• 29 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλος

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλος

Πέρασαν περίπου 12 μήνες από τον σχηματισμό της σημερινής Κυβέρνησης. Σήμερα, πρώτη φορά από τότε, επισκέπτεται την Καβάλα ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θόδωρος Καράογλου. Άργησε φυσικά. Άργησε αλλά στο τέλος μας θυμήθηκε. Αφού νωρίτερα περιόδευσε σε όλη την υπόλοιπη Μακεδονία και Θράκη. Για την σημερινή επίσκεψη Καράογλου κρατάμε πολύ μικρό καλάθι. Ξέρουμε καλά ότι το εν λόγω Υπουργείο υπάρχει αλλά είναι σα να μην υπάρχει. Ελάχιστοι πόροι, σχεδόν καθόλου ουσιαστικές αρμοδιότητες. Σαν ένα ενδιάμεσο σκαλοπάτι για να φθάσει κάποιος στο κέντρο. Δηλαδή στην Αθήνα.

 

Τιμούμε παρόλα αυτά τον Υπουργό. Πάντα η επίσκεψη ενός Υπουργού είναι κάτι διαφορετικό. Έχει μια επισημότητα, μια συγκεκριμένη διαδικασία. Έχει κάτι το ξεχωριστό από τα τετριμμένα. Ουσία βέβαια δεν υπάρχει (ειδικά τα τελευταία χρόνια), όμως Υπουργός στην Καβάλα δεν έρχεται κάθε μέρα. Ο συγκεκριμένος τιμά- εκτός όλων των άλλων- και το κόμμα από το οποίο προέρχεται. Νωρίς σήμερα το απόγευμα θα βρίσκεται στα γραφεία της ΝΟΔΕ. Για να αποκτήσουν κι αυτά ένα μέρος της λάμψης. Της υπουργικής λάμψης…

 

Παλιά δεν ήταν έτσι. Ήταν πολύ διαφορετικά. Οι υπουργοί μας επισκέπτονταν πιο συχνά. Είχαν κάτι να πουν. Κάποια έστω αιτήματα να ικανοποιήσουν. Στο μεταξύ τα πράγματα άλλαξαν. Τώρα στην κρίση οι υπουργοί έπαψαν να περιοδεύουν στην επαρχία. Κάτι η έλλειψη πιστώσεων, κάτι ο φόβος αντιδράσεων, τους κάνει να προτιμούν το γραφείο τους. Μένουν περισσότερο σε αυτό. Εκεί κάνουν (ή τουλάχιστον προσπαθούν να κάνουν) όλα όσα παλαιότερα γινόταν στις διάφορες περιοδείες και επισκέψεις τους.

 

Θα του πουν πολλά του Καράογλου σήμερα οι εκπρόσωποι μας. Θα του ζητήσουν ένα σωρό πράγματα. Κι αυτός – συνηθισμένος στα αιτήματα των επαρχιωτών- θα απαντά με τον ίδιο τρόπο: «Θα το δούμε», «θα το εξετάσουμε». Το πολύ πολύ «θα το προωθήσουμε». Οπότε ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Θα έλθει και θα παρέλθει χωρίς να διορθώσει ή έστω να επηρεάσει προς το καλύτερο τα τοπικά προβλήματα. Χωρίς να βοηθήσει γνωστές μακροχρόνιες διεκδικήσεις. Θα έρθει έτσι, για να μας δει. Να τον δούμε κι εμείς. Κι αφού εγκαινιάσει την έκθεση των κειμηλίων, θα αναχωρήσει για να επιστρέψει στην Θεσσαλονίκη.

 

Αν αντίθετα ζητούμε την είδηση, το γεγονός (ειδικότερα το ευχάριστο γεγονός), πρέπει αλλού να απευθυνθούμε κι όχι στην επίσκεψη Καράογλου. Ας πούμε χθες το πρωί στο Μέγκα. Για 10 ολόκληρα λεπτά πρόβαλε την Καβάλα. Όμορφα πλάνα γεμάτα ήλιο, ειδικότερες ματιές στην παλιά μουσική, στο αεροπορικό σόου, στο μουσείο καπνού, στα σπαράγγια του Νέστου. Ακόμη και στην Ιχθυόσκαλα. Την τρίτη μεγαλύτερη της χώρας. Που και που και καμιά συνέντευξη. Μια υπενθύμιση της ιστορίας της πόλης αλλά και των εκδηλώσεων που προετοιμάζονται.

 

Σίγουρα κερδίσαμε από το ρεπορτάζ του Μέγκα. Ήταν καλή η δουλειά και του δημοσιογράφου και του τηλεοπτικού συνεργείου. Προβλήθηκε μάλιστα σε ζώνη υψηλής τηλεθέασης. Ένα ακόμη λιθαράκι σε αυτό που λέμε προβολή, τουριστική προβολή μιας πόλης που άλλο τρόπο να αναπτυχθεί δεν έχει. Μόνο τον τουρισμό.

 

Η διοργάνωση του αεροπορικού και θαλάσσιου σόου πορεύεται μοναχικά και φιλότιμα. Σήμερα- επιτέλους- η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας θα εγκρίνει στην συνεδρίαση της την οικονομική υποστήριξη της Π.Ε. Καβάλας. Οι άλλοι φαίνεται να είναι μόνο λόγια. Τουλάχιστον ως τώρα. Όσο για τις σχέσεις του σόου με την Πατριωτική Κίνηση Καβάλας, το τελευταίο διάστημα έγιναν ακόμη στενότερες. Στην ιστοσελίδα του σόου υπάρχει το σήμα της Πατριωτικής Κίνησης. Στην κατηγορία των συνεργατών και υποστηρικτών!

 

Εδώ βεβαίως και συνεχίζει να υπάρχει θέμα. Σοβαρότατο. Με μοναδικό επιχείρημα το ότι «δεν υπάρχουν άλλοι εθελοντές» η διοργάνωση αγκαλιάζει σφιχτά κάποιους από αυτούς που μόλις προ λίγων ημερών φώναζαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης: «Τσεκούρι και φωτιά στα τούρκικα σκυλιά». Λυπόμαστε πραγματικά αλλά και στον τομέα των εθελοντών, των υποστηρικτών κτλ ένα άλλο σόου περιμέναμε. Όχι πάντως των άκρων (για να μην πούμε κάτι βαρύτερο).

 

Καταπολέμηση κουνουπιών δεν κάνει μόνο η Περιφέρεια ΑΜΘ. Κάνει και η Δημωφέλεια. Μόνο που η δημοτική καταπολέμηση κουνουπιών αφορά συγκεκριμένο μικρό χώρο. Των λασπόλουτρων. Έρχεται η ώρα αυτά να επαναλειτουργήσουν κι έτσι οι υπεύθυνοι λαμβάνουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα οργάνωσης και σωστής εξυπηρέτησης του κοινού.

 

Κάπου ο Εριφυλλίδης έχει τα δίκια του. Από την ομιλία της περασμένης Δευτέρας σημειώνουμε ως σωστές παρατηρήσεις ότι είπε για την μετατροπή της Δημοτικής Καπναποθήκης σε χώρο μουσείων κτλ, για το Λαογραφικό Μουσείο αλλά και για το Μουσείο Καπνού. Περιμένει δεκαετίες (2 σίγουρα) η Καβάλα να δει ολοκληρωμένο το έργο της Δημοτικής Καπναποθήκης. Κάποτε δεν υπήρχαν έπιπλα. Άλλοτε δεν υπήρχαν κατευθύνσεις ή μελέτες ειδικών. Μια παρατεταμένη περίοδος αναμονής που δεν οδηγεί πουθενά. Όλο περιμένουμε. Ως που στο τέλος δεν ξέρουμε τι. Στο μεταξύ το έχουμε ξεχάσει…

 

Παρά ταύτα πάντα υπάρχουν και χειρότερα. Αυτή είναι ίσως μια ασφαλής οδός παρηγοριάς. Παρηγοριά που στο τέλος γίνεται ακόμη και αισιοδοξία. Είδατε τι έγινε στην Οκλαχόμα με τον φονικό ανεμοστρόβιλο; Βλέπετε τι γίνεται κάθε μέρα στη Συρία; Μάθατε για τον νέο εμφύλιο στην Τυνησία; Σκέφτεστε να ήμασταν σε καθεστώς ίδιο με αυτό της Βόρειας Κορέας; Εμείς τι έχουμε αλήθεια; Μια… κρίση και μια ύφεση μόνο.

 

Την οποία –λέει συνεχώς αυτό το διάστημα ο Πρωθυπουργός- κοντεύουμε να την ξεπεράσουμε και του χρόνου να βγούμε στις αγορές… Κατόπιν τούτου ας μη γκρινιάζουμε καθόλου. Τα πράγματα όντως θα μπορούσαν να είναι καλύτερα. Βασικά όμως θα μπορούσαν να είναι χειρότερα. Με αυτόν τον συνηθισμένο μπαμπούλα το σύστημα καταφέρνει να μας «κοιμίζει». Κόλπο που ειδικά τώρα το Καλοκαίρι (το μεγάλο ελληνικό Καλοκαίρι) αποδίδει καλύτερα σε σχέση με τον Χειμώνα.

 

Χθες το απόγευμα ήταν φιλοξενούμενος σε εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ο Υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο κ. Χατζηνικολάου κάνει ιντερνετική εκπομπή, την οποία ο κόσμος παρακολουθεί μέσω υπολογιστή. Αξιοπρόσεκτη η ανταπόκριση του κόσμου. Της οποίας επωφελήθηκε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

 

Κάτι έχουν πάθει οι αιρετοί. Συνεχώς δικαστήρια και δικαστικές διαδικασίες κινούνται σε βάρος τους. Καταδικάζονται, βρίσκονται σε προσωρινή αργία. Νέο περιστατικό (αν και αναμενόμενο κι αυτό) η δίωξη για το Βιοτεχνικό Πάρκο. Μαζί με τον πρώην Νομάρχη η μπάλα πήρε και τον Ανδρέα Μπαλίκα. Έγινε ο 4ος της παρέας με αυτές τις εκκρεμότητες. Θα υπάρξει 5ος; Με βάση τις γενικότερες πληροφορίες και εκτιμήσεις, μάλλον όχι.

 

Μαζί με τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Καλαφάτη πήγε προχθές στη Βουλή ο Βασίλης Λιόγκας. Συμμετείχε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Εκεί –μετά την πολιτική ομιλία του κ. Καλαφάτη- παρουσίασε τεχνοκρατικής φύσεως εισήγηση με θέμα την διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα.

 

Στην Κομοτηνή θα είναι το Σάββατο ο γραμματέας της ΝΔ: Παρουσία του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Μαΐου 2013 το προσυνέδριο του κόμματος στην Κομοτηνή.Πρόκειται για προσυνεδριακή ημερίδα, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 9ου Συνεδρίου της ΝΔ που έχει προγραμματισθεί για τον Ιούνιο.Οι εργασίες του προσυνεδρίου θα αρχίσουν στις 11 το πρωί στο ξενοδοχείο «ΞΕΝΙΑ», ενώ θα έχουν προηγηθεί επαφές και συσκέψεις με εκπροσώπους των τοπικών φορέων.

 

Μήνυμα στο Νίκο Παναγιωτόπουλο από «ηλεκτρονικό» του φίλο: Κύριε Υφυπουργέ, ερχόμενος αντιμέτωπος με ανθρώπους εξαγριωμένους και απελπισμένους από την εργασιακή ή καλύτερα α-εργασιακή εξαθλίωση, δείχνετε θάρρος να υπερασπίσετε τις θέσεις σας και ταυτόχρονα δίνετε την ελπίδα σε όλους όσους αυτήν την εποχή την έχουν ανάγκη.Ταυτόχρονα κάποιοι άλλοι κρύβονται επιμελώς, περιμένοντας να εμφανιστούν την κατάλληλη στιγμή, για να εισπράξουν τα εύσημα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης