Με τα σημερινά δεδομένα δεν ανοίγει για τους συλλόγους ο Πυθαγόρας!

 Με τα σημερινά δεδομένα δεν ανοίγει για τους συλλόγους ο Πυθαγόρας!

Ο αντιδήμαρχος Απόστολος Μουμτσάκης μίλησε στην Πρωινή για τους τοπικούς συλλόγους που δεν λειτουργούν, δεν υπάρχει δραστηριότητα τους στον πολιτιστικό κέντρο του Πυθαγόρα.

Με τα σημερινά δεδομένα ο χώρος δεν μπορεί να επαναλειτουργήσει για τους συλλόγους και τις πρόβες. Εκτός αν την ερχόμενη εβδομάδα τα δεδομένα αλλάξουν.

Οι δηλώσεις Μουμτσάκη

Ερ: Έχετε μια επικοινωνία με τους συλλόγους και λόγω του κτιρίου του Πυθαγόρα. Πόσο καιρό είναι κλειστός ο Πυθαγόρας με τις γνωστές δραστηριότητες των συλλόγων;

Απ: Οι σύλλογοι είναι ανενεργοί από το Μάρτιο του 2020 λόγω των μέτρων που εφαρμόζονται για την πανδημία. Είναι πολύ μεγάλο το χρονικό διάστημα, περίπου 1,5 χρόνος. Φροντίζω και επικοινωνώ τακτικά με τους προέδρους των συλλόγων και συζητάμε για το μέλλον των πολιτιστικών συλλόγων, πότε θα ξανά ξεκινήσουν τα μαθήματα και με ποιο τρόπο. Δυστυχώς στην τελευταία ΚΥΑ η οποία ήρθε και η οποία ισχύει μέχρι την επόμενη Δευτέρα δεν αναφέρεται κάτι για την επαναλειτουργία των πολιτιστικών συλλόγων. Διευκρινήσεις υπάρχουν μόνο για τις σχολές χορού. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τελικά ποιο θα είναι το μέλλον των πολιτιστικών συλλόγων. Να σας πω ότι αυτή τη στιγμή επιτρέπεται μόνο η ατομική προπόνηση και η ατομική άσκηση. Δεν επιτρέπεται η σωματική επαφή του χοροδιδασκάλου με τους μαθητές, δεν επιτρέπεται η διδασκαλία των πνευστών οργάνων, δεν επιτρέπεται η φωνητική διδασκαλία, οπότε καταλαβαίνετε ότι το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο ως προς το τι θα μπορούσαν να κάνουν αυτοί οι πολιτιστικοί σύλλογοι εάν φυσικά αρχίσουν να επαναλειτουργούν.

Ερ: Έχετε συνδέσει αυτή την κατάσταση των συλλόγων με τον Πυθαγόρα. Μας λέτε ότι με τις συνθήκες που ισχύουν σήμερα δεν ανοίγει ο Πυθαγόρας;

Απ: Δεν ανοίγει ο Πυθαγόρας. Μιλάμε για κλειστούς χώρους. Κάποιοι σύλλογοι ήδη έχουν αρχίσει και κάνουν τα μαθήματα τους σε ανοιχτούς χώρους εφαρμόζοντας όλα τα πρωτόκολλα τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν.

Ερ: Στον Πυθαγόρα υπάρχει η δημοτική σχολή χορού η οποία έχει μια εξαίρεση και έχει και μια λειτουργία όπως είχε πέρσι, έτσι θα έχει και φέτος, φανταζόμαστε.

Απ: Από τη στιγμή που είναι διευκρινιστική η ΚΥΑ, μπορούν να ξεκινήσουν τα μαθήματα. Βλέπω πάντως ότι και εδώ η συμμετοχή είναι περιορισμένη, τουλάχιστον προς το παρόν. Ο κόσμος είναι πολύ φοβισμένος  και θα πρέπει να γίνουν πολλά έτσι ώστε να αλλάξει η ψυχολογία και να επανέλθουμε στην κανονικότητα της λειτουργίας των πολιτιστικών συλλόγων.

Ερ: Από την άλλη πλευρά βλέπουμε ότι αρκετοί σύλλογοι κάνουν γενικές συνελεύσεις και εκλογές.

Απ: Και αυτά γίνονται σε εξωτερικούς χώρους, πάλι με όλα τα μέτρα προστασίας. Έχουν κουραστεί οι άνθρωποι οι οποίοι λειτουργούν τους πολιτιστικούς συλλόγους εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δε φαίνεται να υπάρχει μια διάδοχη κατάσταση στους περισσότερους πολιτιστικούς συλλόγους. Πρέπει όμως να γίνει και αυτή η ανανέωση για να δούμε το τι θα μπορέσουμε να κάνουμε από εδώ και στο εξής με τους πολιτιστικούς συλλόγους.

Ερ: Εσείς πως σκέφτεστε να χειριστείτε το θέμα του Πυθαγόρα; Θα καλέσετε τα συμβούλια των συλλόγων ή θα περιμένετε πρώτα να αλλάξουν τα δεδομένα των κοινών υπουργικών αποφάσεων;

Απ: Συζητώντας με τους προέδρους και ιδιαίτερα αυτών που χρησιμοποιούν τους χώρους του Πυθαγόρα υπάρχει ένας προβληματισμός για το αν θα ξεκινήσουν τα μαθήματα, με ποιο τρόπο θα ξεκινήσουν. Μη ξεχνάμε ότι τα περισσότερα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων είναι και κάποιας ηλικίας και αν ξεκινήσουν τα μαθήματα, αυτό θα πρέπει να γίνεται μόνο για τους εμβολιασμένους. Σύμφωνα με αυτά που ακούμε αυτή τη στιγμή. Ποιος θα ελέγχει πόσοι από αυτούς που θα μπαίνουν μέσα είναι εμβολιασμένοι, πόσοι από αυτούς θα θέλουν να πάρουν μέρος στα μαθήματα, είναι πολλά τα προβλήματα. Τη λύση θα πρέπει να τη δώσει το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο να σας πω ότι μέχρι και τώρα και ενώ έπρεπε να στηρίξει οικονομικά τους πολιτιστικούς συλλόγους μέχρι τώρα δεν το έχει κάνει.

Ερ: Πρέπει όμως να βρεθεί ένας τρόπος για τους συλλόγους που έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τον Πυθαγόρα.

Απ: Ακριβώς. Λιγότερα άτομα μέσα στο χώρο, εμβολιασμένα και κάποιος θα πρέπει να ελέγχει τα μέτρα προστασίας και αν αυτά τηρούνται. Θα αναλάβουν οι πρόεδροι να το κάνουν αυτό; Θα πρέπει να βρούμε εμείς κάποιον στον Πυθαγόρα ο οποίος θα κάνει αυτόν τον έλεγχο; Αν διαπιστωθούν παραλήψεις ποιος θα την πληρώσει; Επαναλαμβάνω ότι το Υπουργείο Πολιτισμού, θα πρέπει να δώσει τη λύση. Δεν είναι μόνο το πρόβλημα στην Καβάλα. Το πρόβλημα είναι Πανελλαδικά και ο πολιτισμός σιγά-σιγά σβήνει. Ακόμη και τώρα να ξεκινήσουν πολλοί σύλλογοι μπορεί μερικοί σύλλογοι να μην ξεκινήσουν να λειτουργούν. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να επανέλθουν στην κανονικότητα. Τα προβλήματα που είναι κυρίως οικονομικά και το αβέβαιο μέλλον για τη λειτουργία των πολιτιστικών συλλόγων δημιούργησαν πολλά θέματα.

Διαβάστε επίσης