• 29 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το τελευταίο –και μεγάλο-  χρονικό διάστημα η οικονομική κρίση «χτύπησε» και το Επιμελητήριο. Έναν «ζωντανό» τοπικό φορέα, ιδιαίτερα δραστήριο όχι μόνο στα θέματα της αρμοδιότητας του. Το Επιμελητήριο Καβάλας επί των ημερών του Άγγελου Τσατσούλη «άνοιξε» στην κοινωνία, την «παρακολούθησε» και την «παρακολουθεί» στενά. Έκανε και συνεχίζει τις θετικές παρεμβάσεις του ώστε να μειώσει την απόσταση που χωρίζει το ορθό με αυτό που στο τέλος γίνεται.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι κι ότι καλύτερο στις συνεδριάσεις της διοίκησης του να βρίσκονται 10 περίπου άνθρωποι αν και το εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο διαθέτει περίπου τους διπλάσιους. Για να αποφύγει προβλήματα έλλειψης απαρτίας η διοίκηση συνεδριάζει βράδυ. Η ώρα της συνεδρίασης ορίζεται δύο φορές ώστε αυτή να γίνεται έστω με τη… δεύτερη, δηλαδή με απαρτία ακόμη και 7 μελών! Το καταλαβαίνουμε το πρόβλημα. Οι άνθρωποι της αγοράς διαθέτουν στο φορέα όλο και λιγότερο χρόνο αφού δίνουν δικαιολογημένα προτεραιότητα σε άλλα.

 

Κάπως έτσι συνεδρίασε τη Τρίτη το βράδυ το διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου. Ακόμη και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης «κουρασμένα» από τα όσα είχαν προηγηθεί κι είχαν σχέση με τον ΤΑΡ, απουσίαζαν. Κι όμως η συνεδρίαση είχε ενδιαφέρον.

 

Άρχισε με κριτική προς τη διοίκηση. Την άσκησε για πολύ μικρής σημασίας θέματα ο κ. Παύλος Ζησίμου. Όσο μιλούσε για τα …πρακτικά προηγούμενης συνεδρίασης, ψίθυροι ακούγονταν συνεχώς πίσω του. Συνέδεαν την παρέμβαση του (την υπερβολή του) με τις προσεχείς (αλλά σε άγνωστη ημερομηνία) εκλογές. «Θα έχουμε 5 υποψήφιους προέδρους» προέβλεπε ο Γιάννης Παπαϊωάννου. Ποιους αλήθεια εννοούσε; Σίγουρα τον Παύλο Ζησίμου. Σίγουρα τον Μάρκο Δέμπα. Μάλλον τον Γιάννη Παναγιωτίδη, που όσο περνά ο καιρός τόσο πιο ζωηρά δηλώνει ενδιαφερόμενος. Οι υπόλοιποι πιθανοί υποψήφιοι πρόεδροι είναι στο μυαλό του κ. Παπαϊωάννου. Τους κρατά μυστικό. Με την εμπειρία του και το … αφτί του συνεχώς στην αγορά είναι μάλλον αδύνατο να κάνει λάθος στις εκτιμήσεις που διατυπώνει.

 

Όταν τα ανούσια διαδικαστικά τέλειωσαν (χωρίς να υπάρξει τίποτα άλλο παρά μόνο εντυπώσεις), άρχισε η συζήτηση για την Λευκή Νύχτα. Τότε έφθασε «τρέχοντας» από το μαγαζί στη συνεδρίαση ο Βασίλης Λεμονίδης. Ενημέρωσε αναλυτικά τους συναδέλφους του, ήταν φανερά χαρούμενος αφού κι αυτή η Λευκή Νύχτα θα έχει επιτυχία. Είναι ολοφάνερο.

 

Ο Τάκης Αγγελίδης ζήτησε στη διαμόρφωση του προγράμματος των εκδηλώσεων της Λευκής Νύχτας να συμμετέχει και το Επιμελητήριο. Είναι κάτι που αφορά τη διοργάνωση του 2018. Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με Θόδωρο Μαρκόπουλο και έκθεση Συνέργεια. Μια προσπάθεια αναβάθμισης της έκθεσης που είναι σε εξέλιξη επειδή πρώτη φορά αυτή θα οργανωθεί σε εκθεσιακό χώρο.

 

Δεν είναι καθόλου απλά κι εύκολα τα πράγματα στην αγορά. Το παραδέχονται όλοι. Το ξέρει ακόμη κι ο Αντιπεριφερειάρχης. Ως εκ τούτου ο αντίπαλος της Συνέργειας που με επιμέλεια ετοιμάζεται για το τέλος Μάη, δεν είναι άλλος από την κρίση. Η οποία δημιουργεί αρνητικό κλίμα. Τόσο αρνητικό που ακόμη και προσκλήσεις για συμμετοχή σε νέες εκθέσεις (χωρίς μάλιστα έξοδα για τους εκθέτες) αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη.

Ας επιστρέψουμε στις προσεχείς εκλογές του Επιμελητηρίου. Εντός του Μάη πρέπει ημερολογιακά, διαδικαστικά το τοπίο να ξεκαθαρίσει. Αν αυτό δεν γίνει τον Μάη τότε οι εκλογές δεν θα γίνουν το 2017! Πιθανόν να έχουμε νεότερα στη γ.σ. της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων που θα γίνει στην γειτονική πόλη της Δράμας αρχές του επόμενου μήνα. Εκτός αν το καθοριστικό της υπόθεσης δεν θα πρέπει να το περιμένουμε από τα Επιμελητήρια αλλά από τη Κυβέρνηση. Θα θυμηθεί να ασχοληθεί άραγε με αυτά;

 

Η υπόθεση της Καβάλα Όιλ και της Ενεργειακής Αιγαίου (μέτοχοι και μετοχές των δύο εταιριών κτλ) απασχόλησε το Πρωτοδικείο Καβάλας τον περασμένο Οκτώβρη. Η απόφαση έγινε γνωστή μόλις προ λίγων ημερών. Έτσι, για να παίρνουν σειρά οι επόμενες αποφάσεις. Αναφερόμαστε σε αυτές των απολυμένων της ΒΦΛ, οι οποίες συζητήθηκαν στο ίδιο δικαστήριο από τον Δεκέμβρη του 2016 και μετά.

 

Προτιμούμε να βλέπουμε εταιρία και εργαζόμενους στα Πετρέλαια να συνεργάζονται, να συμφωνούν στη συλλογική σύμβαση εργασίας, κυρίως να αξιοποιούν στο έπακρο τα δήθεν «κουρασμένα» κοιτάσματα του Πρίνου κι όχι να αντιδικούν στις αίθουσες της δικαιοσύνης. Ας ευχηθούμε άλλη τέτοια αντιπαράθεση να μην δημιουργηθεί αφού άλλες είναι οι κοινές προτεραιότητες. Η προώθηση των οποίων ευνόησαν και ευνοούν την τοπική οικονομία και κοινωνία. Για το καλό της Καβάλας ρε γαμώτο…

 

Παράδοξο αλλά 100% ελληνικό. Το επίσημο πρόγραμμα της διήμερης περιοδείας στο Νομό Καβάλας της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά το ανακοίνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Του κόμματος από το οποίο προέρχεται η κ. Υπουργός. Το σωστό που θα συνέβαινε σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, είναι το πρόγραμμα της επίσκεψης να το ανακοινώσει η ίδια η Υπουργός δια των συνεργατών της ή δια του γραφείου τύπου του Υπουργείου. Κάτι όμως πρέπει να κάνει και το κόμμα. Το οποίο φυσικά και «μπερδεύεται», σχετίζεται με το Υπουργείο και τη Κυβέρνηση γενικότερα.

 

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ενέκρινε με πρόσφατη απόφαση του δωρεά μετοχών του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο Καβάλας». Ο Κώστας Μορφίδης (εκ των ιδρυτών του σταθμού) δώρισε τις μετοχές του στον Θόδωρο Μπόνο. Ο κ. Μπόνος είναι σήμερα γραμματέας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας.

 

Ευτυχώς δεν είναι όλοι ίδιοι. Χθες η Μαρία Φρατζεσκάκη, ο Ηλίας Καλανταρίδης και η Ευαγγελία Δρακονάκη περιόδευσαν στα ΚΑΠΗ του Δήμου Καβάλας (Κρηνίδες, Ποταμούδια) με το αυτοκίνητο της προέδρου της Δημοτικής Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Θα μπορούσαν να είχαν κάνει το παν για να βρουν και να χρησιμοποιήσουν (δικαιολογημένα) αυτοκίνητο της υπηρεσίας. Προτίμησαν ειδικά χθες να το αποφύγουν. Κι έτσι έδωσαν κι ένα διαφορετικό, καλό παράδειγμα.

 

Κάποια παραλειπόμενα από τη σύσκεψη της Τρίτης σχετικά με την όδευση του ΤΑΡ. Ο κ. Σκούφιας- επικεφαλής της αποστολής των εκπροσώπων του ΤΑΡ- είπε ότι γνωρίζει καλά την Καβάλα, την οποία λόγω του έργου είπε ότι έχει επισκεφθεί έως και 10 φορές. Είπε επίσης ότι η Καβάλα είναι πολύ ομορφότερη τώρα την Άνοιξη αλλά και το Καλοκαίρι. Ο Θέμης Καλπακίδης συνεχάρη τον πρόεδρο Γιώργο Γραμμένο για τις απόψεις που διατύπωσε στη σύσκεψη. Ο κ. Γραμμένος ζήτησε για το πρόβλημα της όδευσης να ενημερωθεί ο εκπρόσωπος του Αζερμπαϊτζάν εννοώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα είναι πιο εύκολο να λυθεί ο γόρδιος δεσμός.

 

Η θεατρική ομάδα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Περάμου παρουσιάζει τη σατιρική κωμωδία του Μποστ (Μέντη Μποσταντζόγλου) “Μήδεια”. Στη “Μήδεια” του Μποστ επιχειρείται ένα πέρασμα στο δύσκολο δρόμο της κωμωδίας, με πολλή μουσική, τραγούδι και χορό και δεκάδες ρόλους να εναλλάσσονται στη σκηνή σε μια παρωδία της γνωστής τραγωδίας του Ευριπίδη. Η σκηνοθεσία και οι χορογραφίες του έργου είναι του Άκη Τσονίδη, η μουσική του γνωστού συνθέτη Βασίλη Δημητρίου και το σκηνικό βασισμένο στο σκίτσο του Μποστ για το συγκεκριμένο έργο Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 28 Απριλίου και θα συνεχιστούν το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Απριλίου.Θα ακολουθήσουν παραστάσεις και σε άλλες πόλεις της ευρύτερης περιοχής

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης