• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης εξέδωσε χθες δελτίο τύπου με γενικό τίτλο τον ακόλουθο «Θόδωρος Καράογλου: Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να πάρει η Θράκη αυτό που της αξίζει». Ήταν ένα κείμενο σχετικό με την περιοδεία του Υπουργού στην Θράκη, περιοδεία που άρχισε πριν το Σαββατοκύριακο κι ολοκληρώθηκε χθες βράδυ. Μέσα στο ίδιο δελτίο τύπου διαβάζουμε δηλώσεις του κ. Καράογλου όπως αυτή που ακολουθεί: «Η Θράκη έπαψε να είναι άγονη γραμμή και αποτελεί εθνικό μας καθήκον να την ξανακάνουμε δυνατή και πρωταγωνίστρια». Σε άλλο σημείο του ίδιου κειμένου ο Υπουργός δηλώνει επίσης ότι «η Θράκη, με τη μοναδική δυνατότητα της να αναπτύσσει και να υποστηρίζει δράσεις πολυμορφικού τουρισμού, μπορεί να αποτελέσει άλλον έναν καθοριστικό παράγοντα στην εθνική προσπάθεια που γίνεται από όλους τους Έλληνες για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής».

 

Η περιοδεία του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης άρχισε την περασμένη Παρασκευή από την Σαμοθράκη. Συνεχίστηκε το Σαββατοκύριακο, τέλειωσε χθες. Ήταν περιοδεία αποκλειστικά και μόνο στη Θράκη. Για την οποία το δελτίο τύπου κι ο Υπουργός σημειώνουν και τα ακόλουθα: «Ακόμα (ο Υπουργός) αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ο τουρισμός να αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης και βασική πηγή εισοδήματος για τους Θρακιώτες, ενώ ολοκλήρωσε το χαιρετισμό του λέγοντας πως οι Έλληνες πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στον τουρισμό, διότι η πατρίδα μας «δεν έχει πλέον καιρό για άλλες χαμένες ευκαιρίες».

 

Ο κ. Καράογλου βρίσκεται στην θέση του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης από το Καλοκαίρι του 2012. Σχεδόν έναν χρόνο. Ουδέποτε επισκέφθηκε την Καβάλα. Ήταν να μας επισκεφθεί τον περασμένο Φλεβάρη. Λόγω όμως των γεγονότων στα Πετρέλαια –με παρότρυνση της ΝΟΔΕ Καβάλας γράφαμε τότε- ανέβαλε εκείνη την επίσκεψη του. Από τότε δεν επανήλθε ποτέ. Αντίθετα, για την Θράκη βρήκε χρόνο. Την ξεχώρισε από την Ανατολική Μακεδονία, οργάνωσε και πραγματοποίησε εκεί περιοδεία 4 ημερών.

 

Λυπούμαστε και για τον Υπουργό Θόδωρο Καράογλου. Λυπούμαστε γιατί ενώ έπρεπε να προσέξει πολύ αυτό το σημείο, έκανε το ακριβώς αντίθετο. Διαχώρισε την ενιαία Περιφέρεια ΑΜΘ (δικαιολογίες για αυτό πάντα υπάρχουν), ενισχύοντας (ίσως άθελα του) την γνωστή και εσφαλμένη εντύπωση των Θρακιωτών. Σύμφωνα με την οποία άλλο πράγμα η Ανατολική Μακεδονία κι άλλο πράγμα η Θράκη. Αμέσως μετά ο Υπουργός έκανε το δεύτερο πιο συνηθισμένο πράγμα. Κολάκευσε την Θράκη ιδιαίτερα. Ακόμη και σε τομείς που η επίδοση της δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Μας την «έβγαλε» σημαντικό τουριστικό προορισμό! Τι άλλο θα ακούσουμε Θεέ μου…

 

Τα έχουμε ξαναγράψει, πολλές φορές. Για Πρωθυπουργούς, Υπουργούς, αρχηγούς κομμάτων κτλ. Για όλους αυτούς που συνεχίζουν να εκφράζουν αυτή την τόσο ενοχλητική νοοτροπία, την οποία η Καβάλα και η Δράμα πλήρωσαν ποικιλοτρόπως και διαχρονικά. Κι ενώ εδώ και καιρό η Περιφέρεια είναι μία, αυτοί συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν διαφορετικά την κατάσταση. Για όλους αυτούς τους ξένους ήταν και παραμένει άλλο η Θράκη κι άλλο η Ανατολική Μακεδονία. Έτσι ενισχύουν την γνωστή επιχειρηματολογία της Θράκης, συνέπεια της οποίας είναι η επίσης γνωστή αδικία στην επιδότηση εργασίας. Την ώρα που προσπαθούμε να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα αποκαθιστώντας την αδικία, αυτή την ώρα μας προκύπτει κάποιος επώνυμος που επισκέπτεται μόνο τη Θράκη.Κι έτσι πάλι τα αλλάζει όλα.

 

Κανονικά ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης δεν θα έπρεπε να δέχεται τέτοιου είδους επισκέψεις και περιοδείες. Μόνο στη Θράκη. Όφειλε να επαναφέρει στη τάξη τους Υπουργούς, θυμίζοντας τους την ιδιαιτερότητα και την διαφορετικότητα. Όπως λέμε ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, έτσι έπρεπε να τους το φωνάζει δυνατά: Περιφέρεια ΑΜΘ δεν είναι μόνο η Θράκη. Ζητάμε πολλά; Νομίζουμε πως όχι. Η ενδοπεριφερειακή συνείδηση, η κοινή πορεία της Ανατολικής Μακεδονίας με την Θράκη έτσι εξασφαλίζεται. Όταν παντού και πάντα η Περιφέρεια είναι μία και μοναδική. Όταν αντίθετα Υπουργοί κάνουν απαράδεκτους παλαιοκομματικούς διαχωρισμούς τότε κι η Ανατολική Μακεδονία Θράκη κάνει βήματα προς τα πίσω κι όχι προς τα εμπρός.

 

Στην περιοχή μας κινήθηκε την Κυριακή αλλά και χθες Δευτέρα ο Ηγούμενος Εφραίμ. Ο γνωστός, από την Μονή Βατοπεδίου. Προσκλήθηκε από τον Μητροπολίτη Δράμας. Στην Μητρόπολη της Δράμας έκανε μεγάλη χορηγία, έπρεπε να τον ευχαριστήσουν. Με την ευκαιρία λειτούργησε –την Κυριακή του Θωμά- στην ιερά μονή Εικοσιφοίνισσας. Το βράδυ επέστρεψε στο Πόρτο Λάγος (όπου και η διάσημη λίμνη Βιστωνίδα) αλλά χθες πέρασε τα όρια του Νομού Καβάλας. Για ιδιωτικούς λόγους.

 

Παραμένουν σπασμένα πολλά πλακάκια στις κερκίδες της πλατείας Ελευθερίας. Κάποτε ο Δήμος Καβάλας είχε στόχο να τα αποκαταστήσει. Τώρα τελευταία πάψαμε να ακούμε για αυτόν τον στόχο. Τι μας μένει; Να σπάσουν κι άλλα, πολλά πλακάκια ώστε το έργο να καταστεί πρώτης προτεραιότητας. Με την ευκαιρία να σημειώσουμε την γραφική εικόνα που παρουσιάζουν οι πλατείες (και όχι μόνο) που εβδομάδες τώρα φιλοξενούν τις βάσεις για τα δωρεάν ποδήλατα. Φθάσαμε κοντά στο Καλοκαίρι αλλά τα ποδήλατα παραμένουν άφαντα. Οι βάσεις όμως υπάρχουν κι ας είναι «ορφανές».

 

Όσο καλύτερα ενημερώνεται κάποιος για την υπόθεση των καθηγητών τόσο σαφέστερα αντιλαμβάνεται το πραγματικό διακύβευμα αυτής της ιστορίας. Με πρόσχημα το επιπλέον δίωρο εργασίας το Υπουργεί επιθυμεί να δημιουργήσει τετελεσμένα ως προς την κατανομή των καθηγητών στα σχολεία. Έτσι ξεμπερδεύει με τους αναπληρωτές (που… κοστίζουν ακριβά στο κράτος), βρίσκει πλεονάζοντες από τους μόνιμους. Τους οποίους μπορεί να μετακινεί όπου στη χώρα υπάρχουν κενά. Μία ακόμη φορά ο συγκεκριμένος υπουργός (και πανεπιστημιακός δάσκαλος ας μη ξεχνάμε) εκτίθενται. Δεν λέει την πλήρη αλήθεια, εφαρμόζει στην Παιδεία πολιτική σκληρού μνημονίου (αν και ο Πρωθυπουργός επιμένει ότι άλλα μέτρα δεν θα υπάρξουν).

 

Η συγκεκριμένη περίπτωση παρουσιάζει την γνωστή ιδιαιτερότητα. Σε λίγες μέρες αρχίζουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις. Λόγω αυτής της σύμπτωσης οι καθηγητές έχουν κάποια δυνατότητα αντίστασης. Επενδύουν σε αυτήν αν και πιέζονται με την γνωστή διαδικασία της επιστράτευσης. Όταν όμως περάσουν οι εξετάσεις τότε ο … οδοστρωτήρας θα μπει σε πλήρη δράση. Αυτά που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο αλλά κι άλλα πολλά περιμένουν τους καθηγητές. Επειδή λοιπόν τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, για αυτόν τον λόγο ενώθηκαν άπαντες σε όλη την Ελλάδα. Εννοούμε τις συνδικαλιστικές παρατάξεις, που ως τώρα είχαν μύριες όσες διαφορές. Κοινός αντίπαλος τους η παθητική στάση της πλειοψηφίας των καθηγητών. Έχουν μόνο λίγες μέρες στη διάθεση τους να τους πείσουν ότι αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πολύ πιο σοβαρά απ’ ότι συνήθως.

 

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο είδαμε χθες το απόγευμα στην πλατεία του Καπνεργάτη να είναι μαζί, σε αγαστή συνεργασία και δράση άνθρωποι που έως πρόσφατα είχαν μεταξύ τους μεγάλες αποστάσεις. Τα έφερε έτσι η ζωή που βρέθηκαν χθες στην ίδια συγκέντρωση, στην ίδια πορεία γνωστά πρόσωπα του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Και να ήταν μόνοι αυτοί; Πιο δίπλα νεοδημοκράτες καθηγητές αλλά και Πασοκ (ή πρώην ΠΑΣΟΚ). Μένει να δούμε τι θα συμβεί το απόγευμα στην συνέλευση της ΕΛΜΕ Καβάλας. Θα είναι μαζική όπως η προηγούμενη (που όμως έγινε σε ώρα εργασίας) ή μια από τα ίδια;

 

Ο Τάκης Εμμανουηλίδης περιμένει τους απόντες στη γωνία… Χθες στην πλατεία Καπνεργάτη ενώ όλοι οι άλλοι προσπαθούσαν να τονώσουν το ηθικό των καθηγητών, αυτός διαπίστωσε και το είπε δημόσια ότι «… το θλιβερό της υπόθεσης είναι ότι ο κόσμος δεν αντιδρά». Ως ένα σημείο δεν έχει άδικο. Τώρα όμως που βράζει το καζάνι, για λόγους τακτικής τους δέκα τους βλέπεις 100. Χθες οι 200 συγκεντρωμένοι ήταν μια πολύ καλή συμμετοχή. Μια πρώτης τάξεως αρχή. Κι ας μην ήταν όλοι καθηγητές γυμνασίων και λυκείων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης