• 18 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Νεότερα από το θέμα των Πετρελαίων δεν υπάρχουν. Η χθεσινή μέρα είχε μπόλικη ηρεμία, απεριόριστη ησυχία. Και από τα δύο μέτωπα. Λες κι όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφώνησαν ειδικά χθες να ξεκουραστούν, ώστε από σήμερα ή το αργότερο από την Δευτέρα να επανέλθουν δριμύτεροι. Αυτή τη φορά όχι στη μεταξύ τους αντιπαράθεση αλλά στην συνεργασία, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο της νέας συμφωνίας. Το δύσκολο έργο το έχει τώρα ο κ. Ρήγας. Πρέπει να βρει τα χρήματα που περίπου υποσχέθηκε προκειμένου να «ξεκλειδώσει» οριστικά (με τις απαραίτητες πράξεις φυσικά) το αδιέξοδο.

 

Δήλωση του Γιάννη Πασχαλίδη για τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα των Πετρελαίων: «Φυσικά και είναι καλό που τα βρήκαν μεταξύ τους. Ας δεχθούμε όμως ότι και οι δύο πλευρές ζήτησαν. Να μην κάνουμε δηλώσεις κι ειδικότερα σχόλια». Τα ίδια πάνω κάτω λένε και οι άλλοι τρεις βουλευτές του Νομού.

 

Αφού λοιπόν νέα για το πετρέλαιο δεν υπάρχουν στην Καβάλα, ας πάμε εκεί που υπάρχουν. Στη Ζάκυνθο. Οι παράγοντες της περιοχής ανησυχούν για την τουριστική κίνηση σε σχέση με τις έρευνες που θα αρχίσουν. Η είδηση από την ΕΡΤ δείχνει το πως σκέπτονται την διαδικασία εξόρυξης πετρελαίου όσοι δεν έχουν την δική μας εμπειρία: Στη σύσκεψη με αντικείμενο την πορεία των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, που πραγματοποιήθηκε προχθές στην Κέρκυρα, υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελο Λιβιεράτο, παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Ζακύνθου, Στέλιος Μποζίκης. Στη σύσκεψη ο υπουργός ενημέρωσε πως από τον Μάιο θα αρχίσει η διεθνοποίηση των δεδομένων, για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις εταιρίες, με στόχο το πρώτο εξάμηνο του 2014 να προσδιοριστούν τα οικόπεδα για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, ενώ διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης του Ιονίου και των φορέων ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και ότι η εκμετάλλευση τους θα γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής. Ο κ. Μποζικης, εξέφρασε τον προβληματισμό του στον υπουργό , σχετικά με το αν το ποσοστό των κερδών που θα παράγονται και θα εισπράττονται από τη χώρα, θα αξίζει τον κόπο ώστε να τεθεί σε διακινδύνευση ολόκληρη η περιοχή του Ιονίου, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τους κινδύνους ρύπανσης που απορρέουν από την εξόρυξη των υδρογονανθράκων.

Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής εξελέγη χθες ο Γιώργος Καλαντζής. Ο πρώην υπουργός περίμενε περισσότερες θετικές ψήφους αλλά αυτό ίσως είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια. Με τη νέα του ιδιότητα ο Γιώργος Καλαντζής έρχεται στην Καβάλα σήμερα ή αύριο.

 

Η γνωστή τηλεοπτική εκπομπή ράδιο Αρβύλα ασχολήθηκε τις προάλλες με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Βρήκε εικόνες από παρουσία του σε επιτροπή της Βουλής κι έφτιαξε ένα υποτίθεται αστείο βίντεο. Το οποίο αφού εν συντομία προβλήθηκε στην εκπομπή, «πέρασε» στο ίντερνετ. Εκεί αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλές. Όσοι πάντως το είδαν λένε ότι δεν είναι δα τόσο αστείο όσο επέμεναν οι παρουσιαστές της εκπομπής. Οι οποίοι όπως φαίνεται έκαναν την τρίχα, τριχιά.

 

Αρχικά ο Λευθέρης Κωταϊδης αποφασίστηκε να είναι διευθύνων σύμβουλος στο νέο διοικητικό συμβούλιο της ΑΕΝΑΚ. Στη πορεία αυτό άλλαξε. Στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου τοποθετήθηκε ο Μάκης Παπαδόπουλος. Ο οποίος Μάκης Παπαδόπουλος ήταν ο πιο θερμός υποστηρικτής του πρώην Δημάρχου Φιλίππων. Λέγεται ότι αυτή η αλλαγή της τελευταίας στιγμής ήταν απόφαση και της Κομοτηνής. Η οποία επέμενε ο διευθύνων σύμβουλος του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΑΕΝΑΚ να είναι αιρετός.

 

Βελτίωσαν τις σχέσεις τους Γερομάρκος- Παπακοσμάς. Συνεργάστηκαν άψογα χθες για την υποδοχή και την φιλοξενία των εκπροσώπων του Πανεπιστημίου της Κύπρου. Την χθεσινή τους αρμονική συνύπαρξη δεν την είδε ο κ. Γρανάς για να την χαρεί. Την ώρα της συνάντησης απουσίαζε στη Θάσο, για τα εγκαίνια του γυμναστηρίου στο σχολείο των Λιμεναρίων.

 

«Κυκλοφορεί» έντονα μια φήμη στην Καβάλα σχετικά με έκτακτους ελέγχους σε δημόσιες υπηρεσίες. Κατά την φήμη αυτή ήρθε και στην πόλη μας το ειδικό σώμα που ελέγχει πόσο οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι στις θέσεις τους και δουλεύουν. Λέγεται αλλά δεν είναι αλήθεια, ότι τέτοιος αιφνιδιαστικός έλεγχος έγινε προ λίγων ημερών στο Τελωνείο. Η πληροφορία διαψεύδεται κατηγορηματικά. Οι υπάλληλοι του Τελωνείου βρήκαν τον μπελά τους… Τους τηλεφωνούν άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι απ’ όλο το Νομό και τους ρωτούν αν αυτό που άκουσαν είναι αλήθεια. Που δεν είναι.

 

Μπροστά σε αυτή την επίμονη φήμη πολλοί εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα τρόμαξαν. Δεν το κουνούν ρούπι από το πόστο τους. Βρίσκονται συνεχώς στο γραφείο τους φοβούμενοι τον έλεγχο. Κι όχι απλά τον έλεγχο αλλά όσα θα ακολουθήσουν αν βρεθούν να απουσιάζουν αδικαιολόγητα. Ηρεμήστε παιδιά, όλα όσα ακούγονται είναι υπερβολές και όχι πραγματικά περιστατικά.

 

300 περίπου μαθητές από Γενικό Λύκειο της Κομοτηνής κάνουν σήμερα εκδρομή στην Καβάλα και στους Φιλίππους. Ο καιρός βελτιώθηκε, οι εξετάσεις είναι σχετικά μακριά κι οι τελευταίες εκδρομές της σχολικής περιόδου διαδέχονται η μία την άλλη. Εννοούμε την ημερήσιες εκδρομές, διαδικασία από την οποία ο Νομός Καβάλας ωφελείται. Οικονομικά φυσικά.

 

Την Δευτέρα ανακοινώνει και επίσημα το νέο κόμμα του ο Ανδρέας Λοβέρδος. Στο οποίο ηγετικό στέλεχος θα είναι ο ανεξάρτητος βουλευτής Δράμας Χρήστος Αηδόνης. Κατά πως φαίνεται το κόμμα ΡΙΚΣΣΙ δεν θα έχει (αρχικά τουλάχιστον) εκπροσώπους στην Καβάλα. Έγιναν προτάσεις σε αρκετούς αλλά ουδείς δέχθηκε να αφήσει το ΠΑΣΟΚ για χάρη του Λοβέρδου.

 

Κανονικά συμμετείχε στη προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας ο Δήμος Ζαχαριάδης. Αυτό σημαίνει ότι δεν πήγε στο συνέδριο του ΚΚΕ, που άρχισε χθες. Πράγμα λίγο περίεργο. Οι σύνεδροι της Καβάλας έφυγαν όλοι μαζί για την Αθήνα, το πρωί της περασμένης Πέμπτης. Επιστρέφουν αργά την Κυριακή.

 

Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των επαγγελματιών και των κατοίκων της περιοχής του Αγίου Γεωργίου, Δημοτική Αγορά κτλ. Καταγγέλλουν ότι απογευματινές και νυχτερινές ώρες η γειτονιά τους γεμίζει τοξικομανείς. Οι οποίοι δίνουν εκεί ραντεβού για να βρουν τι δόση τους ή βρίσκονται εκεί λόγω μεγάλης κίνησης. Ήδη προχθές το Λιμεναρχείο (ναι το Λιμεναρχείο) συνέλαβε πέριξ της Δημοτικής Αγοράς άνδρα, πάνω στον οποίο βρήκε ναρκωτικές ουσίες.

 

Πολύ καλή η πρόταση της Συμπαράταξης Πολιτών για το πρόγραμμα τοπικών αντιφασιστικών εκδηλώσεων. Ο Δήμος Καβάλας πρέπει να ενισχύσει την προσπάθεια, να την «απλώσει» στην κοινωνία ώστε ότι γίνει να έχει την απαραίτητη επιτυχία. Όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα και προσεκτικά. Αυτές οι εκδηλώσεις θα είναι η κατάλληλη απάντηση της Καβάλας σε αυτούς που και μας ενοχλούν και μας κουράζουν. Μια απάντηση δυνατή προκειμένου όλοι τους να γυρίσουν εκεί που ήταν τόσα χρόνια. Στην κοινωνική απομόνωση.

 

Στην δίκη Σμυρλόγλου-Τσέτογλου την Τετάρτη ο συνήγορος υπεράσπισης Λάκης Καγκαϊδης ισχυρίστηκε στην αγόρευση του ότι η υπόθεση των εκδηλώσεων Μπουδακίδου πήρε το δρόμο της για το ακροατήριο. Αυτό που είπε ο κ. Καγκαϊδης δεν επιβεβαιώνεται. Έχει μπόλικο μέλλον μπροστά της η υπόθεση μέχρι να φθάσει κάποτε σε ακροατήριο.

 

Η δημοσιογράφος από την Δράμα σε μια από τις σπάνιες αυτό το διάστημα εμφανίσεις της, είπε καταθέτοντας στο δικαστήριο της περασμένης Τετάρτης ότι όσες εκδηλώσεις της ανέθεσε η Ν.Α. Καβάλας τις έκανε όλες κανονικά! Για αυτήν δηλαδή δεν τρέχει τίποτα. Είναι δυνατόν να μην έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει, όταν το πόρισμα Αδαμακόπουλου είναι τόσο αναλυτικό και συγκεκριμένο; Εκτός αν αυτή τη στάση επέλεξε επί του παρόντος να κρατήσει και για λόγους ουσίας και για λόγους εντυπώσεων.

 

Πολλές φορές στην ιστορία του ΤΕΙ Καβάλας υπήρξε κίνδυνος να χαθεί 6μηνο. Πάντα λόγος ήταν ο ίδιος. Κινητοποιήσεις των σπουδαστών. Ποτέ όμως δεν χάθηκε. Κάθε φορά βρίσκονταν ο τρόπος να σωθεί η εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτό πάει να γίνει και τώρα. Με μια διαφορά. Τώρα ισχύει ο νόμος Διαμαντοπούλου. Με βάση των οποίο οι εναλλακτικές επιλογές είναι πολύ λιγότερες. Για αυτό λοιπόν αρκετοί υποστηρίζουν ότι τώρα υπάρχει πραγματικά κίνδυνος και δεν είναι σχήμα λόγου ότι λέγεται για το τρέχον 6μηνο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης