μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η λειτουργία των ιχθυοπωλείων στο υπόγειο της Δημοτικής Αγοράς είναι μια εκκρεμότητα πολλών προηγούμενων ετών. Κάποιοι κάποτε επιχείρησαν να ασχοληθούν. Το έκαναν βιαστικά, χωρίς σχέδιο, χωρίς τον κατάλληλο τρόπο. Απέτυχαν, υποχώρησαν, άφησαν την εκκρεμότητα στην άκρη για κάποιον επόμενο. Τώρα δοκιμάζει να λύσει το πρόβλημα η κ. Δήμητρα Τσανάκα. Αν ασχοληθεί σοβαρά και υπεύθυνα, με πραγματικό διάλογο έχει πολλές πιθανότητες.

 

Η βασική προϋπόθεση είναι η εξής. Να προσεχθούν όσοι έμειναν στο υπόγειο. Αυτοί οι λίγοι που είναι θύματα μιας απραξίας, μιας παρεξήγησης και μιας εκκρεμότητας. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν τόσο υποχρεώσεις όσο και δικαιώματα. Αν κάποιος τους ακούσει, τους προσέξει, τους ικανοποιήσει τότε: 1) Θα βρεθεί μια δίκαιη λύση τόσο για τους παλιούς όσο και για τους νέους επαγγελματίες 2)Η Καβάλα θα πάψει να διαθέτει μια ενιαία οργανωμένη ιχθυαγορά 3) Το υπόγειο της Δ. Αγοράς θα αδειάσει κι έτσι θα καταφέρει η Δημωφέλεια να το νοικιάσει αλλού ώστε να ενισχύσει τα έσοδα της.

 

Τόσο απλά και τόσο συγκεκριμένα. Στο κάτω κάτω της γραφής η τοπική αυτοδιοίκηση έχει δικαίωμα κι υποχρέωση να λύνει προβλήματα χωρίς (όπως λέει ο λαός) «να ανοίξει μύτη». Ένα τέτοιο έφθασε να είναι το συγκεκριμένο. Ο χρόνος θα δείξει αν θα τα καταφέρει ή όχι.

 

Από το πρωί της Πέμπτης θα είναι στην Καβάλα ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Ενότητας κ. Γιάννης Τόλιος. Είναι προγραμματισμένη ομιλία του το απόγευμα της ίδιας μέρας στην αίθουσα της Δ. Βιβλιοθήκης. Κατόπιν τούτου δεν αποκλείεται η οργάνωση της Καβάλας να του ετοιμάσει πρωινό πρόγραμμα επαφών και συναντήσεων. Αν κάτι τέτοιο συμφωνηθεί τότε θα υπάρξουν έγκαιρα ανακοινώσεις.

 

Πραγματοποιήθηκε στη Δράμα την περασμένη Παρασκευή το βράδυ η ετήσια εκδήλωση (συνεστίαση) του ΤΕΕ ΑΜ για τα μέλη του. Επιλέχθηκε το ξενοδοχείο Ύδραμα προκειμένου να προβληθεί τόσο η σημαντική αυτή νέα επιχείρηση όσο και η δουλειά που έγινε εκεί και από μηχανικούς. Η προσέλευση ήταν αθρόα με αποτέλεσμα ο χώρος να μην τους χωρέσει όλους!

 

Συνέντευξη τύπου επρόκειτο να δώσει χθες το μεσημέρι η δημοτική παράταξη του κ. Κωστή Σιμιτσή. Θέμα της θα ήταν η ΔΕΥΑΚ. Η συνέντευξη τύπου τελικά ματαιώθηκε επειδή η παράταξη θα περιμένει τις πρωτοβουλίες της διοίκησης του δήμου. Αμέσως μετά θα τις σχολιάσει. Όταν ανακοινώθηκε η συνέντευξη τύπου υπήρχε η εντύπωση ότι τα θέματα της ΔΕΥΑΚ θα απασχολούσαν τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αμ δε.

 

Το μεσημέρι της Παρασκευής στάλθηκε από την γραμματεία του δημοτικού συμβουλίου ορθή επανάληψη της ημερήσιας διάταξης της χθεσινής συνεδρίασης. Από τα θέματα απουσίαζε αυτό με τις αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ. Με αυτόν τον τρόπο η διοίκηση έλαβε τα μέτρα της.

 

Τα μέσα ενημέρωσης κακώς δεν έλαβαν την ορθή επανάληψη της ημερήσιας διάταξης (εδώ και καιρό πάλι δεν λαμβάνουν ούτε τις εισηγήσεις των θεμάτων), οι δημοτικοί σύμβουλοι που πήραν το νέο e mail μάλλον δεν έδωσαν σε αυτό την σημασία που έπρεπε. Που να φανταστούν ότι η ορθή επανάληψη σήμαινε κάτι τόσο ουσιαστικό.

 

Τα κάνει αυτά τα κόλπα η εξουσία. Ακόμη κι η τοπική αυτοδιοίκηση. Π.χ. ανακοινώνει τις εθιμοτυπικές συναντήσεις των αιρετών αλλά όχι το ότι τα μηχανήματα μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν λειτουργούν. Προσκαλεί για το Let’s Do It Greece αλλά δεν εκδίδει κανένα δελτίο τύπου για την αλλαγή της ημερήσιας διάταξης, για το γεγονός ότι έχει αποσυρθεί το κυριότερο θέμα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

 

Κυκλοφορεί ως ανέκδοτο: Γιατί την το πρωί Κυριακή στη συνάντηση της ομάδας της Δημάρχου δεν παραβρέθηκε ο Νίκος Ξανθόπουλος; Γιατί δεν υπήρχε διαθέσιμο αυτοκίνητο της ΔΕΥΑΚ να χρησιμοποιήσει…

 

Σε μεγάλη κι απότομη υποχώρηση η συζήτηση στην Καβάλα σχετικά με το επόμενο ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Από τη μια το ενδεχόμενο οι εκλογές να αργήσουν, από την άλλη το ότι έπαψε να ισχύει η λίστα έπαιξαν τον ρόλο τους. Άπαντες σιώπησαν κι ασχολούνται με άλλα. Αποφεύγουν τόσο τη… σιγουριά όσο και τις προβλέψεις γενικότερα.

 

Όσοι έχουν ελεύθερο χρόνο μας υπενθυμίζουν το ενδιαφέρον τους παρακολουθώντας στενά τις κομματικές δραστηριότητες. Όχι μόνο τις ομιλίες αλλά και τις (άνευ ουσίας) συναντήσεις των καλεσμένων από την Αθήνα.  Οι υπόλοιποι περιμένουν να έρθει ο καιρός των εκλογών και των ψηφοδελτίων.

 

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Κυριακή ο 5ος λαϊκός αγώνας δρόμου που οργανώνει κυρίως στο περιαστικό δάσος της πόλης ο Σύλλογος Χιονοδρομίας Ορειβασίας. Όπως όλοι οι προηγούμενοι σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Ο διοργανωτής σύλλογος εξέδωσε την καθιερωμένη ανακοίνωση για να ευχαριστήσει όσους τον βοήθησαν: «Ο Σ.Χ.Ο. Καβάλας ευχαριστεί για την επιτυχία του αγώνα Kavala Trail Run , τον Δήμο Καβάλας , Δημωφέλεια Καβάλας , το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού Καβάλας, το club 4×4 και την σπηλαιολογική ομάδα Καβάλας. Επίσης το ζαχαροπλαστείο Ροδίνι για τα γλυκά που πρόσφερε στους αθλητές για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το κατάστημα αθλητικών ειδών GRANAZI για τα δώρα που πρόσφερε στους νικητές των κατηγοριών γενική ανδρών και γυναικών, την κάβα ποτών ΑΡΓΥΡΙΟΥ για την κάλυψη της υδροποσίας του αγώνα και τον γνωστό κουρέα Χαράλαμπο Κοντζολάκη (Μπάμπη) ο οποίος προσφέρει κάθε χρόνο το ηλεκτρικό ρεύμα που χρειάζεται για την λειτουργία της Γραμματείας. Δεν λησμονούμε τέλος το Τμήμα Τροχαίας Καβάλας για την προσπάθεια που καταβάλει κάθε χρόνο ώστε να μην υπάρχουν ατυχήματα στον χώρο του αγώνα και τους αφανείς εθελοντές μέλη του Συλλόγου. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας αρχές Μαρτίου 2018».

 

==============================================================================

Για την υπηρεσία καθαριότητας

Δεχθήκαμε δικαιολογημένα παράπονα επαγγελματιών της οδού Φιλαδελφείας στον Βύρωνα. Μας έστειλαν σχετικές φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται ότι η αποκομιδή απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών δεν γίνεται σωστά. Μέρος του περιεχομένου των κάδων μένουν στο δρόμο, μπροστά από τα μαγαζιά. Μάταια οι επαγγελματίες θερμοπαρακαλούν τους εργαζόμενους να είναι πιο προσεκτικοί.

Απευθυνόμαστε στην αντιδήμαρχο κ. Κορίνα Χιώτη Πρασσά να επισκεφθεί την περιοχή (απέναντι από τον Μασούτη) για να δει από κοντά την κατάσταση για την οποία μιλάμε.

 

Τι θα κάνει ο Μιχάλης Λυχούνας;

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση για την υπόθεση του Μιχάλη Λυχούνα, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κλήθηκε σε απολογία από την Αποκεντρωμένη λόγω των πολύ συχνών διαδοχικών κι αδικαιολόγητων απουσιών του από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Επίκειται αποπομπή του.

Τι λέει όμως ο ίδιος;

Κατά πληροφορίες φαίνεται να αποδέχεται την πρόωρη «έξοδο» του από την τοπική αυτοδιοίκηση, συμπληρώνοντας ότι τελικά κακώς ασχολήθηκε με αυτήν. Διαπιστώνει ότι όσα συμβαίνουν στον Δήμο Καβάλας δεν τον εκφράζουν κι έτσι επιστρέφει (αν δεν επέστρεψε ήδη) στην προηγούμενη καθημερινότητα του.

Κι όμως όλα άρχισαν εντελώς διαφορετικά. Ο κ. Λυχούνας όχι μόνο εξελέγη δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας αλλά ήταν ένα από τα πρώτα πρόσωπα που εμπιστεύτηκε η Δήμαρχος. Την καθοδήγησε σωστά ως που ανέκυψε το ζήτημα με το μνημείο των Εβραίων. Τότε επήλθε επεισοδιακός χωρισμός.

Θα σημειώναμε ένα πράγμα μόνο. Δεν του αξίζουν και δεν πρέπει να συνεχίσει τόσο αρνητικά, ειρωνικά κι άδικα ηλεκτρονικά σχόλια προς την κ. Δήμαρχο. Με αυτά –που τελευταία ορθά διέκοψε- αδικεί κυρίως τον εαυτό του. Είναι καλό να τον θυμόμαστε για την προσπάθεια που έκανε να βάλει τα πράγματα σε μια σωστή σειρά. Το ότι δεν τα κατάφερε είναι μια άλλη ιστορία. Πάντως από την πλευρά του έκανε ότι μπορούσε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης