μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Στην χθεσινή μεσημβρινή σύσκεψη με θέμα τα διόδια συμμετείχαν εκ μέρους της Περιφέρειας ΑΜΘ και της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας ο Αρχέλαος Γρανάς, ο Γιώργος Γερομάρκος και ο Γιώργος Χριστοδουλίδης. Ουδείς άλλος. Ο περιφερειακός σύμβουλος Μάκης Παπαδόπουλος βρίσκονταν στο διπλανό της σύσκεψης γραφείο, ασχολούμενος με άλλα θέματα. Δικής του αρμοδιότητας. Αυτή η εικόνα ήταν η αφορμή να μάθουμε το σχετικό (όχι ιδιαίτερα σημαντικό είναι αλήθεια) παρασκήνιο. Ενώ ως τώρα η ομάδα Γρανά πορεύονταν χωρίς ιδιαίτερα και εσωτερικά προβλήματα, τότε απέκτησε και τέτοια.

 

Όλα άρχισαν όταν προ ημερών ο Γιώργος Γερομάρκος κάλεσε σύσκεψη για τον τουρισμό. Η σύσκεψη έγινε στο γραφείο του Γρανά. Στην σύσκεψη αυτή ο νέος αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού προκάλεσε πολλούς και διάφορους. Όχι όμως τους συναδέλφους της ομάδας. Ούτε καν τον προκάτοχο του. Ο Κώστας Παπακοσμάς- όπως τουλάχιστον λέγεται- θύμωσε. Θύμωσαν κι οι άλλοι, απλοί περιφερειακοί σύμβουλοι. Δεν ξέρουμε πόση έκταση πήρε το θέμα. Ξέρουμε ότι ο Μάκης Παπαδόπουλος έμεινε χθες εκτός της σύσκεψης για τα διόδια μάλλον επειδή πάλι δεν προσκλήθηκε. Κι όταν λέμε δεν προσκλήθηκε δεν εννοούμε το τυπικό ή το διαδικαστικό της υπόθεσης. Εννοούμε το απλό αλλά ουσιαστικό που όπως φαίνεται, πάλι δεν έγινε.

 

Σήμερα αυτά τα εσωτερικά προβλήματα είναι λίγα και σχεδόν ασήμαντα μπροστά στην προηγούμενη κατάσταση. Την ιστορική Ν.Α. Καβάλας που 12 ολόκληρα χρόνια διοικούνταν από τον Θόδωρο Καλλιοντζή. Ουδείς ξέχασε τα παραλειπόμενα εκείνης της περιόδου. Τα σπάνια έστω εσωτερικά προβλήματα. Τότε ακόμη και σε αυτές τις καταστάσεις όλα ήταν αλλιώς. Τώρα το πράγμα είναι αρκετά «ξεφουσκωμένο». Δυστυχώς (ή ευτυχώς) δεν υπάρχει χώρος ούτε για παραπολιτικά.

 

Ανεξάρτητα από αυτό, την επόμενη φορά που θα γίνει σύσκεψη στον 2ο όροφο του Διοικητηρίου ας κληθούν κι οι απλοί περιφερειακοί σύμβουλοι. Έχουν κι αυτοί ψυχή (αλλά και όρεξη να βοηθήσουν). Επιτέλους ας έχουν αυτή την ευκαιρία, να φανούν χρήσιμοι στον τόπο τους. Αφού δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο και ουσιαστικότερο, ας λαμβάνουν μέρος στις διάφορες συσκέψεις. Δικαιώνοντας τον ρόλο τους στην πόλη τους.

 

Να μην ξεχάσουμε και το άλλο. Στις πρώτες συσκέψεις (του 2011) η διοίκηση Γρανά προσκαλούσε και τους συμβούλους της αντιπολίτευσης. Περηφανεύονταν για αυτή της την πρωτοβουλία (και καλά έκανε) αφού επί των ημερών Καλλιοντζή στις συσκέψεις δεν υπήρχε εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης. Πέρασε ο καιρός, ξεχάστηκαν γενικά οι περιφερειακοί σύμβουλοι. Και της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας…

 

Η είδηση είναι συγκεκριμένη. Χθεσινή. Οι ευρωεκλογές άλλαξαν ημερομηνία. Θα γίνουν ελαφρώς νωρίτερα απ’ ότι ως τώρα γνωρίζαμε: Οι επόμενες ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στα κράτη-μέλη την περίοδο 22-25 Μαΐου 2014 αντί για τις 5-8 Ιουνίου που ήταν οι αρχικές ημερομηνίες, καθώς αυτό αποφάσισε η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων των 27.

 

Αυτό σημαίνει ότι κι οι τοπικές εκλογές (αν γίνουν στην ώρα τους και δεν μετατεθούν για αργότερα) θα γίνουν τότε. Την Κυριακή 25 Μάη. Αν μάλιστα χρειαστεί δεύτερη Κυριακή, τότε αυτή θα είναι η πρώτη του Καλοκαιριού. Κυριακή 1η Ιουνίου του 2014. Ας το έχουν υπόψη τους οι έχοντες ενδιαφέρον περί των εκλογών αυτών. Των τοπικών και όχι των ευρωεκλογών.

 

Ο Δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ μας θύμισε χθες την πρόσφατη επίσκεψη στην Καβάλα του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου. Αυτό έγινε επειδή τότε (Νοέμβρης του 2012) ο κ. Σπυρόπουλος είχε υποσχεθεί στον Δήμαρχο της Θάσου ότι το ΙΚΑ Λιμεναρίων θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και δεν θα κλείσει. Προχθές όμως συνέβη το αντίθετο. Το ΙΚΑ Λιμεναρίων ειδοποιήθηκε να ετοιμάζεται να κλείσει. Έτσι όλα άρχισαν από την αρχή. Τηλεφωνήματα, πιέσεις, αναφορά στα γνωστά επιχειρήματα.

 

Υποθέτουμε ότι αυτή η νέα αλλά και παλιά συζήτηση, κάτι έφερε στο μυαλό του κ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου. Ίσως έτσι να θυμήθηκε τα δικά του λόγια, αντίθετα με αυτό που δρομολογούνταν. Στο τέλος το ΙΚΑ Λιμεναρίων «σώθηκε» αλλά τι να το κάνεις; Τους … βρήκε η ψυχή μέχρι να εντοπίσουν τον διοικητή, να του θυμίσουν τι έλεγε τον Νοέμβρη όταν είχε επισκεφθεί την Καβάλα. Να του θυμίσουν τις δικές του διαβεβαιώσεις. Αντίθετες των έως εκείνη την ώρα πράξεων του.

 

Αυτή είναι η μοίρα της επαρχίας. Αυτό ζουν καθημερινά οι επαρχιώτες δήμαρχοι, βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχες κτλ. Πρέπει να αγωνίζονται για το αυτονόητο. Για το υπεσχημένο. Αυτό συμβαίνει για έναν απλό λόγο. Ποτέ οι ευρισκόμενοι στην Αθήνα δεν λαμβάνουν στα σοβαρά τα λόγια που λένε στους «φτωχούς» επαρχιώτες. Είναι λόγια κενά περιεχομένου. Ελιγμοί ώστε ο Αθηναίος να αποφύγει το πρόβλημα. Να σταματήσει επιτέλους το …μαρτύριο της συνομιλίας του με τον Δήμαρχο ή τον βουλευτή της κάτω Ραχούλας.

 

Κάπως έτσι προβλήματα λυμένα, επανέρχονται από μηδενική βάση. Κι όσο κι αν φωνάζει ο επαρχιώτης αιρετός, δύσκολα η φωνή του φθάνει εκεί που πρέπει, όπως πρέπει. Κάπως έτσι παλαιότερα δελτία τύπου (πανηγυρικά μάλιστα) γίνονται κουρέλια αφού δεν έχουν καμία αξία. Ναι μεν το ΙΚΑ στα Λιμενάρια στο τέλος «σώθηκε» αλλά για να συμβεί αυτό έπρεπε να ανατείλει ο ήλιος από την δύση…

 

Όλα τα μεγάλα τουριστικά σάϊτ της Ελλάδας αναφέρονται συνεχώς και αυτή την εβδομάδα στην τουριστική έκθεση του Βερολίνου. Πολλές ανταποκρίσεις, σχόλια, συζητήσεις αλλά και συμπεράσματα. Πουθενά δεν «βρήκαμε» είτε την Καβάλα, είτε την Θάσο, είτε την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Η οποία φαίνεται απουσίαζε από την έκθεση. Αντίθετα, η περιοχή μας (με την στενή και την ευρεία έννοια) θα είναι κανονικά παρούσα στην έκθεση του Βουκουρεστίου. Βερολίνο αυτοί (όλη η υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη); Βουκουρέστι εμείς.

 

Κάθε φορά που ένας σύλλογος ή ένας ντόπιος καλλιτέχνης ζητά να κάνει εκδήλωση ή έκθεση στη Δημοτική Καπναποθήκη, ο Δήμος Καβάλας απαντά με τον ίδιο τρόπο. Δέχεται το αίτημα με τον όρο η έκθεση να είναι κλειστή τα Σαββατοκύριακα (ή η εκδήλωση να μην γίνει Σαββατοκύριακο). Αυτή η ιδιαιτερότητα «έδιωξε» πολύ κόσμο από την Δημοτική Καπναποθήκη. Δημιούργησε πολλά παράπονα. Ως που ήρθε το 2ο Φεστιβάλ Επιτραπέζιων Παιχνιδιών. Το οποίο θα γίνει στην ίδια καπναποθήκη Σαββατοκύριακο! Το προσεχές μάλιστα. Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Όλα τα άλλα είναι περιττές δικαιολογίες.

 

Τελειώνει κι αυτή η εβδομάδα κι ακόμη να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση του ισόγειου καταστήματος στο κτίριο του Επιμελητηρίου. Στο τέλος όταν θα είναι έτοιμος ο διαγωνισμός θα έχουν αποχωρήσει οι ενδιαφερόμενοι. Προς το παρόν αντέχουν και κάνουν υπομονή. Μέχρι πότε άραγε;

 

Στον ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας ετοιμάζουν το λεγόμενο plan Β όσον αφορά την εκδήλωση με την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αφού η Ζωή συνεχίζει να έχει υποχρεώσεις στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής (γεγονός που την εμποδίζει να απουσιάζει από την Αθήνα), σκέπτονται να προσκαλέσουν στην Καβάλα τον πατέρα της. Εδώ που τα λέμε, πολύ καιρό έχει να μας επισκεφθεί ο πρώην επικεφαλής του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Νίκος Κωνσταντόπουλος.

 

Για το τέλος αφήσαμε το καλύτερο. Την εκδήλωση της ΓΣΕΕ που έχει ως θέμα της την ανάπτυξη της Θράκης. Μόνο της Θράκης γιατί ούτε για την ΓΣΕΕ υπάρχει Ανατολική Μακεδονία. Αναλυτικά: Η ΓΣΕΕ διοργανώνει Hμερίδα την Τετάρτη 20 Μαρτίου στις πέντε το απόγευμα στο ξενοδοχείο «ALEXAΝDER» (Αλεξανδρούπολη) όπου θα παρουσιαστεί η μελέτη–πρόταση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ με θέμα :«Αναπτυξιακές δυνατότητες της περιφέρειας Αν.Μ.Θράκης». Η μελέτη-πρόταση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, προσεγγίζει τις αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές της περιφέρειας επιχειρώντας μέσα από δημόσιο διάλογο με τους πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς και κοινωνικούς φορείς να αναδείξει τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της περιοχής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης