• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι: 1ον ) Το έργο ανακαίνισης της Μεγάλης Λέσχης άργησε αρκετά. 2ον )Αυτήν την περίοδο εκτελείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς. 3ον )Πρόβλεψη για την ολοκλήρωση του δεν μπορεί να γίνει. Ακόμη κι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δ. Τουλκίδης την αποφεύγει, εκφράζοντας μόνο την αισιοδοξία του.

Ταυτόχρονα πρέπει να δηλώσουμε μια πρώτη ικανοποίηση για το διαφαινόμενο αποτέλεσμα. Όταν με το καλό το έργο τελειώσει (ελπίζουμε εντός του έτους- το Καλοκαίρι μας λένε οι περισσότερο ειδικοί), η πόλη θα αποκτήσει νέους χώρους που θα τους χαρακτηρίζαμε χώρους πολυτελείας. Μπορεί η κύρια αίθουσα της Μ. Λέσχης να μην είναι πολύ μεγάλη, μπορεί κατά τα άλλα να φιλοξενεί σημαντικά γεγονότα. Ξεχωριστά.

Όλοι οι υπόλοιποι χώροι- μοναδικοί κι αυτοί- τόσο στον πρώτο όροφο όσο και στο ισόγειο πρέπει να αξιοποιηθούν κατάλληλα και να μην χαραμιστούν στα ίδια και στα ίδια. Ο συγκεκριμένος «πονοκέφαλος» θα είναι ευχάριστος. Μακάρι να έρθει σύντομα η ώρα να λυθούν αυτές οι εκκρεμότητες. Να παρθούν οι καθοριστικές αποφάσεις.

Μέχρι τότε δημοσιεύουμε φωτογραφία της μεγάλης αίθουσας του κτιρίου, η οποία είναι σχεδόν έτοιμη. Δημοσιεύουμε φωτογραφία από τη πρόσοψη του κτιρίου, εκεί όπου η συντήρηση αποκάλυψε επιγραφή πολλών προηγούμενων δεκαετιών.

Σημειώνουμε ότι στο ισόγειο θα υπάρχει και ασανσέρ ενώ στον διάδρομο εισόδου ανοίχτηκε δίοδος για να υπάρχει επικοινωνία με το ασανσέρ, κατ’ επέκταση με το δυτικό ισόγειο χώρο (εκεί που παλιά ήταν η Πρωινή).

Συμπερασματικά στο ιστορικό ακίνητο της Μεγάλης Λέσχης γίνεται πολύ αργά ένα σημαντικότατο τοπικό έργο που σύντομα ελπίζουμε ότι η Καβάλα θα το χαρεί.

 

===========================================================================

 

Αν η εβδομάδα που αρχίζει σήμερα ήταν τούρτα, θα είχε και κερασάκι. Εννοούμενο το τριήμερο που δημιουργεί η Πρωτομαγιά στο τέλος της. Μέχρι τότε ωστόσο έχουμε να ανεβούμε ένα… βουνό τοπικών γεγονότων, εκ των προτέρων γνωστών.

 

Σήμερα το πρωί στο Επιμελητήριο παρουσιάζεται το πολλά υποσχόμενο νομοσχέδιο του εξωδικαστικού μηχανισμού. Εξ αυτού του λόγου θα βρίσκεται σήμερα στην πόλη μας αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος. Σημειώνουμε ότι στο σχετικό δελτίο τύπου του Επιμελητηρίου (στο οποίο θα γίνει η εκδήλωση) δεν υπάρχει αναφορά στον μείζονα λόγο αυτής δηλαδή στο νέο νομοσχέδιο. Η πρόσκληση αναφέρει ότι θα συζητηθούν τα «κόκκινα» δάνεια. Ναι μεν θα συζητηθούν και τα «κόκκινα» δάνεια αλλά ο βασικός λόγος του γεγονότος είναι ένα υπό συζήτηση νομοσχέδιο που κυρίως αφορά τις χρεωμένες επιχειρήσεις.

 

Αύριο το πρωί στο Δημαρχείο πραγματοποιείται επιτέλους μια εκδήλωση- διαβούλευση για την όδευση του αγωγού ΤΑΡ. Την περιμένουμε μήνες τώρα. Δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες αλλά όπως καταλαβαίνουμε πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα σε όσους διαφωνούν με την αποφασισμένη όδευση κι αυτούς που εκτελούν το έργο. Είμεθα εντελώς απαισιόδοξοι. Αυτή η απαισιοδοξία μας δεν είναι τίποτα άλλο από μια ρεαλιστική προσέγγιση της υπόθεσης. Δεν στηρίζεται δηλαδή σε συγκεκριμένα στοιχεία ή νέες πληροφορίες.

 

Από την Τετάρτη όλος ο Νομός Καβάλας θα κινείται σε ρυθμούς Υπουργού Τουρισμού. Η κ. Κουντουρά φαίνεται να έρχεται μόνο για τη δική μας περιοχή. Θα πάει παντού στο Νομό, ακόμη και στα υποβαθμισμένα λόγω εγκατάλειψης Λουτρά των Ελευθερών. Δε θα θέλαμε να είμαστε δίπλα της όταν αντικρύσει το ρημαδιό στα Λουτρά των Ελευθερών. Μια περιοχή που αξίζει άλλης μεταχείρισης, τούτο είναι ζητούμενο επί σειρά ετών. Κάποτε κατηγορούσαμε το δημόσιο που δεν δρα. Τώρα υπεύθυνοι για τα συγκεκριμένα χάλια είμαστε όλοι εμείς.

 

Εμείς που λεηλατούμε ότι απέμεινε (κι ας πούμε ότι θυμίζει την προηγούμενη κατάσταση), εμείς που αντί να προσελκύουμε επενδυτές τελικά τους διώχνουμε. Αν μάλιστα ήταν στο χέρι μας δεν θα επιτρέπαμε αυτή την επίσκεψη της Υπουργού. Με μια δικαιολογία θα την αποφεύγαμε αφού ότι δει η κ. Κουντουρά θα είναι (ή θα γίνει) επιχείρημα της τα Λουτρά να περιέλθουν στο ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό, κακά τα ψέματα, ιδιωτικοποιεί καλύτερα σε σχέση με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

 

Η Υπουργός Τουρισμού θα μας αποχαιρετίσει κατά την Παρασκευή, προκειμένου να επιστρέψει στην έδρα της δηλαδή στην Αθήνα. Για την Καβάλα η Παρασκευή είναι μέρα εκδηλώσεων. Μέχρι την Παρασκευή μεσολαβούν κι άλλα. Το πρόγραμμα έχει μπόλικες συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων, μάλλον όχι συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκτός αν επαναλάβουν την προηγούμενη απόφαση τους, ορίσουν τη συνεδρίαση για την Παρασκευή το απόγευμα. Ας μη βιαστούν να ξαναδιαλέξουν Παρασκευή. Ας σκεφθούν ότι τούτη τη φορά υπάρχει και η επιλογή της Πρωτομαγιάς!

 

Οι 3 κυβερνητικοί βουλευτές πρέπει να βρίσκονται στην Καβάλα όλη την εβδομάδα. Οφείλουν να υποδεχθούν αυτοί τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, τους εκπροσώπους του ΤΑΡ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, την κ. Κουντουρά. Ακούμε ότι δεν θα γίνει ακριβώς έτσι. Ο κ. Εμμανουηλίδης θα είναι το πρωί στο Επιμελητήριο, όχι οι άλλοι δύο. Ο κ. Παπαφιλίππου μάλιστα θα απουσιάζει όλη την εβδομάδα.

 

Ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ και δικηγόρος ορίστηκε μέλος της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τα εξοπλιστικά (υπόθεση Γιάννου Παπαντωνίου). Εξ αυτού του λόγου υποχρεώνεται να αραιώσει τις παρουσίες του στην πόλη ενώ αντίθετα θα είναι συχνότερα στην Αθήνα.

 

Κατά τις πληροφορίες που έχουν σχέση με το πρόγραμμα της κ. Κουντουρά, η Υπουργός Τουρισμού θα επισκεφθεί και τον αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Μαρκόπουλο. Μετά από πολύ καιρό επιτέλους ένας Υπουργός στο γραφείο του κ. Μαρκόπουλου. Έτσι, για να μην έχει παράπονο ότι τον παρακάμπτουν. Διότι όντως οι προηγούμενοι είχαν μια τέτοια παρεξηγήσιμη συμπεριφορά.

 

Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να συνεδριάσει στην Καβάλα το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων κι Αμφισβητήσεων, γνωστό και ως ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Είναι η δεύτερη συνεδρίαση του συμβουλίου αφότου ανέκυψε το ζήτημα του προστίμου για τα αυθαίρετα της ακτής Καλαμίτσας, πρόστιμο που δημιουργεί πρόβλημα στην Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου. Γνωστή και ως Ε.Τ.Α.Δ. Είναι η δεύτερη ευκαιρία στη συνεδρίαση να λήξει η εκκρεμότητα, προκειμένου χωρίς το βάρος του προστίμου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις της Ε.Τ.Α.Δ. με τον Δήμο Καβάλας για την εκ νέου παραχώρηση της Καλαμίτσας. Η ευκαιρία θα αξιοποιηθεί;

 

Όσο κι αν το ερώτημα αφορά την Ε.Τ.Α.Δ., ουσιαστικά απευθύνεται στον Δήμο Καβάλας. Ο οποίος υπέδειξε τη συγκεκριμένη οδό για τη διαγραφή του προστίμου κι από τότε περιμένει την άλλη πλευρά. Η οποία δεν φαίνεται να βιάζεται. Βιαζόμαστε ωστόσο όλοι εμείς. Κατά συνέπεια και προκειμένου να «απελευθερωθεί» η ακτή, κάποιος πρέπει να «σκουντήσει» την Ε.Τ.Α.Δ. Να την ξυπνήσει για να παραστεί στη συνεδρίαση του ΣΥ. ΠΟ. Θ.Α.

 

Αυτό που αντιπροτείνει η Ε.Τ.Α.Δ. (λύση της εκκρεμότητας στο δικαστήριο) είναι χρονοβόρο. Καθυστερεί την οριστική επίλυση του προβλήματος. Κακά τα ψέματα, η ακτή Καλαμίτσας πρέπει να επανέλθει στον Δήμο Καβάλας το γρηγορότερο δυνατό. Όλα τα άλλα είναι λύσεις προσωρινές, όχι ικανοποιητικές που σύμφωνα με τα ελληνικά δεδομένα ίσως συνεχιστούν για αιώνες!

 

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών και ο Σύλλογος Τριτέκνων μετακόμισαν στο κτίριο του πρώην παιδικού σταθμού στην οδό Κ. Τσολάκη. Στο ίδιο κτίριο θα αποκτήσει χώρο και η ομάδα Art Attack. Η συγκεκριμένη προσπάθεια γυναικών ερασιτεχνών καλλιτεχνών αξίζει μεγαλύτερης προσοχής και υποστήριξης από πλευράς του Δήμου Καβάλας.

===============================================================

Δ. Τσανάκα: «Στο δημόσιο δεν είναι όπως στο σπίτι μας»

Αν για κάτι ξεχωρίζει η Δήμαρχος, ακόμη και τώρα που δεν είναι η νέα και άπειρη αλλά βρίσκεται είναι στο μέσο της θητείας της, αυτό είναι η συνεχής κι αυθόρμητη ειλικρίνεια της. Δεν την φοβάται την αλήθεια ακόμη κι όταν αυτή (την) βλάπτει!

Η συγκεκριμένη στάση κι αντίδραση την τιμά αφού την βοηθά να κάνει καλούς λογαριασμούς με όλους τους πολίτες, συνεργάτες της κτλ. Προχθές μιλώντας για τα δημοτικά έργα είπε και παραδέχθηκε ότι «… θέλω να σας πω ότι στο δημόσιο δεν είναι όπως στο σπίτι μας. Στο σπίτι μας θα κάναμε τη δουλειά με το 1/5 των χρημάτων. Με πολύ λίγα χρήματα…».

Αυτή η φράση της μας θύμισε παρόμοιες, προηγούμενων δημάρχων ή αιρετών αρχόντων γενικότερα. Τι δεν είπε η Δήμαρχος; Ότι όσο κι αν η ίδια προσπάθησε (όπως κι ένα σωρό προηγούμενοι), δεν κατάφερε να αλλάξει ότι την ενοχλεί. Φανταζόμαστε ότι η προσπάθεια της συνεχίζεται, δε θέλουμε ωστόσο να την απογοητεύσουμε λέγοντας ότι δεν θα τα καταφέρει. Ας συνεχίσει την προσπάθεια και για το αποτέλεσμα βλέπουμε.

 

Διαβάστε επίσης