μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Περισσότεροι από 50 άνθρωποι (άνδρες γυναίκες και παιδιά) συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας. Βάδισαν μέσω των πεζόδρομων ως τον Δημοτικό Κήπο όπου έκαναν εκδήλωση αφιερωμένη στην επέτειο λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι περισσότεροι ήταν Ρώσοι που διαμένουν από χρόνια στην περιοχή, μέλη του συλλόγου της Ρωσοελληνικής Κουλτούρας. Ενός σχετικά παλιού τοπικού και κυρίως πολιτιστικού συλλόγου.

Μπροστά μπροστά στην πορεία υπήρχε πανό που έγραφε «9 Μάη. Ημέρα νίκης των λαών κατά του φασισμού». Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν φωτογραφίες συγγενών τους που σκοτώθηκαν στον πόλεμο, σημαίες της Ρωσίας κτλ. Κάποιοι φορούσαν καπέλα, όπως εκείνα που φορούσαν στη διάρκεια του πολέμου οι άνδρες του «κόκκινου» στρατού.

 

Οι απολυμένοι της ΒΦΛ μας λένε συχνά ότι ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Θόδωρος Κιτσάκος αποφεύγει να πιέσει όσο πρέπει τον κ. Λαυρεντιάδη για τα χρέη του στην δημόσια επιχείρηση. Αυτό γίνεται επειδή κατά το παρελθόν συνεργάστηκε μαζί του. Στο φωτογραφικό αρχείο της Πρωινής βρήκαμε εύκολα μια φωτογραφία που υπενθυμίζει πιο συγκεκριμένα εκείνη τη συνεργασία. Η οποία –αν δεν κάνουμε λάθος- ήταν σχετικά σύντομη.

Τον Σεπτέμβρη του 2012 οι εκπρόσωποι του νέου ιδιοκτήτη της ΒΦΛ, επισκέπτονται τους τοπικούς φορείς για μια πρώτη γνωριμία. Στην φωτογραφία βλέπουμε τον κ. Κώστα Τάτση και τον κ. Αλέκο Χωρινό (συνεργάτη του Κ. Τάτση, τότε προέδρου της Διευρυμένης Δράμας Καβάλας Ξάνθης) να υποδέχονται σε γραφείο του διοικητηρίου εκπροσώπους των νέων ιδιοκτητών της ΒΦΛ.

Φαίνονται επίσης ο γιος Κυριακίδης (ο πατέρας είναι καταζητούμενος λόγω ανάμιξης του στο τραπεζικό σκάνδαλο), ο κ. Χατζηγεωργίου (τελευταίος επικεφαλής της ΒΦΛ πριν αυτή ιδιωτικοποιηθεί), ο Νίκος Σίμογλου και άκρη δεξιά ο κ. Κιτσάκος. Σήμερα στη ΔΕΠΑ οι εταιρίες του κ. Λαυρεντιάδη καταγγέλλεται ότι οφείλουν ποσό 90 εκ ευρώ. Με την επισήμανση ότι το χρέος είναι παλιό αφού τα τρέχοντα ποσά πληρώνονται(;).

 

========================================================================================

Το να διαφωνούν δημοσίως ο κ. Μαρκόπουλος, η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Π.Ε. Καβάλας με τους απολυμένους της ΒΦΛ είναι κάτι το αναμενόμενο. Ας πούμε και φυσιολογικό. Γεγονός παλιό (των προηγούμενων μηνών) που δεν μας αρέσει. Γενικά είναι άσχημο πράγμα οι υπηρεσίες που λειτουργούν για να εξυπηρετούν τους πολίτες, να φθάνουμε στο σημείο να καταγγέλλονται από αυτούς. Ας προσπεράσουμε το συγκεκριμένο βασικό πρόβλημα μπας και στη συνέχεια βρούμε άκρη…

 

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες έπεισαν τον Αντιπεριφερειάρχη ότι η νέα εταιρία στο εργοστάσιο δικαιούται τη πολυσυζητημένη άδεια. Ελέγχθηκαν επί τούτου και σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη η εκτίμηση τους ήταν λάθος. Οι λεπτομέρειες υποτίθεται ότι θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε που είναι το λάθος και που το σωστό. Όμως ακόμη και σε αυτές υπάρχει πλήρης διαφωνία.

 

Χαρακτηριστικότερη είναι αυτή της γνωμοδότησης του δικηγόρου, στον οποίο απευθύνθηκε η Π.Ε. Καβάλας. Το σωματείο λέει ότι ο δικηγόρος έγραψε ότι η άδεια δεν πρέπει να δοθεί. Ο κ. Μαρκόπουλος (ξανά)είπε χθες το αντίθετο. Κάπως έτσι όλοι εμείς που παρακολουθούμε το θέμα, είμαστε στη μέση της διαφωνίας, μπερδευόμαστε ακόμη περισσότερο. Το σωστό είναι (εδώ που έφθασαν τα πράγματα) και οι δύο πλευρές να μιλήσουν συγκεκριμένα. Να δώσουν στη δημοσιότητα όλα τα σχετικά έγγραφα.

 

Όλα στο φως, που λέει κι ο Νίκος Βογιατζίδης. Μόνο έτσι θα καταλάβουμε: 1)Πόσες γνωμοδοτήσεις δικηγόρων υπήρξαν 2)Πότε αυτές κατατέθηκαν στην υπηρεσία 3) Σε τι συμπέρασμα κατέληγε η κάθε μία (αν ήταν περισσότερες της μίας). Επί του παρόντος δεχόμαστε μόνο τα συγκεκριμένα λόγια του κ. Βογιατζίδη περί αρνητικής γνωμοδότησης από δικηγόρο Δράμας. Τον κ. Κυριάκο Αποστολίδη. Καλούμε τον κ. Μαρκόπουλο να κάνει το ίδιο. Να πει ονόματα, να δώσει στη δημοσιότητα φωτοτυπίες των σχετικών εγγράφων.

 

Στη χθεσινή απόλυτα ήρεμη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας ο Μάκης Παπαδόπουλος είχε την ευκαιρία που αναζητούσε. Αφού η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε ομαλότατα, προσκάλεσε όλα τα μέλη της επιτροπής στην αναπτυξιακού χαρακτήρα ημερίδα που οργανώνει σε ξενοδοχείο το προσεχές Σάββατο. Μεγαλύτερη σημασία έδωσε στον κ. Μουριάδη, ο οποίος του υποσχέθηκε ότι θα την παρακολουθήσει.

 

Αμέσως μετά ο κ. Παπαδόπουλος προσκάλεσε προσωπικά αντιδημάρχους και εκπροσώπους της διοίκησης. Θα απευθύνονταν και στη Δήμαρχο αλλά εκείνη την ώρα δεν μπορούσε να την βρει. Ήταν κλεισμένη στην αίθουσα συνεδριάσεων, σε διαπραγμάτευση με τους εκκαθαριστές της ΔΕΠΟΣ.

 

Την Δήμαρχο περίμεναν υπομονετικά να συναντήσουν, προκειμένου να μιλήσουν μαζί της για το προσεχές φεστιβάλ Φιλίππων, οι κύριοι Πετρόπουλος και Γκόνης. Για τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας το κυριότερο γεγονός της χθεσινής ημέρας ήταν η ΔΕΠΟΣ. Όλα τα άλλα βρίσκονταν σε αναμονή.

 

Η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας προετοιμάζεται για να γίνει την Πέμπτη 18 Μάη. Αν προλάβουν, στη συνεδρίαση θα συζητηθεί και το αίτημα των εκκαθαριστών της ΔΕΠΟΣ. Προς το παρόν διοίκηση και δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης έχουν κοινή άποψη. Λένε όχι στην απαίτηση, την οποία δεν αναγνωρίζουν.

 

Ρωτήθηκε χθες ο αντιδήμαρχος Δημοσθένης Τουλκίδης σχετικά με το ελαττωματικό βάψιμο των διαβάσεων, το λευκό χρώμα των οποίων άντεξε μόνο λίγες μέρες. Σύμφωνα με τον κ. Τουλκίδη ο ανάδοχος δεν δέχεται ότι δεν τις έβαψε σωστά. Κατόπιν τούτου δεν συμφωνεί να επανέλθει και να τις ξαναβάψει! Ο Δήμος Καβάλας δεν έχει άλλη επιλογή από το να κάνει ότι προβλέπει ο νόμος. Θα αναθέσει τον έλεγχο του έργου σε ειδικό εργαστήριο, αμέσως μετά θα περιμένει τα αποτελέσματα του ελέγχου. Κι ο Θεός βοηθός.

