• 19 Απριλίου 2024,

Μετακομίζει η Πολεοδομία, λειτουργούν δύο μουσεία στην Καπναποθήκη

 Μετακομίζει η Πολεοδομία, λειτουργούν δύο μουσεία στην Καπναποθήκη

Λίγες μόνο ημέρες μετά τη γνωστοποίηση των θετικών εξελίξεων στο θέμα του παλιού Νοσοκομείου, ο δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης ανεβάζει κι άλλο τον πήχη. Με χθεσινές του δηλώσεις αναφέρθηκε στη μετακόμιση της Πολεοδομίας στο κτίριο π. ΕΟΚ όπως και στη λειτουργία δύο μουσείων στη Δ. Καπναποθήκη. Ειδικότερα ο κ. Μουριάδης μιλώντας στο ράδιο Πρωινή έκανε γνωστό ότι:

1)Μετά από σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο την Τρίτη, αποφασίστηκε εντός του έτους να μετακομίσει στον 1ο όροφο του κτιρίου πρώην ΕΟΚ η Πολεοδομία Καβάλας. Θα εγκατασταθεί στα νέα γραφεία που είναι έτοιμα δύο χρόνια τώρα. Από το Νοέμβρη του 2017! Οποιοδήποτε άλλο σχέδιο αλλαγών και μετακομίσεων υπηρεσιών που αναφέρονταν στους ίδιους χώρους του κτιρίου πρώην ΕΟΚ προς το παρόν σταματά. Θα προχωρήσει κατά προτεραιότητα η μετακόμιση της Πολεοδομίας ώστε να βρίσκεται (ως δημοτική υπηρεσία) κοντά στο Δημαρχείο. Η Πολεοδομία λειτουργεί συνεχώς (επί σειρά δεκαετιών) στον 3ο όροφο του Διοικητηρίου.

2)Επισπεύδονται οι διαδικασίες για να λειτουργήσουν ως το Καλοκαίρι του 2020 (ή το Καλοκαίρι του 2020) δύο μουσεία σε μέρος της ανακαινισμένης δημοτικής καπναποθήκης στην πλατεία Καπνεργάτη. Πρόκειται για το Λαογραφικό Μουσείο Καβάλας και το Μουσείο Πολύγνωτου Βαγή. Τα μουσεία θα αναπτυχθούν στους προβλεπόμενους χώρους του κτιρίου, ώστε να διατηρηθούν ελεύθερα αρκετά τετραγωνικά μέτρα που θα χρησιμοποιηθούν για το Μουσείο Καπνού. Για αυτό αν και υπάρχει μελέτη εγκατάστασης και λειτουργίας, πρέπει να γίνει μία ακόμη. Αυτή, είπε ο Δήμαρχος, θα ανατεθεί άμεσα.

Η αλήθεια είναι ότι όπως τα γραφεία στο κτίριο π. ΕΟΚ έτσι και η Δ. Καπναποθήκη είναι σε γενικές γραμμές έτοιμη και για τα δύο μουσεία. Για ένα από τα δύο ή και για τα δύο υπήρχε η εντύπωση ότι θα ετοιμάζονταν και θα λειτουργούσαν πριν τις δημοτικές εκλογές του Μάη. Παραδόξως αυτό δεν έγινε. Θα γίνει το προσεχές διάστημα. Με λίγα λόγια ο κ. Μουριάδης αυξάνει τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις του, τις περιγράφει ως αρκετά άμεσες αλλά ταυτόχρονα τον βοηθούν οι συγκυρίες. Έχει προηγηθεί πολύ μεγάλη καθυστέρηση σε μια σειρά θεμάτων και έργων, η οποία ήταν αδύνατο να συνεχιστεί. Υπό αυτές τις συνθήκες φαίνεται ότι εντός του πρώτου 6μηνου του 2020 θα είναι αρκετά έτοιμη και η ανακαινισμένη Μεγάλη Λέσχη. Ως τότε φημολογούνται θετικές εξελίξεις και στο θέμα του παλιού Νοσοκομείου. Χωρίς ως τώρα να είναι γνωστές οι λεπτομέρειες τις επικείμενης συμφωνίας του Δήμου Καβάλας με το κράτος.

Ο νέος Δήμαρχος γνωρίζει τις λεπτομέρειες όλων όσων παρακολουθεί και υπόσχεται, φυσικά και αναλαμβάνει ρίσκο καθώς δεσμεύεται συγκεκριμένα. Σημειώνουμε ότι η ελληνική πραγματικότητα πολλές φορές (ειδικά σε έργα του δημόσιου τομέα) παρουσιάζει εκπλήξεις. Οι οποίες σε τέτοιες περιπτώσεις σχεδόν πάντα είναι αρνητικές.

*Σε άλλο σημείο των χθεσινών του δηλώσεων ο κ. Θόδωρος Μουριάδης συνέδεσε το μέλλον του Δημοτικού Ωδείου με την αξιοποίηση του διπλανού του παραδοσιακού κτιρίου, ιδιοκτησίας Μελελούδη. Αυτό έγινε αόριστα και χωρίς κάποια ειδική αναφορά για το ακριβώς θα συμβεί.

Διαβάστε επίσης