• 18 Απριλίου 2024,

Μια νέα κανονικότητα περιμένουν οι Καφεζυθοπώλες της Καβάλας

 Μια νέα κανονικότητα περιμένουν οι Καφεζυθοπώλες της Καβάλας

Ήσυχα κύλησε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της πόλης, υπό την έννοια ότι νέοι έλεγχοι για το κάπνισμα δεν έγιναν. Ένα σωρό μαγαζιά κινούνται στους ρυθμούς της εφαρμογής του νόμου, έχουν ταυτόχρονα το μυαλό τους στα πρόστιμα που επιβλήθηκαν (μετά από ελέγχους) το Σάββατο 30 Νοέμβρη. Οι έλεγχοι και τα πρόστιμα εκείνης της βραδιάς λειτούργησαν καταλυτικά. Εντός των καταστημάτων δεν καπνίζει κανείς, στους εξωτερικούς και προστατευμένους χώρους μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Οι οποίες δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως. Αυτό θα γίνει το προσεχές διάστημα με αναμενόμενες ερμηνευτικές εγκυκλίους.

Ο πρόεδρος του σωματείου Καφεζυθοπωλών κ. Γιώργος Βαφείδης είπε σίγουρος χθες ότι έλεγχοι το προηγούμενο διάστημα δεν έγιναν. «Πλέον το μεγάλο μέρος των καταστημάτων τηρεί το νόμο. Δύσκολο για μας ήταν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο» είπε ο κ. Βαφείδης. Εννοεί το Σαββατοκύριακο 30 Νοέμβρη και 1 Δεκέμβρη, διάστημα στο οποίο έγιναν οι έλεγχοι. Ο κ. Βαφείδης είναι ικανοποιημένος από τη συζήτηση περί του νόμου στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής (γραφεία Ομοσπονδίας) αλλά περιμένει. Τις ερμηνευτικές εγκυκλίους. Η βασική έχει σχέση με εξωτερικούς χώρους, περιμετρικά κλειστούς, αλλά ανοιχτούς από πάνω. Μπορεί κάποιος να καπνίζει σε έναν τέτοιο χώρο; Η πρώτη σύσκεψη (στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη) ήταν θετική. Οι έλεγχοι της 30ης Νοέμβρη όχι.

«Περιμένουμε να μάθουμε τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις» είπε ο κ. Βαφείδης. Και συμπλήρωσε: « Σίγουρο είναι ότι με την εφαρμογή του νέου νόμου ο τζίρος στα μαγαζιά μας μειώθηκε. Αυτό έγινε παντού. Περιμένουμε να επανέλθουμε σε μια νέα κανονικότητα όπου ο νόμος θα εφαρμόζεται παντού. Χωρίς δύο μέτρα και δύο σταθμά». Από τη συζήτηση με τον κ. Βαφείδη αντιλαμβανόμαστε ότι όσοι εμπιστεύτηκαν τις τοπικές υπηρεσίες κι επέτρεψαν το κάπνισμα σε περιμετρικά κλειστούς χώρους αλλά ανοιχτούς από πάνω, έμπλεξαν. Ο έλεγχος στις 30 Νοέμβρη από εκπροσώπους της Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας δεν αποδέχθηκε τη διαδικασία (την οποία φέρονται να ενέκριναν άλλες υπηρεσίες). Μπήκαν πρόστιμα που λογικά θα πρέπει να πληρωθούν. Εκτός αν η ερμηνευτική εγκύκλιος υπάρξει σύντομα κι είναι ξεκάθαρη, υπέρ των απόψεων των τοπικών υπηρεσιών.

*Παρέλαβε χθες τα απαραίτητα μπλοκ για τους ελέγχους κατά του καπνίσματος η Διεύθυνση Υγείας Καβάλας. Αυτό σημαίνει ότι άμεσα θα αρχίσουν έλεγχοι από το προσωπικό της. Η υπηρεσία περιμένει ερμηνευτική εγκύκλιο επί θεμάτων που έθεσαν επαγγελματίες της πόλης εντός των προσεχών 15 ημερών.

 

 

Διαβάστε επίσης