• 19 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο καλός Θεός έδωσε στον Νομό Καβάλας φυσική ομορφιά να την εκμεταλλευτεί. Αμέσως μετά οι άνθρωποι έβαλαν το χεράκι τους προκειμένου τα Καλοκαίρια να είναι κάθε χρόνο και πιο ζεστά. Αφορμή για τουριστική κίνηση. Οι Βαλκάνιοι «άνοιξαν» κάθετους δρόμους για να μπορούν να μας έρχονται γρήγορα. Όταν επιτέλους αφυπνιστήκαμε βοηθήσαμε κι εμείς προκειμένου οι αποστάσεις να μικρύνουν. Όλα αυτά άλλαξαν το τοπίο. Μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 5 ετών όλος ο Νομός απέκτησε προοπτική. Τουριστική.

 

Επιπλέον έργο ίδιου χαρακτήρα είναι ο νέος δρόμος από την Δράμα στην Καβάλα. Για μας μπορεί να μην σημαίνει κάτι το ιδιαίτερο. Για όλους αυτούς που θέλουν τις παραλίες μας σημαίνει πολλά. Φθάσαμε λοιπόν στο σημείο να βγάζουμε μόνοι τα μάτια μας προκαλώντας καθυστέρηση σε κάτι που έχει τα χαρακτηριστικά θείου δώρου. Επιτέλους ένας καινούργιος δρόμος από τη Δράμα προς την Καβάλα. Στην ουσία ένας κάθετος άξονας που θα συνδέει τις παραλίες της Καβάλας με τις γειτονικές χώρες του βορρά.

 

Εδώ και έναν μήνα κάνουμε ότι μπορούμε προκειμένου να σταματήσουμε την περαιτέρω αύξηση της τουριστικής κίνησης. Σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο θα επιχειρηθούν νέα αυτογκόλ. Κάποιοι είναι ακόμη πιο προκλητικοί. Ξεκαθαρίζουν ότι δεν θέλουν τον καινούργιο δρόμο επειδή περνά κοντά από τα σπίτια τους. Άλλοι- οι περισσότεροι- θέτουν ζήτημα προστασίας του δάσους. Μα υπάρχει καλύτερη προστασία του δάσους (και όχι μόνο) από την ανάπτυξη της πόλης και του Νομού; Από την αύξηση τόσο της τουριστικής κίνησης όσο και της τουριστικής περιόδου;

 

Ας αφήσουμε στην άκρη ανέκδοτα που αναφέρουν αντί νέου δρόμου, αναβάθμισης της υφιστάμενης χάραξης. Υπάρχουν άνθρωποι που σήμερα θα περικυκλώσουν τους δημοτικούς συμβούλους προκειμένου να επικρατήσει το «όχι» τους, ασκώντας ταυτόχρονα την προβλεπόμενη πίεση. Οι άνθρωποι αυτοί είναι έτοιμοι να απορρίψουν κάθε εναλλακτική. Θα ζητήσουν γέφυρες τύπου «Ρίο – Αντίρριο», έργα που έχουν τέτοιο προϋπολογισμό που δεν τους φθάνει ούτε το σύνολο των χρημάτων του νέου ΕΣΠΑ!

 

Δεν είμαστε αισιόδοξοι για την σημερινή συζήτηση, κυρίως για την απόφαση (αν υπάρξει απόφαση). Φαίνεται δύο παρατάξεις να στηρίζουν το έργο του Ε61 ζητώντας όσο γίνεται προστασία του περιβάλλοντος. Της πλειοψηφίας και του κ. Μάκη Παπαδόπουλου. Ποιος ξέρει όμως, μέχρι το βράδυ μπορεί να αλλάξουν πολλά. Ζούμε στην Ελλάδα, όπου όλα γίνονται.

 

Τα σενάρια για το βουλευτικό ψηφοδέλτιο της ΝΔ στον Νομό Καβάλας εμπλουτίζονται με ένα ακόμη όνομα. Καινούργιο. Αν ακούσαμε καλά τότε το όνομα που μνημονεύουν, όχι τυχαία πολλοί και διάφοροι, είναι αυτό του Γιάννη Εριφυλλίδη. Το κόμμα επιδιώκει «άνοιγμα» σε κεντρώους χώρους κι ο υποψήφιος βουλευτής με το Ποτάμι έχει όλες τις προϋποθέσεις που ζητά ο Πρόεδρος.

 

Ταυτόχρονα αυξάνονται αυτοί που θεωρούν δεδομένη τη βουλευτική υποψηφιότητα του Μακάριου Λαζαρίδη. Κατά πληροφορίες ο συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη πραγματοποιεί συχνά ταξίδια στην Καβάλα, βλέπει κόσμο, δουλεύει αθόρυβα.

 

Με ένα συγκινητικό κείμενο ο περιφερειακός σύμβουλος Αλέξανδρος Ιωσηφίδης αποχαιρέτησε τον Γιώργο Παυλίδη:  Ένας άρχοντας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μας αποχαιρέτισε, πέρασε στην αιωνιότητα. Από προχθές 20.10.2016 η Περιφέρεια μας είναι φτωχότερη. Το όραμα του για ισόρροπη ανάπτυξη ,πρόοδο και περιφερειακή συνείδηση είναι πλέον κομμάτι της τοπικής ιστορίας μας και φωτεινό παράδειγμα για όλους μας . Η συνέπεια, η εργατικότητα και το απαράμιλλο ήθος του και συνάμα η αυστηρότητα αλλά και η αγάπη που μας περιέβαλες αρχηγέ θα είναι πάντα μέσα μας. Καλό ταξίδι Γεώργιε Παυλίδη. Καλό Παράδεισο.

 

Η ομάδα της πλειοψηφίας έχει τις δικές της σκοτούρες λόγω του δυσάρεστου γεγονότος του θανάτου του Γιώργου Παυλίδη. Η μείζονα αντιπολίτευση συνεχίζει να μην υπάρχει. Χαρακτηριστική ήταν η απουσία εκπροσώπου της στην σύσκεψη που οργάνωσε ο Θόδωρος Μαρκόπουλος για τον άξονα Ε61. Στην ίδια συζήτηση έλαβαν μέρος οι περιφερειακοί σύμβουλοι Λασκαρίδης- Γεροστεργίου. Κανείς από την παράταξη Καραλίδη (πρώην Γιαννακίδη). Η ομάδα ειδικά στην Π.Ε. Καβάλα δείχνει να έχει «βαρέσει» διάλυση παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Αρχέλαου Γρανά!

 

Αναρτήθηκε την Παρασκευή η τελευταία απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για το πρόγραμμα Στηρίζω. Με την απόφαση αυτή εγκρίνεται η ολοκλήρωση του προγράμματος μέσω του επικεφαλής εταίρου, του συλλόγου Πνοή. Στα τρία χρόνια υλοποίησης του το Στηρίζω απορρόφησε όλα τα χρήματα που υπήρχαν για αυτό, δηλαδή συνολικό ποσό 919.564 ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσό το εισέπραξαν ως αμοιβή οι 29 άνεργοι που τρία χρόνια εργάστηκαν στο Στηρίζω.

 

Πόσο αφορά την Καβάλα ο σίγουρος ανασχηματισμός; Παλαιότερα ο Τάκης Εμμανουηλίδης ακούγονταν ότι μπορεί να μπει σε μια επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛΛ. Με τα σημερινά δεδομένα κάτι τέτοιο θα είναι έκπληξη. Μεγάλη. Για τους άλλους δύο ακόμη μεγαλύτερη. Κατόπιν τούτου ασχολούμαστε μόνο με την διατήρηση στο κυβερνητικό σχήμα του Τρύφωνα Αλεξιάδη.

 

Για την πρόθεση του να επισκεφθεί την Καβάλα, να μιλήσει σε εκδήλωση στο Αμφιθέατρο ο Βαγγέλης Βενιζέλος ενημέρωσε πολλούς και διάφορους. Πρώτους πρώτους ενημέρωσε (ζητώντας ταυτόχρονα τη βοήθεια τους) τους Δημήτρη Παπουτσή και Κωστή Σιμιτσή. Οι οποίοι ανέλαβαν να προπαγανδίσουν το γεγονός.

 

Δόθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη συνέντευξη τύπου από τις «ενωμένες δυνάμεις» κατά του ΤΑΡ. Εννοούμε τους Οικολόγους που μάλλον αργά ανακάλυψαν το θέμα και τους Ιταλούς ακτιβιστές. Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν και μίλησαν ο Μιχάλης Τρεμόπουλος μαζί με την Κατερίνα Γεροστεργίου και τον Γιώργο Πασχαλίδη. Σε καταγγελία και άρνηση επί του έργου συνολικά ξεπέρασαν ακόμη και τον… Θέμη Καλπακίδη. Με την ευκαιρία μάθαμε ότι εκτός από το δικό μας, ειδικό θέμα των χωραφιών, υπάρχει σε χώρες της Ευρώπης μια άλλη προσπάθεια που αφορά ακόμη και την σκοπιμότητα του αγωγού!

 

Οι Ιταλοί ακτιβιστές ήταν στην Καβάλα τις προηγούμενες μέρες κι ενημερώθηκαν για τις απόψεις του συλλόγου των αγροτών και της συντονιστικής επιτροπής. Πασχίζουν να σταματήσουν  τον αγωγό όταν η κατασκευή του έχει αρχίσει για τα καλά. Φυσικά και δεν συμβιβάζονται με αλλαγή όδευσης. Η αλλαγή όδευσης για το τμήμα Αμυγδαλεώνας- Λυδία είναι για αυτούς… ψίχουλα.

 

Η ιστοσελίδα kilkis24.gr εμφανίζει δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Κιλκίς να ενημερώνει το δημοτικό συμβούλιο του ίδιου Δήμου, να ανακοινώνει αποχώρηση προσφύγων από το Κιλκίς με προορισμό την Καβάλα και τη Δράμα. Σημειώνουμε ότι οι υποδομές στο Ασημακοπούλου δεν μπορούν να δεχθούν επιπλέον πρόσφυγες. Αν στο μεταξύ γίνουν έργα για να υπάρχει αυτή η δυνατότητα, είναι κάτι που το ακούμε αλλά ακόμη δεν γίνεται.

 

Ο Δήμος Καβάλας μαζί με τον Σύνδεσμο Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού ετοιμάζουν για την προσεχή Πέμπτη εκδήλωση στη μνήμη του Κρίτωνα Κονσουλίδη. Η εκδήλωση θα γίνει ως συνήθως, στο σημείο της προτομής του Καβαλιώτη αξιωματικού που έχασε τη ζωή του στο μέτωπο της Αλβανίας.

 

«Όπως ξεκινά το θέμα, με 8 έως 10 υποψήφιους, κανείς δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη». Η εκτίμηση ανήκει σε περιφερειακό σύμβουλο, έναν από αυτούς που την Κυριακή ψηφίζουν τον διάδοχο του Γιώργου Παυλίδη. Μας εξηγεί ότι εκτός από τους 5 αντιπεριφερειάρχες και τον Κ. Αντωνιάδη πρόθεση υποψηφιότητας υπάρχει κι από τους περιφερειακούς συμβούλους Αμοιρίδη- Τσαλικίδη.

 

Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία του Δήμου Καβάλας, μετά από μια προσπάθεια που άρχισε πριν πολλά χρόνια. Έτυχε η κ. Τσανάκα και η κ. Ιωσηφίδου να είναι αυτές που έφθασαν στη βρύση, ήπιαν και νερό. Δεν ξεχνάμε όλους τους προηγούμενους. Μερίδιο της επιτυχίας ανήκει και σε αυτούς. Τώρα η διοίκηση του Δήμου πρέπει να μας εξηγήσει πως και που θα διαθέσει το ποσό της αποζημίωσης. Προς Θεού, όχι σε εκδηλώσεις. Ζητούμε συγκεκριμένο και μεγάλο έργο. Κάτι από αυτά που έχουμε ανάγκη, περιμένουμε την κρατική χρηματοδότηση που τόσο καιρό δεν έρχεται.

============================================================

Η χαρά της αντιπολίτευσης

Στο νέο επεισόδιο του γνωστού σήριαλ το ενδιαφέρον ενισχύεται. Στην Καβάλα βρέθηκε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ. Ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στη ΔΕΥΑ Καβάλας. Συνάντησε το σωματείο, μίλησε με αρκετούς εργαζόμενους. Το τι θα κάνει από εδώ και πέρα δεν το ξεκαθάρισε. Ο πρόεδρος ήρθε στην Καβάλα μετά από πρόσκληση του σωματείου της ΔΕΥΑΚ. Το οποίο λίγες μέρες νωρίτερα είχε δει την Δήμαρχο.

Είναι ολοφάνερο ότι στην περίπτωση μας δεν ισχύει η λαϊκή ρήση «…μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει». Ο πρωταγωνιστής καθημερινώς προς τη… δόξα τραβά. Με αυτόν τον τρόπο δικαιώνει πλήρως τον χαρακτηρισμό που του δώσαμε.

Διαβάστε επίσης