μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το γνωρίζουμε καλά γιατί το ζήσαμε ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν. Το που θα γίνει μια επένδυση που έχει σχέση με την ανακύκλωση ήταν και παραμένει το καθοριστικό. Το τι θα κάνει αυτή η επένδυση είναι ουσιαστικό αλλά έρχεται πάντα δεύτερο. Η κ. Τσανάκα φέρεται έτοιμη να προτείνει περιοχή πλησίον της πόλης για το εργοστάσιο των απορριμμάτων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες έχει απορρίψει ένα σωρό άλλα καταλληλότερα σημεία κι έχει καταλήξει στην έκταση πλησίον του νέου λιμανιού, εκεί όπου εγκαταστάθηκαν τα αντίσκηνα που φιλοξενούσαν πρόσφυγες.

 

Θα έχει τους λόγους της, τους οποίους περιμένουμε να μάθουμε. Ενώ είμαστε σε κατάσταση αναμονής, επαναφέρουμε κάποιες καλύτερες ιδέες. Οι οποίες όντως είναι ταυτόχρονα κι ακριβότερες. Δόξα το θεό στην περιοχή του ΧΥΤΑ υπάρχουν ένα σωρό κατάλληλοι χώροι. Μακριά από αστική περιοχή, δεν θα υπάρξει κανείς να αντιδράσει. Αντίθετα τόσο κοντά στην πόλη (σχετικά κοντά και στη Νέα Καρβάλη), θα είναι άδικο μια φιλότιμη προσπάθεια να αρχίσει με ντεσαβαντάζ.

 

Στο εργοστάσιο των απορριμμάτων (οι ειδικοί το αναφέρουν ως Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων δηλαδή Μ.Ε.Α.) θα δράσει ο ιδιωτικός τομέας. Πρόκειται με λίγα λόγια για μια επένδυση που τυπικά μόνο θα είναι της αυτοδιοίκησης. Ουσιαστικά πρόκειται για επιχειρηματικό πλάνο, που στο τέλος του θα κάνει ανακύκλωση. Την οποία η περιοχή μας έχει ανάγκη.

 

Αυτή η απαραίτητη δουλειά θα πρέπει να εξασφαλιστεί με τους καλύτερους όρους όσον αφορά το κοινωνικό σύνολο. Μια Μ.Ε.Α. επί της εθνικής οδού δεν είναι η καλύτερη ιδέα. Τα υπόλοιπα μπορούμε να τα συζητήσουμε πιο αναλυτικά όταν κάποτε έρθει η ώρα τους.

 

Σύμφωνα με εκπροσώπους της διοίκησης του Δήμου Καβάλας όντως η συγκεκριμένη περιοχή (των αντίσκηνων) συζητήθηκε ως κατάλληλη για τη Μ.Ε.Α. Η συζήτηση λέγεται ότι έγινε σε συνάντηση της Δημάρχου με τους αρχηγούς των δημοτικών παρατάξεων. Σε εκείνη την πρώτη κουβέντα, ενδεικτική των προθέσεων της κ. Τσανάκα, είχε συμφωνήσει με την πρόταση ο Βαγγέλης Παππάς.

 

Βήμα βήμα ετοιμάζεται από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας η προσεχής Λευκή Νύχτα (την Παρασκευή 5 Μάη). Χθες ο σύλλογος εξασφάλισε την τροφοδοσία των τροχονόμων και των εθελοντών που εκείνο το απόγευμα και βράδυ θα βοηθήσουν για την πεζοδρόμηση της οδού Ομονοίας. Προς υποστήριξη τους θα τους προσφέρει νερό και σάντουιτς.

 

Ακόμη και χθες συνεχίστηκε η απομάκρυνση του πλωτού γερανού από την ακτή της Ραψάνης. Βιντεοσκοπήθηκε ο βυθός της θάλασσας προκειμένου να αποδειχθεί η ολοκλήρωση του έργου με τον καλύτερο τρόπο, ψάχθηκε ακόμη πιο αναλυτικά η αμμουδιά ώστε να εντοπιστούν τμήματα του ναυαγίου (μικρά κομμάτια σίδερου) που δεν ήταν ορατά. Με λίγα λόγια το συγκεκριμένο σημείο της Ραψάνης είναι απολύτως έτοιμο για την κολυμβητική περίοδο που πλησιάζει.

 

Μία ακόμη πρόωρη κι ανησυχητική δασική φωτιά αντιμετωπίστηκε στη Θάσο. Το νέο περιστατικό έγινε πριν από λίγες μέρες. Η Πυροσβεστική αποδείχθηκε ότι ήταν σε ετοιμότητα- αν και τόσο νωρίς- με αποτέλεσμα η φωτιά να σβήσει γρήγορα.

 

Οι εργαζόμενοι του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας βγήκαν από χθες στους δρόμους της πόλης, εργάζονται τόσο στην υπηρεσία των Κήπων όσο και στην Καθαριότητα. Ενδιαφέρον ωστόσο έχει η πρακτική άσκηση δύο σπουδαστών του ΤΕΙ. Προέρχονται από παράρτημα της Δράμας. Ένα αγόρι κι ένα κορίτσι έβαλαν τα ρούχα της δουλειάς και χθες ξεχορτάριαζαν στο πεζοδρόμιο της Ερυθρού Σταυρού. «Προπονούνται» στα δύσκολα που τους περιμένουν όταν με το καλό βγουν στην αγορά εργασίας.

 

Αξιοπρόσεκτη η δραστηριότητα του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Κρυονερίου. Δεν περιμένει τις «ενισχύσεις» από τον Δήμο Καβάλας. Άρχισε μόνος του το κόψιμο των χόρτων, με δικό του εξοπλισμό. Ο Κώστας Πριονίδης αυτό το διάστημα έχει άδεια από την εργασία του, την «ξοδεύει» βοηθώντας το χωριό του. Ταυτόχρονα δίνει το καλό παράδειγμα. Μπράβο του.

 

Αμέτρητα είναι τα δίκυκλα που σταθμεύουν καθημερινά, σχεδόν όλο το 24ωρο, επί του νέου πεζοδρομίου της οδού Ερυθρού Σταυρού (στην περιοχή του γνωστού δημοτικού έργου). Με αυτόν τον τρόπο περιορίζουν τις δυνατότητες των πεζών, ακυρώνουν έναν από τους σκοπούς του έργου, δείχνουν ότι στο τέλος αυτό που επικρατεί είναι η γνωστή ελληνική νοοτροπία σύμφωνα με την οποία παρκάρουμε όπου μας βολεύει και όχι όπου πρέπει.

 

Στην ίδια περιοχή με δεδομένη την προαναφερθείσα κατάσταση, ο Δήμος Καβάλας θα μπορούσε να βγάλει πολλά χρήματα. Δεν εννοούμε τη βεβαίωση παραβάσεων στα δίκυκλα μιας κι η οδός υποτίθεται ότι ελέγχεται από τη Δημοτική Αστυνομία. Εννοούμε κάτι πιο «προχωρημένο». Μίσθωση του πεζοδρομίου σε ιδιώτη σα να είναι χώρος στάθμευσης και όχι πεζοδρόμιο!

 

Συνεργείο της ΔΕΥΑΚ δούλεψε πάλι χθες στο πεζοδρόμιο της Χ. Σμύρνης, πλησίον της διασταύρωσης με την οδό Φιλαδελφείας. Άνοιξε τρία χαντάκια, βρήκε και διόρθωσε μία ακόμη διαρροή. Οι περαστικοί έβλεπαν την δουλειά και σχολίαζαν για την παλαιότητα των βλαβών, δεν μπορούσαν να αντιληφθούν τους λόγους της συχνότητας αυτών.

 

Θα λέγαμε το γνωστό. Η περιοχή χρειάζεται ένα νέο δίκτυο ύδρευσης. Με τις παρατάσεις που η επιχείρηση χορηγεί σε άλλα ίδια έργα, μάλλον είναι προτιμότερο το γνωστό «ράβε ξήλωνε». Αυτό τουλάχιστον τελειώνει πιο γρήγορα σε σχέση με μια μεγαλύτερη παρέμβαση.

 

Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας πρόκειται να παρουσιαστούν δύο ακόμη βιβλία. Οι ισάριθμες εκδηλώσεις προετοιμάζονται για τον Μάη. Θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του αθλητικογράφου Χρήστου Σωτηρακόπουλου και του δημοσιογράφου Βαγγέλη Παπαδόπουλου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης