• 4 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Μέσα σε αυτή τη περίεργη κατάσταση όπου το Καλοκαίρι δεν «θεραπεύει» ούτε στο ελάχιστο την οικονομική κρίση, η πόλη μας υποδέχεται σήμερα το τρίτο κρουαζιερόπλοιο του έτους. Το αρκετά μεγάλο κι αρκετά ωραίο Orient Queen. Το περιγράφουμε συγκρατημένα (με κίνδυνο να το αδικήσουμε) λόγω του ότι υπάρχουν άλλα πολύ πιο μεγάλα, πολύ πιο ωραία που ήρθαν ή θα έρθουν. Κρατάμε λοιπόν μια στάση μετρημένη προκειμένου να περιγράψουμε τα «μεγάλα» και τα «ωραία» όταν θα έρθει η δική τους σειρά. Θυμίζουμε ότι στη προηγούμενη άφιξη κρουαζιερόπλοιου έγινε το μη αναμενόμενο. Μαλώσαμε μεταξύ μας επειδή δεν καταφέραμε να εξυπηρετήσουμε όπως οφείλαμε το Riviera.

 

Σήμερα όμως είναι αλλιώς. Μεσολάβησαν δύο τουλάχιστον συσκέψεις, πολλά λόγια και σκέψεις. Μοιάζουμε να βάλαμε μυαλό. Αν και αυτό θα το αντιληφθούμε μόνο εκ του αποτελέσματος. Όταν όλα τελειώσουν, όταν το Orient Queen αποχωρήσει για Μύκονο κι εμείς κάνουμε τον απαραίτητο απολογισμό.

 

Σήμερα ο Δήμος Καβάλας, ο ΟΛΚ και το Επιμελητήριο θα δοκιμάσουν κάτι πρωτοποριακό. Θα βάλουν ειδικά ηλεκτρονικά τσιπάκια σε κάθε έναν από τους επιβάτες του πλοίου. Αυτές οι μικροσκοπικές συσκευές θα μετρούν (χωρίς αυτό να φαίνεται) τα έξοδα που οι τουρίστες θα κάνουν όσο θα βρίσκονται στην Καβάλα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε με ασφάλεια να μάθουμε τι ξόδεψαν στην τοπική αγορά. Από το απλό νερό που θα αγοράσουν από το περίπτερο ως το γεύμα που θα έχουν σε κάποια ταβέρνα.

 

Να μην απορείτε καθόλου. Αν μπορούσαμε θα το κάναμε. Αν υπήρχε η δυνατότητα θα την εκμεταλλευόμαστε. Είμαστε τόσο απαιτητικοί κι ανικανοποίητοι ταυτόχρονα που μόνο με έναν τέτοιο τρόπο (φανταστικό φυσικά) θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα που όλοι θα δέχονταν. Κι επειδή κάτι τέτοιο δεν μπορεί –δυστυχώς- να γίνει, πάλι θα διαφωνήσουμε. Άλλοι θα πουν ότι οι επιβάτες ξόδεψαν κι άλλοι το αντίθετο. Κάποιοι θα παραπονεθούν που δεν παρατέθηκε δεξίωση στου Καπνεργάτη (όπως έγινε με το Riviera) άλλοι θα χαρούν που γλιτώσαμε τα έξοδα.

 

Εμείς οι Έλληνες το έχουμε αυτό. Να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε μεταξύ μας. Αποδεικνύεται μάλιστα ότι ακόμη κι αυτά που υποθέταμε ότι μας ενώνουν (π.χ. η τουριστική προοπτική μιας περιοχής), ακόμη κι αυτά καταλήγουν να είναι αφορμές τοπικών καυγάδων. Ισχυρών και ενοχλητικών.

 

Ας ρίξουμε μια ματιά γύρω μας. Η αύξηση των κρουαζιερόπλοιων που έρχονται στη Καβάλα δημιουργεί (φυσιολογική;) ζήλια από διπλανές πόλεις που δεν έχουν αυτό το πλεονέκτημα. Οι γείτονες εργάζονται συστηματικά τάχα να πάρουν μερίδιο από τα δικά μας κρουαζιερόπλοια. Την ίδια ώρα εμείς μαλώνουμε μεταξύ μας αφού για ορισμένους δεν είναι δεδομένο ότι αυτές οι αφίξεις βοηθούν την πόλη και τον Νομό. Με λίγα λόγια ένα απέραντο φρενοκομείο…

 

Χθες το πρωί στην είσοδο της Καβάλας, σε αυτές τις προνομιακές από πλευράς θέας παρκίδες κάτω από τον Άγιο Σίλα, σταμάτησε ένα επιβατικό αυτοκίνητο με πινακίδες Βουλγαρίας. Οι άνθρωποι ήταν μικρομεσαίοι, το αυτοκίνητο τους όχι κάτι σπουδαίο. Έβγαλαν λίγες τομάτες, λίγο ψωμί και λίγο τυρί. Τα έστρωσαν στο πορτπαγκάζ κι άρχισαν το φαγητό (βλέποντας την Καβάλα από ψηλά). Όσες μέρες κι αν περάσουν στην περιοχή δεν είναι δυνατόν να την βγάλουν με τα τρόφιμα που έφεραν από τη πατρίδα τους. Ακόμη κι αυτοί –οι επηρεασμένοι από τη δική τους κρίση Βούλγαροι- κάτι θα ξοδέψουν όσο βρίσκονται στην Ελλάδα. Όχι τόσα όσα οι άλλοι Βούλγαροι.

 

Αυτοί που βολτάρουν στο κέντρο της πόλης (συχνά ψάχνοντας να παρκάρουν) με πολυτελέστατα αυτοκίνητα. Αυτοί είναι κάτι άλλο. Τελικά υπάρχουν Βούλγαροι και Βούλγαροι. Ρώσοι και Ρώσοι. Τούρκοι και Τούρκοι. Η επιτυχία του Νομού Καβάλας είναι ότι τους φιλοξενεί όλους. Και τους πλούσιους και τους άλλους. Ενώ λοιπόν αυτή η κατάσταση θα έπρεπε να μας χαροποιεί και να μας ενώνει ώστε με συγκεκριμένες πράξεις να την κάνουμε ακόμη καλύτερη, εμείς τα δικά μας… Οι Βούλγαροι είναι ανεπιθύμητοι επειδή δεν έχουν χρήματα, οι Τούρκοι επειδή είναι Τούρκοι κι οι Ρώσοι επειδή «ξεπλένουν» μαύρο χρήμα. Ναι, από σενάρια και λόγια πάμε καλά. Πάρα πολύ καλά.

 

Οι παραλίες της Καβάλας και του Παληού γεμίζουν καθημερινά από κολυμβητές προερχόμενους από τη Δράμα. Όπως κάθε χρόνο έρχονται οργανωμένα. Με λεωφορεία. Σταθμεύουν πλησίον των ακτών, ορμούν στη θάλασσα για να δροσιστούν. Όλοι. Ακόμη κι οι οδηγοί των λεωφορείων. Παραδόξως αυτός ο εσωτερικός κι ενδοπεριφερειακός τουρισμός διαφεύγει της κριτικής. Λες κι οι Δραμινοί που έρχονται στη Καβάλα για μπάνιο ξοδεύουν ένα σωρό χρήματα…

 

Ο συμπολίτης Γιάννης Θεοχαρίδης, επαγγελματίας επί σειρά ετών στην αγορά, γράφει μήνυμα στο Δήμαρχο αλλά αναφέρεται στους βουλευτές γενικώς: Καλό μήνα κ. Δήμαρχε. Ορμώμενος από την ….νεκρική σιγή , που επικρατεί στην αγορά της πόλης και την μηδαμινή επισκεψιμότητα στα βιβλιοπωλεία αυτής, και σε συνάρτηση με τα δημοσιεύματα των μ.μ.ε. για νέα μέτρα, απολύσεις, χαράτσια κλπ , θέλω να φωνάξω προς τον πρώτο πολίτη και τους κατοίκους αυτής της πόλης, ότι οι τέως και οι νυν βουλευτές της Καβάλας (και κατ’ επέκταση όλης της χώρας) , σε καμιά περίπτωση δεν είναι άμοιροι ευθυνών για το χάλι που ζει η αγορά , η πόλη και η χώρα. Και όταν έρθει η ώρα να πηδήξουν από το πλοίο,είτε βουλιάξουν μ’ αυτό , στην ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ των πολιτών θα αποτελούν πάντα τα πιόνια των δανειστών, των εκβιαστών και των εγχώριων αλητών, που οδήγησαν την πατρίδα μας στην καταστροφή.

 

Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος και δημόσιος υπάλληλος γράφει θυμωμένος: «Νομίζω πως, από το Σεπτέμβρη και μετά ,να αφήσουν τους Δημόσιους υπαλλήλους και να ασχοληθούν με τους κολλητούς τους επιχειρηματίες, κουμπάρους, και χρηματοδότες, κοινός λαμόγια ,που έμαθαν να ζουν με επιδοτήσεις και με αρπαχτές δανεικών και αγύριστων . Δεν τους παίρνει άλλο .Είναι η ώρα της θυσίας των κολλητών. Πρέπει να πληρώσουν οι ψευτο επιχειρηματίες για να σωθούν τάχα της, οι βουλιμικοί της εξουσίας !Βλέπεται αυτοί μέχρι τώρα ήταν στο απυρόβλητο. Που πήγαν όλες οι επιδοτήσεις άραγε, αλλά και τα αγύριστα δανεικά οεο, οεο οεο;».

 

Δυστυχώς ο Βασίλης Λεμονίδης (πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας) δικαιώνεται πανηγυρικά. Αυτές τις μέρες ένα σωρό επαγγελματίες στη Καβάλα, επαγγελματίες που οφείλουν εισφορές στο ΤΕΒΕ, λαμβάνουν απειλητικές απαράδεκτες επιστολές. Το ταμείο τους τρομάζει λέγοντας τους ότι θα «μπει» στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και θα πάρει ότι βρει. Ο κ. Λεμονίδης ούρλιαζε προχθές στο ράδιο Πρωϊνή, περιγράφοντας αυτή την απαράδεκτη εξέλιξη. Τώρα καταλαβαίνουμε ότι λίγα, πολύ λίγα είπε.

 

Πληροφορούμε το ΤΕΒΕ ότι ακόμη και στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εμπόρων να καταφέρει να «μπει» πάλι θα …βγει με άδεια χέρια. Οι λογαριασμοί δεν έχουν μία. Δεύτερον, πριν το ΤΕΒΕ σκεφθεί αυτή τη… φοβερή μνημονιακή ιδέα όφειλε να σεβαστεί όσους επί σειρά ετών με συνέπεια το στήριζαν και το χρηματοδοτούσαν. Να τους προσφέρει μια πραγματική ανακούφιση- ευκαιρία ρύθμισης. Μια γενναία μείωση. Δεν το έκανε. Κακό του κεφαλιού του.

 

Τέτοιες προκλητικές ενέργειες από πλευράς του κράτους (το οποίο κρύβεται και πίσω από το ΤΕΒΕ) πρέπει να έχουν κατάλληλη απάντηση. Αυτό δεν το βλέπουμε. Κάποια στιγμή όμως θα γίνει ο ξεσηκωμός. Δεν μπορεί, θα έρθει η ώρα που εμπνευστές τέτοιων δράσεων θα εντοπιστούν. Και κοινωνικά θα τιμωρηθούν καταλλήλως.

 

Επαναλαμβάνεται σήμερα το πρωί η γνωστή διαδικασία αναζήτησης επενδυτή για τον Διόνυσο. Φιλόδοξο και πολυσυζητημένο το σχέδιο του Δήμου δεν φαίνεται ότι στη παρούσα φάση θα βρει ότι ψάχνει. Ευτυχώς στο Δημαρχείο αντιλήφθηκαν τις δυσκολίες που υπάρχουν κι ετοιμάζουν εναλλακτικό πλάνο. Σχέδιο Β, όπως λέμε συχνά. Αυτό είναι φανερό ότι θα τους χρειαστεί.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης