• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Στις πρωτεύουσες των δήμων του Νομού Καβάλας υπάρχουν από χθες μπάνερ, τα οποία προβάλουν την ανάγκη στήριξης της τοπικής αγοράς. Τα μπάνερ τα σκέφθηκε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών. Τα κατασκεύασε γρήγορα και με σωστό τρόπο,  σε συνεργασία με τους Δήμους τα εγκατέστησε. Στο κέντρο της Καβάλας, της Ελευθερούπολης, της Χρυσούπολης κτλ.

Ας μη τα προσπεράσουμε αδιάφορα. Ας διαβάσουμε το περιεχόμενο τους κι ας ακολουθήσουμε τις οδηγίες που μας δίνουν. Ας αποδεχθούμε όσα μας προτείνουν. Ως καταναλωτές το προηγούμενο διάστημα πήγαμε και ξαναπήγαμε στα σούπερ μάρκετ. Καιρός τώρα είναι να κοιτάξουμε και όλους τους άλλους. Αυτούς που με τον τρόπο τους μας λένε ή θα μας πουν «Ανοίξαμε και σας περιμένουμε».

*Γενική συνέλευση των μελών του θα κάνει το προσεχές διάστημα το σωματείο των Καφεζυθοπωλών Ν.Καβάλας. Με τα έως χθες δεδομένα δεν φαίνεται ότι θα λάβει μέρος σε μια πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία για τον κλάδο, εξ αιτίας της οποίας καρέκλες καφετεριών- ταβερνών κτλ θα γεμίσουν άδειες πλατείες διαφόρων πόλεων. Αυτοί οι επαγγελματίες της πόλης φέρονται ικανοποιημένοι από πρόσφατη υποστήριξη του κ. Μουριάδη, που υποσχέθηκε ότι θα τους απαλλάξει από το τέλος χρήσης κοινόχρηστων χώρων όλου του έτους. Το μυαλό τους είναι σταθερά προς την Αθήνα, στα μέτρα και τις αποφάσεις της Κυβέρνησης. Από αυτήν περιμένουν τα καλά νέα που κακά τα ψέματα, έχουν μεγάλη ανάγκη.

 


 

Ο θόρυβος από την κίνηση στο κέντρο της πόλης ήταν χθες μεγαλύτερος από αυτόν της Δευτέρας. Υπό άλλες συνθήκες θα ενοχλούσε. Στην παρούσα φάση είναι ευχάριστος θόρυβος. Απόδειξη ότι η πόλη ξυπνά. Επανέρχεται. Ξεκινά από την αρχή προκειμένου να τρέξει. Για να καλύψει το χαμένο έδαφος. Ουρές αυτοκινήτων στην Ομόνοια, στη Βενιζέλου. Το πράγμα πάει να συναντήσει το συνηθισμένο. Εντός των ημερών φαίνεται ότι θα τα καταφέρουμε. Κι από Δευτέρα, που λειτουργεί η υπόλοιπη αγορά, ακόμη καλύτερα.

 

Ξεχωριστή εικόνα της «ζωντανής» Καβάλας αυτή έξω από τα καταστήματα εστίασης. Καφέ take away που δεν είναι και τόσο take away. Έστω και όρθιοι οι θαμώνες μένουν στην περιοχή, μαζεύονται σε μικρές ομάδες. Συζητούν και σχολιάζουν. Λες και κάτι περιμένουν. Περιμένουν ένα ακόμη σύνθημα, ένα ακόμη σινιάλο ώστε όλα να ξαναγίνουν όπως πρόσφατα ήταν.

 

Από πλευράς τοπικής επικαιρότητας ξεχωρίζουμε την αισιοδοξία των εκπροσώπων του Vranas Resort. Να η ευχάριστη είδηση που ψάχναμε. Που έχουμε ανάγκη. Μας κάνουν γνωστό ότι προγραμματίζουν έναρξη της επιχείρησης από την 1η Ιούνη. Υπό άλλες συνθήκες οτιδήποτε είχε σχέση με τη θάλασσα θα λειτουργούσε από την Πρωτομαγιά. Μη ξεχνάμε κάτι ακόμη. Υπό κανονικές συνθήκες την ερχόμενη Παρασκευή θα είχαμε στην Καβάλα τη Λευκή Νύχτα. Αυτή μετατίθεται για να γίνει αργότερα. Θα γίνει σίγουρα, θα δούμε πότε.

 

Τα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών επιμένουν στα θέματα του κορωνοϊού. Πλέον υπάρχει μια αισιοδοξία στα μηνύματα που άπαντες εκπέμπουν. Το κάνουν σκόπιμα και ίσως πρόωρα; Μπορεί. Μπορεί και ψεύτικα. Αυτή η αισιοδοξία (και υπερβολή) παίζει το ρόλο της. Η χώρα προσπαθεί. Πασχίζει να βρει την Ανοιξιάτικη κανονικότητα της. Αν ταυτόχρονα προσέξει τον κορωνοϊό, βέβαιο είναι ότι σύντομα ο στόχος θα επιτευχθεί.

 

Για τα πετρέλαια του Πρίνου διαβάζουμε κάθε μέρα πιο δυσάρεστα νέα. Σχετικά υπονοούμενα. Είναι στα δύσκολα η εξόρυξη του πετρελαίου. Όσοι γνωρίζουν όλη την ιστορία ξέρουν καλά ότι στην περίπτωση υπήρξαν και χειρότερα. Με τη βοήθεια του κράτους θα ξεπεραστεί το πρόβλημα ενώ κι η τιμή των καυσίμων θα αρχίσει να ανεβαίνει. Οι εργαζόμενοι πάλι θα βάλουν πλάτη κι η εργασία είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχιστεί. Ο Πρίνος πιέζεται αλλά είμαστε σίγουροι. Στο τέλος θα μείνει ζωντανός.

