• 17 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Μία μόνο ημέρα μετά τη συνέντευξη τύπου της Δημάρχου σχετικά με την ακτή της Καλαμίτσας, ο Μάκης Παπαδόπουλος εξέδωσε δελτίο τύπου. Το περιμέναμε. Αυτό που δεν περιμέναμε ήταν το περιεχόμενο του. Αντί να σχολιάσει τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την ΕΤΑΔ, μας γνωστοποίησε τον νέο δημοτικό σύμβουλο της παράταξης. Ο κύριος μας έρχεται από το Ζυγό κι έχει βασικό πρόβλημα. Ένα δύσκολο όνομα (ειδικότερα δύσκολο επίθετο). Χρειάζεται επίμονο διάβασμα μέχρι να το εμπεδώσουμε. Σπύρος (αυτό είναι πανεύκολο) Προυσαεύς.

 

Το λάθος μας ήταν στο τελευταίο γράμμα. Τον αναφέραμε «Προυσαεύφ» αλλά το σωστό είναι «Προυσαεύς». Είναι βέβαιο ότι αφού εκπαιδευτούμε κατάλληλα, θα μάθουμε να το προφέρουμε σωστά. Θα μας βοηθήσει κι ίδιος σε σχέση με τις παρουσίες του στο δημοτικό συμβούλιο, τις απόψεις που θα εκφράζει. Κατά τα άλλα είναι γνωστός και στην Καβάλα, ικανός κι ορεξάτος. Καλή του επιτυχία.

 

Αρχικά οι πληροφορίες έλεγαν ότι αν και πρώτος αναπληρωματικός δεν δέχεται την θέση και την ευκαιρία. Φαίνεται ο άνθρωπος το σκέφθηκε, κι αποφάσισε να δεχθεί την πρόκληση. Που σημειώστε, δεν είναι καθόλου μικρή. Με αυτόν τον τρόπο ο συνδυασμός του κ. Παπαδόπουλου επανέρχεται στο φυσιολογικό. Θα έχει τρεις δημοτικούς συμβούλους αφού κατ’ ουσία μέχρι τώρα είχε μόνο δύο. Ο κ. Κιοσσές συνήθως απουσίαζε (αλλά ήταν δικαιολογημένος).

 

Εμείς άλλα περιμέναμε από το δελτίο τύπου του Μάκη Παπαδόπουλου. Περιμέναμε σχόλια περί της συνάντησης στην Αθήνα με την ΕΤΑΔ. Περιμέναμε κριτική στη διοίκηση, ακόμη και καταγγελία. Λάθος μας κι αυτό. Έπρεπε να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στις πληροφορίες, βάσει των οποίων και ο Μάκης Παπαδόπουλος στηρίζει την γραμμή του Δήμου Καβάλας. Κάνει βέβαια κάποια ειδικά σχόλια (με παρατηρήσεις) αλλά στα βασικά φαίνεται να συμφωνεί. Το ίδιο ισχύει για τον Κ. Σιμιτσή και τον Β. Παππά. Αυτός που πλέον έχει ενδιαφέρον είναι ο Άρης Βέρρος. Λόγω της ιδεολογικής του συγγένειας με τον ΣΥΡΙΖΑ άρα και με την ΕΤΑΔ.

 

Την τελευταία φορά που άπαντες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν συμφωνήσει με την διοίκηση του Δήμου Καβάλας ήταν τότε με τον ΟΛΚ για την έκταση Εσκί Καπού. Τότε είχε «επωφεληθεί» ο Κ. Σιμιτσής στην διαφωνία του με τον πρόεδρο του ΟΛΚ Αδάμ Κοσμίδη. Είχε εξασφαλίσει εύκολα ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

 

Δηλαδή υπάρχουν στιγμές που η Καβάλα συσπειρώνεται. Μια τέτοια στιγμή είναι αυτή που βιώνουμε σε σχέση με τις υπερβολές της ΕΤΑΔ. Χθες μάλιστα τον Δήμο Καβάλας στήριξε και ο βουλευτής Τάκης Εμμανουηλίδης. Παραδέχθηκε ότι είναι άλλο πράγμα η ακτή κι άλλο πράγμα το παλιό δικαστήριο.

 

Κι όμως η ΕΤΑΔ τα «παντρεύει» προκειμένου έτσι να πιέσει, να εκβιάσει ισχυρότερα τον Δήμο Καβάλας. Που να ξέρει ότι σε έκτακτα περιστατικά έχουμε την δυνατότητα ελιγμού αφού μπορούμε άνετα να αυτοκηρυχθούμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τότε ο κάθε δήμαρχος της Καβάλας δεν είναι μόνος. Μαζί του έχει κι όλους τους αντιπάλους του. Αυτούς του 2014 αλλά και του 2019…

 

Δεν συνεδρίασε χθες το απόγευμα το τοπικό συμβούλιο Καβάλας. Η δραστήρια πρόεδρος του Φωτεινή Κόγια νοσηλεύτηκε δύο μέρες στο Νοσοκομείο μετά από αλλεργικό σοκ. Η περιπέτεια με την υγεία της πέρασε, έτσι η συνεδρίαση θα γίνει σε μία εβδομάδα. Περαστικά.

 

Με αφορμή το αίτημα του Δήμου Καβάλας προς την Π.Ε. για τα θέματα της ΒΦΛ και τις μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ο πρώην Νομάρχης Θ. Καλλιοντζής μας υπενθυμίζει τα εξής: Πριν χρόνια ως Νομαρχία Καβάλας αναθέσαμε στο Δ.Π.Θ. να εκπονήσει μελέτη για το περιβάλλον σε γη , θάλασσα και αέρα . Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Ξάνθης κ. Σπύρος Ραψομανίκης . Στο έργο προβλέφθηκε και εγκατάσταση δικτύου μετρητών ρύπανσης από τις εγκαταστάσεις των Πετρελαίων έως το Παληό . Στους ρύπους που μετρούνταν συνεχώς , συμπεριλαμβάνονταν όλοι οι ρύποι που παράγουν Πετρέλαια και Λιπάσματα , οι οποίοι καταγράφονταν on line στον υπολογιστή της υπηρεσίας περιβάλλοντος . Όλα τα στοιχεία επομένως υπάρχουν.

Υ.Γ. Ακόμη δεν έχω βρει πειστική εξήγηση για την λυσσαλέα πολεμική συγκεκριμένων προσώπων κατά της μελέτης! Δεν υπήρχε Νομαρχία , Δήμος ή Περιφέρεια με ανάλογη πρωτοβουλία . Μόνον το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε εγκατεστημένο δίκτυο στην οδό Πατησίων!

 

Ο βουλευτής Κώστας Μορφίδης έδωσε πρόσφατα συνέντευξη στον Κώστα Φιλίδη και στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο». Η περίληψη των δηλώσεων,προερχόμενη από τον σταθμό αναφέρει τα ακόλουθα: «Προσπαθήσαμε, με όλες τις δυνάμεις μας, να σταματήσουμε τον κατήφορο της χώρας, και μπορεί να υπάρχουν, πλέον, οι δυνατότητες μιας νέας πορείας», σημείωσε ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μορφίδης, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης του κόμματός του. Κι όπως, υπογράμμισε, «δεν είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά είμαστε περήφανοι για όλα αυτά που πετύχαμε». Ο βουλευτής χαρακτήρισε ως «κομβικό σημείο» την δεύτερη αξιολόγηση, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρόκειται να συνυπογράψουμε νέα μέτρα, διότι η χώρα έχει ρυθμούς ανάπτυξης και παρουσιάζει πλεονάσματα. Δεν υπάρχει λόγος λήψης προληπτικών μέτρων. Τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές δεν έχουν προβλεφθεί, κι αν επιμείνουν, πάει να πει πως η διαφορά τους είναι με τη χώρα μας κι όχι με την σημερινή Κυβέρνηση. Αν επιμείνουν, λοιπόν, τότε θα απευθυνθούμε στον λαό για να αποφασίσει».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης