• 8 Μαΐου 2024,

Μικρά Πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 Μικρά Πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το προεκλογικό ρεπορτάζ για την τοπική ΝΔ συνεχίζει να έχει ενδιαφέρον, ειδικά όταν στα γνωστά σενάρια προστίθενται νέα πρόσωπα. Αναφερόμαστε στη σύνθεση του επόμενου βουλευτικού ψηφοδελτίου, θέμα για το οποίο οι συζητήσεις «φούντωσαν» μία ακόμη φορά. Τα νέα δεδομένα μοιάζουν να στηρίζονται στην οριστική όπως λέγεται απόφαση που έλαβε η καθηγήτρια κ. Αρετή Κώτση.

 

Την οποία φέρεται να γνωστοποιεί κυρίως προς τους φίλους της. Θυμίζουμε ότι η κ. Κώτση πρόσφατα συνάντησε τον πρόεδρο της ΝΔ. Σε αυτήν την συνάντηση της προτάθηκε (κατά τις περισσότερες φήμες) να είναι υποψήφια βουλευτής στην Καβάλα. Η κ. Κώτση απάντησε ότι θα το σκεφθεί.

 

Σε συνέχεια των συγκεκριμένων σκέψεων μοιάζει να υπάρχει οριστική απόφαση της. Θετική. Με αυτό το καινούργιο στοιχείο μπορούν να αναθεωρηθούν τα έως τώρα δεδομένα, να περιγραφούν ως εξής: Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι βέβαιος στο ψηφοδέλτιο. Ο Μακάριος Λαζαρίδης έχει τις ίδιες πολλές πιθανότητες. Οι γυναίκες φαίνεται ότι θα είναι δύο (Χατζηκωνσταντίνου και Κώτση). Απομένουν δύο μόνο κενές θέσεις ενώ οι ενδιαφερόμενοι είναι πάρα πολλοί.

 

Όλα δείχνουν ότι οδεύουμε σε … «σφαγή». Άλλοι θα την περιγράψουν με αυτόν τον τρόπο κι άλλοι ήδη μιλούν για απαραίτητη διαδικασία ανανέωσης. Η ανανέωση με λίγα λόγια άλλοτε θα είναι σε εισαγωγικά κι άλλοτε χωρίς εισαγωγικά. Συχνά στις συζητήσεις εμπλέκεται και το όνομα του Κώστα Αντωνιάδη. Ο ίδιος αρνείται ότι είναι ενδιαφερόμενος. Υπάρχει επίσης (στο πλαίσιο της ίδιας ανανέωσης) το όνομα του Γιάννη Χατζηεμμανουήλ.

 

Ο δημοσιογράφος είναι ένα από τα λίγα, από τα ελάχιστα στελέχη της τοπικής ΝΔ που τα έχει καλά με τον Μακάριο Λαζαρίδη. Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι υποχώρησε για χάρη του. Αυτό μάλλον δεν ισχύει αφού η συγκεκριμένη συμμαχία, μαζί με την ανανέωση, αλλάζουν κι άλλο τα δεδομένα της υπόθεσης του ψηφοδελτίου.

 

Κινδυνεύουν και κινδυνεύουν πολύ όλοι οι υπόλοιποι και γνωστοί. Ακόμη και οι Καλαντζής- Πασχαλίδης. Κινδυνεύει να μείνει εκτός ψηφοδελτίου ο Λάζαρος Τσαταλμπασίδης, ο Ντίνος Κλειτσιώτης. Ας μη ξεχνάμε ότι μια ανανέωση στα 5/6 του ψηφοδελτίου ευνοεί πολύ τον κ. Λαζαρίδη. Οποίος υπό αυτές τις συνθήκες εκλέγεται βουλευτής αρκετά εύκολα.

 

Στις εκτιμήσεις και στις τοπικές συζητήσεις αναφέρεται ότι από το επόμενο ψηφοδέλτιο της ΝΔ είναι πιθανή η εκλογή ακόμη και των 4 πρώτων σε σταυρούς. Αν αυτό γίνει πράξη, αν εκλεγούν έστω οι 3 πρώτοι, όλοι αντιλαμβάνονται ότι η διαδικασία της ανανέωσης είναι κάτι περισσότερο από ανανέωση. Είναι ότι γράψαμε ήδη. Μια … «σφαγή» των παλαιών προκειμένου να εκλεγούν νέοι.

 

Δυστυχώς είναι τέτοια η εσωκομματική διαδικασία (όχι μόνο στη ΝΔ, σε όλα τα κόμματα) που η επιλογή των 6 υποψηφίων δεν θα είναι καθόλου αξιοκρατική. Σπάνια ήταν. Τούτη την φορά ωστόσο με βασικό εργαλείο (ή πρόφαση) την ανανέωση πρόκειται να γίνει το «έλα να δεις». Μπορούν να εκδοθούν από τώρα …. δελτία πρόβλεψης έκτακτων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

 

Οι καινούργιοι που ευνοούνται από την ανανέωση – «σφαγή» σιωπούν. Συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους, ευχόμενοι ως την κρίσιμη ώρα να μην αλλάξει τίποτα. Να έρθει με λίγα λόγια η προεκλογική περίοδος κι η ΝΔ να οριστικοποιήσει τις προαναφερθείσες αλλαγές.

 

Οι παλαιοί (αν είναι σωστός ο χαρακτηρισμός) από τη μια άρχισαν τον προεκλογικό τους αγώνα, από την άλλη προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα. Παρουσιάζουν την επίδοση τους στις προηγούμενες εκλογές ως προσόν, κάνουν δημόσιες σχέσεις, δυναμώνουν τους δεσμούς τους με την κοινωνία. Σημείο στο οποίο σαφώς υπερτερούν σε σχέση με τους πρωτοεμφανιζόμενους.

 

Τους ευνοεί και μια άλλη συγκυρία.  Τα νέα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ. Μπορούν δηλαδή να κοιτάξουν και προς τα εκεί ή να απειλήσουν με κάτι τέτοιο στο ενδεχόμενο αποκλεισμού τους. Άλλοι «παίζουν» χαρτί που συνδέεται με τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Λένε (συνήθως εμμέσως) ότι ή θα είναι υποψήφιοι βουλευτές ή υποψήφιοι δήμαρχοι. Αν χρειαστεί ακόμη και «αντάρτες».

 

Η ΝΔ συνεχίζει να ετοιμάζεται για τις επόμενες εθνικές εκλογές με σαφή προοπτική νίκης , υπόσχεται παντού ανανέωση αλλά η περίπτωση της Καβάλας είναι εντελώς διαφορετική. Κυρίως λόγω του Μακάριου Λαζαρίδη. Κι άλλες φορές γράψαμε ότι ο κ. Λαζαρίδης ήρθε στην Καβάλα για να εκλεγεί κι όχι για να είναι μόνο υποψήφιος βουλευτής.

 

Οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι για υποψήφιοι βουλευτές της τοπικής ΝΔ ήταν το βράδυ της Τετάρτης στην Τούζλα, στην αθλητική γιορτή του Δήμου Παγγαίου. Τους πρόσεξαν οι διοργανωτές, τους μνημόνευσαν και τους κάλεσαν στην εξέδρα.

 

Όπως ακούμε μόνο ένας έκανε το εξής εντυπωσιακό. Έφυγε νωρίτερα από την εκδήλωση (η οποία άρχισε στις 9.30 το βράδυ και τέλειωσε σχεδόν μεσάνυχτα) προκειμένου να βρεθεί σε εκδήλωση που την ίδια ώρα πραγματοποιούνταν στις Πηγές Νέστου. Στην άλλη άκρη του Νομού Καβάλας. Εκεί κατάφερε να βρίσκεται ανάμεσα σε πολύ κόσμο, χωρίς την παρουσία κανενός άλλου ανταγωνιστή!

 

Μέσω του Facebook κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες βίντεο σε σχέση με το αίτημα της αλλαγής της όδευσης του ΤΑΡ. Το υλικό στηρίζεται και παρουσιάζει τις πιο πρόσφατες εξελίξεις. Οι οποίες έχουν σχέση με το Δήμο Καβάλας. Το βίντεο πλήττει την κ. Δήμαρχο (της ασκεί κριτική), είναι προσεγμένο ποιοτικά και διαρκεί 3 σχεδόν λεπτά.

 

Κινούμενος σε αυτό το μήκος κύματος ο Βαγγέλης Παππάς, κήρυξε νέο πόλεμο στον ΤΑΡ. Οι πιο πρόσφατες αναρτήσεις του γνωστοποιούν τη ευρεία χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αφού όπως ισχυρίζεται όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είναι του ΤΑΡ….

