• 18 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Καβάλας δεν λειτουργεί από το τέλος Γενάρη μέχρι και σήμερα. Αυτό οφείλεται σε πολλούς και διάφορους λόγους. Οικονομικούς; Δεν θα το λέγαμε. Ίσως κι οικονομικούς. Βασικά οφείλεται στην ριμάδα την γραφειοκρατία. Την οποία συναντάς παντού και πάντα. Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις… Ο Δήμος Καβάλας ισχυρίζεται με τρόπο κατηγορηματικό ότι για αυτή τη μη λειτουργία του κοινωνικού καταστήματος ευθύνεται και η γνωστή δημοσιότητα. Οι καταγγελίες ότι η προμήθειας ζάχαρης έγινε σε τιμή ακριβότερη από αυτή της αγοράς. Μόλις χθες ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής είπε κάτι σημαντικό. Επειδή προμήθεια αγαθών δια της συνηθισμένης (και γραφειοκρατικής) οδού δεν μπορεί να γίνει έγκαιρα δήλωσε ότι «…θα βρούμε άλλο τρόπο νόμιμο και διαφανή».

 

Πριν μπούμε στις διάφορες λεπτομέρειες του θέματος, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Εδώ που έφθασαν τα πράγματα το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Καβάλας πρέπει να λειτουργεί όλο το χρόνο. Χωρίς καμία μα καμία διακοπή. Θα πρέπει επίσης να απευθύνεται σε όσο το δυνατό περισσότερους κατοίκους του Δήμου Καβάλας, με συγκεκριμένα κριτήρια και ουσιαστικές παροχές. Κι αν υπάρχουν προβλήματα- ακόμη και οικονομικά- υποχρέωση του Δήμου Καβάλας είναι να τα λύνει. Πριν αυτά επηρεάσουν καθοριστικά την όλη υπόθεση.

 

Ως εκ τούτου ο Δήμος Καβάλας είναι ως τώρα ο ηττημένος αυτής της ιστορίας. Έχει μεν κοινωνικό κατάστημα αλλά αυτό είναι κλειστό δύο και πλέον μήνες. Άρα η κοινωνική του πολιτική και παρουσία πάει… περίπατο. Κι ας αντιμετωπίζονται άμεσα τα λεγόμενα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά. Ακόμη και χθες δεν ήταν σαφής η ημερομηνία επαναλειτουργίας του κοινωνικού καταστήματος. Το «παλεύουν» αλλά προς το παρόν δεν γνωρίζουν ούτε ημερομηνία, ούτε τα προϊόντα που θα διανέμουν. Φταίνε για αυτό όλοι άλλοι; Δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε. Βασικά φταίει ο Δήμος Καβάλας. Αμέσως μετά ευθύνες έχουν κι ένα σωρό άλλοι.

 

Οι γνωστοί (γραφικοί κάποιοι από αυτούς) αντίπαλοι του Σιμιτσή. Βρήκαν θέμα (την τιμή της ζάχαρης) κι έκαναν μία ακόμη επανάσταση… Εκμεταλλεύτηκαν το πραγματικό γεγονός όχι γιατί τους ενδιαφέρει η τιμή της ζάχαρης. Τους ενδιέφερε και τους ενδιαφέρει σταθερά το ίδιο πράγμα. Να πλήξουν τον Σιμιτσή. Αδιαφορούν αν ταυτόχρονα «χτυπούν» το κοινωνικό κατάστημα και την λειτουργία του. Κι επειδή επί της ουσίας μάλλον είχαν δίκιο, να τι κατάφεραν. Τώρα όχι μόνο ζάχαρη αλλά τίποτα άλλο από τα απαραίτητα και βασικά τρόφιμα δεν μπορεί να αγοράσει ο Δήμος Καβάλας. Δύο διαγωνισμοί κατέληξαν άγονοι. Συνέπεια αυτής της κατάστασης το … άγονο -δηλαδή το εκτός λειτουργίας- κοινωνικό κατάστημα.

 

Ο Δήμος Καβάλας αντί να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο, προκήρυττε τον έναν μετά τον άλλον διαγωνισμό. Ως που κατάλαβε ότι με αυτόν τον τρόπο δουλειά δεν θα γίνει. Λίγες λοιπόν μέρες προ της Μεγάλης Εβδομάδας κι ο Δήμαρχος (ναι ακόμη κι αυτός) δεν γνωρίζει πότε θα λειτουργήσει το κοινωνικό του κατάστημα. Το οποίο περιμένουν πως και πως οι παλιοί κι οι νέοι δικαιούχοι. Αντί μάλιστα το θέμα να απασχολήσει ακόμη και τους αρχηγούς των δημοτικών παρατάξεων για να βρεθεί έγκαιρα η καλύτερη δυνατή λύση, κάποιοι αγωνιούν και κάποιοι άλλοι είναι φανερό ότι χαίρονται… Ελπίζουν μάλιστα σε κάτι ακόμη χειρότερο. Στη πλήρη αποτυχία του όλου εγχειρήματος. Πως αλήθεια μπορούν να επανέλθουν κατά του βασικού τους στόχου; Μόνο αν το κατάστημα δεν λειτουργήσει καθόλου…

 

Όλα αυτά τα καταφέραμε μόνοι μας. Ζώντας στον κόσμο μας. Εξουδετερώσαμε κι αυτό το λίγο που με κόπους και βάσανα δημιουργήσαμε. Έτσι, για να έχουμε να λέμε. Για να συνεχίσουμε την κριτική προς τον Δήμαρχο, για να συνεχίσουμε να ελπίζουμε ότι σε έναν χρόνο από τώρα δεν θα ξαναβγεί ο Σιμιτσής Δήμαρχος. Τόσο απλά αλλά και τόσο «μικρά».

 

Η βασική βέβαια ευθύνη παραμένει εκεί που ήταν. Στον Δήμο Καβάλας. Στον ίδιο τον Δήμαρχο. Ας κοιτάξουν λοιπόν να δουλέψουν και να λειτουργήσουν το κατάστημα. Ας βιαστούν. Ας σπεύσουν. Υπάρχει κρίση οικονομική. Κατάσταση πολύ δύσκολη. Υπάρχει κι ένα κοινωνικό παντοπωλείο που προσπαθεί όσο μπορεί να βοηθήσει πολλές αδύναμες οικονομικά οικογένειες. Αυτό το κατάστημα έκλεισε για λίγο. Προσωρινά. Ήταν το τέλος του Γενάρη. Σήμερα –μέσα Απρίλη- ακόμη να επαναλειτουργήσει.

 

Περιμένοντας να μάθουμε δια επίσημης ανακοίνωσης των Αθηνών τους συνέδρους των ΑΝΕΛ Καβάλας, διαβάσαμε χθες φοβερή ερώτηση του Τέρενς Κουίκ περί των διοδίων. Αναζητήστε την στην σημερινή Πρωϊνή. Διαβάστε την προσεκτικά. Αν βρείτε κάπου (έστω μία φορά) την Ανατολική Μακεδόνια, γράψτε μας. Η ερώτηση είναι αφιερωμένη στη Θράκη και μόνο σε αυτή. Μια ακόμη ίδια περίπτωση από τις πολλές που τελευταία διαπιστώνουμε να υπάρχουν. «Εραστών» της Θράκης. Τόσο πολύ την αγαπούν που για χάρη της παραλείπουν εντελώς την Ανατολική Μακεδονία! Είναι σα να μην υπάρχουμε…

 

Αυτό βέβαια δεν το κάνουν όλοι. Υπάρχουν λαμπρές εξαιρέσεις. Όπως ο Ηγούμενος Εφραίμ. Ναι ο γνωστός της Μονής Βατοπεδίου. Όπως διαβάζουμε σε ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου, ο Ηγούμενος Εφραίμ έκανε το… θαύμα του. Αγόρασε για την Καβάλα 1 τόνο κοτόπουλα. Τα οποία η Μητρόπολη διέθεσε εκεί που πρέπει. Η συγκεκριμένη πράξη δείχνει ότι στην Ελλάδα η ζωή για όλους συνεχίζεται. Και τι έγινε που η συγκεκριμένη Μονή επιχείρησε να κερδοσκοπήσει σε βάρος του δημοσίου; Υπήρξε κάποια συνέπεια ή τιμωρία;

 

Συμβαίνουν στην αγορά της Καβάλας. Καταστηματάρχης έκανε καταγγελία στον γείτονα του επειδή βγάζει εμπορεύματα στο πεζοδρόμιο. Η δημοτική αστυνομία έκανε τις απαραίτητες συστάσεις. Τώρα ετοιμάζεται να επιβάλλει πρόστιμο (αφού τα εμπορεύματα δεν αποσύρθηκαν). Το περιστατικό πολύ πρόσφατο, υποχρεώνει τους αρμοδίους να ξαναδούν κάτι που άφησαν προ έτους στη μέση. Τον κανονισμό πεζοδρομίων στους κεντρικούς δρόμους και δη στην οδό Ομονοίας.

 

Συνεδρίασε η ΝΟΔΕ Καβάλας την Δευτέρα το απόγευμα. Είπε πολλά και διάφορα ο Νίκος Ξανθόπουλος. Είπαν πολλά για τις εσωκομματικές εκλογές που θα γίνουν το δεύτερο 6μηνο του έτους. Ελάχιστα για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, για τις οποίες δεν φαίνεται να προετοιμάζονται. Το μυαλό τους τώρα είναι στο συνέδριο. Μετά το Καλοκαίρι θα βγάλουν νέα όργανα και κατά το τέλος του έτους θα αρχίσει η συζήτηση για τους υποψηφίους των τοπικών εκλογών.

 

Ειπώθηκε και το άλλο. Να γίνει στην Καβάλα προσυνεδριακή διαδικασία. Τότε ακούστηκε από το ακροατήριο μια φωνή. «Πριν αποφασίσετε να κάνετε προσυνέδριο στην Καβάλα, ρωτήστε τον Βαγγέλη Παππά αν συμφωνεί» είπε κάποιος. Όλοι γέλασαν αφού έφεραν στο μυαλό τους την συνεστίαση του Μαρτίου. Εκείνη που έπεσε υπέρ … πατρίδος και πετρελαίου.

 

Τον καιρό των γεγονότων και των διαφωνιών ο Μαθιός Ρήγας φέρεται να έκανε πρόταση στον πρόεδρο του ΤΕΕ ΑΜ Λάζαρο Βασιλειάδη. Του πρότεινε να μπει στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Καβάλα Όιλ. Ο Λάζαρος Βασιλειάδης αρνήθηκε κατηγορηματικά. Δεν ήταν ούτε η μόνη πρόταση, ούτε η μοναδική αρνητική απάντηση. Ήταν οι συνθήκες τέτοιες…

 

Καλά λόγια για την Καβάλα και την χορωδία των Φίλων της Μουσικής Καβάλας μετά από εμφάνιση τους στο Μεσολόγγι: Κυριακή βράδυ, 14 του Απρίλη του 2013 και το Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο πλημμυρίζει από τις υπέροχες μελωδίες της Μικτής Πολυμελούς Χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Καβάλας, την οποία κάλεσε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στα πλαίσια του εορτασμού της 187ης επετείου της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων. Κι ήρθαν τιμητικά τα μέλη της «Μικτής Χορωδίας του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής Καβάλας», ταπεινοί προσκυνητές της Ιερής Πολιτείας, με τη μαέστρο της κ. Μαρία Σγουρίδου, τον πρόεδρο του Συλλόγου, κ. Νίκο Μιχαλόπουλο και όσους τους ακολουθούσαν κι έκαναν τη δική τους κατάθεση ψυχής στα ιερά χώματα του Μεσολογγίου! Αλλά και η τιμή του Μεσολογγίου, μεγάλη κι αυτή!

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης