• 11 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Για τις Ε.Ο.Ζ. ούτε κουβέντα

Η κ. Κατερίνα Καραγιάννη και το Οικονομικό της Φόρουμ «άνοιξαν» προ λίγων ετών την κουβέντα για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες τόσο στη Θράκη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Κάπως έτσι το ετήσιο φόρουμ έγινε ευρύτερα γνωστό. Επειδή όμως τα πράγματα άλλαξαν κι οι Ε.Ο.Ζ. δεν είναι επίκαιρες, τώρα το φόρουμ αναδιπλώνεται. Το φετινό δεν έχει τίποτα για αυτές. Ούτε κουβέντα. Η κ. Καραγιάννη αλλάζει την ατζέντα κι όπως φαίνεται από την πρώτη της πρόσκληση (αρκετά αόριστη) είναι «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Αναλυτικά η ανακοίνωση της για το φόρουμ της 18ης Ιουλίου στη Σαμοθράκη αναφέρει τα ακόλουθα: «Καταναλώνω όσο παράγω». Πόσοι τρόποι υπάρχουν για να πούμε το αυτονόητο; Κανείς μας δε μπορεί να ξοδεύει περισσότερα απ’ όσα εισπράττει και δε μπορούμε να επιβάλουμε σε κανέναν να μας χρηματοδοτεί για να ξοδεύουμε χωρίς να παράγουμε.

Πόσους τρόπους να ανακαλύψουμε για να πούμε το προφανές; Ο δανειστής μας θα απαιτήσει τα δανεικά του πίσω.

Ποσά λόγια θα ξοδέψουμε για πούμε μια αλήθεια; Η ανταγωνιστικότητα δεν διαπραγματεύεται. Το Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης ανακοινώνει το 4ο Χρηματοοικονομικό Συνέδριο στη Θράκη, που θα πραγματοποιηθεί στις 18.07.2013 στη Σαμοθράκη. Στο πιο ενεργειακό νησί της Ευρώπης εξαίρετοι ομιλητές θα είναι πρόθυμοι και διαθέσιμοι να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση μας που θα έχει σχέση με την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη. Είμαστε ευγνώμονες για αυτή τους τη συμμετοχή και υπερήφανοι που τους κερδίσαμε ως κύριους ομιλητές του Συνεδρίου.Το Συνέδριο θα καλοδεχτεί όλους εμάς που εκτιμούμε τη γνώση, την ποιότητα, το ανοιχτό μυαλό και έχουμε το γνώθι σ εαυτόν. Όλους εμάς που θεωρούμε πως ο πλανήτης δεν ανήκει μόνο σε Έλληνες, αλλά σε όλους τους κατοίκους του. Αυτό ακριβώς ήταν και το πιστεύω των Καβείρων. Όλοι οι μυημένοι στα Καβείρια Μυστήρια ήταν ίσοι στα δικαιώματα τους και στις υποχρεώσεις τους, ανεξαιρέτως κοινωνικής προέλευσης, χρώματος, θρησκείας και πάντα μπροστά στο μεγαλείο της Μητέρας γης, που μόνο εκείνη μας συντηρεί και μόνο εκείνη μπορεί να μας στερήσει τα πάντα, εάν εμείς υπερεκτιμήσουμε την κατανάλωση. Με εκτίμηση, Κατερίνα Καραγιάννη Πρόεδρος του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης.

 

Για το LNG

Όλη τη προηγούμενη εβδομάδα στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ ΑΜ υπήρχε σε εμφανές σημείο ανακοίνωση σχετικά με την συγκρότηση ομάδας εργασίας με θέμα το προτεινόμενο πλωτό LNG. Η ομάδα θα είναι έτοιμη αυτή την εβδομάδα αφού όπως φαίνεται έχει πολύ και επείγουσα δουλειά να κάνει. Η ανακοίνωση έλεγε τα ακόλουθα: Προκειμένου το ΤΕΕ-ΑΜ να διατυπώσει έγκαιρα την άποψη του για το υγροποιημένο Φυσικό Αέριο με βάση τα νέα δεδομένα (πλωτές εγκαταστάσεις στον κόλπο της Καβάλας), η Διοικούσα Επιτροπή στην τελευταία συνεδρίαση αποφάσισε τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας (τριμελής). Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να υποβάλλουν αίτηση στο ΤΕΕ-ΑΜ μέχρι την Κυριακή 30 Ιουνίου 2013.Σημειωτέον ότι δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για το θέμα πλήν κάποιων δημοσιευμάτων στον τοπικό και Αθηναϊκό τύπο.

 

Περιμένουν

Την Κυριακή 9 Ιουνίου εξελέγη η νέα Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Καβάλας. Σύντομα θα συμπληρωθεί ένας μήνας από τότε. Η νέα Νομαρχιακή ούτε συνεδρίασε, ούτε συγκροτήθηκε σε σώμα ώστε να εκλέξει τον Γραμματέα και τον (ή την) αναπληρωτή του. Αυτό συμβαίνει πρώτη φορά. Οφείλεται στην Αθήνα που τόσο καιρό δεν στέλνει απαραίτητη εγκύκλιο με συγκεκριμένες οδηγίες για το τι πρέπει να γίνει. Ίδια φυσικά είναι η κατάσταση (αναμονής) και στις άλλες Νομαρχιακές Επιτροπές της χώρας. Τόσο καιρό τα μέλη της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Καβάλας περιμένουν, μιας και δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Ελπίζουν ότι αυτή την εβδομάδα θα γίνει ότι έπρεπε να έχει γίνει από καιρό.

 

Κολύμβηση

Η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα την καθιερωμένη Καλοκαιρινή της ανακοίνωση για το που επιτρέπεται η κολύμβηση στις ακτές του Νομού. Η απόφαση είχε την υπογραφή του Αρχέλαου Γρανά. Η αρχική απόφαση είχε κι ένα λάθος. Δεν περιελάμβανε την ακτή της Ραψάνης. Το λάθος εντοπίστηκε γρήγορα με αποτέλεσμα η πρώτη απόφαση να διορθωθεί με δεύτερη. Στην οποία αναφέρονταν και η Ραψάνη. Η οποία έτσι γλίτωσε την παρεξήγηση.

 

Γεωτρήσεις και Μανιάτης

Οι πρώτες μέρες του Ιούλη είναι κρίσιμες για τα Πετρέλαια. Φέρνουν την έναρξη των γεωτρήσεων σε υφιστάμενα κοιτάσματα, με στόχο την αύξηση της ημερήσιας παραγωγής. Οι εργαζόμενοι περιμένουν αυτή τη διαδικασία καθώς δίκαια την περιγράφουν ως σημαντικά. Ταυτόχρονα σχολιάζουν στην ιστοσελίδα τους την επιστροφή Μανιάτη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο κ. Γιάννης Μανιάτης περιγράφεται ως παλιός γνώριμος. Είναι παλιός γνώριμος όπως αποδεικνύει το κείμενο που ακολουθεί (κι έχει την υπογραφή των εργαζόμενων στα Πετρέλαια): Σε μια κρίσιμη χρονικά φάση για την εξέλιξη των ελληνικών υδρογονανθράκων, λίγο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού open door για τις περιοχές εκμετάλλευσης και λίγο(;) πριν την ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων το Υπουργείο αλλάζει και πάλι χέρια! Ο Γιάννης Μανιάτης, πρώην υφυπουργός Π.Ε.Κ.Α και γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, παίρνει τη σκυτάλη από τον Ευάγγελο Λιβιεράτο,καθώς αναλαμβάνει τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ο κος Μανιάτης, αφήνεται να εννοηθεί από την κυβέρνηση ότι είναι ο άνθρωπος που έθεσε επί τάπητος το θέμα των ελληνικών υδρογονανθράκων. Χαρακτηρίζεται από πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους ως ο «θεμελιωτής των υδρογονανθράκων» της Ελλάδας. Εμείς ως εργαζόμενοι, θυμόμαστε τον κο Μανιάτη να επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις της KAVALA OIL, κατά τη διάρκεια γεωτρητικών εργασιών και να εγκαινιάζει την γεώτρηση του PA-35. Αργότερα πάλι, τον θυμόμαστε να δηλώνει με εντυπωσιασμό και υπερηφάνεια για το project της Αποθήκης φυσικού αερίου του κοιτάσματος Ν.Καβάλας, πως με το έργο αυτό, η θητεία του ως υφυπουργός Π.Ε.Κ.Α ολοκληρώνεται με απόλυτη επιτυχία – θέλοντας να τονίσει τη σπουδαιότητα αυτού του έργου. Βέβαια, το έργο της ΚΑΠΠΑ οδηγήθηκε στις καλένδες του ΤΑΙΠΕΔ, όπου μέχρι και σήμερα η τύχη του αγνοείται. Όσον αφορά στον Σταύρο Καλαφάτη, παραμένει στη θέση του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ. Το ίδιο ισχύει και για τον Ασημάκη Παπαγεωργίου, ο οποίος διατηρεί τη θέση του υφυπουργού.

 

Επιχειρήσεις

Παρατηρητικοί συμπολίτες από την περιοχή του Τίμιου Σταυρού (Σούγελο) αναφέρουν το εξής. Μέσα στις τελευταίες 10 ημέρες διέκοψαν τη λειτουργία τους –φυσικά λόγω κρίσης- τρεις μικρές επιχειρήσεις. Κάποιες άλλες που βρίσκονται στην ίδια περιοχή αντέχουν και συνεχίζουν να λειτουργούν. Πόσο ακόμη; Αυτό είναι πραγματικά άγνωστο.

 

Δημοτικά Κοιμητήρια

Τις προηγούμενες ημέρες υπηρεσιακοί παράγοντες ειδοποίησαν τον δεύτερο πλειοδότη του διαγωνισμού για την εκμίσθωση της αίθουσας εκδηλώσεων των Δημοτικών Κοιμητηρίων. Του είπαν και επισήμως ότι ο πρώτος παραιτήθηκε, δεν αναλαμβάνει την λειτουργία της αίθουσας. Ο δεύτερος πλειοδότης που είναι γυναίκα ζήτησε χρόνο να σκεφθεί και να ενημερωθεί. Κάπως έτσι η εκκρεμότητα συνεχίζεται, τα δε αυξημένα έσοδα δεν μπαίνουν επί του παρόντος στο ταμείο του Δήμου. Όλοι εύχονται η περιπέτεια να τελειώσει γρήγορα. Που δεν το βλέπουμε.

 

Άνεργος

Η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας ανακοίνωσε την Παρασκευή 28 Ιουνίου την σύλληψη 53χρονου επιχειρηματία λόγω χρεών προς το δημόσιο της τάξης των 165.000 ευρώ. Η είδηση συμπληρώνεται με την εξής σημαντική λεπτομέρεια: Ο 53χρονος δήλωνε ότι είναι άνεργος! Είχε όμως εμπορική δραστηριότητα (την οποία την κρατούσε κρυφή), η οποία δεν ήταν και τόσο πετυχημένη (αν λάβουμε υπόψη το σύνολο των χρεών του).

 

Λογαριασμός

Το Επιμελητήριο Καβάλας είναι εδώ. Πάντα στο πλευρό τόσο του Εμπορικού Συλλόγου όσο και της Ομοσπονδίας. Πέρα από την συχνή και «γενναία» οικονομική ενίσχυση που τους προσφέρει, πρόσφατα πάλι το Επιμελητήριο πλήρωσε περίπου 300 ευρώ για τα έξοδα της εκδήλωσης (τον Μάη) που έγινε στην Καβάλα παρουσία του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Ομοσπονδία. Επειδή όμως αυτή δεν έχει χρήματα, ο λογαριασμός πήγε στο Επιμελητήριο.

 

Διάλυση εταιρίας

Με απόφαση που έλαβε προ ημερών η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ έπαψε να υφίσταται η Αναπτυξιακή Εταιρία της Ν.Α. Ξάνθης. Σαφώς κι η απόφαση άργησε (2,5 χρόνια περίπου). Ενδιαφέρον παρόλα αυτά έχει η άποψη που διατύπωσε με την ευκαιρία ο περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας (μέλος της Επιτροπής) Χρήστος Ποτόλιας: ««Ήμασταν αρνητικοί όταν συσταθήκανε οι αναπτυξιακές γιατί θεωρούσαμε ότι ήταν εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία χρησιμοποιούσε και αξιοποιούσατε και εσείς για την ανάπτυξη του συστήματος σαν επιχείρημα ότι θ’ αλλάξουν τα πράγματα και τελικά αυτές οι πολιτικές στο σύνολο τους και άλλες μας φέρανε την πτώχευση. Με αυτήν την έννοια ψηφίζω Λευκό, αν και ήμασταν αντίθετοι με το να γίνουν οι αναπτυξιακές, όχι γιατί δεν θέλουμε να λυθούνε αλλά η ψήφος μου είναι πολιτική».

 

 

Διαβάστε επίσης