• 28 Μαρτίου 2024,

Με ομόφωνο ψήφισμα ολοκληρώθηκε ήρεμη συνεδρίαση για τη δομή στο «Ασημακοπούλου»

 Με ομόφωνο ψήφισμα ολοκληρώθηκε ήρεμη συνεδρίαση για τη δομή στο «Ασημακοπούλου»

Περίπου τρεις ώρες διήρκησε το βράδυ της Τετάρτης η ειδική και έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Αποδείχθηκε ότι θέμα της συζήτησης ήταν οι πρόσφυγες στη δομή του «Ασημακόπουλου» και όχι το μεταναστευτικό γενικότερα. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση ψηφίσματος το οποίο τελικά εγκρίθηκε ομόφωνα. Την πρόταση του κειμένου έκαναν ο Μάκης Παπαδόπουλος και ο Βαγγέλης Παππάς. Αυτές οι παρατάξεις άλλωστε προκάλεσαν τη συνεδρίαση. Όπως χαρακτηριστικά είπε στην Πρωινή ο Βαγγέλης Παππάς, επί της αρχικής πρότασης υπήρχαν διαφοροποιήσεις και υποχωρήσεις ώστε το ψήφισμα να εγκριθεί από όλους.

Ο Βαγγέλης Παππάς εννοούσε περισσότερο την παράταξη του κ. Μουριάδη.

Ο οποίος ζήτησε τις διορθώσεις στο αρχικό κείμενο. Η συνεδρίαση έγινε ήρεμα, με την παρουσία λίγων πολιτών. Όλοι τους ήταν εκπρόσωποι των Ενεργών Πολιτών, όπως αυτοαποκαλούνται. Οι πολίτες αυτοί υπερασπίζονται τους πρόσφυγες, τους μετανάστες που διαμένουν στην δομή του «Ασημακόπουλου». Στη συνεδρίαση πρώτος μίλησε ο Άρης Βέρρος. Έθεσε θέματα επί της διαδικασίας. Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο Χρήστος Ποτόλιας όπως με ανακοίνωσή του είχε γνωστοποιήσει κάποιες ώρες νωρίτερα.

Ο Δήμαρχος μίλησε για τις συζητήσεις του με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη επαναλαμβάνοντας την υποσχέσεις που έδωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προς αυτόν. Δήλωσε ότι κατανοεί την ανησυχία των κατοίκων πέριξ του στρατοπέδου και έθεσε την ιδέα να ζητηθεί η γραπτή δέσμευση από τον Υπουργό ότι οι πρόσφυγες Θα αποχωρήσουν ως το τέλος του 2020. Ο Θόδωρος Μουριάδης επανέλαβε ότι ο Δήμος Καβάλας θα συνεχίσει την προσπάθειά της κ. Τσανάκα, ζητώντας χρήματα για τις δαπάνες του το 2016. Τότε που εκδηλώθηκε πρώτη φορά το πρόβλημα των προσφύγων- μεταναστών.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με την ανάγνωση του ψηφίσματος που πρότειναν οι Μάκης Παπαδόπουλος- Βαγγέλης Παππάς. Η ανάγνωση έγινε από τον κ. Μάκη Παπαδόπουλο. Ο Βαγγέλης Παππάς που μίλησε στη συνέχεια επέμενε να θέτει θέμα αριθμητικό. «Πόσοι πρόσφυγες μας αναλογούν;» ρώτησε με έμφαση. Το ίδιο είπε και το πρωί της Πέμπτης που μίλησε στο ραδιόφωνο της Πρωινής.

Επιδιώξαμε –δήλωσε- το ψήφισμα να είναι ομόφωνο. Ζήτησε να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο του Δήμου Καβάλας σε σχέση με την κεντρική διοίκηση στην Αθήνα. Στη συνεδρίαση μίλησαν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι. Όλοι οι επικεφαλής παρατάξεων,  χωρίς να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από όσα ήδη γνωρίζαμε.

Επίσης δεν υπήρξαν νέες πληροφορίες. Το ψήφισμα θα προωθηθεί προς τον αρμόδιο Υπουργό όπου θα ενταθεί η πίεση προκειμένου να υπάρξει γραπτή δέσμευση του για την αποχώρηση των προσφύγων -μεταναστών από το Ασημακοπούλου το αργότερο σε ένα χρόνο από σήμερα.

Διαβάστε επίσης