• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τν Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τν Νίκο Γενικόπουλο

Ο νεοϊδρυθείς συνοικιακός σύλλογος κατοίκων του Βύρωνα έκανε χθες το απόγευμα πετυχημένο καθαρισμό μικρής κοινόχρηστης έκτασης πλησίον του ιερού ναού της Μεταμόρφωσης. Εργάστηκαν με αξιοπρόσεκτη όρεξη και άριστα εξοπλισμένοι (για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της μιας ώρας) άνδρες – γυναίκες αλλά και μικρά παιδιά! Έκαναν καλή δουλειά και μπράβο τους.

Πλέον πλησίον του ηλικιωμένου αλλά και ιστορικού για τη γειτονιά τους πλάτανου μπορεί κάποιος να κυκλοφορήσει χωρίς να ανησυχεί ότι κινδυνεύει ακόμη κι από φίδια. Ήταν η πρώτη εξόρμηση του συλλόγου, έπεται συνέχεια.

 

Εργασίες συντήρησης ετοιμάζονται στο ΚΑΠΗ της οδού Κ. Τσολάκη. Αυτές αφορούν (όπως φαίνεται στη σχετική φωτογραφία) το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου, τμήμα του οποίου είναι επικίνδυνο λόγω της πολυκαιρίας. Οι εργασίες με λίγα λόγια είναι απαραίτητες, σχετικά απλές. Ως εκ τούτου θα ολοκληρωθούν γρήγορα.

 


Πριν από λίγες μέρες παράγοντας της ΝΔ Καβάλας ρωτήθηκε για τις γνωστές τοπικές θέσεις διοίκησης. Άρχισε το «ντέρμπι» ή όχι; Απάντησε ευθέως και συγκεκριμένα. Είπε ότι είναι νωρίς ακόμη για τη διαδικασία επιλογής των επικεφαλής σε Νοσοκομείο- ΟΛΚ – Παιδόπολη κτλ. Η απάντηση του λογικότατη αφού και η Κυβέρνηση και οι υπουργοί συνεχίζουν να έχουν άλλες προτεραιότητες.

 

Χθες υπήρξαν οι πρώτες αντίθετες πληροφορίες. Ή μάλλον φήμες. Τις οποίες ενίσχυσε δελτίο τύπου της κ. Χατζηκωνσταντίνου. Η υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ (πήγε και ξαναπήγε στην Αθήνα από τότε που ανέλαβε η νέα Κυβέρνηση) εξέδωσε «ύποπτο» δελτίο τύπου. Αναφέρεται σε υπαρκτά θέματα του λιμανιού και του ΟΛΚ. Αμέσως έγιναν συνειρμοί. Υπήρξαν σκέψεις που κι αυτήν την φορά «ευνοήθηκαν» από τις φήμες.

 

Προσοχή. Από τις φήμες. Άλλο πράγμα η φήμη κι άλλο η πληροφορία. Άλλο πράγμα το κουτσομπολιό κι άλλο η «διαρροή» μιας περίπου είδησης. Έχοντας αυτά τα δεδομένα στο μυαλό του ο αναγνώστης πρέπει να ετοιμαστεί διότι επίκειται «σφαγή». Η «σφαγή» όχι των αμνών αλλά των ενδιαφερομένων. Είναι πολλοί κι είναι αποφασισμένοι. Δρουν ήδη κι όπως καταλαβαίνουμε ξέρουν καλά τι κάνουν και προς ποια κατεύθυνση.

 

Η κ. Χατζηκωνσταντίνου θα ήθελε να εμπλακεί στον ΟΛΚ. Γιατί όχι; Η θέση του προέδρου μπορεί να ξαναγίνει τιμητική και όχι αποκλειστικής απασχόλησης. Αν μάλιστα κάνει «συμμαχίες», αν εκμεταλλευτεί τις δημόσιες σχέσεις ας πούμε ότι έχει ελπίδες. Αρκετές. Για τον ίδιο οργανισμό ενδιαφέρεται ο Ιορδάνης Αγγελιάδης. Φημολογείται ότι οι δύο αυτοί ενδιαφερόμενοι έχουν και την ίδια αφετηρία. Είναι δυνατόν να ισχύει κάτι τέτοιο;

 

Η Βάσω Παπουτσή Μήττα περιμένει επίσης. Γιατί όχι; Η συνέπεια της στο κόμμα έχει ιστορία κι η δικαίωση πρέπει κάποια στιγμή να υπάρξει και για αυτήν. Για το Νοσοκομείο ακούγεται το όνομα του προέδρου του Επιμελητηρίου, ο οποίος ήταν εκεί και στο παρελθόν. Είναι κι άλλοι. Πολλοί ακόμη. Οι οποίοι προσπαθούν να αυξήσουν τις πιθανότητες τους έχοντας επαφές κυρίως στην Καβάλα. Οι κρίσιμες αποφάσεις ωστόσο θα ληφθούν στην Αθήνα.

 

Ποιοι και πως αποφασίζουν για όλα αυτά τα πόστα; Η διαδικασία (πάλι)δεν είναι  αξιοκρατική. Η νέα Κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει, να διορθώσει πολλά και διάφορα (όπως μας υπόσχεται) αλλά τούτη τη «στραβή» πορεία δεν θα την αλλάξει. Εδώ δεν την άλλαξε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα την αλλάξει η ΝΔ;

 

Η ΝΟΔΕ Καβάλας αποφεύγει προς το παρόν να συνεδριάσει αφού δεν γνωρίζει πως θα χειριστεί τον παραπονούμενο και καταγγέλλοντα Μακάριο Λαζαρίδη. Ο πρόεδρος της πήγε για ολίγα μπάνια κι όταν επιστρέψει, κάτι θα έχει σκεφθεί. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν έχει χρόνο για αυτά τα «μικρά» αλλά ήδη έχει πει στους συνεργάτες του ότι δεν αφήσει τίποτα να αποφασιστεί χωρίς τη δική του συμμετοχή.

 

Όπως καταλαβαίνουμε οι σχέσεις του Μακάριου Λαζαρίδη με το Νίκο Παναγιωτόπουλο δεν διορθώθηκαν κι αυτό μάλλον οφείλεται στις αποφάσεις που έλαβε ο Υπουργός. Ο δε Γιάννης Πασχαλίδης είναι αρκετά έμπειρος ώστε να του ξεφύγουν όλα τα πόστα που μνημονεύσαμε ήδη.

 

Ο θαυμαστός κόσμος της ΝΔ Καβάλας. Αυτό περιγράφουμε τόση ώρα. Ούτε αυτός αλλάζει. Πολλοί λένε ότι είναι μια παλαιοκομματική προσέγγιση των πραγμάτων που τάχα κάνει καλό. Ας ρωτήσουν και τον Μέτιο και την Τσανάκα για το πόσο ωφελήθηκαν. Κι επειδή αυτά που ξέραμε δεν πρέπει να τα ξεχάσουμε, ας ετοιμαστούμε για ότι ήδη προβλέψαμε. Για την «σφαγή» των υποψηφίων.

 

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης ενέκρινε απόφαση της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ. Για όλο το 2019, για κάθε συνεδρίαση της διοίκησης της επιχείρησης όσοι συμμετέχουν (όσοι συνεδριάζουν) θα αμείβονται. 50 ευρώ τη συνεδρίαση. Αρκεί οι συνεδριάσεις να μην είναι κάθε μέρα…

 

Επιμένουμε ότι το φετινό Cosmopolis είχε μεγάλη επιτυχία, ίσως μεγαλύτερη των προηγούμενων. Κι επειδή η προβολή της Καβάλας μέσω του Cosmopolis συνεχίζεται (ειδικά στο διαδίκτυο) ας μνημονεύσουμε τις άριστες φωτογραφίες του Γιάννη Μαγδαλασίδη και τις φωτογραφίες από ψηλά (From Above) των συναυλιών του Σάββα Τσανουσίδη. Και οι δύο δεν βοήθησαν μόνο τη διοργάνωση, βοήθησαν και την Καβάλα να γίνει περισσότερο γνωστή.

 

Για το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας ακούγεται κάθε μέρα και περισσότερο το όνομα του συμπολίτη δικηγόρου κ. Σωκράτη Μποζούδη. Θα πρέπει να περιμένουμε αφού 1) Πρέπει να μάθουμε επακριβώς τις αλλαγές του «Κλεισθένη», 2) Πρέπει να πληροφορηθούμε συγκεκριμένα τις συνεργασίες που θα επιδιώξει η νέα διοίκηση.

 

Η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας συνεχίζει την παράδοση των τελευταίων ετών. Από χθες επικεφαλής της είναι Ταξίαρχος και όχι Αστυνομικός Διευθυντής. Έκπληξη είναι η παραμονή στο σώμα και στην ΑΜΘ του κ. Μενεξίδη, ο οποίος άρχισε με ΣΥΡΙΖΑ (στη θέση αυτή), συνεχίζει με ΝΔ.

 

Η ιστοσελίδα The Caller.gr ανάρτησε χθες ένα ωραίο αλλά σύντομο αφιέρωμα στην τουριστική Κεραμωτή. Υπάρχουν φωτογραφίες και πληροφορίες για την ίδια περιοχή. Εισαγωγικά αυτό αναφέρει: Η Κεραμωτή είναι ένα άγνωστο στους πολλούς παραθαλάσσιο χωριό, έτοιμο να υποδεχθεί κάθε παραθεριστή που αναζητά λίγες στιγμές δροσιάς, στα καθαρά νερά του και τις ήσυχες αμμουδιές του.Η Κεραμωτή κοντά στις εκβολές του Νέστου, στην Καβάλα, είναι αυτό που περισσότεροι αναζητούν, ένα μέρος που θα σε κάνει να πιστέψεις πως μπορείς να ζήσεις το ατελείωτο καλοκαίρι.


 

Το Επιμελητήριο ενισχύει οικονομικά, η αντιπολίτευση καταψηφίζει

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου την περασμένη Δευτέρα εγκρίθηκαν αιτήματα οικονομικής ενίσχυσης τοπικών φορέων και υπηρεσιών. Ξεχωρίζει η ικανοποίηση αιτήματος που αφορά οικογένεια ατόμων με ειδικές ανάγκες,  η κατοικία της οποίας υπέστη ζημιά (ξηλώθηκε η στέγη) από πρόσφατη κακοκαιρία. Το αίτημα διαβιβάστηκε στο Επιμελητήριο από το Νομαρχιακό σύλλογο ΑμΕΑ. Η οικογένεια ενισχύεται με το ποσό των 700 ευρώ. Με άλλες παρόμοιες αποφάσεις του το Επιμελητήριο ενισχύει με ποσό 400 ευρώ την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας για να αγοράσει καινούργιο ηλεκτρονικό υπολογιστή. Δίνει 8.000 ευρώ για τις ανάγκες (δραστηριότητες) της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών και 1.000 ευρώ στο Σύλλογο Βιβλιοπωλών για την Καλοκαιρινή έκθεση βιβλίου που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στην παραλία.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι όλες αυτές οι αποφάσεις λήφθηκαν κατά πλειοψηφία. Διαφώνησε με το σκεπτικό όλων των οικονομικών ενισχύσεων η παράταξη του Παύλου Ζησίμου. Κατέθεσε δική της ξεχωριστή πρόταση αλλά τα σχόλια για τη στάση που κράτησε  είναι αρνητικά. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα χρήματα πρέπει άμεσα να προωθηθούν από το φορέα εκεί όπου υπάρχει ανάγκη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της οικογένειας από την περιοχή του Νέστου. Για την οικογένεια ΑμΕΑ η παράταξη Ζησίμου ήταν επίσης αρνητική!

Ακόμα κι αν κάποιος σκεφτεί ότι αυτές οι επιχορηγήσεις πολλές φορές ευνοούν την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου- τη διοίκηση του Επιμελητηρίου-  καθώς μέσω των χρηματοδοτήσεων κάνει και δημόσιες σχέσεις,  η υποχρέωση της αντιπολίτευσης είναι να ξεχωρίσει τις περιπτώσεις έκτακτης και μεγάλης ανάγκης. Πρέπει να στηρίζει τις εισηγήσεις για παροχή οικονομικής βοήθειας για ανθρωπιστικούς λόγους. Ποτέ στο παρελθόν οι οποιεσδήποτε εκλογές ,πολύ περισσότερο στην τοπική αυτοδιοίκηση όπου τα χρήματα που «μοιράζονται» είναι περισσότερα, δεν επηρεάστηκαν καθοριστικά από τέτοιες αποφάσεις.

 

Διαβάστε επίσης