• 20 Απριλίου 2024,

Μιχάλης Σωτηρόπουλος: «Αξιόπιστα και τα rapid τεστ»

 Μιχάλης Σωτηρόπουλος: «Αξιόπιστα και τα rapid τεστ»

Ο συμπολίτης γιατρός Μιχάλης Σωτηρόπουλος με νέα συνέντευξη του στην Πρωινή διατυπώνει σαφή άποψη υπέρ των rapid τεστ, τα οποία θεωρεί ότι μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση.

Βγάζουν όπως υποστηρίζει αξιόπιστα και γρήγορα αποτελέσματα ενώ το κόστος του είναι σαφώς μικρότερο από το επίσης γνωστό τεστ PCR.

Η συνέντευξη

Ερ: Δύσκολα πράγματα με την πανδημία; Τι σχολιάζετε; Τι λέτε;

Απ: Είναι σοκαριστικά μάλλον θα έλεγα, όσο και να περιμένεις την έξαρση του φαινομένου, είναι κάτι σαν αναμενόμενο πράγμα, εν τούτοις όταν το βλέπεις μπροστά σου το φαινόμενο να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται, συχνά σε πιάνει ένα δέος.

Πανικός όχι γιατί ακόμη δεν έχει φτάσει σε τέτοιες διαστάσεις αλλά το… βλέπεις. Αν χθες είχαμε 1.500 κρούσματα στη χώρα, την άλλη εβδομάδα μπορεί να φτάσουν στα 3000. Αν θυμηθούμε τι είχαμε περίπου μια εβδομάδα πριν, βλέπουμε ότι διπλασιάζεται.

Ερ: Η ΠΕ Καβάλας είναι καλά;

Απ: Τι καλά είναι;

Μην βλέπετε τα κρούσματα που αναφέρονται. Είναι και πολλά που γίνονται με το rapid τα οποία δεν ανακοινώνονται αμέσως, για μένα κακώς, γιατί περιμένουν την επιβεβαίωση με PCR, η οποία καθυστερεί. Το νοσοκομείο μας αυτή τη στιγμή είναι στα όρια του.

Το σύστημα έχει κρασάρει. Δεν φτάνουν τα αντιδραστήρια, έχουν εξαντληθεί. Έκαναν φοβερά μεγάλους αριθμούς στα τεστ γιατί οι υποχρεώσεις είναι τέτοιες, όχι μόνο οι επείγουσες αλλά τεστ ιχνηλάτησης και διάφορες άλλες υποχρεώσεις.

Μην ξεχνάμε ότι το νοσοκομείο μας επιβαρύνεται και με τα τεστ που πρέπει να γίνουν στους υγειονομικούς που έρχονται από άδεια, τα τεστ που γίνονται για προεγχειριτικούς ελέγχους. Άσχετα πράγματα δηλαδή.

Έχουνε φτάσει στο σημείο οι ασθενείς να περιμένουν τα αποτελέσματα τους, τρεις ημέρες.

Χθες (προχθές) το βράδυ βγήκε η επιβεβαίωση του τεστ της PCR από το νοσοκομείο ότι είναι θετικός, για τον φίλο που εργάζεται στο ΤΕΒΕ.

Ερ: Ακούμε ότι ο τάδε βγήκε θετικός σε ιδιωτικό εργαστήριο αλλά πρέπει να κάνει τεστ και στο νοσοκομείο. Αυτό δεν το έχουμε καταλάβει. Το ιδιωτικό είναι το rapid;

Απ: Όχι το ιδιωτικό. Αυτή τη στιγμή έχει πάρει rapid και το νοσοκομείο να κάνει, rapid κάνει όλη η Ελλάδα. Rapid έκαναν και στο Καρά Τεπέ για να λειτουργήσει η δομή μεταναστών αλλιώς δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει. Γιατί φανταστείτε 7500- 8000 κόσμος να περιμένουνε να βγουν τα τεστ της PCR…

Ερ: Γιατί κάποιος που βγαίνει θετικός σε ιδιωτικό, πρέπει την επόμενη μέρα να ανέβει στο νοσοκομείο να κάνει κι άλλο;

Απ: Κάποιος έκανε PCR σε ιδιωτικό και η υπηρεσία δεν ξέρω για ποιο λόγο απαιτούσε να κάνει το PCR στο νοσοκομείο. Αυτός ο άνθρωπος περίμενε τρεις ώρες σε αναμονή στο νοσοκομείο θετικός όντας με κίνδυνο να μεταδώσει  άλλους τον ιό, ταλαιπωρήθηκε ο ίδιος, ανέβασε πυρετό μετά γιατί εξαντλήθηκε.

Δεν το καταλαβαίνω αυτό το σύστημα. Προφανώς είναι τα πρωτόκολλα αυτά που ίσχυαν μερικούς μήνες πριν. Τα πράγματα όμως αλλάζουνε. Το rapid test έχει δώσει πολλές λύσεις.

Τα περισσότερα μάλλον θετικά κρούσματα που ανακοινώνονται και στην Καβάλα και στις άλλες περιοχές είναι από rapid test τα οποία καθυστερούμε την επιβεβαίωση από ένα PCR.

Ερ: Η πρόταση σας ποια είναι;

Απ: Την πρόταση μου την έχω κάνει και στον Αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ με τον οποίο ήμασταν συμφοιτητές και το θεωρεί λογικό και προς εκεί βαδίζει το πράγμα, ότι ένα θετικό rapid test πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη. Εάν δεν επαληθευτεί αργότερα το συζητάμε.

Αυτό όμως είναι πολύ σπάνιο πλέον.

Ερ: Λέτε δηλαδή με την εμπειρία των τελευταίων εβδομάδων ότι τα rapid είναι το ίδιο αξιόπιστα.

Απ: Όταν ένα rapid είναι θετικό, ναι. Αν θυμάστε το περιστατικό στο Δ.Ωδείο είχε κάνει τεστ Σάββατο πρωί PCR τη μοριακή μέθοδο είχε βγει αρνητικό, γιατί ήταν νωρίς. Όταν την Δευτέρα τον έστειλαν να κάνει rapid  βγήκε θετικό. Δεν είναι αναξιόπιστα αυτά τα τεστ. Μια χαρά δουλεύουνε και δίνουνε λύσεις.

Αν ακούσατε χθες τις ανακοινώσεις της κομισιόν για τα μέτρα που θα καθιερωθούν στην Ευρώπη για την πανδημία , ήταν ότι θα ενισχύσουμε τα rapid τεστ.

Είναι πλέον παγκόσμια τακτική. Το rapid τεστ είναι ο παράγοντας που θα αλλάξει τα δεδομένα της πανδημίας. Είναι ένα γρήγορο τεστ, φτηνό που μπορεί να  το κάνει οποιοσδήποτε και σε 10-15 λεπτά να έχει αποτέλεσμα.

Αυτά δεν μπορούμε να αρνηθούμε τα θετικά.

Ερ:  Το πρόβλημα αυτής της ιστορίας είναι ότι μπορεί να σε βγάλει αρνητικό αλλά να είσαι θετικός;

Απ: Αυτό μπορεί να γίνει και σε PCR. Ίσως σε μικρότερο ποσοστό αλλά έχει συμβεί πολλάκις. Το ξέρετε και εσείς σε πολλά περιστατικά.

Διαβάστε επίσης