• 19 Απριλίου 2024,

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ο φετινός εορτασμός του Αγίου Αποστόλου Παύλου στην πόλη της Καβάλας (φωτογραφίες-video)

 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ο φετινός εορτασμός του Αγίου Αποστόλου Παύλου στην πόλη της Καβάλας (φωτογραφίες-video)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε ο εφετινός εορτασμός του Αγίου Αποστόλου Παύλου στην πόλη της Καβάλας, η οποία εορτάζει και τα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της, στον πανηγυρίζοντα ιερό καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κατά το διήμερο 28 και 29 Ιουνίου.

Το απόγευμα της Τρίτης 28.06.2022 εψάλη ο πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός και τελέσθηκε η αρτοκλασία, χοροστατούντος του Σεβ.Μητροπολίτου Κηφισίας κ. Κυρίλλου, ο οποίος προ της Απολύσεως ανέλαβε και την διακονία του θείου λόγου. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών η καθιερωμένη λιτανεία της ιεράς Εικόνος του Αγίου μετετέθη για την κυριώνυμη ημέρα της Εορτής και αντ’ αυτής πραγματοποιήθηκε η λιτή της Εορτής εντός του ιερού Ναού.

Το πρωΐ της Τετάρτης 29.06.2022 τελέσθηκε το Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ.Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ.Χρυσοστόμου και προ της απολύσεως εκκίνησε η Λιτανεία «ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ», με την λιτάνευση της ιεράς Εικόνος από ένστολα τμήματα της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, δια των οδών Ομονοίας και Κουντουριώτου, με την συνοδεία του ιερού Κλήρου και των Αρχών της Πόλης, της φιλαρμονικής μουσικής του Δ΄ Σώματος Στρατού και του Δήμου Καβάλας, τμημάτων των Πολιτιστικών Συλλόγων, και με κατάληξη το Μνημείο της αφίξεως του Αποστόλου Παύλου στην Νεάπολη παραπλεύρως του ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, έμπροσθεν του οποίου εψάλη υπαιθρίως η επετειακή Δοξολογία για τα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της Καβάλας. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε, επί τόπου, ο αξιότιμος Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Αλέξης Πολίτης.

Εν τέλει στο ΗΡΩΟΝ της Πόλεως επί του Δημοτικού Κήπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων στον απελευθερωτικό αγώνα ηρωϊκών προγόνων μας, με την παρουσία των Αρχών και των Φορέων της Πόλεως και της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Ο εφετινός εορτασμός ολοκληρώνεται το απόγευμα της κυριωνύμου ημέρας της Εορτής με τον μεθέορτο υπαίθριο Εσπερινό έμπροσθεν της μαρμαρίνης ψηφιδογραφημένης κόγχης του Μνημείου αφίξεως του Αποστόλου Παύλου στην Νεάπολη, παραπλεύρως του ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, αντί της καθιερωμένης Αγρυπνίας στους αρχαίους Φιλίππους και εξ αιτίας των εξελισσομένων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία εργασιών στον αρχαιολογικό χώρο, όπου και τα ερείπια των παλαιοχριστιανικών Βασιλικών.

Στις ιερές Ακολουθίες, οι οποίες τελέσθηκαν σύμφωνα με το ήθος και την παράδοση της Ορθοδόξου Ἐκκλησίας, μετείχαν μαζύ με τον επιχώριο Μητροπολίτη μας κ. Στέφανο οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος, κατόπιν της σχετικής αδείας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Για την διασφάλιση και την επιτυχία των όρων και των προϋποθέσεων των εορταστικών εκδηλώσεων είχε προηγηθεί ο απαραίτητος συντονισμός των εμπλεκομένων Υπηρεσιών του Δήμου και της Αστυνομικής Διευθύνσεως Καβάλας, ενώ οι ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απ’ ευθείας από το κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως στο youtube μέσω της ιστοσελίδος της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η τοπική Εκκλησία των Φιλίππων, της Νεαπόλεως και της Θάσου, συναισθανόμενη άπειρη ευγνωμοσύνη προς τους φυτουργούς της πίστεώς μας, καυχάται εν Κυρίω για τα «πρωτεία τιμής» που χάριτι Θεού κατέχει, ως η πρώτη χριστιανική Εκκλησία στην Ελλάδα και την Ευρώπη, η οποία ιδρύθηκε από τον Απόστολο Παύλο, τα ΒΗ¬ΜΑΤΑ του οποίου διέβησαν για πρώτη φορά στην ανθρωπίνη ιστο¬ρία το ευρωπαϊκό έδαφος της Ελλάδος και της ελληνίδος γής της Μακεδονίας.

Ώστε δικαίως η Νεάπολη (σημερινή Καβάλα) και η περιώνυμη αρχαία πόλη των Φιλίππων, από της πρώτης και δια της Νεαπόλεως ελεύσεως του Αποστόλου Παύλου την άνοιξη του 50 μ.Χ. στην τότε γνωστή Ελλάδα, να αποτελούν εν τοις πράγμασι την ωραία πυλη της εισόδου του ευαγγελικού μηνύματος της χριστιανικής πίστεως στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης