• 17 Μαΐου 2024,

Μεταφορικό ισοδύναμο για τους Θάσιους και τα εμπορεύματα τους από 1η Γενάρη

 Μεταφορικό ισοδύναμο για τους Θάσιους και τα εμπορεύματα τους από 1η Γενάρη

Στα ευεργετικά οφέλη του «μεταφορικού ισοδύναμου» εισέρχεται από την 1η Γενάρη του 2019 η Θάσος. Αυτό θύμισε ο αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός με την ομιλία του στη 44η γενική συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νήσων (ΕΟΑΕΝ). Η συνέλευση έγινε με επιτυχία στην πόλη μας το Σάββατο, στο κτίριο του Επιμελητηρίου. Ταυτόχρονα ο κ. Σαντορινιός, ρωτήθηκε σχετικά, υποστήριξε ότι σύντομα θα αρχίσουν τα δρομολόγια του υδροπτέρυγου. Σήμερα Δευτέρα, είπε χαρακτηριστικά, θα γίνει στην Αθήνα συνάντηση εκπροσώπων της πλοιοκτήτριας εταιρίας με το νομικό σύμβουλο του Υπουργείου. Σε αυτήν τη συνάντηση θα λυθούν ή θα δρομολογηθεί λύση, για τα τελευταία ζητήματα που υπάρχουν προκειμένου τα δρομολόγια να ξεκινήσουν.

Ο κ. Σαντορινιός αναφέρθηκε στα οφέλη από την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου του «μεταφορικού ισοδύναμου». Υποσχέθηκε αλλαγές και βελτίωση αυτού, μνημόνευσε το απλό της διαδικασίας ενώ αποκάλυψε ότι το μέτρο εξετάζεται να επεκταθεί και στα αεροπορικά δρομολόγια από και προς τα νησιά. Οι ανακοινώσεις του έτυχαν θετικού σχολιασμού αν και στη συνέλευση δεν εκπροσωπήθηκε η Θάσος. Δεν ήταν εκπρόσωπος του Δήμου του νησιού.

Για την εφαρμογή του μέτρου στη Θάσο ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε: «Το μεταφορικό ισοδύναμο έχει τρεις άξονες. Την επιδότηση της μεταφοράς των νησιωτών επιβατών. Στην προκειμένη περίπτωση των νησιωτών της Θάσου. Των εμπορευμάτων που πηγαίνουν και φεύγουν από τη Θάσο. Θα επιδοτηθούν από την 1-1-2019. Το μόνο που έχουν να κάνουν οι Θάσιοι είναι να μπουν στην ιστοσελίδα «μεταφορικό ισοδύναμο» με τους κωδικούς του Taxis. Να μας δηλώσουν σε ποιον λογαριασμό θέλουν να μπαίνουν τα χρήματα, να δίνουν τον αριθμό που θα πάρουν από το πρακτορείο έκδοσης εισιτηρίου και στο τέλος του μήνα θα μπαίνουν τα χρήματα».

Του ζήτησαν στήριξη της Θάσου, τους μίλησε για το μεταφορικό ισοδύναμο

Την 25η Ιουνίου του 2011 είχε πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στο νησί της Θάσου η Γενική Συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών. Το Σάββατο η Καβάλα φιλοξένησε και πάλι την Γενική Συνέλευση του ίδιου Ομίλου που ήταν η 44η στη σειρά. Στις εργασίες της Γενικής Συνελεύσεως παραβρέθηκε και μίλησε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, αναπληρωτής υπουργός ναυτιλίας και νησιωτική πολιτικής. Στην ίδια διαδικασία, εκτός από τους προέδρους και τους εκπροσώπους νησιωτικών Επιμελητηρίων παραβρέθηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Στέφανος, οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Κώστας Αντωνιάδης, ο πρόεδρος του ΟΛΚ Χρήστος Ηλιάδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας ως εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Στέφανος Γεωργιάδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Γιάννης Παναγιωτίδης, ο Κίμωνας Παπαδόπουλος, ο Θόδωρος Μουριάδης.

Το βασικό θέμα της συζήτησης, με πρωτοβουλία του κ. Σαντορινιού, ήταν η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου. Κι όμως, πριν από την ομιλία του υπουργού, οι τοπικοί παράγοντες ζήτησαν συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη της Θάσου. Ο Μάρκος Δέμπας στην εισαγωγική του τοποθέτηση σημείωσε μεταξύ των άλλων:

«Φέτος το Επιμελητήριο Καβάλας συμπληρώνει εκατό χρόνια ζωής. Σήμερα, το Επιμελητήριο είναι το σπίτι της επιχειρηματικότητας στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας. Βελτιώνουμε τις συνθήκες της επιχειρηματικότητας. Αν δεν υπήρχε η Θάσος τότε η Καβάλα θα βρισκόταν σε ακόμη χειρότερη θέση κατά την περίοδο της κρίσης. Πρέπει να βρούμε λύση στην πορθμειακή γραμμή των ακτοπλοϊκών δρομολογίων Καβάλας – Πρίνου, που σήμερα διαρκούν μία ώρα και είκοσι λεπτά. Έχουμε μιλήσει για καρτέλ μεταξύ των ναυτιλιακών εταιρειών κι αυτές ταρακουνήθηκαν».

Ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Κώστας Αντωνιάδης ζήτησε να ενισχυθούν τα Κέντρα Υγείας Πρίνου και Σαμοθράκης, ενώ διαμαρτυρήθηκε για την καθυστέρηση στην έκδοση οικοδομικών αδειών από την πολεοδομία Καβάλας.

Ο δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Καβάλα – Θάσος καιγόμαστε», εννοώντας φυσικά την πορθμειακή γραμμή του Πρίνου που πρέπει οπωσδήποτε να ενισχυθεί.

Ο κ. Σαντορινιός, ενώ άκουσε και είχε αφορμές προκειμένου να αναφερθεί σε ειδικότερα θέματα της περιοχής, έκανε μια σύντομη αναφορά στην Καβάλα. Δήλωσε πως την επισκέπτεται για πρώτη φορά, ενώ χαρακτήρισε το λιμάνι της ως πύλη εισόδου ακόμη και για τα Βαλκάνια. Πρέπει να βελτιωθούν περισσότερο οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις, παρατήρησε ο κ. Σαντορινιός, αλλά αυτό θα γίνει με νέα πλοία που θα δρομολογηθούν στις γραμμές. Εμείς, εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός, βοηθούμε τις ναυτιλιακές εταιρείες ώστε να αγοράσουν νέα και σύγχρονα πλοία. Υποσχέθηκε μέσω του προγράμματος «ΦιλόΔημος» τη χρηματοδότηση μελετών για λιμάνια και για λιμενικά έργα. Τέλος, εξήγγειλε αλλαγές στο μεταφορικό ισοδύναμο, βελτιώσεις και τροποποιήσεις όσων ισχύουν, κάτι που θα γίνει σύντομα με σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

 

Διαβάστε επίσης