 

Ο κ. Παππάς δεν είναι ο πρώτος που μπερδεύει τις διαφημίσεις του ΤΑΡ με τα δημοσιεύματα, τα ρεπορτάζ κτλ σχετικά με το αίτημα αλλαγής όδευσης. Τα ίδια έχουν ήδη πει στο παρελθόν (σε συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου)  και οι Σιμιτσής- Βέρρος. Το κάθε τοπικό μέσο δίνει κάθε μέρα εξετάσεις. Διαχωρίζοντας όπως πρέπει τις διαφημίσεις του από την άποψη που διατυπώνει. Όλα τα άλλα είναι για τις εντυπώσεις.

 

Στο διαδίκτυο εντοπίσαμε επίσης ένα διαφορετικό και όμορφο στιγμιότυπο, μια ανθρώπινη στιγμή του πρώην βουλευτή Δημήτρη Παπουτσή. Αγουροξυπνημένος, δέχεται το χάδι μιας ιδιαίτερα φιλικής γάτας. Δείτε την φωτογραφία στην σελίδα του στο facebook.

 

Ο Δήμος Παγγαίου θα πρέπει να λάβει οριστική απόφαση για το πώς θα αναφέρεται στην αγγλική γλώσσα. Στη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της υποψηφιότητας του ως «Ευρωπαϊκή πόλη αθλητισμού» διαβάζουμε αλλού Pageo 2019 κι αλλού Paggaio.

 

Μέχρι τώρα το φετινό Καλοκαίρι ξεχωρίζει για τις βροχές του, τις καταιγίδες του, την κακοκαιρία του. Πρόσφατα στην Ποταμιά της Θάσου αναβίωσε το έθιμο του Αναβροχιάρη. Ελπίζουμε να μην υπάρξουν συνέπειες. Το έθιμο ήταν μια παράκληση για βροχές. Φέτος ας μείνουμε σε όσες ήδη εκδηλώθηκαν.

 

Η ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο Καβάλας» παρουσίασε χθες φωτογραφία με μια σημαία της Χούντας να κυματίζει! Η ανάρτηση αναφέρει ότι η φωτογραφία είναι πρόσφατη, από κατοικία στα Αμισιανά. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι έτσι έχουν τα πράγματα. Ευχόμαστε να έχει γίνει κάποιο λάθος, κάποιο μεγάλο λάθος. Προς το παρόν αυτά.

 

Το σχετικό υλικό ωστόσο το χρησιμοποίησαν κι άλλες ιστοσελίδες από άλλες, μεγαλύτερες πόλεις. Δεν αποκλείεται το θέμα να πάρει διαστάσεις.

 

Νέες δηλώσεις για την τουριστική κίνηση στην περιοχή, από τον Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αντωνιάδη. Αντιγράφουμε από την ΕΡΑ Κομοτηνής: «Ικανοποιημένη δηλώνει η αντιπεριφέρεια τουρισμού για την τουριστική κίνηση που σημειώνεται μέχρι στιγμής στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. «Η καλύτερη τουριστική χρονιά για την περιοχή.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Κωνσταντίνος  Αντωνιάδης σημειώνοντας πως αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που καταγράφονται στις πύλες εισόδου της Περιφέρειας».

 

Η κάθε μας αναφορά σε προβλήματα σκουπιδιών σε διάφορα σημεία της πόλης γίνεται αφορμή να γνωστοποιηθούν νέα ίδια παράπονα. Τα πιο πρόσφατα μας έρχονται από την οδό Μπαλάνου, κοντά στην είσοδο του ξενοδοχείου Λούσυ. Εδώ και 15 μέρες κάποιοι άφησαν μπάζα στην άκρη του δρόμου. Ουδείς γνωρίζει αν ταυτόχρονα ενημέρωσαν την αρμόδια δημοτική υπηρεσία. Κάποιος άλλος (γείτονας) έγραψε πάνω στα μπάζα ότι αν η διαδικασία επαναληφθεί, θα υπάρξει καταγγελία για την επιβολή προστίμου! Ότι κι αν έχει προηγηθεί, ο Δήμος Καβάλας πάλι πρέπει να δράσει και να απομακρύνει ότι φαίνεται στην φωτογραφία.

Διαβάστε επίσης