 

Κάτι ακόμη. Ο ΣΕΓΑΣ ενημέρωσε το Δήμο Καβάλας για το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν στην πόλη μας Βαλκανικοί αγώνες στίβου. Με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν ελεύθερα δωμάτια ξενοδοχείων να φιλοξενήσουν τις 10 και πλέον ξένες αποστολές. Η ημερομηνία είναι συγκεκριμένη αλλά τα ξενοδοχεία δήλωσαν ήδη αδυναμία. Το ίδιο Σαββατοκύριακο είναι όλα κλεισμένα λόγω πραγματοποίησης ιατρικού συνεδρίου.

 

Πρώτος απ’ όλους ο Γιώργος Παυλίδης είχε εντοπίσει το πρόβλημα. Πριν από δύο Καλοκαίρια είχε «ζητήσει» τουριστικές επενδύσεις για την αύξηση των κλινών. Λόγω όμως της κρίσης κανένα σχέδιο με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν προγραμματίστηκε. Από τώρα γνωρίζουμε ότι το Καλοκαίρι του 2018 αλλά και τα αμέσως επόμενα, οι κλίνες θα είναι ίδιες. Όσες είναι σήμερα.

 

Η καλύτερη ευκαιρία, αυτή του παλιού Νοσοκομείου, είναι σταματημένη. Τα ραντεβού με τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης έγιναν μα δεν απέδωσαν. Αν το κτίριο ήταν μόνο στην αρμοδιότητα του Δήμου Καβάλας, ελπίζουμε ότι θα είχε ήδη αναζητηθεί επενδυτής. Όχι με τον τρόπο (και με το αποτέλεσμα) που έπραξε κάτι ανάλογο η Περιφέρεια ΑΜΘ στα Λουτρά των Ελευθερών.

 

Νέες δηλώσεις κατά του Υπουργού των Εσωτερικών έκανε χθες ο Πρόεδρος των Δημάρχων (της ΚΕΔΕ) κ. Πατούλης. Αυτές έγιναν σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, με αφορμή ομιλία του κ. Σκουρλέτη στη Βουλή. Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι αλλαγές στις εκλογές των Δήμων το 2019 έρχονται… Θα τις σταματήσουν οι καταγγελίες του Πατούλη, οι κινητοποιήσεις των εν ενεργεία Δημάρχων; Θα το δούμε στην πράξη. Η οποία δεν φαίνεται να αργεί αφού εντός του Καλοκαιριού το Υπουργείο θα έχει έτοιμο το σχετικό νομοσχέδιο.

 

Όπως διαβάζουμε σε ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, σήμερα συνεδριάζει η διοίκηση της: «Μεταξύ των θεμάτων που έχει προγραμματιστεί να συζητηθούν είναι οι παρατηρήσεις επί του Προεδρικού Διατάγματος «Καθορισμός προϋποθέσεων αδειοδότησης και λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών που λειτουργούν εντός νομικών προσώπων των δήμων ή υπηρεσίας των δήμων», η  λήψη απόφασης περί κατάργησης των τμημάτων των προνηπίων στους παιδικούς σταθμούς, οι Παρατηρήσεις – Προτάσεις για το τρέχον «Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας» και το σχέδιο νόμου «Διακίνηση και Εμπορίας Νωπών και Ευαλλοίωτων Προϊόντων και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Να σημειωθεί ότι σε σημερινή (χθεσινή) εκδήλωση που διοργανώθηκε στη Λέσβο από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Πουλάκης υποστήριξε ότι δεν αρνήθηκε ποτέ την παρουσία του σε πρόσκληση συζήτησης. Με την ευκαιρία της δημόσιας δήλωσής του η ΚΕΔΕ τον προσκαλεί να παραστεί είτε στην αυριανή (σημερινή), είτε στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις της Κυβέρνησης για την αλλαγή του Καλλικράτη».

 

Διαβάστε επίσης