• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Τρεις άνθρωποι –χωρίς μεταξύ τους να είναι συνεννοημένοι- μίλησαν χθες και προχθές για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Για τον Δήμο Καβάλας αλλά και τους υπόλοιπους τρεις Δήμους του Νομού. Δημιούργησαν έτσι μια πρώτης τάξεως αφορμή προκειμένου η προεκλογική συζήτηση να αρχίσει πάλι. Ξέρετε, δεν είμαστε καθόλου μακριά από τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Πάνω κάτω θα γίνουν σε έναν χρόνο από σήμερα. Αυτό δεν φαίνεται καθόλου. Γεγονός που οφείλεται στην οικονομική κρίση. Πολλοί που υπό άλλες συνθήκες σήμερα θα διαλαλούσαν την υποψηφιότητα τους, δεν κουνιούνται καν. Βλέπουν εντελώς άδειο το πορτοφόλι τους και λουφάζουν. Περιμένουν, μη έχοντας άλλη επιλογή.

 

Ο πρώτος που μίλησε σε αυτό το προεκλογικό κλίμα είναι ο Γιώργος Καρατσιουμπάνης. Μέλος της Κ.Ε. του Συνασπισμού αλλά και στέλεχος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Προχθές στην τηλεόραση της Πρωϊνής είπε την είδηση (ή μήπως το αυτονόητο;). Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει υποψήφιους δημάρχους και στους 4 δήμους του Νομού, ξεκαθάρισε με τρόπο κατηγορηματικό. Λίγο αργότερα το διόρθωσε ελαφρώς. Θα υποστηρίξει- είπε- υποψήφιους δημάρχους και στους 4 δήμους του Νομού.

 

Δεύτερος μίλησε ο Γιώργος Καλαντζής. Χθες το πρωί απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας. Περιέγραψε τον υποψήφιο της ΝΔ ως έναν άνθρωπο ανεξάρτητο, ουσιαστικό, κοινωνικά καταξιωμένο. Ήταν φανερό ότι δεν είχε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό του. Ψάχνει κι αυτός… Ψάχνει όμως προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Έναν νέο πρόσωπο που θα μοιάζει πολύ στον Σιμιτσή, τον Σιμιτσή του 2006. Τέλος παρέμβαση στην ίδια συζήτηση έκανε αργότερα χθες ο Στάθης Εριφυλλίδης. Ο οποίος οργανώνει πανηγυρική κι επετειακή εκδήλωση την προσεχή Δευτέρα.

 

Ο σημερινός δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής αποφεύγει τις συγκεκριμένες και φανερές προεκλογικές ενέργειες. Με αυτό τον τρόπο συντηρεί το κλίμα που ήδη περιγράψαμε. Μια απόλυτη ησυχία. Μια απραξία που σαφώς τον ευνοεί. Ο δικηγόρος Κώστας Αντωνιάδης θέλει να εκπροσωπήσει τον χώρο της ΝΔ. Συνεχίζει να είναι άτολμος και επιφυλακτικός. Θέτει όρους, συζητά με πολλούς και διάφορους αλλά διστάζει να κάνει βήματα προς τα εμπρός. «Εξουδετερωμένος» για τους ίδιους λόγους είναι και ο Λάζαρος Τσαταλμπασίδης ενώ ο Άρης Βέρρος είναι εδώ. Μας το δείχνει με την συχνή παρουσία του σε διάφορες εκδηλώσεις με τις οποίες έως πρόσφατα είχε ελάχιστη σχέση και καμία συμμετοχή.

 

Όσο για τον Στάθη Εριφυλλίδη, αυτός βλέπει τις εξελίξεις να είναι υπέρ του. Εκτός παιχνιδιού ο Καλλιοντζής και οι συνεργάτες του. Σιωπηλός ο Βαγγέλης Παππάς. Κάπως έτσι ο πρώην Δήμαρχος αποκτά θάρρος. Από εκεί που άπαντες στον χώρο του τον είχαν ξεγραμμένο, τώρα μπορεί και να τον δουν ως σωσίβιο. Ποιος ξέρει, στο τέλος ίσως μείνουν μόνο με τον Στάθη! Που εκτός από πρώην Δήμαρχος είναι κι ανεξάρτητος…

 

Υπάρχει άλλος; Μα και βέβαια. Υπάρχει ο Μάκης Παπαδόπουλος. Συνεχίζει να ετοιμάζει ψηφοδέλτιο αποφεύγοντας συστηματικά την δημοσιότητα. Φέρεται να δουλεύει υπέρ της υποψηφιότητας του ίσως και καθημερινά. Συνάπτει συμμαχίες, λέγεται ότι είναι τόσο σίγουρος υποψήφιος δήμαρχος που ήδη φτιάχνει ψηφοδέλτιο. Διαλέγει πρόσωπα! Πέραν τούτου άλλος υποψήφιος για υποψήφιος δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Ένα χρόνο προ των δημοτικών εκλογών τα πράγματα είναι πολύ ντάουν. Μα πολύ ντάουν. Λες και οι εκλογές έγιναν πέρσι κι ο εν ενεργεία Δήμαρχος είναι πολύ πρόσφατος. Σχεδόν στην αρχή της θητείας του!

 

Κάπως έτσι φαίνεται ότι θα περάσει όλο το Καλοκαίρι. Κατά το Φθινόπωρο ίσως τα πράγματα αλλάξουν. Αποκαλυφθούν οι προθέσεις όλων. Κι οι πιο έτοιμοι αρχίσουν τότε τον αγώνα τους. Βλέποντας μπροστά αλλά και πίσω ένα πράγμα έχουμε να διαπιστώσουμε και να προβλέψουμε. Ή θα είναι εκλογές λίγων υποψήφιων δημάρχων ή πάρα πολλών. Κατά κάποιο τρόπο εκλογές των άκρων. Ή θα … χάσουμε την μπάλα ή θα βολευτούμε με τα λίγα. Δυστυχώς οι καιροί δεν ευνοούν την εμφάνιση νέων προσώπων. Οι εκλογές άλλωστε στοιχίζουν κι οι συνήθεις ύποπτοι (προερχόμενοι από τα κόμματα ή από την κοινωνία) δεν έχουν διάθεση να ξοδέψουν σε οποιεσδήποτε εκλογές το μικρό οικονομικό τους απόθεμα. Το κρατούν για σοβαρότερα πράγματα όπως π.χ. οι λογαριασμοί της ΔΕΗ ή το πετρέλαιο θέρμανσης τον επόμενο Χειμώνα.

 

Στο μεταξύ οι δήμαρχοι της χώρας συζητούν σε επίπεδο ΚΕΔΕ το ενδεχόμενο μικρής ή μεγάλης μετάθεσης των δημοτικών εκλογών. Οι περισσότεροι είναι αντίθετοι. Θέλουν τις εκλογές το 2014. Το πολύ πολύ –λένε- οι εκλογές από τον Μάη του 2014 να μετατεθούν στον Οκτώβρη του ίδιου έτους.

 

Κάθε φορά που έλληνας Πρωθυπουργός ταξιδεύει στην Κίνα έχει μαζί του επιχειρηματίες. Αυτό ετοιμάζεται να κάνει κι ο Σαμαράς. Σε όλα σχεδόν τα προηγούμενα ταξίδια στην Κίνα τον Πρωθυπουργό της χώρας συνόδευε εκπρόσωπος και της ΒΦΛ (λόγω των εξαγωγών λιπασμάτων εκεί). Αυτή τη φορά ο Πρωθυπουργός θα πάει στο Πεκίνο χωρίς εκπρόσωπο της ΒΦΛ. Η Κίνα θέλει Καβαλιώτικο λίπασμα αλλά η ΒΦΛ δεν τους θέλει! Ζητούν λίπασμα σε τιμές «σκοτωμένες»…

 

Ο Δήμος Καβάλας δείχνει μεγάλη συνέπεια στην υπόθεση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Δεν χάνει ευκαιρία να συμμετέχει σε αυτά. Δύο μέρες τώρα έγιναν δύο τέτοιες εκδηλώσεις. Η μια για το πρόγραμμα Ιντουράκτ κι η άλλη για το πρόγραμμα Στάτους. Χωρίς να θέλουμε να αδικήσουμε κανέναν, δεν είναι όλα τα προγράμματα ίδια. Κάποια είναι μόνο μπλα μπλα. Άλλα έχουν κι ουσία, τοπικό όφελος (πολλές φορές μακροπρόθεσμο). Για αυτό το Ιντουράκτ δεν είμαστε καθόλου σίγουροι. Για το Στάτους θα κάνουμε υπομονή ώστε να δούμε το τέλος αυτής της πρωτοβουλίας.

 

Τα προγράμματα αυτά αντίθετα ενισχύουν την τουριστική προβολή της Καβάλας και του Νομού. Βλέπαμε χθες τους εκπροσώπους 20 διαφορετικών περιοχών και χωρών, στην αρχική συνάντηση του Στάτους. Οι περισσότεροι ήρθαν πρώτη φορά στην πόλη μας. Και τους άρεσε πολύ. Περιμένοντας οποιοδήποτε άλλο κέρδος από αυτές τις συναντήσεις, ελπίζουμε στο ελάχιστο. Όταν όλοι αυτοί γυρίσουν στις πατρίδες τους να πουν ένα καλό λόγο για την περιοχή μας ως προορισμός διακοπών.

 

Η συνεννόηση και η συνεργασία ήταν και παραμένει δύσκολη ως διαδικασία. Την επικαλούνται άπαντες αλλά την αποφεύγουν κιόλας. Στο τέλος τη νύφη την πληρώνει ο κόσμος. Αυτό δεν έγινε και στην περίπτωση του νερού της ΔΕΥΑ Παγγαίου; Αντί να συνεργαστούν και να καταλήξουν σε κοινά συμπεράσματα ΔΕΥΑ και Π.Ε. Καβάλας, τράβηξαν κάθε ένας τον δρόμο του. Χθες, μια μέρα μετά την ανταλλαγή των ανακοινώσεων, επέμεναν στις διαφορετικές τους απόψεις κι αναλύσεις. Στη μέση αυτής της διαμάχης οι κάτοικοι της Νικήσιανης, της Γεωργιανής και του Αγίου Χριστοφόρου. Αυτοί αλήθεια τι νερό πίνουν; Το καθαρό της ΔΕΥΑ Παγγαίου ή αυτό με το αρσενικό όπως ισχυρίζεται η Π.Ε. Καβάλας; Εκτός αν για την τελική τους απόφαση ρόλο παίζει κι η κλήρωση… Ή το μάδημα της μαργαρίτας…

 

Διαβάστε επίσης