μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Καλά νέα από τα εργοστάσια

Μετά από μια μεγάλη περίοδο αναταραχών και σοβαρών προβλημάτων, Καβάλα Όιλ και ΒΦΛ επανήλθαν (ευχόμαστε οριστικά) σε κατάσταση εργασίας και ηρεμίας μόνο. Αυτό είναι το συμπέρασμα των πιο πρόσφατων γεγονότων στα δύο μεγάλα εργοστάσια του Νομού. Άπαντες πληρώνονται κανονικά, αισιοδοξούν, εργάζονται απερίσπαστοι ώστε το πετρέλαιο και το λίπασμα να παραχθεί και να πουληθεί.

Στα Πετρέλαια όπου τα γεγονότα είναι πιο πρόσφατα, οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν κανονικά στις 10 Μάη όπως έπρεπε, όπως προβλέπονταν. Το πετρέλαιο που είναι στις αποθήκες του εργοστασίου θα πουληθεί εντός της εβδομάδας. Διατηρείται και ενισχύεται η σύμπνοια ανάμεσα σε Ενεργειακή και εργαζόμενους ενώ ο Δημήτρης Γόντικας συνεχίζει να κερδίζει τις εντυπώσεις. Η Ενεργειακή προσπαθεί από τη μια να υλοποιήσει το γνωστό (δεσμευτικό για αυτήν) πρόγραμμα νέων γεωτρήσεων. Ταυτόχρονα κοιτά προς την Νότια Καβάλα. Συζητά όμως κι άλλου είδους επενδύσεις. Φέρεται δε αποφασισμένη να στηρίξει την ομάδα μπάσκετ της Καβάλας, παρά τον υποβιβασμό της στην Α2 κατηγορία. Έτσι θα συνεχίσει να διατηρεί στενές σχέσεις με την τοπική κοινωνία.

Στη ΒΦΛ αυτό το διάστημα οι πωλήσεις παρουσιάζουν κάμψη. Πρόκειται για την περίοδο όπου πάντα υπάρχει μειωμένη ζήτηση λιπάσματος. Στο εργοστάσιο της Νέας Καρβάλης υπάρχουν πολλές πρώτες ύλες ενώ οι πληρωμές του προσωπικού γίνονται κανονικά. Η εταιρία έμαθε να πορεύεται χωρίς τον Λαυρεντιάδη (παραμένει προφυλακισμένος) ενώ οι σχέσεις της (και οι πληρωμές φυσικά) με την ΔΕΠΑ είναι σε καλό επίπεδο. Στόχος της ΒΦΛ είναι να περάσει «αναίμακτα» τους μήνες της περιορισμένης ζήτησης λιπασμάτων. Αμέσως μετά θεωρεί ότι μπορεί να επανέλθει σε υψηλά επίπεδα πωλήσεων, όπως έγινε αρχές του έτους.

 

Το νερό

Τόσο ο Δήμος Παγγαίου όσο κι η ΔΕΥΑ Παγγαίου έδειξαν απειρία την προηγούμενη εβδομάδα, στον χειρισμό του θέματος που λέγεται «αρσενικό στο νερό». Δεν πρόλαβαν το πρόβλημα, αρχικά αντέδρασαν σπασμωδικά. Στο τέλος κατάλαβαν τι πρέπει να κάνουν. Θα το κάνουν, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Καβάλας. Σε περίπου 20 μέρες η απαγορευτική απόφαση Γρανά θα ανακληθεί, εκτός απροόπτου φυσικά. Όσο για την Διεύθυνση Υγείας και τον Αντιπεριφερειάρχη, βρέθηκαν μεταξύ διασταυρούμενων πυρών. Αλήθεια είναι ότι και στο Διοικητήριο μπορούσαν να έχουν καλύτερους χειρισμούς. Ας μη ξεχνάμε όμως ότι η απειρία ήταν πρόβλημα και για αυτούς.

Η όλη κατάσταση επιδεινώνεται από την πολιτική εκμετάλλευση του όλου θέματος. Η αντιπολίτευση του κ. Ξουλόγη (εννοούμε κυρίως την πλευρά Φιλόσογλου) είδε το ζήτημα ως μάνα εξ ουρανού. Εκεί που η συζήτηση αναφέρονταν στα δικαστήρια, στις διώξεις και στις πρώτες τιμωρίες, εκεί η ατζέντα άλλαξε απότομα. Άλλο που δεν ήθελε η αντιπολίτευση. Σπεκουλάρει επί του θέματος (όπως θα έκανε κάθε δημοτική αντιπολίτευση που θα ήταν στη θέση της) ώστε να … πάρει το αίμα της πίσω.

Άπαντες οι προαναφερθέντες ξέχασαν ένα πράγμα. Τον κόσμο. Τους πολίτες των περιοχών όπου το νερό έχει πρόβλημα. Αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν στην χειρότερη θέση. Ευτυχώς η κατάσταση ξεμπερδεύτηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή κι έτσι η κοινωνική ζημιά που υπήρξε ήταν η μικρότερη δυνατή. Όσο για το συμπέρασμα, αυτό ήταν και παραμένει το ίδιο. Μόνο με συνεργασία μπορούν να διορθωθούν τόσο δύσκολες καταστάσεις. Ελκυστικός ο «πόλεμος» κι οι συνεχείς καταγγελίες. Επί της ουσίας όμως ποτέ δεν προσφέρουν τίποτα.

 

Η ιστορία της Αλάνας

Σιγά το νέο. Το δημόσιο δια του ΤΑΙΠΕΔ προσπαθεί να πουλήσει σε ιδιώτες την Αλάνα της Νέας Ηρακλίτσας. Δεν είναι η πρώτη φορά. Ποτέ δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Ούτε όμως απέδωσε εκείνη η ιστορική διαχρονική προσπάθεια η Αλάνα να «περάσει» στη τοπική αυτοδιοίκηση για να κατασκευαστεί εκεί Ενυδρείο. Την ιστορία την διηγείται όπως την έζησε ο επί 12 χρόνια Νομάρχης Θόδωρος Καλλιοντζής: Δύο φορές στο παρελθόν επιχειρήθηκε να πωληθεί τμήμα της αλάνας της Ν. Ηρακλείτσας . Η αλάνα είναι 150 στρέμματα .Τα 105 ανήκαν στην Κ.Ε.Δ. και τα 45 στην Ε.Τ.Α. .Τώρα όλα ανήκουν στο Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. Η διαδικασία πώλησης σταμάτησε από τις αντιδράσεις μας. Ο σκοπός ήταν να γίνουν μεζονέτες . Παρουσιάσαμε στον Γ.Γ. της τότε Περιφέρειας τον σχεδιασμό μας για την αξιοποίηση της ώστε να υπάρχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία μας. Ο Γ.Γ. ανέθεσε στην εταιρεία των ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΩΝ από Θεσ/νικη την τεκμηρίωση , το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης , το χρηματοδοτικό σχήμα και τις πηγές χρηματοδότησης. Το τεύχος παρουσιάσθηκε στην Περιφέρεια και πληρώθηκε από αυτήν. Μεσολάβησε επίσης να χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας η μελέτη για το Αιγαιακό Πάρκο (Ενυδρείο και λοιπές υποδομές). Η Νομαρχία Καβάλας ανέλαβε να δημοπρατήσει σε ανοικτό διεθνή διαγωνισμό την εκπόνησή της. Το Υπουργείο είχε εντάξει αρχικά στο πρόγραμμα του πίστωση 497.500 ευρω πριν γίνει οποιοσδήποτε σχεδιασμός .Η δαπάνη για το ειδικό αυτό εργο καθορίσθηκε στην πορεία όταν καταλήξαμε στο ολοκληρωμένο σχέδιο . Ξεπερνούσε μάλιστα το 1 εκατ ευρω. Όταν η δαπάνη του Δήμου Καβάλας για την μελέτη ανάπλασης της πλατείας καπνεργάτη(πεζοδρόμια κ.λπ.) πληρώθηκε 250.000 ευρω η μελέτη για το Αιγαιακό Παρκο πόσο θα κόστιζε ; Άλλωστε ο πληρωτής ήταν και ο ελέγχων(ΥΠ.ΕΘ.Ο.). Παρά την διαβεβαίωση στον Γ.Γ. της Περιφέρειας μας για την παραχώρηση και τυπικά της έκτασης στην Νομαρχία , αυτό δεν έγινε . Προωθούσαμε όμως τον σχεδιασμό, με χρήματα που έδινε η ίδια η κυβέρνηση θεωρώντας ότι αυτό την δεσμεύει. Σήμερα οι δύσκολοι σχεδιασμοί αφέθηκαν .Το κράτος επιμένει στην ίδια πρακτική . Της πώλησης για να κτισθούν παραθαλάσσιες κατοικίες. Γιατί να μην υπάρξει αντίδραση και αφύπνιση ώστε να γίνει αξιοποίηση που θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον τόπο μας;

 

Στη Θράκη

Περιοδεία 4 ημερών άρχισε και συνεχίζει στη Θράκη ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θόδωρος Καράογλου. Θα πάει παντού. Σε όλους τους Νομούς, σε όλες τις περιοχές. Θα έχει σειρά επαφών, θα ενημερωθεί, θα υποσχεθεί να βοηθήσει. Με το τέλος αυτής της επίσκεψης θα περιμένουμε την επόμενη. Που λογικά θα αφορά την Ανατολική Μακεδονία. Υπάρχει κι αυτή, αν ο Υπουργός το ξέχασε…

 

Φήμες

Τελευταία κυκλοφορεί μαζί με τον Δήμαρχο ο δημοτικός σύμβουλος Τάσος Κυριαζής. Το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο. Τροφοδότησε διάφορα σχόλια, προβλέψεις, εκτιμήσεις. Τελικά, μάλλον δεν «τρέχει» κάτι το ιδιαίτερο… Ο κ. Κυριαζής επέστρεψε στην Καβάλα, βρίσκεται συχνά στο Δημαρχείο (διαθέσιμος να στηρίξει το καθημερινό πρόγραμμα του Δημάρχου) κι αυτό είναι όλο. Ούτε αντιδήμαρχος, ούτε τα άλλα που λέγονται έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

 

Νέοι συνταξιούχοι

Η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Καβάλας κάλεσε προ του Πάσχα τους δάσκαλους του Νομού να δηλώσουν εγκαίρως την πρόθεση τους να βγουν στη σύνταξη. Ήθελε να γνωρίζει νωρίς τα κενά του επόμενου σχολικού έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δηλώσεις που κατατέθηκαν στην υπηρεσία δεν έδειξαν κάτι διαφορετικό και μη συνηθισμένο. Περίπου 15 με 20 δάσκαλοι και δασκάλες θα βγουν στην σύνταξη. Νούμερο φυσιολογικό για τα δεδομένα του Νομού Καβάλας.

 

Θάνατοι

Τόσο το δημόσιο όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση φαίνεται να έβαλαν μυαλό. Εννοούμε τις αποφάσεις – διαπιστωτικές πράξεις για υπαλλήλους που πεθαίνουν. Μέσα σε 15 μέρες από τον θάνατο ενός υπαλλήλου προϊστάμενοι υπηρεσιών, οργανισμών κτλ δημοσιεύουν στην Διαύγεια την σχετική κι απαραίτητη απόφαση τους. Τα ίδια κάνουν οι Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες αλλά και οι Δήμαρχοι. Αυτό γίνεται για να διακοπεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα η μισθοδοσία των αποθανόντων υπαλλήλων ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ.

Στην Καβάλα υπήρξαν πρόσφατα δύο (τουλάχιστον) σχετικά παραδείγματα. Παλιότερα δεν ήταν έτσι. Ίσως να περνούσαν και 6 μήνες από τον θάνατο ενός υπάλληλου μέχρι να υπογραφεί η σχετική διαπιστωτική πράξη.

 

Επιβεβαιώνει ο Γερομάρκος μόνο

Ο Γιώργος Γερομάρκος φέρεται να επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη για το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού. Αυτό προκύπτει από πρόσφατο τηλεγράφημα του ΑΠΕ. Ο κ. Γερομάρκος είναι ο μόνος τοπικός παράγοντας που επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον, όλοι οι άλλοι δηλώνουν πλήρη άγνοια. Ειδικά το τηλεγράφημα του ΑΠΕ σημειώνει: Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης ΑΜΘ Γιώργος Γερομάρκος σχολιάζοντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τις πληροφορίες για το ενδιαφέρον του Ιβάν Σαββίδη να επενδύσει στο χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού τόνισε: «επίσημα ακόμα δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, ωστόσο έχουμε πληροφορηθεί ότι έγιναν κάποιες συναντήσεις και ενημερωτικές συζητήσεις. Πάντως είναι γενικότερα γνωστό το ενδιαφέρον του συγκεκριμένου επιχειρηματία να επενδύσει στη βόρεια Ελλάδα κι αυτό είναι σημαντικό».«Όσον αφορά το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού», σημειώνει ο κ. Γερομάρκος, «θα πρέπει να πω ότι είναι από τα πιο σύγχρονα στη χώρα μας βάσει αξιολόγησης. Μπορεί αν κάποιος επενδύσει σε αυτό, να γίνει ένα κέντρο με εξαιρετικά ενισχυμένη επισκεψιμότητα. Το επίσημο ενδιαφέρον του κ. Σαββίδη μπορεί να γνωστοποιηθεί κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού. Γίνονται προσπάθειες από μέρους της Περιφέρειας ΑΜΘ να αξιοποιήσουμε το χιονοδρομικό. Ο αρχικός μας σχεδιασμός προβλέπει μια μίσθωση του χιονοδρομικού για δυο χρόνια. Ωστόσο, με μια ενδιαφέρουσα επενδυτική πρόταση από έναν τέτοιο σημαντικό επιχειρηματία όπως ο κ. Σαββίδης μπορούμε να μιλήσουμε για δυο συν δυο χρόνια».

 

 

Διαβάστε επίσης