• 25 Απριλίου 2024,

Μειώνεται κι άλλο το προσωπικό των ΕΛΤΑ στο Ν. Καβάλας

 Μειώνεται κι άλλο το προσωπικό των ΕΛΤΑ στο Ν. Καβάλας

Περαιτέρω μείωση του προσωπικού των ΕΛΤΑ Καβάλας θα προκαλέσει το προσεχές διάστημα το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που εδώ και λίγες μέρες είναι σε ισχύ.

Όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και στο Ν. Καβάλας το συγκεκριμένο προσωπικό είναι ελάχιστο. Τώρα θα μειωθεί ακόμη περισσότερο. Το γεγονός φαίνεται ότι θα επηρεάσει περισσότερο τη διαδικασία της διανομής γραμμάτων στα σπίτια αφού προβλέπεται ειδικότερη μείωση των διανομέων.

Οι 18 διανομείς σε ισάριθμους τομείς εντός της πόλης αναμένεται να μειωθούν στους 6 (σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις). Αυτό σημαίνει ότι οι 6 διανομείς θα αναλάβουν περισσότερους τομείς. Άρα από κάθε συνοικία (τομέα) θα περνούν μία φορά στις 3 μέρες. Άρα η διανομή της αλληλογραφίας αναμένεται να γίνεται με καθυστέρηση.

Σήμερα τα ΕΛΤΑ στο Ν. Καβάλας έχουν περίπου 60 εργαζόμενους. Προ 10 περίπου ετών το προσωπικό αυτό ήταν τουλάχιστον διπλάσιο. Με το νέο πρόγραμμα εθελούσιας υπάρχει εκτίμηση ότι θα υπάρξει αποχώρηση τουλάχιστον 10 εργαζόμενων.

Κάποιοι τους υπολογίζουν 15. Σε κίνδυνο θα βρεθούν τα γραφεία των ΕΛΤΑ στο Νομό, τα οποία σήμερα υπάρχουν στη Θάσο (3), στην περιοχή του Δήμου Νέστου (1), Ελευθερούπολη (1), Μουσθένη (1), Νέα Πέραμο (1) και Κρηνίδες.

Σε αρκετά από αυτά το προσωπικό έτσι κι αλλιώς δεν επαρκεί. Με τις αποχωρήσεις η κατάσταση θα επιδεινωθεί.  Οι όροι του προγράμματος εθελούσιας εξόδου δεν είναι ικανοποιητικοί. Μεταξύ των εργαζόμενων σε όλη τη χώρα υπάρχει η πεποίθηση σύμφωνα με την οποία όσοι παραμείνουν στα ΕΛΤΑ θα εργάζονται υπό χειρότερες γενικότερες συνθήκες. Ίσως και μισθολογικές.

Η απόφαση για το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου γίνεται για την οικονομική εξυγίανση των ΕΛΤΑ, το πρόγραμμα περιγράφεται ως ακολούθως:

«Την υλοποίηση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου έως και 2.000 εργαζομένων, δηλαδή του 35% ή περίπου ενός τρίτου του συνόλου, ξεκίνησαν τα ΕΛΤΑ επιχειρώντας να κάνουν το πρώτο σημαντικό βήμα για τον εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους, το οποίο σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες ετήσιες οικονομικές καταστάσεις (2019) ανέρχεται στα 179,2 εκατομμύρια ευρώ.

Ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού (τέλη 2019) είναι 5.615 άτομα.

Η εθελουσία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 19 του ίδιου μηνός και δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα, που έχει εθελοντικό χαρακτήρα, έχουν όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει το 41ο έτος της ηλικίας τους και έχουν προϋπηρεσία τουλάχιστον 15 ετών.

Ειδικότερα, προβλέπονται σημαντικές πρόνοιες για τους εργαζομένους που θα αποχωρήσουν, μεταξύ των οποίων εφάπαξ καταβολή 24 έως και 45 μισθών ανάλογα με την ηλικία και τα έτη προϋπηρεσίας κάθε εργαζομένου, καταβολή ενός επιπλέον μισθού για κάθε ανήλικο τέκνο και, τέλος, επέκταση για 2 έτη της πρόσθετης ασφάλισης ζωής και υγειονομικής περίθαλψης μέσω του ΤΕΑ ΕΛΤΑ.

Ειδική πρόβλεψη επίσης γίνεται για τους εργαζομένους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, όπως και για εργαζομένους με τέκνα ΑμεΑ ανεξαρτήτως ηλικίας, στους οποίους θα καταβληθούν επιπλέον πέντε μισθοί».

Διαβάστε επίσης