Μέτωπο ανευθυνότητας και λαϊκισμού

 Μέτωπο ανευθυνότητας και λαϊκισμού

 

Για άλλη μια φορά, εν προκειμένω στη διαδικτυακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας, οι δυνάμεις του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας, με την ισχύ της παράταιρης και ετερόκλητης πλειοψηφίας που τους εξασφάλισε ο νόμος «Κλεισθένης», τορπίλισαν μια απόφαση της διοίκησης για την απαραίτητη και άμεση χρηματοδότηση της ΔΕΥΑΚ, η οποία λόγω, κυρίως, του κορονοϊού, αντιμετωπίζει ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας.

Ο  κ. Μάκης Παπαδόπουλος που μέχρι τον παρελθόντα Σεπτέμβριο αντιπολιτευόταν με σφοδρότητα την προηγούμενη διοίκηση αλλά και λοιδορούσε προσωπικά την κ. Τσανάκα και συνεργάτες της, συνασπίσθηκε τώρα μαζί της και με κοινό απωθημένο τους να πλήξουν το ήθος και την προσωπικότητα του Θόδωρου Μουριάδη αλλά και του προέδρου της ΔΕΥΑΚ κ. Απόστολου Χρόνη, δεν δίστασαν να αρνηθούν ψήφο στήριξης της επιχείρησης, οδηγώντας την ουσιαστικά στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για το μέλλον της.

Διαθέτοντας μάλιστα την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, αρνήθηκαν να ψηφίσουν θετικά στην χρηματοδότησή της από το Δήμο Καβάλας ο οποίος με τη σειρά του θα εξασφάλιζε το ποσό αυτό από τους ΚΑΠ (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους) όπως έκαναν και κάνουν ήδη δεκάδες ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα λόγω των εκτάκτων συνθηκών που επέβαλε η πανδημία.

Η απαράδεκτη αυτή στάση τους είναι αποτέλεσμα μιας ολοφάνερης πλέον σύμπλευσης, ενός κοινού μετώπου. Είναι μια μεθόδευση ολίγων στελεχών και από τις δύο παρατάξεις με σκοπό να φθείρουν την προσωπικότητα του δημάρχου και μπροστά στο στόχο τους αυτό, παρασέρνοντας σε ένα βαθμό και υγιώς σκεπτόμενα στελέχη και των δύο παρατάξεων, δεν διστάζουν να βάλουν σε κίνδυνο όχι απλώς τα συμφέροντα του Δήμου αλλά και την ίδια την επιβίωση της ΔΕΥΑΚ.

Άλλωστε η περίπτωση της απόρριψης από την ίδια πλειοψηφία ενός ευρωπαϊκού προγράμματος αναβάθμισης της συνοικίας της Παναγίας πριν λίγους μήνες, μια πέρα για πέρα αντικαβαλιώτικη στάση, δεν έχει ακόμη ξεχαστεί.

Απαράδεκτη και η στάση του κ. Βέρρου όχι τόσο γιατί (για τους δικούς του θεμιτούς λόγους) δεν ψήφισε υπέρ της ενίσχυσης της ΔΕΥΑΚ όσο γιατί ενώ στην αρχή απαίτησε ονομαστική ψηφοφορία, στο τέλος της συνεδρίασης πρότεινε στο δήμαρχο να αποσύρει το θέμα!

Ο κ. Βαγγέλης Παππάς για άλλη μια φορά ήταν η φωνή της λογικής. Ψήφισε υπέρ της χρηματοδότησης επεσήμανε όμως συγχρόνως και τα λάθη του δημάρχου.

Και πράγματι μερίδιο ευθύνης στην κατάσταση που δημιουργήθηκε έχει και ο Θόδωρος Μουριάδης που αρκετές φορές στη διάρκεια συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, όταν δέχεται προσωπικές επιθέσεις ή ειρωνείες από τους επικεφαλείς των δύο αυτών παρατάξεων αλλά και από μερικούς δημοτικούς συμβούλους, δεν κρατά την ψυχραιμία του και την αυτοκυριαρχία του και εκδηλώνεται με θυμό και εκνευρισμό. Οφείλει, σε κάθε περίπτωση, να διαθέτει «μεγάλο στομάχι».

Θα μου πείτε πώς να κρατήσει την ψυχραιμία του όταν ακούει από μια γυναίκα, επιστήμονα που διατέλεσε μάλιστα και για πέντε χρόνια δήμαρχος Καβάλας να λέει απευθυνόμενη στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ: «Σιγά να μη ρίξουμε έξω τον Δήμο για τα μούτρα του Χρόνη». Πώς να κρατηθεί ένας άνθρωπος σ’ αυτή τη χυδαιότητα;

Γίνεται; Χμμ, δύσκολα…

Θόδωρος Θεοδωρίδης

Διαβάστε επίσης