 

Καταλήγουμε να σχολιάζουμε το βασικό (καλώς ή κακώς) θέμα των ημερών, την οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΚ. Πρόβλημα διαχρονικό που λόγω κορονοϊού έφθασε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή. Η αντιπολίτευση είπε όχι στο «δάνειο» αλλά αυτό έπρεπε να το περιμένουμε. Ορισμένοι- το ξέρουμε καλά- είναι και θα παραμείνουν σταθερά αρνητικοί. Κάθε φορά αναζητούν απλώς τα επιχειρήματα της προαποφασισμένης τους άρνησης. Πλέον τα βρίσκουν εύκολα προκειμένου να δικαιολογήσουν την ψήφο τους. Εντάξει, δεν είναι όλοι ίδιοι. Κάποιοι ωστόσο είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι.

 

Η ΔΕΥΑΚ πρέπει να ακολουθήσει τη λαϊκή παροιμία σύμφωνα με την οποία «κάθε εμπόδιο μπορεί να βγει σε καλό».  Όσοι έχουν την ευθύνη στη λειτουργία της πρέπει να προσπαθήσουν πιο πολύ. Πρέπει να καταλάβουν ότι τα χειρότερα εμπόδια θα είναι πάντα ίδια. Αυτά που προκαλούν όσοι τάχα θέλουν να τη βοηθήσουν.

 

Η συζήτηση προχθές το βράδυ δεν μας έκανε σοφότερους. Μας απογοήτευσε. Αλλά γιατί κάποιοι ξαφνιάζονται; Γιατί επικαλούνται ότι βρέθηκαν μπροστά σε έκπληξη; Από την 1η Σεπτέμβρη έως και πρόσφατα αυτά ήταν τα δεδομένα. Ίδια κι απαράλλαχτα. Μπορούσε να εγκρίνει την χρηματοδότηση της ΔΕΥΑΚ αυτός που από την πρώτη συνεδρίαση διαφώνησε και δεν ψήφισε πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου τον Κώστα Πεφάνη;

 

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το παρασκήνιο και ο τρόπος που αυτό επηρεάζει, αλλάζει τους ανθρώπους. Τα μάτια μας είδαν πολλά. Τα καλύτερα φαίνεται πως έρχονται. Είναι σίγουρο ότι δεν θα πλήξουμε καθώς βλέπουμε … αγαπημένους (κι αγκαλιασμένους) φανατικούς έως πρόσφατα εχθρούς κι αντιπάλους. Δεν τους ενώνει η κοινή θέση στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Τους ενώνει η φιλοδοξία και δυστυχώς η διάθεση να εκδικηθούν. Όσους προ έτους έκαναν το λάθος και επικράτησαν στις εκλογές.

 

Ανθρώπινες αντιδράσεις, συνηθισμένες στην Ελλάδα. Να δεις τι σου ‘χω για μετά, λέει ο γνωστός στίχος του τραγουδιού. Το μετά προδιαγράφεται ελκυστικότερο του σήμερα αλλά και του χθες. Γεροί να είμαστε όλοι, θα το ζήσουμε κι αυτό. Κι επειδή η Καβάλα είναι ευτυχώς μικρή, άπαντες γνωριζόμαστε καλά. Μυστικά μεταξύ μας δεν έχουμε. Κι αν κάποια υπάρξουν, θα είναι μυστικά λίγων μόνο ημερών ή ωρών.

 

Σχολιάζεται θετικά η ομοφωνία τους όταν πρόκειται για τα θέματα της αγοράς και της απαραίτητης στήριξης της. Άργησαν αλλά ευτυχώς τον θυμήθηκαν τον ρόλο τους. Κι ενώ στην προηγούμενη συνεδρίαση δεν είπαν τίποτα για την αγορά, προχθές όλοι μαζί ύψωσαν φωνή στήριξης της. Καλώς τους κι ας άργησαν.

 

Είμαστε βέβαιοι ότι στην εξειδίκευση των προτεινόμενων μέτρων θα διαφωνήσουν. Σύντομα θα παρασυρθούν σε έναν διαγωνισμό για το ποιος θα προτείνει τα περισσότερα. Λες και ο Δήμος Καβάλας είναι το κράτος, η πολιτεία. Στα λόγια τους οι εκπρόσωποι της αγοράς μιλούν κυρίως για την Κυβέρνηση. Στην προκειμένη περίπτωση και συζήτηση αυτός που θα κληθεί να τα δώσει όλα είναι ο Δήμος.

 

Δώσε εδώ, δώσε εκεί κτλ στο τέλος δεν θα του μείνει τίποτα. Ε και; Ένας Δήμος χωρίς τίποτα είναι για ορισμένους ο στόχος. Χωρίς εκδηλώσεις, χωρίς έργα, χωρίς δραστηριότητα. Ένας διαλυμένος Δήμος που θα παραπαίει. Μετά θα μας πουν ότι είναι αυτοί που θα αναλάβουν τον σώσουν….

 

Ακόμη κι έτσι είναι όμορφη η καθημερινότητα, η τοπική επικαιρότητα. Είναι όλα αυτά που χάσαμε όταν μείναμε σπίτι προκειμένου να αποφύγουμε τον κορωνοϊό. Μοιάζει να τα καταφέραμε. Εδώ νικήσαμε κοτζαμάν ιό, θα μας είναι εμπόδιο οι ιδιαιτερότητες και οι παραξενιές των ανθρώπων; Οι αδυναμίες τους και οι παράδοξες συμπεριφορές τους;

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης