• 7 Μαΐου 2024,

Μια «ωρολογιακή βόμβα» στο περιαστικό δάσος- Παράδειγμα κακής συνεννόησης υπηρεσιών

 Μια «ωρολογιακή βόμβα» στο περιαστικό δάσος- Παράδειγμα κακής συνεννόησης υπηρεσιών

Πριν από μήνες το Δασαρχείο Καβάλας ικανοποίησε το αίτημα του διοικητικού συμβουλίου του Φυσιολατρικού Ομίλου της Καβάλας. Διέθεσε το προσωπικό του- προσωπικό του προγράμματος της κοινωφελούς εργασίας-  για να καθαριστεί από τα χόρτα που ήταν στην άκρη του δρόμου όλη η διαδρομή από τον Άγιο Σίλα έως το εντευκτήριο του συγκεκριμένου Συλλόγου. Η εργασία είχε να γίνει πάρα πολλά χρόνια. Το αποτέλεσμα της είναι εντυπωσιακό. Ένας ο δρόμος που χρησιμοποιείται από πολλούς συμπολίτες καθάρισε. Ουσιαστικά επετεύχθη η διάνοιξη του έτσι ώστε η κίνηση προς τις εγκαταστάσεις του φυσιολατρικού ομίλου να γίνεται με άνεση και κυρίως με ασφάλεια.

Αυτό το θετικό έργο του προσωπικού του Δασαρχείου Καβάλας δεν ολοκληρώθηκε όπως θα έπρεπε. Ευθύνη για το ότι βρίσκονται ακόμα στην άκρη του δρόμου τα κομμένα χόρτα και κλαδιά φαίνεται να έχει και ο Φυσιολατρικός όμιλος αλλά και ο Δήμος Καβάλας. Επί της ουσίας πρόκειται για μία έλλειψη συνεργασίας ανάμεσα στους τρεις εμπλεκόμενους. Έτσι αντί τα κομμένα χόρτα να απομακρυνθούν έγκαιρα από μία δασική περιοχή, παραμένουν εκεί όπου κόπηκαν. Υπάρχουν σε στοίβες, σε 5-6 σημεία του δρόμου. Η δε κατάσταση στην οποία βρίσκονται μοιάζει πολύ με «ωρολογιακή βόμβα»! Μόνο έτσι μπορεί να περιγράψει κάποιος ότι στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ξερών κλαδιών και χόρτων σε μία περιοχή δασική. Η οποία κατά τα άλλα φυλάσσεται για να μην εκδηλωθεί  πυρκαγιά.

Η έρευνα της εφημερίδας μας απέδειξε ότι το Δασαρχείο Καβάλας από την αρχή ενημέρωσε ότι ναι μεν θα έκοβε τα χόρτα και τα μικρά δέντρα αλλά δεν είχε τη δυνατότητα να απομακρύνει τα υπολείμματα αυτών των εργασιών. Ο Φυσιολατρικός Όμιλος φέρεται να διαβεβαίωσε το Δασαρχείο ότι θα μεσολαβήσει στο δήμο Καβάλας για την απομάκρυνση του αποτελέσματος αυτής της εργασίας. Κι ενώ αυτή περιγράφεται να ήταν η αρχική συμφωνία, το βασικό της μέρος δεν τηρήθηκε ποτέ. Το Δασαρχείο Καβάλας δείχνει ενδιαφέρον προκειμένου να απομακρυνθούν τα δασικά υπολείμματα,  ο φυσιολατρικός όμιλος επικοινωνεί συχνά με το δήμο Καβάλας για τον ίδιο λόγο αλλά ανακύπτουν διάφορα γραφειοκρατικά και άλλα προβλήματα και η σωστή δουλειά δεν γίνεται ολοκληρωμένα. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας αναφέρει ότι για την επικίνδυνη αυτή κατάσταση εχει ενημερωθεί από διερχόμενους πολίτες και η πυροσβεστική υπηρεσία αλλά και η πολιτική προστασία. Όλοι προσπαθούν να συνεννοηθούν, κυρίως να πείσουν το Δήμο Καβάλας να διαθέσει άμεσα το προσωπικό και τον εξοπλισμό του προκειμένου να απομακρυνθούν τα ξερά χόρτα και κλαδιά.

Ο χρόνος περνά, οι εβδομάδες επίσης και η ουσία δεν υπάρχει.

Σημειώνουμε ότι η συγκεκριμένη δουλειά που έγινε από το Δασαρχείο Καβάλας,  ξεκίνησε τον Ιανουάριο από τα χαμηλά της ίδιας περιοχής. Αρχικά καθαρίστηκε δασική έκταση κοντά στο «Κωνστάντειο» γηροκομείο. Από τον καθαρισμό που είχε να γίνει δεκαετίες,  αποκαλύφθηκε ακόμα και μία υδατοδεξαμενή! Την οποία είχε εξαφανίσει η πυκνή βλάστηση.  Στην αρχή του δρόμου, εκεί όπου ξεκίνησε το έργο, δεν διαπιστώνονται να υπάρχουν υπολείμματα αυτών των εργασιών. Αν όμως κάποιος αποφασίσει να κινηθεί προς τον Φυσιολατρικό Όμιλο ξαφνιάζεται . Ευχάριστα που ο δρόμος είναι καθαρός, δυσάρεστα όταν συναντά στην πορεία που ακολουθεί (αριστερά και δεξιά δεξιά του) μεγάλους όγκους- στοίβες των δασικών υπολειμμάτων. Τα οποία όπως λέγεται σκόπιμα συγκεντρώθηκαν σε ντάνες,  για να μπορούν πιο εύκολα να απομακρυνθούν από τον Δήμο. Και ενώ έγιναν όλες αυτές οι ενέργειες και προετοιμασίες, ο Δήμος Καβάλας δεν έχει την εκκρεμότητα σε προτεραιότητα του.

Διαβάστε επίσης