Μανώλης Κελαϊδάκης: Υπάρχει άλλος δρόμος για τα δημοτικά τέλη του 2020

 Μανώλης Κελαϊδάκης: Υπάρχει άλλος δρόμος για τα δημοτικά τέλη του 2020

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας χθες το απόγευμα και το βράδυ επρόκειτο να συζητηθούν για να εγκριθούν τα δημοτικά τέλη του 2020. Η διαδικασία θα ήταν η συνηθισμένη. Το συμβούλιο θα αποδέχονταν και θα ενέκρινε την πρόταση της διοίκησης. Μόνο που αυτή λόγω Κλεισθένη δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία. Άρα όλα αλλάζουν κι ήδη κινούνται διαφορετικά.

Την ώρα που διαβάζονται αυτές οι γραμμές η απόφαση (όποια απόφαση ή εξέλιξη) είναι γνωστή. Όταν όμως γράφονταν δεν ήταν. Εκτίμηση μας είναι χθες βράδυ ή θα υπήρχε απόφαση κατόπιν διαβούλευσης, συνεννόησης της διοίκησης με την αντιπολίτευση, ή θα επιδιώκονταν τούτο να συμβεί τις επόμενες ημέρες. Ώστε το θέμα θα επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση. Το δεύτερο φάνηκε να προτιμά ο Μανώλης Κελαϊδάκης. Ο δημοτικός σύμβουλος της ΚΑΠ (παράταξη του Βαγγέλη Παππά) μίλησε χθες στο ραδιόφωνο της Πρωινής. Γνώριζε άριστα το θέμα λόγω της συζήτησης στην Οικονομική Επιτροπή στην οποία μετέχει.

Ο κ. Κελαϊδακης υποστήριξε ότι το ζήτημα των δημοτικών τελών έχει κι άλλες παραμέτρους, κυριότερη αυτή της επικαιροποίησης των στοιχείων (τετραγωνικών μέτρων) επί των οποίων υπολογίζονται. Το κράτος έχει υποσχεθεί κάτι τέτοιο αλλά αργότερα το 2020. Ο κ. Κελαϊδάκης είναι από αυτούς που σημειώνουν ότι αν τα δημοτικά τέλη πληρώνονται επί πραγματικών δεδομένων, η αύξηση δημοτικών τελών δεν θα χρειαστεί. Μάλλον έχει δίκιο. Το θέμα είναι πότε το κράτος θα επιτρέψει στους δήμους όλης της χώρας να έχουν πρόσβαση στα Ε9 των φορολογούμενων.

«Την Παρασκευή στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής πάρθηκε η αναμενόμενη απόφαση, λόγω της πλειοψηφίας που έχει σε αυτήν η διοίκηση. Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας δείχνουν ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος» τόνισε χθες το πρωί ο κ. Κελαϊδάκης. Η φράση του αυτή είναι φανερό ότι απορρίπτει οποιαδήποτε αύξηση των δημοτικών τελών τώρα. Ο κ. Κελαϊδάκης σημείωσε επίσης: « Ενώ υπάρχει άλλος δρόμος δεν υπάρχει χρόνος.

Από τη συζήτηση προκύπτει ότι υπάρχουν δύο κατηγοριών πολίτες. Αυτοί που δηλώνουν τα πραγματικά τετραγωνικά κι αυτοί που δεν τα δηλώνουν. Ο κατάλογος των τετραγωνικών μέτρων που υπολογίζονται τα τέλη χρειάζεται επικαιροποίηση. Υπάρχουν ερωτήματα που στην Οικονομική Επιτροπή δεν απαντήθηκαν. Η διαδικασία έχει πολλά τρωτά. Αυτά φθάνουν ως τη ΔΕΗ και το κράτος».

Η κριτική προς τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας αφορά το ότι ο κ. Μουριάδης δεν όρισε αντιδήμαρχο επί των οικονομικών. Επ’ αυτού ο κ. Κελαϊδάκης είπε: « Το ότι δεν υπάρχει αντιδήμαρχος οικονομικών έχει επίσης τη σημασία του. Υπάρχει προχειρότητα στο θέμα αλλά σε αυτό δεν έγινε σωστή προετοιμασία».

Διαβάστε επίσης