μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Προσοχή, η φωτογραφία προέρχεται από τη δραστηριότητα του ΟΛΚ στο λιμάνι στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Όταν ο καιρός ήταν καλός, σύμμαχος στις απαραίτητες εργασίες συντήρησης. Στις προετοιμασίες για το Καλοκαίρι που έρχεται. Μεταξύ άλλων έγινε το απαραίτητο φρεσκάρισμα στη διαγράμμιση στο κεντρικό λιμάνι, για την αναμονή των αυτοκινήτων που ετοιμάζονται να ταξιδέψουν με τα πλοία της Hellenic Seaways προς τα νησιά του Β. Αιγαίου.

=============================================================

Οι βιτρίνες των καταστημάτων στην οδό Ομονοίας βιάστηκαν. Ή μήπως όχι; Βλέπουμε σε αυτές τα ρούχα της νέας περιόδου. Κοντομάνικα μπλουζάκια, ελαφρά ενδύματα στα χρώματα της αισιοδοξίας. Σαν αυτά που ταιριάζουν στην Άνοιξη που διανύουμε. Ή μήπως κάνουμε λάθος; Τα ρούχα που και χθες φορέσαμε δεν ήταν καθόλου της Άνοιξης. Παρέπεμπαν στον προηγούμενο Χειμώνα, σε αυτόν που δεν λέει να μας αποχωριστεί! Λες και μας αγάπησε με τέτοιο πάθος που το έβαλε στόχο να μην φύγει μακριά μας ποτέ!

Σπεύδουμε σε βοήθεια. Αναζητούμε την κατάλληλη σελίδα στον υπολογιστή. Ψάχνουμε τον καιρό, την πρόβλεψη της ΕΜΥ μπας και κάνουμε λάθος. Δυστυχώς. Τα πράγματα είναι όπως τα ζούμε. Οι θερμοκρασίες χαμηλές, οι βροχές κάπου εδώ τριγυρνούν κι ο κρύος αέρας ακυρώνει ότι με επιμέλεια τοποθετήθηκε στις βιτρίνες των μαγαζιών. Μα καλά, φέτος ο καιρός δεν θα διορθωθεί ποτέ;

Εύλογη απορία χωρίς απάντηση. Οι ειδικοί με κατάλληλο τρόπο προσπαθούν να μας προετοιμάσουν για λίγο ακόμη κρύο. Χαμογελούμε. Ακούμε τα νέα της υπόλοιπης Ελλάδας. Εκεί –νοτιότερα- όχι μόνο την Άνοιξη αλλά και το Καλοκαίρι κοντεύουν να υποδεχθούν.… Εμείς τίποτα. Στα ίδια και τα ίδια.

Το κράτος υποτίθεται ότι σκέπτεται τους αγρότες. Τους δίνει διάφορες επιλογές. Μέσα προστασίας της παραγωγής τους από τα επικίνδυνα, ακραία καιρικά φαινόμενα. Μέχρι και «κανόνια» διαθέτει η περιοχή των Ελευθερών ώστε τα σταφύλια να προστατεύονται από τις δυνατές βροχές. Αλήθεια, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο προκειμένου να απαλλαχθούμε «εδώ και τώρα» από έναν τόσο άδικο, τόσο παρατεταμένο Χειμώνα;

Να ψάξουμε μπας και βρούμε κατάλληλα «κανόνια» που θα διώχνουν το κρύο μακριά. Θα «καθαρίζουν» τον ουρανό προκειμένου να υπάρχει χώρος για τον ήλιο. Αυτό φαίνεται να είναι ένα πιθανό φάρμακο. Μια λύση στο καιρικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή του Ν. Καβάλας. Αν δεν το έχουμε καταλάβει, αυτός ο τόπος (ο τόπος μας) δεν πρόκειται να προοδεύσει με άσχημες καιρικές συνθήκες. Ο Χειμώνας δεν του ταιριάζει.  Οτιδήποτε καλό μας επιφυλάσσει η τύχη και ο Θεός, συνδέεται πάντα με την καλοκαιρία. Η οποία σήμερα είναι κάτι σαν άπιαστο όνειρο!

Στο περιθώριο της χθεσινής σύσκεψης για την αντιπυρική περίοδο, η οποία έγινε στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης», ο Δήμαρχος Θάσου ενημέρωσε για την επίσκεψη στο νησί της Υπουργού Τουρισμού κ. Έλενας Κουντουρά. Αυτή προγραμματίζεται για το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Εκτός από τη Θάσο, η επίσκεψη περιλαμβάνει και την Καβάλα. Αναλυτικά το πρόγραμμα της θα γίνει γνωστό από την ίδια τις επόμενες ημέρες. Φαίνεται ότι θα είναι περιοδεία στην ΑΜΘ αφού θα περιλαμβάνει και Θράκη. Ειδικότερα Έβρο.

Με διαμαρτυρίες άρχισε η χθεσινή σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο. Εκπρόσωποι υπηρεσιών ζήτησαν θέρμανση του χώρου αλλά αυτός φαίνεται ότι δεν τη διαθέτει. Είτε για λόγους οικονομίας, είτε γιατί δεν διορθώθηκε η βλάβη που προκάλεσε ο παγετός τον προηγούμενο Χειμώνα. Κατόπιν τούτου συζητούσαν ώρα για το προσεχές Καλοκαίρι σε μια αίθουσα όπου επικρατούσαν τουλάχιστον δροσερές θερμοκρασίες. Το θερμόμετρο αυτής έδειχνε 18 βαθμούς κελσίου αλλά επρόκειτο για λάθος μέτρηση!

Μία ακόμη καφετέρια στους πεζόδρομους. Απέναντι από τον κινηματογράφο Απόλλωνα, στην οδό Παύλου Μεγά. Το μικρό κατάστημα πριν από λίγο καιρό φιλοξενούσε το κτηματομεσιτικό γραφείο του Χ. και Γ. Ταμανά. Τώρα μπροστά του θα στρωθούν τραπεζοκαθίσματα.

Εφόσον τα νέα διόδια λειτουργήσουν στο συγκεκριμένο σημείο της Παράκαμψης (πλησίον του κόμβου του νέου λιμανιού) τότε η λύση που θα δίνουν στο πρόβλημα οι έξυπνοι οδηγοί (Έλληνες και μη) είναι η εξής απλή. Θα παρακάμπτουν τα διόδια μέσω διέλευσης τους από το κέντρο της πόλης. Το οποίο με αυτόν τον τρόπο θα γεμίσει από την διερχόμενη διεθνή κίνηση. Άλλοτε μικρά επιβατικά αυτοκίνητα, άλλοτε φορτηγά διαφόρων μεγεθών και διαστάσεων.

Πέραν όλων των άλλων δηλαδή ανακύπτει και κίνδυνος κυκλοφοριακής επιβάρυνσης της πόλης. Αυτός ο κίνδυνος ενδιαφέρει κι αφορά τον Δήμο Καβάλας που πρέπει να διαμαρτυρηθεί. Όχι για να ακυρώσει τα αποφασισμένα διόδια, αλλά τουλάχιστον να τα μεταφέρει εκεί που δεν θα δημιουργούν πρόβλημα στους δρόμους της Καβάλας. Δεδομένου του ότι η Παράκαμψη λειτούργησε και έσωσε την Καβάλα το 2001, με τα νέα διόδια είναι πιθανόν να επιστρέψουμε στην προ του συγκεκριμένου έργου εποχή. Όταν η ανατολή συνδέονταν με τη δύση μέσω των οδών 7ης Μεραρχίας- Ερυθρού Σταυρού- Κουντουριώτου κτλ.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο Καβάλας» ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ κ. Πλωμαρίτης «… θα λειτουργήσουν άμεσα 7 δομές πρωτοβάθμιας υγείας στον κεντρικό δήμο, στην περιοχή της Άνω και Κάτω Τούμπας , 2 στο Κιλκίς, 6 στις Σέρρες, 1 στον Πολύγυρο, 4 στη Δράμα, 4 στην Ξάνθη, 4 στην Κομοτηνή, 2 στην Καβάλα και 3 στην Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για 10 δομές για τις οποίες αναζητούνται οι κατάλληλοι χώροι έτσι ώστε μέχρι το τέλος Μαΐου να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και να βγουν και οι σχετικές προκηρύξεις για τους γιατρούς και τους υπόλοιπους υπαλλήλους».

Όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος το δύσκολο της υπόθεσης είναι να βρεθούν οι κατάλληλοι- ταυτόχρονα απαραίτητοι – μεγάλοι χώροι για τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας. Στην περίπτωση της Καβάλας έχει ήδη ζητηθεί βοήθεια από τον Δήμο, παραχώρηση δημοτικών ακινήτων κτλ. Η Δήμαρχος έχει ήδη απαντήσει ότι τέτοιους χώρους δεν διαθέτει για να τους παραχωρήσει. Άρα η αναζήτηση συνεχίζεται. Και δεν είναι εύκολη. Καθόλου θα λέγαμε.

Δημοτικοί υπάλληλοι χθες το πρωί περιποιούνταν παρτέρια στο κέντρο της πόλης, για καιρό παραμελημένα. Καλώς ή κακώς ποτέ αυτά δεν ήταν πρώτη προτεραιότητα. Μικροί κι ασήμαντοι χώροι που δεν τους «πιάνει» το μάτι του πολίτη.  Την εποχή της Κοινωφελούς Εργασίας τα δεδομένα αλλάζουν. Για 8 περίπου μήνες θα βλέπουμε δημοτικές παρεμβάσεις ακόμη κι εκεί που δεν το περιμένουμε…

 

====================================================================================

Λίγοι οδοντίατροι στις εκλογές του συλλόγου τους

Οι εκλογές στο Οδοντιατρικό Σύλλογο Καβάλας πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 19 Μαρτίου. Πριν από έναν περίπου μήνα. Μόλις χθες το πρακτικό του αποτελέσματος εγκρίθηκε από τον Περιφερειάρχη Χ. Μέτιο, ως είθισται κι όπως επιβάλλει και για τον Οδοντιατρικό Σύλλογο η ισχύουσα νομοθεσία.

Όπως διαβάζουμε σε αυτό από τα 113 μέλη του συλλόγου ταμειακώς τακτοποιημένα (με δικαίωμα ψήφου στις εκλογές) ήταν τα 65. Από αυτά έλαβαν μέρος (ψήφισαν) τα 40,  προκειμένου να εκλεγεί νέο 7μελές διοικητικό συμβούλιο. Οι αριθμοί δείχνουν ότι ο σύλλογος «αδυνατίζει» αφού στις εκλογές ψήφισαν σαφώς λίγοι οδοντίατροι του Νομού Καβάλας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ο Σίμος Τσετίνης ήρθε πρώτος σε σταυρούς με 33 (στη συνέχεια εξελέγη πρόεδρος του νέου διοικητικού συμβουλίου) κι ακολούθησαν: Ανδρεάνης Κωνσταντίνος 29, Λάϊος Αλκιβιάδης 25, Ζιγκρικά Βικτωρία 21, Βαρελτζίδης Σταύρος 19, Λασκαρίδης Ιωάννης 18, Κωνσταντινίδου Καλλιόπη 14.

Πρόεδρος της συνέλευσης ήταν ο Καζανίδης Γεώργιος και ψηφολέκτες οι Ζαμπός Γιώργος- Γιαννίδου Στυλιανή. Εκπρόσωποι του συλλόγου στην Ομοσπονδία εξελέγησαν οι Γιώργος Μπουμπούνας 21 και Χαράλαμπος Αμοιρίδης 20. Με τις ίδιες εκλογές συγκροτήθηκε η νέα τριμελής εξελεγκτική επιτροπή. Ψηφίστηκαν επίσης 6 μέλη για το Περιφερειακό Πειθαρχικό Συμβούλιο (συν 6 αναπληρωματικά).

Αρχίζει το συνέδριο

Αρχίζει σήμερα το πρωί στο ξενοδοχείο Λούσυ το 36ο Συνέδριο της Ορθοπαιδικής Τραυματολογικής Εταιρίας Μακεδονίας Θράκης. Οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι το συνέδριο που τελειώνει το Σάββατο θα το παρακολουθήσουν περίπου 400 άνθρωποι, οι περισσότεροι γιατροί. Η επίσημη τελετή έναρξης προγραμματίζεται για σήμερα το απόγευμα. Σε αυτήν περιλαμβάνεται ομιλία εκπροσώπου της τράπεζας Γιούρομπανκ αλλά και εκπροσώπων της ομάδας πρωτοβουλίας «Οψόμεθα εις Φιλίππους».

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του συνεδρίου θα υπάρχουν και βραβεύσεις. 1.000 ευρώ θα εισπράξει η καλύτερη προφορική ανακοίνωση και 350 ευρώ η καλύτερη ηλεκτρονικά αναρτημένη. Θα γίνει επίσης διαγωνισμός μεταξύ των ειδικευόμενων γιατρών.

Αύριο βράδυ υπάρχει στον Μπάτη το επίσημο δείπνο του συνεδρίου ενώ στους χώρους του ξενοδοχείου Λούσυ θα λειτουργεί έκθεση φαρμακευτικών και ιατρικών προϊόντων. Το κόστος συμμετοχής στο συνέδριο είναι δωρεάν για φοιτητές της Ιατρικής αλλά όλοι οι άλλοι πληρώνουν. Τα περισσότερα χρήματα οι γιατροί, 170 ο κάθε ένας από αυτούς.

 

Διαβάστε επίσης