• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Καλά νέα, θετικά σχόλια για την οργάνωση Καβάλας του κόμματος Λαϊκή Ενότητα. Πρώτον, η εκδήλωση της Πέμπτης με ομιλητή τον Γιάννη Τόλιο είχε κόσμο. Η αίθουσα της δημοτικής βιβλιοθήκης σχεδόν γέμισε, γεγονός που δεν το περίμεναν ούτε οι οργανωτές. Δεύτερον, όπως άπαντες παραδέχθηκαν ο κόσμος που γέμισε την αίθουσα δεν ήταν ο συνηθισμένος. Οι γνωστοί φίλοι και ψηφοφόροι της ΛΑ.Ε. στο Νομό μας. Τον κ. Τόλιο άκουσαν πολλοί ακόμη, οι οποίοι στις προηγούμενες και προ προηγούμενες εκλογές ψήφισαν τα μεγάλα και πρώην μεγάλα κόμματα.

 

Από τις παρουσίες που ξεχώρισαν (άλλες αναμένονταν άλλες όχι) ο Άρης Βέρρος και ο Περικλής Αμπεριάδης. Ο κ. Βέρρος επιλέγει να κινείται ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ε. μιας και παρακολούθησε και την εκδήλωση με ομιλητή τον Πάνο Σκουρλέτη.

 

Δύο εκπρόσωποι της ΛΑ.Ε. Καβάλας βρέθηκαν την Παρασκευή το μεσημέρι (δηλαδή την επόμενη μέρα της εκδήλωσης) έξω από το ΙΚΑ. Απομάκρυναν μόνοι τους το πανό που διαφήμιζε την εκδήλωση. Αυτό έχει σημασία αφού άλλοι (εκπρόσωποι κομμάτων κι αυτοί) βάζουν τα πανό τους κι όταν η εκδήλωση τελειώνει αποφεύγουν να τα απομακρύνουν μιας και είναι … ήσυχοι ότι αυτή τη δουλειά θα την κάνει ο Δήμος!

 

Γράψαμε την Παρασκευή για το απαραίτητο κουβούκλιο στάσης σε συγκεκριμένο σημείο (στάση αστικών λεωφορείων) στον Άγιο Λουκά. Αναγνώστης συμπληρώνει την παρατήρηση με ένα ακόμη παρόμοιο πρόβλημα. Μας λέει: «Στην Κηπούπολη, απέναντι από την πιάτσα των Ταξί, υπάρχει στάση όπου ο κόσμος περιμένει απροστάτευτος. Δεν υπάρχει κουβούκλιο. Ένα τέτοιο διαθέσιμο βρίσκεται στην οδό Φαναρίου, σε στάση που έχει καταργηθεί. Δεν πρέπει να το μεταφέρουν εκεί που περιμένει ο κόσμος, απέναντι από την πιάτσα των Ταξί;».

 

Η δημοτική επιχείρηση Δημωφέλεια ανταποδίδει την στήριξη στην εταιρία Μουζενίδη. Πρόσφατα αποφασίστηκε η Δημωφέλεια να διαφημίσει την Καβάλα στο περιοδικό της αεροπορικής εταιρίας ΕΛΛΗΝΑΙΡ, η οποία θα συνδέσει την περιοχή μας με την Ρωσία. Εξ αυτού του λόγου η δημοτική επιχείρηση θα πληρώσει στην εταιρία ποσό 5.500 ευρώ. Στο περιοδικό που θα διαβάζουν οι επιβάτες των πτήσεων θα υπάρχει δισέλιδη διαφήμιση της Καβάλας. Η συμφωνία αφορά χρονικό διάστημα ενός έτους.

 

Στη προσεχή συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της Καβάλας υπάρχει θέμα για να συζητηθεί σχετικό με τον κανονισμό λειτουργίας των λαϊκών αγορών (Καβάλας και Κρηνίδων). Ο έτερος κανονισμός έχει … αποσυρθεί για τα καλά. Εννοούμε αυτόν για τη λειτουργία του πολιτιστικού κέντρου «Πυθαγόρας». Το συμβούλιο γνωμοδοτεί επί των κανονισμών, οι οποίοι εγκρίνονται στο τέλος της διαδικασίας. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Το τοπικό συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως την περασμένη Τετάρτη για να διευκολύνει δύο επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις τους.

 

Στην εκπομπή του Γιάννη Χατζηεμμανουήλ (τηλεοπτικός σταθμός Ένα τσάνελ) φιλοξενήθηκαν πρόσφατα ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φιλόσογλου, ο πρώην δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής και ο δημοτικός σύμβουλος Άρης Βέρρος. «Με την κ. Τσανάκα θα λάβουμε μέρος στις εκλογές του 2019» είπε ο αντιδήμαρχος. «Δεν είμαι αναντικατάστατος. Ας έρθουν νεότεροι να ηγηθούν της παράταξης» είπε ο κ. Σιμιτσής. Επανέλαβε ότι οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν του χρόνου. Ο δε Άρης Βέρρος θυμήθηκε ότι βρίσκεται στην τοπική αυτοδιοίκηση 14 συναπτά έτη. «Αν θα είμαι ή όχι υποψήφιος δήμαρχος εκ νέου είναι κάτι που εξαρτάται από πολλά» είπε και συμπλήρωσε «… δεν είναι η ώρα κατάλληλη να μιλήσουμε για το θέμα».

 

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο κ. Σιμιτσής πρότεινε (εμμέσως πλην σαφώς) τη θέση του υποψήφιου δημάρχου και στον Λ. Παππά. Ο οποίος δεν φαίνεται «ζεστός». Ο Θ. Μουριάδης συνεχίζει να το σκέπτεται ενώ «κυκλοφορούν» κι άλλα ονόματα, όπως του Χ. Μιχαλάκη και του Θ. Παπαδόπουλου (προερχόμενου από τον πρώην Δήμο Φιλίππων). Όλα αυτά μειώνουν τις πιθανότητες να ξαναείναι υποψήφιος δήμαρχος ο κ. Σιμιτσής. Θα το αποφασίσει σε σχέση με το αν υπάρξουν ή όχι άλλοι ενδιαφερόμενοι και ποιοι θα είναι αυτοί.

 

Εντελώς ξαφνικά ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία στηρίζει τις διεκδικήσεις του Δήμου Καβάλας. Ζητά- αν και τα θέματα δεν είναι της άμεσης αρμοδιότητας του- να παραχωρηθούν στον Δήμο το παλιό δικαστήριο, το παλιό νοσοκομείο, το Ασημακοπούλου κτλ. Για αυτήν την αντίδραση μπορούν να γίνουν μόνο θετικά σχόλια αφού: 1) Όλα αυτά τα ζητήματα θα κριθούν ευκολότερα αν οι συλλογικότητες σταθούν στο πλευρό του Δήμου, τον στηρίξουν στην προσπάθεια που κάνει 2) Υπάρχουν πολλοί ακόμη που πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Δικηγορικού συλλόγου 3) Με αυτόν τον τρόπο δυναμώνει το κοινωνικό κίνημα που υποτίθεται ότι είναι σε ετοιμότητα εφόσον χρειαστεί και κάτι ακόμη. Π.χ μια δυναμική ενέργεια, την οποία δεν θα είναι σωστό να κάνει μόνος του ο Δήμος- η Δήμαρχος- οι δημοτικοί σύμβουλοι κτλ.

 

Η Δήμαρχος πρέπει να τελειώνει με την υπόθεση του Μεντρεσέ. Πρέπει να αποφασίσει για την χρήση του, δίνοντας προτεραιότητα στο ενδιαφέρον του συλλόγου των Μικρασιατών. Ποιος άλλος είναι πρόθυμος; Επισήμως κανείς. Μόνο ο συγκεκριμένος σύλλογος μπορεί ουσιαστικά να αναλάβει το ανακαινισμένο κτίριο, απαλλάσσοντας τον Δήμο Καβάλας από την ευθύνη. Μόνο ο συγκεκριμένος σύλλογος έχει υλικό να γεμίσει τους μικρούς χωριστούς χώρους του Μεντρεσέ, τελικά να τον λειτουργήσει. Όλα τα άλλα σενάρια απλώς θα καθυστερούν τις εξελίξεις και τίποτα άλλο.

 

Τώρα που πλησιάζει η Κυριακή της εθελοντικής εξόρμησης καθαριότητας κι ευπρεπισμού, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την απαραίτητη παρέμβαση στον Σταυρό του Αμυγδαλεώνα. Θα μπορούσαν (ή θα έπρεπε) οι κάτοικοι της περιοχής να αναλάβουν το γνωστό σημείο (διασταύρωση προς Δράμα κι Ελευθερούπολη) όπου ακόμη υπάρχουν αφίσες προηγούμενων εκδηλώσεων. Κάποιες μάλιστα παραπέμπουν σε πανηγύρια και συναυλίες που έγιναν το Καλοκαίρι του 2016!

 

Η υπηρεσία του Επίτροπου στη Δράμα ακύρωσε αποφάσεις του Δήμου Δράμας που είχαν σχέση με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση δημοτών του που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Επειδή τέτοιες αποφάσεις υπάρχουν και στον Δήμο Καβάλας (αρκετές μάλιστα), εκφράζεται η ανησυχία ότι το ίδιο μπορεί να γίνει κι εδώ. Στο Δημαρχείο φοβούνται μη τυχόν γίνει και στη πόλη μας ότι έγινε στη γειτονική πόλη της Δράμας.

 

Ο Κώστας Παπακοσμάς επανέρχεται με κριτική στη διοίκηση Μέτιου, αφορμή η πρόσφατη επίσκεψη στην Κομοτηνή του Υπουργού Υποδομών κ. Σπίρτζη. Γράφει ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού: «Δυστυχώς η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας δεν έχει περιφερειακή πολιτική. Γυρίσαμε στην εποχή των Νομαρχιών όπου ο καθένας έφτιαχνε το μικρό του βιλαέτι. Κρίμα γιατί μία αρχή που έγινε την τριετία 2011 -2014 δεν συνεχίστηκε. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα. .”τοπικών επιτευγμάτων “. Όσο για τον Περιφερειάρχη ανακοινώνει στην σελίδα του στο fb τα αποτελέσματα σύσκεψης με τον Υπουργό Σπίρτζη για θέματα οδικών αξόνων και στις φωτογραφίες που αναρτά ..καμία συμμετοχή από καμιά Περιφερειακή Ενότητα. Τυχαίο; Καμιά κοινή συμπόρευση. ..Στην Καβάλα αναζητώ τους “Θρακοφαγους”. ..της περιόδου 2011 -2014……τώρα καταπιαναν την γλώσσα τους; τώρα δεν αγανακτούν που τους αγνοούν;».

 

Και ο Κώστας Παπακοσμάς θα πρέπει ταυτοχρόνως να παραδεχθεί ότι η παράταξη Γρανά στην Π.Ε. Καβάλας δεν έχει 2,5 χρόνια τώρα την παραμικρή παρουσία- συμμετοχή στα κοινά. Μόνο κάποιες εκδηλώσεις είναι αυτές που παρακολουθεί, τούτο πολλές φορές συμβαίνει από κεκτημένη ταχύτητα ή από συνήθεια… Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πλήρως «εξαφανισμένου» Τάσου Τσαλδαρίδη, που αν κάποιοι το ξέχασαν τους υπενθυμίζουμε ότι είναι περιφερειακός σύμβουλος. Καλή η κριτική στη διοίκηση αλλά κάποιες φορές προηγείται της κριτικής η αυτοκριτική.

===================================

Πέθανε ο Αχιλλέας Μεταξάς

Έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών ( γεννηθείς το 1925 στα Κύργια Δράμας ) ο Αχιλλέας Μεταξάς ο θεατράνθρωπος της Λέσχης Ποντίων Νομού Καβάλας και επί σειρά ετών μέλος της σε διάφορα σχήματα Διοικητικών Συμβουλίων. Ο εκλιπών δεν έλειψε από καμία θεατρική παράσταση που ανέβασε η Λέσχη Ποντίων τα τελευταία 40 χρόνια και η προσφορά του ήταν τεράστια και ανιδιοτελής. Κορυφαία συμμετοχή του στον Κλήδονα του Φίλωνα Κτενίδη όπου είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του “Βέβαια”. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11:00 στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου στη Λυδία Καβάλας, χωριό στο οποίο πέρασε τα πρώτα του χρόνια πριν εγκατασταθεί μόνιμα στην Καβάλα στην περιοχή του Περιγιαλίου. Το Δ.Σ. της Λέσχης Ποντίων Νομού Καβάλας εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του .

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης