• 9 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το τελευταίο διάστημα μας «βομβαρδίζουν» με ερωτήσεις. Βουλευτές απευθύνονται στους Υπουργούς δια του Κοινοβουλίου. Αναδεικνύουν έτσι θέματα της πόλης και του Νομού Καβάλας. Υπάρχει σύμπτωση ερωτήσεων, επικάλυψη ακόμη κι ανταγωνισμός. Όλοι ρωτούν για όλα. Πολλές φορές βουλευτές διαφορετικών κομμάτων της αντιπολίτευσης ρωτούν τα ίδια πράγματα στους ίδιους υπουργούς. Με αυτόν τον τρόπο σαφώς κι εξυπηρετείται η διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Όσο για την ουσία, αυτή ελάχιστα επηρεάζεται.

 

Αν δούμε όλες τις πρόσφατες ερωτήσεις θα αντιληφθούμε που υπάρχει ο ανταγωνισμός που ήδη αναφέραμε. Υπάρχει ανάμεσα στο ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Άλλοτε προλαβαίνει και ρωτά πρώτη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλοτε την πρωτιά της ερώτησης την έχει το ΚΚΕ. Όπου ρωτά το ένα κόμμα, λίγες μέρες μετά ρωτά και το άλλο. Όλες αυτές οι ερωτήσεις γράφονται και ξαναγράφονται στις τοπικές εφημερίδες. Απασχολούν ποικιλοτρόπως τα λοιπά τοπικά μέσα ενημέρωσης. Στο τέλος άπαντες αντιλαμβάνονται ότι τίποτα το ενοχλητικό δεν άλλαξε με μια ερώτηση στη Βουλή. Ακόμη κι όταν αυτή είναι επίκαιρη.

 

Ο Γιώργος Καλαντζής με δύο επίκαιρες ερωτήσεις του «οδήγησε» στην ολομέλεια του κοινοβουλίου το θέμα του 12%. Την πρώτη φορά του απάντησε αρνητικά αναρμόδιος υφυπουργός. Την δεύτερη και πιο πρόσφατη επίκαιρη ερώτηση δεν καταδέχθηκε να απαντήσει ο αρμόδιος Υπουργός. Αυτά τα δύο παραδείγματα τα λένε όλα. Ας μη περιμένουμε λύση των προβλημάτων μας από τη Βουλή. Ότι είναι να γίνει (αν γίνει) θα γίνει διά άλλης οδού και διαδικασίας.

 

Πάλι στο μυαλό μας έρχεται ο Γιώργος Καλαντζής. Τις καλές εποχές το έλεγε, το εννοούσε,το έκανε. Άνοιγε πόρτες Υπουργείων. Με αυτόν τον τρόπο κάποια πράγματα προωθούνταν. Αντιμετωπίζονταν. Αιτήματα ικανοποιούνταν. Σήμερα ακόμη κι οι πιο απλές διεκδικήσεις του Νομού περιμένουν για μήνες στο ακουστικό τους. Θέλετε παραδείγματα; Με κίνδυνο να γίνουμε κουραστικοί επαναλαμβάνουμε ορισμένα από αυτά: Τι έγινε με το άδειο κτίριο του κάτω Νοσοκομείου; Τι έγινε με τον μαγνητικό τομογράφο του νέου Νοσοκομείου που μας τον υποσχέθηκαν από το 2010; Τι έγινε με την ολοκλήρωση της Περιμετρικής;

 

Λυπούμαστε αλλά προκύπτει σαφώς από την καθημερινότητα. Η Καβάλα εκτός της γνωστής αντιμετωπίζει και μια άλλη κρίση. Ικανοποίησης των αιτημάτων της. Πρόσφατα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μας ανακοίνωσε χαρούμενος ότι θα αποκτήσουμε πυροσβεστικό σκάφος που δεν έχουμε. Κι αυτό όμως το θέμα «σκαλώνει». Για να το στείλει στην Καβάλα το αρχηγείο της Πυροσβεστικής ζητά προίκα! Την οποία ορθά ο ΟΛΚ δεν δίνει.

 

Κάτι έχουμε πάθει και εσχάτως δεν τα καταφέρνουμε σε σχέση με την Αθήνα, με τα όσα αυτός ο τόπος δικαιούται. Αξίζει. Κοιτούμε προς το μέρος των βουλευτών. 4 κι όλοι Κυβερνητικοί. Ένας εξ αυτών Υφυπουργός, ένας δεύτερος αντιπρόεδρος της Βουλής. Μήπως και οι 4 είναι σε κρίση; Μήπως τους είδε κακό μάτι; Γιατί αλήθεια αποτυγχάνουν συστηματικά το τελευταίο χρονικό διάστημα; Αυτή τους η αναποτελεσματικότητα ακόμη και στα πιο μικρά, στα πιο απλά θέματα, δίνει το δικαίωμα στους άλλους (μη Καβαλιώτες) βουλευτές να εμφανίζονται όλο και πιο συχνά. Με ερωτήσεις τζούφιες. Ερωτήσεις που κατατίθενται, προβάλλονται, δημοσιεύονται αλλά κι αυτές δεν αλλάζουν την πορεία των πραγμάτων.

 

Κάποτε οι τοπικοί φορείς εντόπιζαν τέτοια προβλήματα στασιμότητας. Ενοχλούσαν τους βουλευτές του Νομού. Προσπαθούσαν να τους επηρεάσουν. Να τους ξυπνήσουν. Τώρα τελευταία σιώπησαν κι οι τοπικοί φορείς. Ο Δήμαρχος ενώ ζητά να μην κλείσει η ΕΡΤ, δεν κάνει τίποτα το μαχητικό για το κάτω Νοσοκομείο. Ο Αντιπεριφερειάρχης ενώ υπάρχει, ελάχιστα ασχολείται με όσα δικαιούται αλλά δεν έχει η Περιφερειακή μας Ενότητα. Άλλοι τοπικοί φορείς σιώπησαν κι αυτοί. Κάπως έτσι ο καιρός περνά. Οι μέρες, οι μήνες, τα χρόνια. Τίποτα δεν αλλάζει προς το καλύτερο. Ότι τροποποιείται, τροποποιείται προς το χειρότερο.

 

Η Καβάλα βρίσκεται σε κατάσταση χειμέριας νάρκης. Η οποία διαρκεί πολύ περισσότερο απ’ ότι συνήθως. Είναι φανερό ότι χρειαζόμαστε κάτι να μας ξεσηκώσει. Να μας παρακινήσει στην επίτευξη των γνωστών στόχων. Να πάψουμε να ικανοποιούμαστε από τη γραφική διαδικασία μόνο αναφοράς ή ανάδειξης αυτών. Αυτό το κάτι ίσως να το φέρει η προεκλογική περίοδος. Συνήθως έτσι συμβαίνει. Εκεί που όλοι «απουσιάζουν», εντελώς ξαφνικά όλοι επανέρχονται σα να μην έλειψαν ποτέ κι από τίποτα. Προσοχή, δεν εννοούμε βουλευτικές εκλογές. Εννοούμε την προεκλογική περίοδο που αργά αλλά σταθερά πλησιάζει. Των τοπικών εκλογών.

 

Με χθεσινή του συνέντευξη ο πρόεδρος της Ενεργειακής Αιγαίου Μαθιός Ρήγας ζητά την διοίκηση της ομάδας μπάσκετ της Ένωσης. Με τρόπο άκομψο αλλά σαφή ζητά από τον Κώστα Παπακωνσταντίνου να αποχωρήσει ώστε την Ένωση να την αναλάβει η Ενεργειακή. Η οποία από την Άνοιξη και μετά ψάχνει εναγωνίως τρόπους για να συνδεθεί με την τοπική κοινωνία. Ο συγκεκριμένος τρόπος που ο κ. Ρήγας επέλεξε για να πετύχει τον στόχο του δεν είναι σωστός. Τον απομακρύνει από την τοπική κοινωνία αντί να τον συνδέσει με αυτήν.

 

Άρχισαν χθες το απόγευμα να «εμφανίζονται» στο διαδίκτυο οι πρώτες αναφορές στο φεστιβάλ Φιλίππων- Θάσου. Κείμενα σε ιστοσελίδες των Αθηνών, προερχόμενα από την συνέντευξη τύπου που δόθηκε νωρίτερα χθες το πρωί στην πρωτεύουσα. Αναδημοσιεύουμε την εισαγωγική ενός τέτοιου κειμένου, δανεισμένο από την ιστοσελίδα της εφημερίδα Εξπρές: «Στόχος μας ήταν πάντα ένα Φεστιβάλ, όπως αυτό των Φιλίππων, να έχει δικό του χαρακτήρα, δικό του χρώμα, δικό του ρυθμό, δικό του βλέμμα, διαφορετικό κάθε χρόνο. Να μπορεί να παραγγέλνει παραστάσεις, να έχει δικές του παραγωγές, να είναι τοπικό αλλά να έχει παγκόσμια σκέψη» ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Θοδωρής Γκόνης.Εξήντα τρεις χιλιάδες ευρώ είναι ο προϋπολογισμός του φετινού φεστιβάλ. «Ειδικά φέτος, νιώθουμε υπερήφανοι που φτιάξαμε ένα τέτοιο πρόγραμμα μέσα στην πόλη της Καβάλας, με ελάχιστα χρήματα. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ποτέ ότι η τέχνη έχει δικαίωμα στο δημόσιο χρήμα. Ειδικά στις μέρες μας, που ο πολιτισμός είναι το τελευταίο μας καταφύγιο» τόνισε ο κ. Γκόνης.

 

Χθες το μεσημέρι, το απόγευμα και το βράδυ τα περισσότερα κείμενα που εντοπίζονταν στο διαδίκτυο να αναφέρονται στην Καβάλα δεν ήταν αυτά σχετικά με την συνέντευξη τύπου του Φεστιβάλ. Αφορούσαν την σημερινή επίσκεψη Τσίπρα όπως επίσης την ομιλία του στην πλατεία Καπνεργάτη. Από δημοσιότητα και προβολή η επίσκεψη Τσίπρα νίκησε, με διαφορά μεγάλη μάλιστα, την συνέντευξη τύπου των Αθηνών για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Φιλίππων.

 

Η εκλογή γραμματέα στη νέα Νομαρχιακή ΠΑΣΟΚ Καβάλας θα γίνει σήμερα το απόγευμα ή κάποια μέρα την ερχόμενη εβδομάδα. Πιθανότερο είναι η εκλογική διαδικασία να μετατεθεί για λίγο αργότερα. Αυτό ίσως συμβεί με παρέμβαση των Αθηνών, της κεντρικής διοίκησης του κόμματος. Ως τώρα τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει. Ο νέος γραμματέας θα είναι κάποιος από τους Γλάνο ή Μελισσιανό. Πιθανότερος ο δεύτερος.

 

Η Περιφέρεια ΑΜΘ εξέδωσε χθες δελτίο τύπου σχετικά με την επίσκεψη του Άρη Γιαννακίδη εκεί όπου πραγματοποιείται το πείραμα του Cern. Μαζί του θα είναι και εκπρόσωποι της διοίκησης του ΤΕΙ Καβάλας. Δεν εκδόθηκε αντίθετα καμιά ανακοίνωση σχετικά με την υπόθεση των κουνουπιών. Αυτό λέει πολλά. Η Κομοτηνή περιμένει να λήξει και το τυπικό της υπόθεσης (ως αύριο Παρασκευή;) ώστε αμέσως μετά να τα πει όλα μαζί. Πάντως σε όλη τη Περιφέρεια ΑΜΘ οι υπηρεσίες κινούνται σα να έχουν ήδη στα χέρια τους την εγκεκριμένη από το Ελεγκτικό Συνέδριο σύμβαση.

 

Διαβάστε επίσης