• 19 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Οφείλουμε να δώσουμε προτεραιότητα στα ευχάριστα νέα, δεδομένου του ότι είναι σταθερά λίγα. Ζούμε μια δύσκολη γενικά περίοδο, που και που η εξουσία (η μικρή και η μεγάλη) αντιλαμβάνεται τα λάθη της. Τα διορθώνει. Κάπως έτσι έπραξε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Γραμμένος. Έστειλε- σε όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης- όχι μόνο την πρόσκληση για τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη το απόγευμα αλλά και τις εισηγήσεις. Ευχαριστούμε που είχε την διάθεση να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση, η οποία ήταν η σωστή. Άλλο κακό να μην μας βρει, που λέει ο λαός μας.

 

Δυστυχώς ελάχιστοι άνθρωποι παρακολούθησαν την Παρασκευή την δίκη στο Τριμελές, ειδικότερα την κατάθεση επιθεωρήτριας περιβάλλοντος σχετικά με την ιστορία του λόφου Άσπρα Χώματα. Όσα διηγήθηκε, τεκμηρίωσε, απέδειξε δεν είναι παρά η ίδια η Ελλάδα. Μια Ελλάδα που άλλοτε δεν κάνει το παραμικρό για την προστασία του περιβάλλοντος, άλλοτε κάνει ότι μπορεί για να το καταστρέψει! Η δίκη είχε λάθος κατηγορούμενους, αυτός ήταν ο λόγος που άπαντες αθωώθηκαν. Το … έγκλημα διαπράχθηκε, είναι σίγουρο. Ωστόσο η Ελλάδα έχει τον τρόπο να αφήνει εκτός κάδρου τους πραγματικούς υπεύθυνους, ταλαιπωρώντας αυτούς που θα χαρακτηρίζαμε «συνήθεις υπόπτους». Ξέρουμε πάντως ότι στην πατρίδα μας οι συνήθειες ύποπτοι είναι πολλές φορές αυτοί που πληρώνουν τα σπασμένα. Ευτυχώς προχθές τούτο το σφάλμα δεν ολοκληρώθηκε.

 

Όταν άρχισε να κατασκευάζεται το έργο του νέου λιμανιού χρειάζονταν αδρανή υλικά. Πολλά. Οι κατασκευάστριες εταιρίες έκαναν το βολικό. «Κατέβασαν» το κοντινότερο τους βουνό. Τον λόφο Άσπρα Χώματα. Ήταν πολύ κοντά στο σημείο των έργων, τους γλίτωσε από διάφορα έξοδα. Οι υπηρεσίες αρχικώς δεν έβλεπαν την περιβαλλοντική καταστροφή. Μετά δήλωναν αναρμόδιες. Ως που ενεπλάκη ο Δήμος Καβάλας. Τότε και ο … πρώην λόφος αποδείχθηκε δημοτική περιουσία. Τότε ανέκυψε το ερώτημα του ποιος έδωσε την άδεια για την απόληψη των υλικών.

 

Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος έκαναν δύσκολη δουλειά. Κατέληξαν σε συμπέρασμα. Στην πορεία η υπόθεση μπερδεύτηκε αφού κλήθηκαν να απολογηθούν όσοι δεν είχαν παρά ελάχιστη ευθύνη. Αυτοί την Παρασκευή βρέθηκαν και κατηγορούμενοι. Στη δίκη ακούσαμε τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν. Καταλάβαμε ότι αυτοί που έκαναν παραλείψεις και έλαβαν λάθος αποφάσεις δεν θα τιμωρηθούν ποτέ! Δεν είναι η πρώτη φορά. Η ατιμωρησία στην Ελλάδα είναι ο ισχυρός κανόνας που όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν, δεν αλλάζει.

 

Αυτή η δίκη έπρεπε να μεταδοθεί live από την τηλεόραση και το διαδίκτυο. Έπρεπε να την παρακολουθήσουν οι συμπολίτες που απορούν γιατί τα στραβά δεν διορθώνονται. Στη διάρκεια της δίκης αποδείχθηκε η παρανομία. Το ότι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν αφορά τους ίδιους και το ότι πραγματικά δεν είχαν αυτοί την ευθύνη. Αυτοί ήταν οι πρώτοι που βρήκε μπροστά της η έρευνα. Αυτοί έγιναν – ενώ δεν έπρεπε- κατηγορούμενοι.

 

Το νέο ερώτημα, η απορία δηλαδή, είναι το εξής. Ποιος και πότε θα αποκαταστήσει τον λόφο; Εκτός των άλλων η σημερινή του κατάσταση είναι και επικίνδυνη. Θα το κάνει ο Δήμος Καβάλας; Ο ΟΛΚ; Θα συνταχθεί μελέτη ώστε να χρηματοδοτηθεί σχετικό έργο; Εδώ που έφθασαν τα πράγματα δεν αποκλείεται ακόμη και για αυτή την εκκρεμότητα να ζητήσουμε τη βοήθεια του νέου ΕΣΠΑ!

 

Συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα η διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ. Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε για τις πρώτες εκδηλώσεις της Χειμερινής περιόδου να μην τυπωθεί πρόγραμμα. Για λόγους οικονομίας, μας εξήγησε ο κ. Πετρόπουλος. Περίεργο δεν είναι; Το ΔΗΠΕΘΕ να μην έχει χρήματα να τυπώσει σε έντυπο τις εκδηλώσεις του κι ο Δήμος Καβάλας να ξοδεύει τόσα και τόσα σε εκδηλώσεις άλλων. Υπάρχει σαφέστατη αντίφαση την οποία καλό είναι να θεραπεύσουν οι αρμόδιοι. Μπορούν και το ΔΗΠΕΘΕ να στηρίξουν και τις εκδηλώσεις τους να κάνουν (αποφεύγοντας τις υπερβολές).

 

Βαρύτατες οι καταγγελίες της Κατερίνας Πετράκη προς τον Τάσο Καρασαββόγλου. Ταυτόχρονα αόριστες. Για να υπάρξει συνέχεια στη συζήτηση, η πρόεδρος του σωματείου οφείλει να γίνει πιο συγκεκριμένη.

 

Συνεχίζει να απορεί ο βουλευτής Γιώργος Παπαφιλίππου επειδή ο Δήμος Καβάλας δεν εισέπραξε τις 90.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών. Συνεχίζει να επιρρίπτει ευθύνες στη διοίκηση του Δήμου λέγοντας χαρακτηριστικά «… όλοι οι άλλοι δήμοι για ίδιο λόγο, όλοι πληρώθηκαν». Προκειμένου να αποφεύγουμε τα λόγια, προτείνουμε στον κ. Παπαφιλίππου να τηλεφωνήσει στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ηλία Καλανταρίδη. Ίσως μια μεταξύ τους επικοινωνία να είναι απαραίτητη.

 

Κι επειδή άλλοι αντιδήμαρχοι δεν απαντούν στα τηλεφωνήματα των βουλευτών, να είναι σίγουρος ο κ. Παπαφιλίππου ότι ο Ηλίας Καλανταρίδης δεν έχει τέτοιες παραξενιές. Θα απαντήσει αμέσως.

 

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών Νομού Σερρών συμμετείχαν το Σάββατο στην εκδήλωση- εγκαίνια των χώρων της Καβαλιώτικης Ομοσπονδίας. Δεν πήγαν με άδεια χέρια. Είχαν δώρο τσίπουρο Σερρών και φυσικά μπόλικους ακανέδες. Τα δώρα έγιναν δεκτά με ευχαρίστηση. Κάποια μάλιστα καταναλώθηκαν, κάτι σαν δοκιμή, εκείνη την ώρα!

 

Την καλύτερη ατάκα στην τελετή των εγκαινίων της έκθεσης την ακούσαμε από τον Αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Μαρκόπουλο. Μιλώντας για την πρωτοβουλία Παυλίδη σχετική με το οικιακό φυσικό αέριο είπε ότι θα το έχουμε σπίτι μας σε δύο χρόνια!!!!! Μήπως ήθελε να πει σε 22; Σε δύο χρόνια μακάρι να έχει αρχίσει το έργο κατασκευής του δικτύου… Το οποίο δεν θα είναι καθόλου σύντομο.

 

 

=============================================================

Η χαρά της αντιπολίτευσης

Συνεχίζει την ενδιαφέρουσα και διαφορετική δραστηριότητα του στη ΔΕΥΑΚ ο κ. Νίκος Ξανθόπουλος. Επειδή τα δελτία τύπου που εκδίδει είναι επιλεκτικά ως προς τη θεματολογία τους, συμπληρώνουμε το ρεπορτάζ.

Πρόσφατα (δηλαδή την προηγούμενη εβδομάδα) έστειλε ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ εξώδικο σε υπηρεσιακό παράγοντα του Δήμου Καβάλας! Ουσιαστικά παραλήπτης του εξωδίκου ήταν ο Δήμος Καβάλας. Σκέφθηκε να μην το παρακάνει, να αποφύγει τη Δήμαρχο. Κάπως έτσι κατέληξε να απευθύνεται σε υπηρεσιακό παράγοντα!

Τις λεπτομέρειες του θέματος αφήνουμε να τις γνωστοποιήσει ο ίδιος. Μόνο αν δεν το πράξει, προτιμώντας κείμενα για τα έργα στο… Λυκόστομο, θα το κάνουμε εμείς.

*Την περασμένη Παρασκευή το σωματείο των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ μαζί με τη δικηγόρο κ. Ελευθεριάδου βρέθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για μια άλλη πρωτοβουλία του προέδρου της επιχείρησης με την οποία υπήρξαν αλλαγές στη βάρδια του προσωπικού του αντλιοστασίου των Αμισιανών.

Διαβάστε επίσης