• 29 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Φωτογραφία συμπολίτη από τη συνοικία του Αγίου Ιωάννη. Φωτογράφησε κλαδιά δίπλα σε κάδο απορριμμάτων, στην οδό Τιμίου Προδρόμου. Μας ενημερώνει ότι βρίσκονται εκεί εδώ και 10 μέρες. Ουδείς τα εντόπισε, ουδείς τα απομάκρυνε. Μας ζητά να μεταφέρουμε το πρόβλημα στους αρμόδιους. Σαφώς και πρέπει να τα απομακρύνουν γρήγορα.

——————————————————————————————————————————————————-

Ολοκληρώθηκε χθες με εκδήλωση στο ξενοδοχείο Εσπέρια ο προσυνεδριακός διάλογος του ΚΚΕ για τα μέλη του στο Ν. Καβάλας. Οι συζητήσεις άρχισαν τον Γενάρη κι έγιναν τόσο στον πόλη όσο και στον Νομό. Αφορούν το 20ο συνέδριο του κόμματος που θα γίνει στον Περισσό τέλος του μήνα (από 30 Μαρτίου έως και 2 Απριλίου). Δεν γίνεται γνωστό πόσοι θα είναι οι σύνεδροι από την Καβάλα (υπήρξε πάντως διαδικασία εκλογής τους), μόνο το ότι υπάρχει ανανέωση που ξεπερνά το 25%. Στο πλαίσιο των προσυνεδριακών διαδικασιών επανεξελέγη γραμματέας της ΝΕ ΚΚΕ Καβάλας ο Βασίλης Κατοπώδης ενώ γραμματέας περιοχής ΑΜΘ παραμένει δύο ακόμη χρόνια ο Δημήτρης Παπατολίδης. Και των δύο το έργο αξιολογήθηκε και κρίθηκε θετικό.

Ο κ. Παπατολίδης ήταν ο ομιλητής της χθεσινής εκδήλωσης. «Τα μέτρα είναι συμφωνημένα, καλούμε τον κόσμο σε ξεσηκωμό» είπε μεταξύ των άλλων. Ο κ. Παπατολίδης τόνισε ότι οι εξορμήσεις των στελεχών του κόμματος θα συνεχιστούν παρά την ολοκλήρωση της προσυνεδριακής διαδικασίας, με τον γνωστό στόχο. «Ένα ΚΚΕ δυνατό στο λαό» είπε χαρακτηριστικά. Είπε επίσης ότι υπάρχουν δήθεν φωνές κατά του συστήματος κι έφερε ως παράδειγμα τη Χ. Αυγή που υποστήριξε ότι όποτε προτείνει αυτό το κάνει υπέρ του κεφαλαίου.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες της χθεσινής εκδήλωσης η προσέλευση ήταν ικανοποιητικότατη. Εκπροσωπήθηκε και η ΚΝΕ Καβάλας. Μεταξύ άλλων την παρακολούθησαν ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Ποτόλιας, ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ Π. Ταχματζίδης, ο πρόεδρος του σωματείου ιδιοκτητών ΤΑΞΙ Μανώλης Τσιλογιώργης κτλ. Ακολούθησε διάλογος.

 

================================================================

 

Στην Ελλάδα όλα είναι αλλιώς. Πολύ διαφορετικά σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Ακόμη κι οι ασκήσεις. Αυτό το (ξανα)καταλάβαμε χθες, παρακολουθώντας από κοντά άσκηση που έγινε στο Νοσοκομείο Καβάλας. «Έγινε με επιτυχία» θα πουν (ή μήπως το είπαν ήδη;) οι αρμόδιοι. Έτσι τελειώνουν πάντα αυτά τα πράγματα. Κοπανάς μια ….επιτυχία και ξεμπέρδεψες!

 

Αυτή η επιτυχία αμφισβητείται και ορθώς. Η χθεσινή άσκηση έγινε μεταξύ σοβαρού και αστείου. Ανέδειξε το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης χώρων στάθμευσης, γεγονός που καθιστά το Νοσοκομείο επικίνδυνο. Για αυτούς που φιλοξενεί (ασθενείς- επισκέπτες κτλ) κι αυτούς που εργάζονται εκεί.

 

Πως αλήθεια θα δράσει η Π.Υ. Καβάλας όταν οι χώροι που πρέπει να είναι συνεχώς ελεύθεροι, είναι πάντα «πιασμένοι» από παρκαρισμένα οχήματα; Πως θα προσεγγίσει η Π.Υ. το κεντρικό κτίριο ώστε με τη σκάλα της να απομακρύνει κάποιον εγκλωβισμένο; Μόνο αν από την προηγούμενη μέρα έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα. Τούτου μπορεί να συμβεί σε άσκηση. Σε πραγματικό και έκτακτο γεγονός ποτέ.

 

Να λοιπόν ένας ακόμη σοβαρός λόγος που στο Νοσοκομείο πρέπει να εξασφαλιστούν επιπλέον θέσεις παρκαρίσματος. Για να λειτουργούν τα σχέδια σε οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό. Αν διατηρηθεί η σημερινή  κατάσταση τότε ο κίνδυνος ατυχήματος ή και τραγωδίας μεγαλώνει.

 

Τι κάνουν για αυτό οι αρμόδιοι; Ο διοικητής του Νοσοκομείου το έχει υπόψη του αλλά δεν διαθέτει ούτε τα χρήματα, ούτε τη δύναμη να δράσει. Χρέος έχει να αναδείξει το σοβαρό πρόβλημα. Να το πει στους βουλευτές, αυτοί στον Υπουργό κτλ.

 

Πρέπει όλη η Καβάλα να φωνάξει δυνατά προκειμένου οι χώροι πλησίον των κτιρίων να είναι άδειοι. Ελεύθεροι για να μπορεί να πλησιάζει ένα πυροσβεστικό όχημα, να αναπτύξει την κλίμακα του και να σώσει αυτούς που έχουν εγκλωβιστεί. Επειδή όλα αυτά καλύφθηκαν και ωραιοποιήθηκαν κατά τη χθεσινή άσκηση, αυτή κατέληξε από άσκηση σε αστείο. Περίπου σαν ανέκδοτο. Για έναν απλό λόγο.

 

Το σενάριο της δεν εξελίχθηκε σε πραγματικές συνθήκες. Πρώτα άδειασαν τους απαραίτητους χώρους. Αμέσως μετά, όταν επανέφεραν το σωστό και τη νομιμότητα, κάλεσαν την Πυροσβεστική. Όμως με προϋποθέσεις και εκ των προτέρων ειδοποιήσεις δεν αποκτάς τα γνήσια αυθεντικά συμπεράσματα που επιζητάς. Δημιουργείς μια εικονική πραγματικότητα επί της οποίας θριαμβεύεις! Μπράβο τους λοιπόν. Σε μια μούφα ή σικέ άσκηση, τα πήγαν όλοι περίφημα!

 

Αν σήμερα το πρωί όχημα της Π.Υ. επιχειρήσει να κινηθεί όπως ακριβώς κινήθηκε χθες, θα προχωρήσει ελάχιστα. Θα σταματήσει στα παρκαρισμένα και διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα. Θα βλέπει από μακριά ότι πρέπει να πλησιάσει. Αυτή είναι η πάσα αλήθεια κι όσοι την κρύβουν με … επιτυχίες όπως η χθεσινή κάνουν μεγάλο λάθος.

 

Όταν προ λίγων ετών οι τοπικοί φορείς επέμεναν στις ενέργειες τους (εντός κι εκτός Ελλάδας) για τον τουρισμό κρουαζιέρας δεν ήξεραν την άλλη όψη του νομίσματος και της κρίσης. Μας έλεγαν ότι όλα πάνε καλά κι εμείς πειθόμασταν εύκολα. Κάθε Καλοκαίρι «έπιαναν» στο λιμάνι και περισσότερα πλοία. Με λίγα λόγια τα είχαμε όλα σίγουρα κι έτσι περιμέναμε αφίξεις άνω των 20 πλοίων ετησίως. Η εξέλιξη των πραγμάτων δείχνει ότι κάναμε λάθος.

 

Όπως κάναμε λάθος όταν εκτιμούσαμε ως πλεονέκτημα μας (και για τα κρουαζιερόπλοια) τα τρομοκρατικά γεγονότα στην Πόλη. Φέτος λοιπόν ήρθαν οριστικά τα πάνω- κάτω. Από τα πολλά πρέπει να συμβιβαστούμε με τα λίγα. Θα το κάνουμε φυσικά. Ταυτόχρονα θα πρέπει να επιμείνουμε στις προσπάθειες αφού όλα είναι… ρόδα. Ρόδα που γυρίζει!

 

Κάθε πράγμα έχει τις δυσκολίες και τις αναποδιές του. Ακόμη και τα ζητήματα του τουρισμού. Στον Νομό Καβάλας βιώνουμε περίοδο καλή με θετικά μηνύματα, αισιοδοξία κι ένα σωρό Βαλκάνιους να μας εμπιστεύονται. Κι όμως, από τη μια στιγμή στην άλλη όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν. Αυτό είναι το μάθημα μας από τις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων. Οι οποίες φέτος το Καλοκαίρι θα είναι οριστικά λίγες όσο ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια.

 

Η είδηση αφορά νέα τηλεοπτική εκπομπή και την πόλη μας: «Πρεμιέρα έκανε το βράδυ της Τρίτης, η νέα εκπομπή του Γιώργου Μαυρίδη και  του Γιώργου Λέντζα με τίτλο «Στο δρόμο». Στο πρώτο επεισόδιο της ταξιδιωτικής εκπομπής του Alpha, οι δύο παρουσιαστές έβαλαν τα καλά τους και πήγαν ακάλεστοι σε έναν γάμο στην Καβάλα. «Μπαίνουμε και όπου δεις άδειο σερβίτσιο πας και κάθεσαι εκεί!», είπε ο Γιώργος Μαυρίδης στον Γιώργο Λέντζα. Οι δύο παρουσιαστές όχι μόνο πήγαν ακάλεστοι στον γάμο, αλλά έφαγαν, ήπιαν και συνομιλήσαν με τους καλεσμένους.

 

Με επίσκεψη στην Κομοτηνή συνέχισε προχθές Τρίτη την περιοδεία του στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη ο υποδιοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Μουρμούρας. Αντιγράφουμε από τον Χρόνο της Κομοτηνής ένα μικρό απόσπασμα του σχετικού ρεπορτάζ: «Την Τρίτη 14 Μαρτίου, ο υποδιοικητής πραγματοποίησε τρεις επαφές στην Κομοτηνή, στο υποκατάστημα της Τράπεζας, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και σε συνάντηση με μεγάλους επιχειρηματίες της Ροδόπης».

 

Η Άννα Γιοβανιού των Γιατρών του Κόσμου στην Καβάλα τιμήθηκε προ λίγων ημερών σε εκδήλωση Ροταριανού Ομίλου της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα μεταξύ του ακροατηρίου πέραν όλων των άλλων ήταν κι η πρώην υπουργός κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

 

Στις παραστάσεις της ερασιτεχνικής ομάδας «Θεατρική Μηχανή», από χθες παρουσιάζει στο Αμφιθέατρο το έργο «Το αβγό», μετέχει κι ο πρώην προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργος Χεριστανίδης. Ερωτηθείς σχετικά μας απάντησε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται για λίγο ηθοποιός.

 

Χθες και σήμερα η Δήμαρχος απουσιάζει από την Καβάλα. Ως μητέρα επέλεξε να είναι δίπλα στην κόρη της, στη Θεσσαλονίκη. Η Δήμαρχος από μέρα σε μέρα θα γίνει γιαγιά για δεύτερη φορά. Ευχόμαστε ότι το καλύτερο σε όλη την οικογένεια. Με έναν πόνο, που λέει κι ο λαός μας.

 

 

Διαβάστε επίσης