• 24 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 Άρχισαν μετά από πολύ καιρό οι απαραίτητες εργασίες στις διαβάσεις των κεντρικών δρόμων. Το άσπρισμα έπρεπε να έχει γίνει προ πολλού. Η φωτογραφία αφορά παρέμβαση πλησίον της Καλαμίτσας, η οποία έγινε χθες.

=================================================

Η επίσκεψη στην Καβάλα του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή έχει τα στοιχεία και τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί και ιστορική. Πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση παραχώρησε τμήματα του λιμανιού στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τούτο ανακοινώθηκε επίσημα χθες αλλά τυπικά θα ολοκληρωθεί μέσω συγκεκριμένης διαδικασίας λίαν συντόμως. Ο κ. Κουρουμπλής είναι ο Υπουργός που έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις (κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού όπως τονίστηκε), η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα μπορεί να είναι ικανοποιημένη διότι η επιτυχία και η εξέλιξη σημειώθηκε επί των ημερών της.

 

Χθες μάθαμε ότι με το κτίριο του Τελωνείου, μέρος του οποίου «οδεύει» στο Δήμο Καβάλας, η διαδικασία είναι ελαφρώς διαφορετική. Εμπλέκεται και το Υπουργείο των Οικονομικών. Η ουσία παρόλα αυτά παραμένει ίδια. Χθες ακούσαμε την κ. Τσανάκα να περιγράφει τις προσπάθειες (της)που προηγήθηκαν κι όπως επέμενε έγιναν μακριά από τη δημοσιότητα. Με αυτόν τον τρόπο η κ. Τσανάκα απάντησε στα διάφορα σχόλια, σύμφωνα με τα οποία έκαμε λίγα αλλά πήρε αρκετά. Πιθανόν να έχει δίκιο.

 

Η Δήμαρχος υποστηρίζει με συγκεκριμένα στοιχεία (γεγονότα, ταξίδια στην Αθήνα και συναντήσεις της ) ότι εργάστηκε συστηματικά προκειμένου όλα όσα γίνονται δημοτική περιουσία να ωριμάσουν. Να ετοιμαστούν. Απορρίπτει διαφορετικούς ισχυρισμούς, κάποιους από τους οποίους φιλοξενήσαμε χθες σε αυτήν εδώ την στήλη. Η αλήθεια είναι και στα δικά της λόγια. Η μεγάλη αλήθεια αφορά τη σημερινή Κυβέρνηση που επιτέλους αποδέχθηκε την τοπική αυτοδιοίκηση ως έναν αξιόπιστο συνομιλητή, έναν τοπικό φορέα που δικαιούται να «πλησιάσει» στη θάλασσα.

 

Ο Δήμος Καβάλας είχε πάντα διεκδικήσεις. Μπροστά του εμφανίζονταν ως εμπόδιο ένα Λιμενικό Ταμείο κι ένας Οργανισμός Λιμένα. Πίσω από αυτούς ένα αδιάλλακτο δημόσιο. Ένα αγέλαστο και χωρίς διαθέσεις διαλόγου κράτος. Χθες καταλάβαμε ότι η άνωθεν εντολή είναι να υπάρξει συνεργασία. Χθες ακούσαμε την κ. Τσανάκα να δηλώνει ότι λειτουργεί εδώ και καιρό με αυτό το σκεπτικό. Η υπόθεση του Εσκί Καπού ανήκει στο παρελθόν. Ότι έγινε, έγινε. Πλέον θα συνεργάζεται στενά με τον ΟΛΚ. Αυτό είναι ένα επιπλέον του βασικού κέρδος.

 

Υπήρξαν πολλές κι όχι κάποιες μόνο, υπερβολές στη χθεσινή επίσκεψη Κουρουμπλή. Τρανό παράδειγμα τα μέτρα ασφαλείας που κακώς ήταν «δρακόντεια». Στο νέο λιμάνι ανέλαβε δράση μέχρι και τμήμα ειδικών δυνάμεων του λιμενικού σώματος! Η Αστυνομία δεν ήταν μόνη της. Το έργο της βοήθησε αντίστοιχο προσωπικό του Λιμεναρχείου Καβάλας.

 

Όσοι δε συνόδευαν τον Υπουργό «έφτιαξαν» μια πομπή πέραν των 10 αυτοκινήτων. Λες και δεν ήταν ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας αλλά ο Πρωθυπουργός ή κι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Από πλευράς τροχαίας αποκλείστηκε για ώρα όλη η περιοχή έμπροσθεν του κτιρίου του ΟΛΚ, ταλαιπωρήθηκαν αρκετοί συμπολίτες.

 

Με μια κουβέντα όλα τα πιο πάνω χαρακτηρίζονται ως «δήθεν». Τα «δήθεν» στην Ελλάδα είναι ισχυρή παράδοση, η οποία διατηρείται ακόμη και με τον ΣΥΡΙΖΑ (τον οποίο συμπληρώνει το κόμμα των ΑΝΕΛ). Πάντα στον συγκεκριμένο τομέα προοδεύαμε. Το αποδείξαμε και χθες. Για χάρη μιας υπουργικής επίσκεψης ξοδεύτηκαν άσκοπα αρκετά χρήματα για δράσεις τουλάχιστον περιττές.

 

Ορισμένα παραλειπόμενα. Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος έφθασε στο Δημαρχείο συνοδευόμενος από τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Σάββα Εμινίδη (φωτογραφία). Ο κ. Εμινίδης που εργάζεται στις υπηρεσίες της Π.Ε. Καβάλας, κλήθηκε από τον ίδιο τον κ. Κουρουμπλή. Η μεταξύ τους φιλία είναι γνωστή, όπως γράφαμε το 2015 (ίσως και νωρίτερα) ήταν ο λόγος που ο κ. Εμινίδης φλέρταρε πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η Δήμαρχος που χθες ήταν ιδιαίτερα χαρούμενη, έκανε δώρα στον Υπουργό. Παστωμένα καπνά από το μουσείο καπνού αλλά και κουραμπιέδες. «Θα τους τιμήσουμε δεόντως» είπε συνεργάτης του κ. Κουρουμπλή όταν η κ. Τσανάκα ζήτησε να μην τους αδικήσουν. Στην σύσκεψη που έγινε στον ΟΛΚ ο Χρήστος Ηλιάδης πρόσφερε χυμό ρόδι. Το πρόγραμμα του Υπουργού ολοκληρώθηκε με γεύμα στην ταβέρνα «Κυρά Βαγγελιώ» και καφεδάκι στο Ocean.

 

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αναχώρησε χθες το απόγευμα από την Καβάλα με την πτήση προς την Αθήνα. Μαζί του ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα οι 3 κυβερνητικοί βουλευτές. Στο Δημαρχείο τις επίσημες ανακοινώσεις που έκανε ο Υπουργός παρακολούθησε και ο συνεργάτης του Νίκου Παναγιωτόπουλου, κ. Απόστολος Παυλίδης. Ο βουλευτής της ΝΔ ήταν στην Αθήνα λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων. Τέλος στην σύσκεψη που έγινε στον ΟΛΚ δεν εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος αυτού Μιχάλης Τσοκτένογλου. Μάλλον κάτι του έτυχε…

 

Στο τέλος της συνέντευξης τύπου που Κουρουμπλής και Τσανάκα έδωσαν στο Δημαρχείο, υπήρξε παρέμβαση του συνταξιούχου συμπολίτη κ. Νίκου Καϊρέτη. Θύμισε ότι στο μακρινό παρελθόν ήταν δημοτικός σύμβουλος Καβάλας, ζήτησε να μην αποφασίζουν οι ναυτιλιακές εταιρίες τα δρομολόγια από και προς τη Θάσο. Ο κ. Υπουργός δεν απάντησε. Είχε εξηγήσει νωρίτερα ότι ίδιο θέμα του έθεσε κι ο Θ. Μαρκόπουλος, συμφωνώντας στο αίτημα του αντιπεριφερειάρχη τα δρομολόγια να τα αποφασίζει η τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Ένα καθεστώς που εφαρμόστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 (ίσως και νωρίτερα) αλλά δεν έλυσε το πρόβλημα. Τότε οι αιρετοί και διορισμένοι Νομάρχες μηνύονταν από τις ναυτιλιακές εταιρίες για τα δρομολόγια που όριζαν, αυτά δε τελικά αποφασίζονταν από τα δικαστήρια!

 

Στην συνάντηση των Προέδρων των ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας Οδού που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Κοζάνη, ο Πέτρος Πετρόπουλος δεν ξέχασε τον μεγάλο στόχο. Να χρηματοδοτηθεί το Φεστιβάλ Φιλίππων από την Περιφέρεια ΑΜΘ.

 

Μιλώντας στους δημοσιογράφους της Κοζάνης τόνισε με νόημα ότι το πρόγραμμα του Φεστιβάλ δεν στηρίζεται από την Περιφέρεια ΑΜΘ. Η οποία του έχει εξηγήσει ότι δεν μπορεί να επιχορηγήσει εκδήλωση ή εκδηλώσεις που γίνονται με εισιτήριο. Ο κ. Πετρόπουλος μοιάζει να προετοιμάζει το έδαφος προκειμένου να επανέλθει, αυτή τη φορά στον κ. Μέτιο. Ελπίζοντας ότι τα δεδομένα άλλαξαν.

 

Δικάζεται σήμερα στο Εφετείο της Θράκης μία από τις γνωστές υποθέσεις των παραπλανητικών τηλεφωνημάτων που έκαναν απατεώνες σε πολίτες της Καβάλας. Πρόκειται για τις προσπάθειες εξαπάτησης ανυποψίαστων πολιτών, οι οποίοι τρόμαζαν όταν άκουγαν δήθεν αστυνομικό να τους ενημερώνει ότι συγγενικό τους πρόσωπο ενεπλάκη σε τροχαίο. Αμέσως μετά οι απατεώνες ζητούσαν χρήματα κτλ.

 

Στην σημερινή δίκη μάρτυρες κατηγορίες είναι ηλικιωμένοι συμπολίτες, που κατήγγειλαν τέτοια περιστατικά στην αστυνομία. Κατηγορούμενος είναι υπήκοος Βουλγαρίας που δυστυχώς δεν συνελήφθη ποτέ.

 

Λίγο πριν ή αμέσως μετά το Πάσχα η ΝΟΔΕ Καβάλας θα κάνει την επόμενη εκδήλωση της. Με θέμα τα αγροτικά. Η εκδήλωση προετοιμάζεται να γίνει στην περιοχή της Ελευθερούπολης κι ομιλητές θα είναι ή η βουλευτής Σερρών κ. Αραμπατζή ή ο βουλευτής Κασαπίδης. Ο οποίος για παρόμοια θέματα έχει ξανάρθει στην περιοχή.

 

Τα δύο καινούργια σούπερ μάρκετ της πόλης κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να ετοιμαστούν και να λειτουργήσουν πριν το Πάσχα. Χρονικό προβάδισμα έχει ο Σκλαβενίτης στην Ιχθυόσκαλα σε σχέση με το σούπερ μάρκετ Cosmoplus που ετοιμάζεται στο κατάστημα πρώην Κορασίδη στην παραλία (οδός Εθνικής Αντίστασης).

 

Τα νέα της δημοτικής επιχείρησης Δημωφέλεια. Η διοίκηση αποφάσισε τη συμμετοχή για την τουριστική προβολή του Δήμου Καβάλας, σε δύο ακόμη εκθέσεις. Σε αυτήν του Μιλάνου 2 με 4 Απριλίου (θα ταξιδέψουν υπηρεσιακοί παράγοντες) και σε αυτήν της Αγίας Πετρούπολης (31/3 έως 2/4). Στην έκθεση της Αγίας Πετρούπολης σχεδιάζεται να ταξιδέψουν η πρόεδρος Αναστασία Ιωσηφίδου και ο αντιπρόεδρος κ. Δημήτρης Καζανίδης.

 

Η δημοτική επιχείρηση αποφάσισε επίσης να αναθέσει στη γνωστή δημοσιογράφο των Αθηνών κ.  Μάγια Τσόκλη υπηρεσίες κειμενογράφου και αφήγησης σε βίντεο που θα έχει ως θέμα του την σύγχρονη ιστορία της Καβάλας. Η κ. Τσόκλη θα πληρωθεί ποσό 4.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

 

Αντιγράφουμε δελτίο τύπου του Δήμου Αλεξανδρούπολης, για τη παρουσία του Δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη στην τουριστική έκθεση της Μόσχας. Όπως αναφέρεται σε αυτό, υπάρχει υπόσχεση του επιχειρηματία κ. Μουζενίδη από το 2018 να συνδεθεί η Ρωσία αεροπορικά με το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης: «Την Τετάρτη 15 Μαρτίου ο κ. Λαμπάκης συναντήθηκε με τον ιδιοκτήτη της ELLINAIR κ. Μουζενίδη στο χώρο της έκθεσης. Συμφωνήθηκε στενή συνεργασία ενεργοποιώντας  τις αδελφοποιήσεις με τους Δήμους Αγίας Πετρούπολης και Σοσνόβυι Μπόρ, όπως και τις αδελφοποιήσεις των Επιμελητηρίων, Πανεπιστημίων, σχολείων και την ενεργοποίηση του θρησκευτικού τουρισμού. Επίσης, συζητήθηκε και συμφωνήθηκε η υλοποίηση εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, αθλητικών και δημοτικών προγραμμάτων με υποβοήθηση από χαμηλού κόστους πακέτα των ξενοδόχων της πόλης μας, όπως και χαμηλό αντίτιμο εισιτηρίων. Φέτος η σύνδεση της Αλεξανδρούπολης θα υλοποιηθεί μέσω Χρυσούπολης και το 2018 απευθείας με την Αλεξανδρούπολη, με την εντατικοποίηση όλων των ανωτέρω ενεργειών».

 

 

Διαβάστε επίσης