• 7 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Πέρσι το Καλοκαίρι η πόλη κινητοποιήθηκε άμεσα προκειμένου με τους κατοίκους της (και τους πυροσβέστες φυσικά) να σώσει το περιαστικό δάσος. Το οποίο κινδύνευσε από μεγάλη φωτιά. Ήταν ένα αξέχαστο καλοκαιρινό μεσημέρι του 2012 που οι φλόγες στο δάσος του Προφήτη Ηλία και της Χωράφας έκαναν τους πάντες να τρέχουν. Να τρέχουν προς την φωτιά για να την σβήσουν. Χθες που φωτιά εκδηλώθηκε κοντά στη Νέα Ηρακλίτσα είδαμε ακριβώς την ίδια εικόνα. Μια μεγάλη πυρκαγιά κι ένα σωρό κόσμος να σπεύδει σε αυτή πιο μπροστά κι από τους πυροσβέστες.

 

Τελικά εμείς οι Καβαλιώτες κάτι έχουμε με την φωτιά και δη την δασική. Μας «τραβάει» με τρόπο πρωτοφανή. Μας κάνει να γινόμαστε εθελοντές- παράδειγμα προς μίμηση. Χωρίς λοιπόν να υποτιμούμε την δουλειά των πυροσβεστών, έχουμε να σημειώσουμε ότι και την χθεσινή φωτιά την αντιμετώπισαν αποτελεσματικά πρώτοι οι εθελοντές. Οι απλοί πολίτες. Οι ευαίσθητοι άνθρωποι που βλέποντας τους καπνούς άφησαν ότι έκαναν κι έσπευσαν εκεί όπου υπήρχε το πρόβλημα.

 

Βεβαίως κι υπήρξε κι η άλλη πλευρά, η άλλη όψη του νομίσματος. Πολλοί που απλώς κοιτούσαν. Σχολίαζαν, έκαναν κριτική, μουρμούριζαν το «μακρύ τους και το κοντό τους». Τα έχει αυτά η ζωή. Όταν οι πιο πολλοί μπαίνουν στις φλόγες για να σώσουν ότι μπορεί να σωθεί, μια μειοψηφία μένει λίγο πιο πίσω. Στα μετόπισθεν, από όπου εκτός από κριτική κάνει και κάτι άλλο. Πιο γνήσιο και ελληνικό. Κουτσομπολιό.

 

Μέσα σε αυτή την κατάσταση κι ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης. Έτυχε την ώρα του γεγονότος να είναι στην Καβάλα. Άφησε τη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε κι έσπευσε στην πυρκαγιά. Είδε τι συνέβαινε. Άκουσε τις διαδοχικές εκρήξεις των ξεχασμένων πυρομαχικών κι άρχισε να τηλεφωνεί. Προς την Θεσσαλονίκη. Όταν η Αποκεντρωμένη του απάντησε αρνητικά στο αίτημα για Κάναντερ, τότε ο Περιφερειάρχης άφησε τις τυπικότητες κι άρχισε τα … γαλλικά.

 

Μπροστά σε πολύ κόσμο άρχισε να τους «ρίχνει» απίστευτα μπινελίκια προκειμένου με αυτό τον τρόπο να τους πείσει ότι η πυρκαγιά ήταν σοβαρή και τα εναέρια μέσα έπρεπε να κινητοποιηθούν. Ήταν η στιγμή που όλοι όσοι παρακολουθούσαν τη φωτιά από απόσταση σιώπησαν. Έκαναν απόλυτη ησυχία. Ήθελαν να ακούσουν όλα όσα ο Γενικός έλεγε στο τηλέφωνο. Δεν ήθελαν να είναι στη θέση αυτού με τον οποίο ο κ. Γιαννακίδης μιλούσε.

 

Οι εθελοντές μαζί με τους πυροσβέστες έσωσαν χθες όλα τα σπίτια που η φωτιά απείλησε. Όταν έφθασαν τα ελικόπτερα τότε η φωτιά άρχισε να μετρά αντίστροφα. Κάπως έτσι άρχισε, κάπως έτσι τέλειωσε η συγκεκριμένη ιστορία. Προλάβαμε τα χειρότερα, δοκιμάσαμε την ετοιμότητα μας, μετρήσαμε την ευαισθησία μας. Τον εθελοντισμό μας. Πετύχαμε. Μπορούμε άρα να συνεχίσουμε. Γιατί στο τέλος πάντα έτσι γίνεται. Διαπιστώνει κάποιος ότι η ζωή συνεχίζεται και μετά τη φωτιά. Την κάθε φωτιά.

 

Πριν το περιστατικό της φωτιάς ήμασταν- ως συνήθως- κάπου αλλού. Στη σιδηροδρομική σύνδεση της Καβάλας (του νέου λιμανιού ειδικότερα) με τους Τοξότες. Χθες σε αυτή τη στήλη προβλέπαμε ότι το έργο θα είναι έτοιμο το 2017. Σήμερα, αφού ενημερωθήκαμε από τον πρόεδρο της ΕΡΓΟΣΕ, αναθεωρούμε την πρόβλεψη. Το έργο θα είναι έτοιμο προς το 2018. Ίσως και 2019. Προσέξτε την σημαντικότερη λεπτομέρεια. Οι μελέτες που χθες παρουσιάστηκαν δεν είναι έτοιμες. Είναι σχεδόν έτοιμες.

 

Αυτό σημαίνει ότι ο δρόμος δεν είναι πλήρως ανοιχτός. Την επόμενη προγραμματική περίοδο πάντως την προλαβαίνουμε. Αυτό είναι σίγουρο. Σίγουρο αντίθετα δεν είναι ότι το έργο θα επωφεληθεί της απαραίτητης ένταξης και χρηματοδότησης. Ανάλογα με τον προϋπολογισμό που θα έχει. Όσο πιο ακριβό θα το υπολογίζουν οι μελέτες, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η ένταξη του. Για αυτό και στο τέλος σχεδίασαν μονή γραμμή. Για να «ρίξουν» το κόστος και να διασφαλίσουν (όσο μπορούν) την ένταξη και χρηματοδότηση του.

 

Από την στιγμή που το έργο θα ενταχθεί στη νέα προγραμματική περίοδο χρειάζεται μάξιμουμ 2 χρόνια μέχρι να αρχίσει. Από την στιγμή που θα αρχίσει απαιτείται τουλάχιστον τριετία μέχρι να τελειώσει.

 

Στην διαμάχη Βύζικα – Καραγιαννακίδη τα πράγματα μπερδεύονται περισσότερο. Καλώς ή κακώς ο Γιάννης Βύζικας θεωρεί ότι η «επίθεση» που δέχθηκε από τον κ. Καραγιαννακίδη ήταν όχι μόνο καπνική αλλά και προεκλογική. Δεν αποκλείει να εκπορεύονταν από το Δημαρχείο. Γνωρίζει ο κ. Βύζικάς πόσο συχνά είναι στο Δημαρχείο αυτό το διάστημα ο Νίκος Καραγιαννακίδης και κάνει σενάρια. Εκλογικά και προεκλογικά.

 

Νομίζουμε ότι ο πρώην πρόεδρος του Μουσείου Καπνού βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση. Υπερβάλει. Δεν μπορούμε όμως ούτε να τον πείσουμε, ούτε να τον σταματήσουμε στα σενάρια που περνούν από το μυαλό του. Ο Γιάννης Βύζικας ναι, κινείται προεκλογικά σε σχέση με τον Δήμο Καβάλας. Επειδή μόνος του (μόνη της η προσπάθεια του) δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας, σύντομα θα υπάρξει εξέλιξη προς την κατεύθυνση σύναψης συμφωνίας- συμμαχίας. Κυκλοφορούν στην πιάτσα αρκετοί με τέτοιες προτάσεις. Μία εξ αυτών φαίνεται να έχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

 

Υπάρχει μια γενικότερη κινητικότητα στην πόλη περί των προσεχών δημοτικών εκλογών. Παλιοί ως προς τον Δήμο Καβάλας αρχίζουν να μιλούν μεταξύ τους ώστε να τα βρουν κι όλοι μαζί να φτιάξουν ψηφοδέλτιο. Η προσπάθεια θα είναι διαπαραταξιακή, με κεντρική πρόταση και σκεπτικό την ανάπτυξη. Ότι πάνω κάτω πρεσβεύει κι ο Μάκης Παπαδόπουλος. Ο οποίος «συναντήθηκε» με όλους αυτούς αλλά το πράγμα δεν ταίριαξε…

 

Με μικρή καθυστέρηση έφθασε στη συνέντευξη τύπου χθες στην Καβάλα ο Σάκης Ρουβάς. Δικαιολογήθηκε από τον κ. Λιγνάδη. Έψαχνε να βρει το ξενοδοχείο, δεν μπορούσε να παρκάρει κτλ. Ο Σάκης ήταν ιδιαίτερα απλός και φιλικός με όλους. Ειδικά με τις γυναίκες, που υπομονετικά περίμεναν το τέλος των δηλώσεων για να φωτογραφηθούν μαζί του. Δεν ήταν πολλοί αυτοί που τον περικύκλωσαν για μια φωτογραφία. Σε όλους έκανε το χατίρι ώστε στη συλλογή τους (με τις τόοοσες φωτογραφίες) να προστεθεί μία ακόμη. Μετά τη συνέντευξη τύπου οι συντελεστές της παράστασης έφυγαν για την Αλεξανδρούπολη. Στην Καβάλα επιστρέφουν σήμερα.

 

Μετά σου λένε ενημέρωση… Τα αθηναϊκά μεγάλα μέσα μετέδιδαν χθες στις 3 το μεσημέρι ότι η φωτιά στη Ν. Ηρακλίτσα είναι σε πλήρη εξέλιξη κι ότι απειλεί σπίτια. Στο μεταξύ η φωτιά από τη 1 το μεσημέρι είχε τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

 

Βλάβη παρουσιάστηκε χθες το μεσημέρι στους φωτεινούς σηματοδότες στον κόμβο Φαλήρου. Υπό κανονικές συνθήκες θα επιστρατεύονταν η Δημοτική Αστυνομία για να ρυθμίσει την κυκλοφορία. Επειδή χθες Δημοτική Αστυνομία δεν υπήρχε, ρύθμιση δεν υπήρχε. Κάθε οδηγός έκανε ότι τον φώτιζε ο Θεός…

 

Την ερχόμενη εβδομάδα θα επιχειρήσει το ΤΑΙΠΕΔ να πουλήσει την έκταση στη Καλαμίτσα, πλησίον του Λούσυ. Η συζήτηση έχει «ανάψει» στο διαδίκτυο, με τη συμμετοχή και του Κωστή Σιμιτσή. Ο οποίος περί του θέματος γράφει: Έχω δηλώσει δημόσια πως “ναι, συμφωνώ να αποκτήσει ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου την έκταση που ήδη κατέχει”. Μόνον αυτή και όχι την έκταση που μισθώνει ο ΝΟΚ. Ούτε βέβαια τον αιγιαλό, την παραλία, τον δρόμο που διαμορφώθηκε με τη συναίνεση ή με την αδράνεια του Ελληνικού Δημοσίου μπροστά από τον Μασούτη και μέχρι την είσοδο του Λούσυ. Είναι κακό για τη γειτονιά και ολόκληρη την πόλη να αξιοποιηθεί αυτό το τμήμα; Ή είναι χρήσιμο οικονομικά και επωφελές αισθητικά; Εγώ νομίζω πως ισχύει το δεύτερο. Τα περί “γκολφ” και “χλιδάτων πελατών” του ξενοδοχείου καλύτερα να μη τα σχολιάσω. Σχολιάζω όμως σύντομα πως εκπροσωπώ τον λαό της Καβάλας, άρα κάθε επαγγελματική τάξη και ομάδα, τους μισθωτούς και τους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες και τους προμηθευτές τους, τους άνεργους, τους φοιτητές, ακόμη και τα ζευγαράκια που ρεμβάζουν στη μύτη της χερσονήσου.

 

Διαβάστε επίσης