σταθερά και όλο το χρόνο. (φωτογραφία αρχείου)

Διαβάστε επίσης