• 18 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Πριν από λίγες μόνο ημέρες η δημοτική επιτροπή Ποιότητας Ζωής αρνήθηκε να σφραγίσει, να επιβάλει πρόστιμο 10.000 ευρώ σε παιδότοπο μιας και από την έρευνα των μελών της προέκυψε ότι δεν επρόκειτο για αμέλεια του επαγγελματία. Ήταν λάθος των δημοτικών υπαλλήλων, που έγινε το 2008 αλλά διαπιστώθηκε τώρα. Οι επόμενοι υπάλληλοι που ασχολήθηκαν με το θέμα έκριναν σωστό να «φορτώσουν» το λάθος των συναδέλφων τους στον ιδιώτη ώστε το θέμα να λήξει ως συνήθως.

Προς τιμήν της η επιτροπή ασχολήθηκε με την υπόθεση αναλυτικά, έψαξε το θέμα αντικειμενικά κι ουσιαστικά αθώωσε τον «κατηγορούμενο» επαγγελματία. Από χθες διαβάζουμε ότι μια άλλη τοπική επιχείρηση κλείνει προσωρινά επειδή μια υπηρεσία δεν πρόλαβε να την ελέγξει έγκαιρα. Η επιχείρηση που διακόπτει για λίγες μέρες τη λειτουργία της δεν είναι προσωπική, οικογενειακή κτλ. Απασχολεί ένα σωρό ανθρώπους. Οι οποίοι χάνουν το μεροκάματο τους.

Μία ακόμη φορά καταλαβαίνουμε πως λειτουργεί το ελληνικό σύστημα. Όλα τα βάρη μεταφέρονται στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου οι υπάλληλοι να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Κι αν κάποιος τους πιέσει, του απαντούν με τον «εύκολο» τρόπο. Λένε ότι δεν προλαβαίνουν αφού είναι λίγοι με ένα σωρό αρμοδιότητες. Άλλο πράγμα αυτή η κατάσταση κι άλλο πράγμα η ίδια κατάσταση να γίνεται μόνιμη δικαιολογία ώστε οι διαδικασίες να εξελίσσονται (όταν εξελίσσονται) με ρυθμό που θα ζήλευε κι η χελώνα. Λες και στην αγορά δεν είναι αρκετό το μνημόνιο. Κάποιοι ντε και καλά να αυξήσουν κι άλλο τα προβλήματα…

Με όλα αυτά τα περιστατικά που καταγράφονται στην αγορά και στην τοπική οικονομία (είναι πολύ περισσότερα από τα δύο παραδείγματα που αναφέραμε) κάποιος πρέπει να ασχοληθεί. Μήπως το Επιμελητήριο; Κάποιος πρέπει να θυμίσει στους υπαλλήλους (σε όλους τους υπαλλήλους) ότι εκτός από δικαιώματα έχουν υποχρεώσεις, φυσικά και ευθύνες.

Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος, κατ’ επέκταση η υπό αυτόν ομάδα των Καβαλιωτών περιφερειακών συμβούλων, δείχνει διαρκές ενδιαφέρον για τα Τενάγη των Φιλίππων. Είναι άξιο απορίας πως ούτε ένας εκπρόσωπος από τη Π.Ε. Καβάλας ήταν την Τετάρτη στην εκδήλωση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου. Εξίσου περίεργη μας είναι η απουσία παράγοντα του Δήμου Καβάλας. Τον οποίο… εκπροσώπησαν οι παρόντες Κωστής Σιμιτσής και Μάκης Παπαδόπουλος.

 

Ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος ΑΔΕΔΥ Καβάλας Τάσος Ιωαννίδης ρωτήθηκε χθες για την αλλαγή όσον αφορά τη σειρά των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ειδικότερα για την σπουδή του ΠΑΜΕ να ανακοινώσει νωρίς την εκδήλωση του στην πλατεία Καπνεργάτη. «Ήταν μια έκπληξη» είπε ο κ. Ιωαννίδης. «Όφειλαν να μας ενημερώσουν», συμπλήρωσε.  Αμέσως μετά ευχήθηκε ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ (δηλαδή ΚΚΕ) να είναι μαζί, στην ίδια πλατεία στην επόμενη ευκαιρία. Δηλαδή στην απεργία της 24ης Νοέμβρη.

Παρά το ότι χθες ακούγεται ότι υπήρξε «θερμό» επεισόδιο ανάμεσα στη Δήμαρχο και την Αντιδήμαρχο, η κ. Τσανάκα όλα δείχνουν ότι στηρίζει την κ. Κορίνα Χιώτη Πρασσά. Αυτό, λέγεται στο Δημαρχείο, θα αποδειχθεί σύντομα.

Σε συνέχεια της ανάρτησης στην ιστοσελίδα της Πρωινής του ρεπορτάζ για τις εκδηλώσεις της Θρακικής Εστίας ο κ. Νίκος Καραγιαννίδης έγραψε: «Την πρώτη ημέρα του 10ου Πολιτιστικού Διημέρου, θα καλύψει ο πανελληνίως γνωστός τραγουδοποιός, ερμηνευτής, συγγραφέας (και άλλα πολλά) Θωμάς Κοροβίνης. Καλώς να ορίσουν όσοι θέλουν να γνωρίσουν την Πόλη και το τραγούδι της από το 18ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Ένα μόνο πρέπει να μην ξεχάσω, να ευχαριστήσω (και ως μέλος του ΔΣ της Θρακικής Εστίας Καβάλας, αλλά και προσωπικώς) την εταιρεία Μισσιριάν-Καπνά σε φύλλα (μια…νεάνιδα 114 ετών!) και τον εξαιρετικό ταγό της Νίκο Τζούμα, για την επικουρία τους στο Διήμερο. Το υγιές επιχειρείν της Καβάλας και η πολιτιστική δραστηριότητα της Θρακικής Εστίας Ν. Καβάλας συνταξιδεύουν».

Μας ξάφνιασε ο νέος περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος. Τα πρώτα του λόγια ως περιφερειάρχης σε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ήταν λόγια κριτικής προς τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Β. Λαμπάκη. Αφορμή πρωτοβουλία του Δημάρχου για το Κέντρο Θρακικών Μελετών που πρόσφατα εγκαινίασε στην Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Μέτιος στην ίδια του πρωτολογία το μεσημέρι της Τετάρτης, φρόντισε να επαναλάβει τα μηνύματα ενότητας και συσπείρωσης. Δεν παρέλειψε να απαντήσει σε ανακοίνωση περί του προϋπολογισμού του 2017 που εξέδωσε η παράταξη Καραλίδη. Η οποία το έχει αυτό. Κάπου κάπου «κουνιέται» προκειμένου να μας θυμίσει ότι υπάρχει…

Στο περιθώριο της πρόσφατης συνέλευσης των εφοριακών υπαλλήλων Καβάλας Δράμας συζητήθηκε αρκετά η «έξοδος» από την Κυβέρνηση του κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη. «Στήσαμε» αφτί αφού ως συνάδελφοι του πρώην αναπληρωτή Υπουργού, ίσως κάτι περισσότερο να γνωρίζουν. Δυστυχώς άνθρακες ο θησαυρός. Όλοι όσοι συζητούσαν το θέμα εξέφραζαν την απορία τους. Προέβλεπαν ταυτόχρονα βουλευτική υποψηφιότητα του κ. Αλεξιάδη. Που άλλου; Στην Καβάλα!

Το γεγονός της επίσκεψης Αυγενάκη στο Ν. Καβάλας (την Δευτέρα) σημαίνει ότι δεν θα γίνει η επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη. Ή μήπως ισχύει το αντίθετο; Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μπάμπης Δράκος σημειώνει ότι τις περιοχές που θα επισκεφθεί ο πρόεδρος, πρώτα τις επισκέπτεται ο γραμματέας της ΝΔ. Ανεξάρτητα από αυτά, ένα είναι σίγουρο. Η επίσκεψη Αυγενάκη «σβήνει» ότι άφησε πίσω της η επίσκεψη Σαμαρά και η κινητοποίηση που έγινε για αυτήν. Με μία διαφορά. Ο Σαμαράς ήρθε Σάββατο (αργία) στην Καβάλα, ο Αυγενάκης έρχεται Δευτέρα (εργάσιμη) σε Χρυσούπολη και Θάσο.

Όλοι εμπιστευόμαστε τον Χριστόφορο Παπαϊωάννου, νέο πρόεδρο των αιμοδοτών του Επιμελητηρίου. Όλοι χαιρόμαστε που ένας νέος άνθρωπος αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας μια δύσκολη προσπάθεια. Όλοι άλλωστε του το είπαν προφορικά, ότι θα τον βοηθήσουν. Από εκεί και πέρα είναι δίκαια τα παράπονα του κ. Νίκου Μήλιου. Αν και παλιός στην ομάδα, έμεινε εκτός προεδρείου. Υποψιαζόμαστε τον λόγο. Σίγουρα είναι άδικο αυτό που του επιφύλαξαν. Ήδη υπάρχουν φήμες σύμφωνα με τις οποίες θα παραιτηθεί και θα αποχωρήσει.

Εύλογο το ερώτημα συμπολίτη αναγνώστη: «Μόλις τώρα τέλειωσε- μετά κόπων και βασάνων- το έργο του δρόμου προς το νέο Νοσοκομείο. Πόσο δικαιολογούνται να καταστρέφουν την άσφαλτο που πρόσφατα έστρωσαν για επιπλέον εργασίες; Δεν μπορούσαν αυτές να τις κάνουν πριν την ασφαλτόστρωση;».

Σχετικη με την αυριανή εκδήλωση στην Καβάλαμε ομιλητή τον Βαγγέλη Βενιζέλο,  η κ. Δήμαρχος είπε χθες ότι θα προσπαθήσει να παραστεί. Παρατήρησε- μιλώντας στους δημοσιογράφους- ότι το τριήμερο που αρχίζει σήμερα οι εκδηλώσεις είναι και πάλι πολλές. Πολλές και ταυτόχρονες.

Η εκδήλωση με ομιλητή τον κ. Βενιζέλο είναι «πλούσια» από πλευράς προγράμματος. Πριν από τον κ. Βενιζέλο θα μιλήσουν αρκετοί. Υπολογίζεται ότι ο κ. Βενιζέλος θα λάβει τον λόγο περίπου μια ώρα μετά την έναρξη της. Κατά τους οργανωτές κι αυτός θα είναι σύντομος ώστε τελικά στη διαδικασία να επικρατήσει ο διάλογος. Του κ. Βενιζέλου με τους πολίτες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης