• 2 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Είχε κόσμο χθες το απόγευμα το κέντρο της πόλης. Αρκετούς τουρίστες που έκαναν τη βόλτα τους, χάζευαν τις βιτρίνες της κλειστής αγοράς. Δευτέρα απόγευμα η αγορά της πόλης ήταν και παραμένει κλειστή. Είτε είμαστε στον Σεπτέμβρη, είτε είμαστε στον Φλεβάρη, είτε στον Ιούλη. Σταθερή συνήθεια που δεν αλλάζει με τίποτα. Κοντά σε αυτή την εικόνα το παράπονο του γνήσιου Θασίτη. Τον ακούγαμε μόλις χθες να μιλά δυνατά. Να φωνάζει τα γνωστά: «Έχουμε κόσμο στο νησί αλλά πολύ σαβούρα βρε αδελφέ». Κάποτε έλεγαν για τους Έλληνες ότι μονίμως είναι ανικανοποίητοι. Κάτι τέτοιο μας προκύπτει αιφνιδίως, καταμεσής του Θέρους.

 

Ενός διαφορετικού Θέρους. Ήπιου. Με συχνές βροχές και βοριαδάκια. Χωρίς καύσωνες. Χωρίς υγρασία. Κι αυτό όμως δεν μας αρέσει. Όπως δεν θα μας άρεζε το ζεστό Καλοκαίρι. Πάλι παράπονα θα είχαμε! Μέσα σε αυτή τη κατάσταση προσερχόμαστε σήμερα το πρωί στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Διαδηλώνουμε να μην γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Κάτι για το οποίο φροντίζει η Κυβέρνηση. Η οποία είναι φανερό ότι αναδιπλώνεται.

 

Αφού ξεσήκωσε τον κόσμο με τις βέβαιες απολύσεις δημοτικών αστυνομικών και σχολικών φυλάκων, τώρα τα γυρίζει… Τώρα αρχίζει τις εξαιρέσεις που είναι τόσο πολλές που στο τέλος ίσως και να μην απολυθεί κανείς. Δεν διαφωνούμε με την εξέλιξη κι ας προέρχεται από μια αλλοπρόσαλλη κυβερνητική πορεία. Φοβόμαστε μόνο ότι αυτή η αλλαγή δεν είναι οριστική. Πάλι μετά από λίγο καιρό, πάλι στα ίδια θα βρεθούμε…

 

Ο αρμόδιος Υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ομολογεί ότι εξ αιτίας των απολύσεων δεν έχει ήσυχο ύπνο. Οι προς απόλυση εργαζόμενοι να δεις… Αυτοί έχασαν την ηρεμία τους, έχασαν την οικογενειακή γαλήνη, βρέθηκαν εντελώς ξαφνικά στα πολύ δύσκολα. Όπως άλλωστε κι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Πέρασε ένας μήνας και βάλε που απολύθηκαν. Έπαψαν να πληρώνονται, αγωνιούν για το πώς θα τα βγάλουν πέρα.

 

Μέσα σε όλα αυτά ο Ρόκος συγκεντρώνει 3.000 ανθρώπους στο Μπάτη, όσους κι ο Ρουβάς στους Φιλίππους. Ο Ρουβάς σε δύο βραδιές, ο Ρόκος σε μία. Γιατί ο Ρόκος αποδεικνύεται δημοφιλέστερος του Ρουβά; Για έναν απλό λόγο. Το εισιτήριο στην συναυλία ήταν φθηνό, στο θέατρο ακριβό. Σπεύδουμε τώρα να γραφτούμε μέλη του Θεάτρου των Πολιτών μπας και επωφεληθούμε της ειδικής τιμής. Μόνο 15 ευρώ (από 20 που είναι κανονικά) το εισιτήριο για τον Θεοδωράκη, για τα μέλη του συγκεκριμένου συλλόγου.

 

Έτσι που λέτε ο Θάσιος επαγγελματίας. Του αρέσει που η τουριστική κίνηση στη Θάσο είναι αυξημένη, απορρίπτει όμως την προοπτική τόνωσης της οικονομίας του νησιού επειδή οι συγκεκριμένοι τουρίστες είναι σαβούρα… Ακόμη κι αν έτσι είναι, η προσέγγιση μοιάζει εντελώς λάθος. Η βάση της ανάπτυξης μέσω του τουρισμού είναι αυτή. Πρώτα αυξάνονται οι επισκέπτες, μετά η κίνηση στις επιχειρήσεις. Όσοι βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα και μάλιστα αρνητικά, ας αλλάξουν δουλειά. Αυτοί πάντα κάτι θα βρουν για να γκρινιάζουν.

 

Στη μικρή κοινωνία της Καβάλας βγήκε η φήμη ότι ο Σάββας Εμινίδης κέρδισε τα χρήματα του τζόκερ. Βοήθησαν σε αυτό και κάποια μέσα ενημέρωσης. Μετά από λίγες μέρες φημών και… αποκλειστικών πληροφοριών όλοι το είχαν απολύτως σίγουρο. Αυτός κέρδισε τα εκατομμύρια ευρώ. Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις (ειδικά στις μικρές κοινωνίες) είναι προτιμότερο να σου βγει το μάτι παρά το όνομα. Ως που ο πρώην βουλευτής εξέδωσε σχετική ανακοίνωση διάψευση. Έκανε ότι περνούσε από το χέρι του προκειμένου να σταματήσει κάτι που δεν είναι αλήθεια.

 

Ποιος όμως κέρδισε τα 7 εκ ευρώ του τζόκερ; Σε αυτή την ερώτηση δεν θα υπάρξει ποτέ καμιά απάντηση. Αυτός που τα κέρδισε –κι ύστερα από λίγες μέρες τα εισέπραξε- τα χαίρεται και με το παραπάνω. Διατηρεί την ανωνυμία του, όπως άλλωστε θα έκανε κι όποιος άλλος ήταν στη θέση του. Είναι καιρός για τέτοιες αποκαλύψεις;

 

Το βράδυ της Κυριακής άγνωστος έσπασε την πόρτα (από τζάμι) γνωστού κεντρικού καταστήματος. Η πόρτα κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος. Με ταχύτατες κινήσεις μπήκε στο κατάστημα, άρπαξε την ταμειακή μηχανή κι ότι άλλο πρόλαβε. Αμέσως μετά έγινε καπνός… Περίοικοι και περαστικοί γρήγορα ειδοποίησαν την αστυνομία. Γρήγορα η αστυνομία έφθασε στο σημείο. Αποδείχθηκε όμως πολύ πιο γρήγορος ο δράστης. Κατά πάσα πιθανότητα η διάρρηξη οφείλεται στο ότι η ταμειακή μηχανή φαίνονταν από όσους περνούσαν από το πεζοδρόμιο κι ήταν πολύ κοντά στην πόρτα του καταστήματος.

 

Συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Καβάλας. Ένα από τα θέματα που θα την απασχολήσουν είναι αυτό της αλλαγής γραφείων. Τα σημερινά τα πληρώνουν 1.300 ευρώ το μήνα. Αναζήτησαν και βρήκαν άλλα (κεντρικά κι αυτά) με πολύ χαμηλότερο ενοίκιο. Θα διαπραγματευτούν και θα αποφασίσουν. Στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθεί και το θέμα της περαιτέρω οργάνωσης ειδικών επιτροπών και δημοτικών οργανώσεων. Με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Καβάλας είναι κι αυτή κατά των απολύσεων δημοτικών αστυνομικών και σχολικών φυλάκων.

Διαβάστε επίσης