• 24 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Συλλαλητήριο

Το συλλαλητήριο της περασμένης Παρασκευής δεν είχε εκπλήξεις. Κινήθηκε πολύ κοντά σε όλες τις προβλέψεις των προηγούμενων ημερών, ήταν πετυχημένο αν και δεν ήταν κάτι πολύ μεγάλο ή έστω διαφορετικό από τις σχετικά πρόσφατες τοπικές απεργιακές συγκεντρώσεις. Συμμετείχαν περίπου 1.500 άνθρωποι, εκ των οποίων ξεχώριζαν οι πρωτοεμφανιζόμενοι στην Καβάλα αγρότες. Από τον Νέστο (κυρίως) αλλά κι από τον πρώην Δήμο Φιλίππων. Η εκδήλωση είχε σύντομες και περιεκτικές ομιλίες, είχε σε ορισμένα της σημεία παλμό. Στο τέλος αποδείχθηκε ότι βασικά ήταν μια απαραίτητη ενέργεια συμπαράστασης τόσο προς τους αγρότες του Νομού Καβάλας όσο και προς τους εργαζόμενους της ΒΦΛ.

Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα αλλά και χειρότερα. Τελικά χαρακτηρίζονται ως απολύτως ικανοποιητικά. Ήταν ένα συλλαλητήριο που έπρεπε να γίνει, έγινε γρήγορα (αλλά όχι βιαστικά) κι είχε τους γνωστούς απόντες. Τους εκπροσώπους της αγοράς (που εκείνη την ώρα λειτουργούσε κανονικά), τους μαθητές (που πολύ τους ήθελαν οι διοργανωτές) και τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Παρατηρήσαμε επίσης ότι η προσέλευση αυτών που συχνά τους λέμε «συνήθεις ύποπτους», δηλαδή των δημοσίων υπαλλήλων, δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Για παράδειγμα οι εκπαιδευτικοί. Δάσκαλοι και καθηγητές, δεν ήταν πολλοί. Ακόμη κι οι δημοτικοί υπάλληλοι δεν είχαν μαζική συμμετοχή, όπως σε προηγούμενες απεργιακές συγκεντρώσεις.

Το πανκαβαλιώτικο συλλαλητήριο πέρασε ήδη στην ιστορία. Πλέον όλοι ετοιμάζονται για την απεργιακή συγκέντρωση της Τετάρτης. Πάντα – μετά από τέτοια γεγονότα- διαπιστώνεται το ίδιο πρόβλημα. Ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας ενώ πιέζεται, δοκιμάζεται, εξαθλιώνεται λόγω των μέτρων συνεχίζει να απέχει από αυτές τις συγκεντρώσεις. Είτε είναι απεργιακές, είτε συλλαλητήρια. Αυτό έχει να κάνει με τις διαφορετικές προτεραιότητες (τον καθημερινό αγώνα για την επιβίωση), με έναν επίμονο συντηρητισμό κι έναν φόβο. Ότι τα πράγματα μπορεί και να γίνουν χειρότερα αν ανατραπεί η σημερινή κατάσταση. Αυτή η παρατήρηση σχετικά με τους σταθερά απόντες ισχύει για όλη την Ελλάδα. Είναι ένα έξυπνο κόλπο από πλευράς του συστήματος, το οποίο χρησιμοποιήθηκε και απέδωσε κατά κόρον. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα κι ο κόσμος ενώ θέλει, δεν ξεσηκώνεται. Η κρίση αλλά και η όποια καλοπέραση πριν από αυτήν, κάνει τους έλληνες βαθιά συντηρητικούς. Φοβικούς. Προτιμούν να περνούν από τις πλατείες, να κοιτούν τι συμβαίνει σε αυτές και να συνεχίζουν την πορεία τους αντί να λαμβάνουν μέρος στις διαδηλώσεις (με το περιεχόμενο των οποίων άπαντες συμφωνούν).

Στα παραλειπόμενα του προχθεσινού συλλαλητηρίου η ξαφνική απουσία ενός εκ των επικεφαλείς και διοργανωτών. Του Παναγιώτη Αρσονιάδη. Ειπώθηκε (και από τον ίδιο) ότι του προέκυψαν έκτακτες κι επείγουσες επαγγελματικές υποχρεώσεις, εξ αιτίας των οποίων ήταν την Παρασκευή (αλλά και την Πέμπτη) στην Αθήνα. Ατάκα της συγκέντρωσης αυτό με το οποίο ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Τάσος Ιωαννίδης: « Καβαλιώτες, καβαλιώτισσες όλου του Νομού Καβάλας. Το σημερινό συλλαλητήριο είναι Πανκαβαλιώτικο». Όσο για την επίδοση ψηφίσματος στο Διοικητήριο, εκείνη την ώρα και την ημέρα απουσίαζαν και οι δύο αντιπεριφερειάρχες. Έτσι το κείμενο παρέλαβε ο Κώστας Παπακοσμάς, που συμπτωματικά βρίσκονταν στο κτίριο.

 

Η τροπολογία στην Βουλή

Μετά την πρόσφατη επιτυχία, βρισκόμαστε ήδη στην ουσία. Συζητείται αυτό το διάστημα στην επιτροπή της Βουλής η τροπολογία για την ανανέωση για 25 χρόνια των αδειών των υφιστάμενων κοιτασμάτων. Η Καβάλα Όιλ και η Ενεργειακή Αιγαίου ελπίζουν ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά και γρήγορα. Ώστε εντός του μήνα η ανανέωση των αδειών να κυρωθεί στη Βουλή. Τα πράγματα όμως δεν είναι και τόσο απλά (αν και το σχέδιο δεν κινδυνεύει). Τι εννοούμε; Εννοούμε την στάση των κομμάτων. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζουν την τροπολογία, όπως ήδη έδειξαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να έχει επιφυλάξεις ενώ Ανεξάρτητοι Έλληνες- ΚΚΕ και Χ.Αυγή δεν εκφράστηκαν. Θα το κάνουν όταν το ίδιο θέμα απασχολήσει την ολομέλεια του κοινοβουλίου.

Όλα τα κόμματα είναι καλά ενημερωμένα για την σημασία αυτής της τροπολογίας. Οι τοπικές νομαρχιακές επιτροπές ξέρουν καλά τι συμβαίνει. Κι όμως διαπιστώνονται οι πρώτες «διαρροές». Δεν το κρύβουμε, αυτή η τροπολογία θέλουμε να περάσει ομόφωνα από την Βουλή. Σε αυτό μας προδιαθέτουν τα λόγια των κομματικών στελεχών, των κομματικών στην Καβάλα. Όλων σχεδόν των κομμάτων. Θα συμβεί όμως κάτι τέτοιο ή την τροπολογία θα την εγκρίνουν μόνο τα τρία κόμματα της Κυβέρνησης; Κι αν γίνει κάτι τέτοιο, τι αλήθεια θα έχουν να πουν στους εργαζόμενους των Πετρελαίων στην Καβάλα τα μέλη και οι εκπρόσωποι των νομαρχιακών επιτροπών κομμάτων; Θα τους πουν ότι άλλα λένε αυτοί κι άλλα οι ηγεσίες των κομμάτων τους στην Αθήνα;

Πιο ενδιαφέρουσα απ’ όλες τις περιπτώσεις είναι αυτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Εμείς ξεμπλοκάραμε το θέμα» έλεγαν τα στελέχη της Καβάλας. Κι όταν το θέμα έφθασε στην επιτροπή της Βουλής, οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν είπαν σχεδόν τίποτα. Επιφυλάχθηκαν (!) να τοποθετηθούν αργότερα….

 

Στην Κομοτηνή

Την Παρασκευή το πρωί ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής πήγε μαζί με τον αντιδήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη στην Κομοτηνή. Έτσι και θα απουσίαζε από την Καβάλα την ώρα του συλλαλητηρίου και θα ασχολούνταν με θέματα του Δήμου που έχουν άμεση σχέση με την Περιφέρεια ΑΜΘ. Σιμιτσής και Μουριάδης έψαξαν το θέμα των επιπλέον χρημάτων για έργα, μέσω της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ. «Φτωχά» τα αποτελέσματα. Μετά, ασχολήθηκαν με το σχέδιο του Περιγιαλίου. Όμως οι αρμόδιοι υπάλληλοι δεν ήταν στο γραφείο τους. Απουσίαζαν με άδεια. Ούτε τον Περιφερειάρχη συνάντησαν. Απουσίαζε κι αυτός. Ήταν στην Αθήνα για το συνέδριο της Ένωσης των Περιφερειών της Ελλάδας.

Ο κ. Σιμιτσής με τον κ. Μουριάδη γύρισαν στην Καβάλα αργά το μεσημέρι της Παρασκευής. Μάλλον με άδεια χέρια. Όσο για το συλλαλητήριο, όταν επέστρεψαν είχε ολοκληρωθεί.

 

Εκλογές

Το προεκλογικό ρεπορτάζ ως προς τον Εμπορικό Σύλλογο δείχνει ότι το τοπίο είναι αρκετά καθαρό. Η Μαρία Τσουρή δεν θα είναι υποψήφια πρόεδρος, αντίθετα θα είναι υποψήφια για το διοικητικό συμβούλιο. Η υποψηφιότητα της φαίνεται να γίνεται δεκτή με πολύ θετικά σχόλια στην αγορά. Ο Βασίλης Λεμονίδης πάει φουλ για επόμενος πρόεδρος του συλλόγου, αναζητά και βρίσκει νέα πρόσωπα ώστε να τον πλαισιώσουν (μαζί με τα παλιά) στο νέο διοικητικό συμβούλιο. Ένα από αυτά τα νέα πρόσωπα είναι ο Φώτης Πούλος, πρόεδρος των πρατηριούχων υγρών καυσίμων του Νομού Καβάλας. Η ΠΑΣΕΒΕ κάνει κι αυτή την προσπάθεια της. Γράφει νέα μέλη, όπως άλλωστε κι η πλευρά Λεμονίδη. Άλλη παράταξη στις εκλογές δεν υπάρχει. Κι ούτε φαίνεται ότι έτσι εύκολα θα υπάρξει αν και εκ του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνεται μια κάποια κινητικότητα. Οι εκλογές για το νέο συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου θα γίνουν τον πρώτο μήνα της Άνοιξης.

 

Αλεξανδρούπολη, καλή τύχη

Ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες το έργο του νέου κλειστού κολυμβητηρίου Αλεξανδρούπολης. Έργο που οι παράγοντες του Έβρου το χαρακτήρισαν «γιοφύρι της Άρτας» επειδή άργησε πολύ να ολοκληρωθεί. Που να ήξεραν οι άνθρωποι… Πρόκειται για ένα τεράστιο κολυμβητήριο, μεγαλύτερο ίσως από αυτό του Δήμου Καβάλας. Ίδιο σε πολλά σημεία του με το δικό μας, πλην όμως σε αυτό το έργο η μελέτη προέβλεπε και την τοποθέτηση καθισμάτων (ενώ στο δικό μας όχι).

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης το νέο κολυμβητήριο έχει ετήσιο κόστος λειτουργίας 1 εκατομμύριο ευρώ! Γνωρίζοντας λοιπόν τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα (κι επειδή θέλουν να το λειτουργήσουν) ξοδεύουν 100.000 ευρώ για γεώτρηση ώστε να εκμεταλλευτούν γεωθερμικό πεδίο. Αν το εκμεταλλευτούν όπως σχεδιάζουν, μειώνουν σε ποσοστό 70% το κόστος λειτουργίας. Θα τα καταφέρουν; Καλά τα λόγια αλλά βάση αριθμών, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Η είδηση από την Αλεξανδρούπολη αναφέρει τα ακόλουθα: Στο στάδιο των δοκιμών σε διάφορα επίπεδα στάθμης νερού στις δύο πισίνες βρίσκεται πλέον το νέο κολυμβητήριο, με όλες τις υπόλοιπες εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί. Για να μειωθεί το δαπανολόγιο της θέρμανσης – ψύξης περίπου στο 70%, η δημοτική αρχή θα προβεί άμεσα σε γεώτρηση για την εύρεση γεωθερμικού πεδίου. Το υπερσύγχρονο κολυμβητήριο θα καλύπτει τις ανάγκες τόσο των 4 κολυμβητικών συλλόγων όσο και του κοινού.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης