• 25 Απριλίου 2024,

Μαθητές δημοτικών σχολείων της Καβάλας υιοθετούν δημόσιους χώρους και παρεμβαίνουν σε αυτούς!

 Μαθητές δημοτικών σχολείων της Καβάλας υιοθετούν δημόσιους χώρους και παρεμβαίνουν σε αυτούς!

Λήγει σήμερα προθεσμία που τέθηκε σε εκπαιδευτικούς δημοτικών σχολείων της Καβάλας προκειμένου να δηλώσουν συμμετοχή σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Π.Ε. Καβάλας. Το πρόγραμμα στην 3η του χρονιά αλλάζει. Βελτιώνεται. Πλέον μαθητικές ομάδες θα μπορούν να υιοθετήσουν δημόσιους χώρους (ειδικά όσους είναι κοντά σε κάθε σχολείο) και να παρέμβουν σε αυτούς. Να τους κάνουν πιο όμορφους. Αυτό θα γίνει με εθελοντική εργασία αλλά και τη βοήθεια του Δήμου Καβάλας.

Προ λίγων ημερών η Π.Ε. Καβάλας και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων ενημέρωσαν τους εκπαιδευτικούς όλων των δημοτικών για το φετινό πρόγραμμα δράσης:  Το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας προτίθεται να συνεχίσει την υλοποίηση του προγράμματος: «Ονειρεύομαι, τολμώ, αλλάζω την πόλη μου», για τα σχολεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, μετά από συνάντηση με τη νέα διοίκηση του Δήμου Καβάλας και τη διαπίστευση για συνδιοργάνωση και έμπρακτη υποστήριξη. Το πιλοτικό πρόγραμμα ενταγμένο στη θεματολογία των προγραμμάτων

Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε για δύο συνεχή χρόνια, μετά από μια σειρά προβληματισμών και συζητήσεων με τους εκπαιδευτικούς,  στις οποίες  τέθηκαν τα εξής ερωτήματα: Τι πόλεις θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές και κατά πόσο αυτές ανταποκρίνονται στα όνειρα και τις προσδοκίες των παιδιών;

Πολύ περισσότερο, πόσο αυτά τα παιδιά συμμετέχουν στο σχεδιασμό και στη λήψη αποφάσεων σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την ίδια τους τη ζωή; Ακόμη έγινε φανερό πως επικεντρώνοντας τις δράσεις σε θέματα αστικής αειφορίας και αστικού περιβάλλοντος, μέσα από τις δυναμικές και τις βιωματικές παρεμβάσεις των σχολείων, είναι δυνατή η αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς των μαθητών και των κατοίκων της πόλης, πράγμα που θα επηρεάσει τόσο την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής τους στις συνοικίες και κατ’ επέκταση στην πόλη και γενικότερα την ποιότητα του περιβάλλοντος.

Σ’ αυτό το πλαίσιο  το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας καλεί τους εκπαιδευτικούς να αγκαλιάσουν το πρόγραμμα: «Ονειρεύομαι, τολμώ, αλλάζω την πόλη μου» με σκοπό να ενδυναμωθούν οι μαθητές αλλά και οι γονείς στην προσπάθεια δημιουργικής ενασχόλησης με ζητήματα του άμεσου περιβάλλοντος και της καθημερινότητας στην τοπική τους κοινωνία. Συγκεκριμένα, κατόπιν συμφωνίας με τους αρμόδιους φορείς, θα έχουν τη δυνατότητα οι σχολικές μονάδες να υιοθετούν δημόσιους χώρους τους οποίους κατόπιν συνεννόησης, στο μέτρο του δυνατού, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Καβάλας, να έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν, να τους διαμορφώνουν και να τους προστατεύουν. (φωτογραφία αρχείου)

 

 

Διαβάστε επίσης