μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Έχει περάσει καιρός από τότε. Το πρόβλημα του ιδρύματος ήταν οξύ αλλά δεν υπήρχε τόσο μεγάλος κίνδυνος όσος σήμερα. Το μέλλον της «Αγίας Μαρίνας» συζητούνταν στο δημοτικό συμβούλιο όταν η Δήμαρχος τους ξάφνιασε όλους. Ζήτησε να κλείσει αφού όπως άφησε να εννοηθεί, άλλη επιλογή δεν υπάρχει. Η κ. Τσανάκα, με τη γνωστή ειλικρίνεια της, αναφέρονταν στο ίδρυμα και όχι στα άτομα που φιλοξενεί. Για αυτά ήλπιζε ότι κάπου αλλού θα φιλοξενηθούν.

 

Πρόσφατα ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος ζήτησε οικονομικό έλεγχο προκειμένου να βρεθεί τι έφταιξε κι υπήρξε η οικονομική του αποτυχία. Όσο παρακολουθούσαμε την Τρίτη το απόγευμα την έκτακτη γενική συνέλευση, όταν ακούγαμε ένα ένα τα … μυστικά τους τότε τους θυμηθήκαμε και τους δύο. Και τη Δήμαρχο και τον Αντιπεριφερειάρχη. Δυστυχώς και οι δύο έχουν δίκιο.

 

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες (όσα απέμειναν στην «Αγία Μαρίνα») θα βρουν τον δρόμο τους. Θα στηριχθούν από το συγγενικό και φιλικό τους περιβάλλον, θα βολευτούν. Στο κάτω κάτω της γραφής αυτήν την ευθύνη πρέπει επιτέλους να την αναλάβει το κράτος. Κι όπου τα κτίρια του δεν επαρκούν, να κατασκευάσει νέα. Είναι δική του αρμοδιότητα τα ΑμΕΑ. Αυτό πρέπει ειδικά να ενδιαφερθεί για τα παιδιά της «Αγίας Μαρίνας».

 

Όσο για το ιστορικό ίδρυμα , το οποίο ξεκίνησε εντελώς διαφορετικά τη δεκαετία του 70, λυπούμαστε αλλά δεν έχει μέλλον. Βρίσκεται παγιδευμένο σε έναν ωκεανό προβλημάτων, πολλά από τα οποία τα προκάλεσαν άθελα τους όσοι σε αυτό διοίκησαν. Όσοι σε αυτό εργάστηκαν. Ακόμη και κάποιοι από τους εθελοντές. Τους προηγούμενους ή προ προηγούμενους εθελοντές. Οι οποίοι εκτός από τον εθελοντισμό, φαίνεται ότι είχαν κι αλλού το μυαλό τους.

 

Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον αν παίρναμε στα χέρια μας αντίγραφα από τους παλαιότερους πίνακες προσωπικού. Να δούμε πόσοι προσελήφθησαν. Πόσοι χρειάζονταν. Ποια αξιοκρατία υπήρχε και ποια δεν υπήρχε. Θυμόμαστε ακόμη και σήμερα νεαρά και πρόσχαρη κοπέλα με … προσόντα. Τη Δευτέρα ήταν γραμματέας αντινομάρχη και την Πέμπτη είχε προσληφθεί γραμματέας στο ίδρυμα!

 

Τα χάλια της Ελλάδας, τα χάλια της κοινωνίας μας, τα χάλια όλων μας τα βλέπουμε (σα να είμαστε μπροστά σε καθρέφτη) στο ίδρυμα. Αν όχι στο σήμερα, σίγουρα στο χθες. Αξίζει τον κόπο να ψάξουμε; Αν δεν αξίζει, τότε να κλείσουμε το συγκεκριμένο κεφάλαιο και να γυρίσουμε σελίδα. Μόνο που η επόμενη σελίδα δεν θα περιλαμβάνει καμία αναφορά στην σημερινή κατάσταση. Σε αυτήν πρέπει να συμφωνήσουμε, κάνουμε το λεγόμενο delete.

 

Οι συμπολίτες που δημιούργησαν την Αγία Μαρίνα, αυτοί που στο ξεκίνημα της την διοίκησαν ήταν άλλοι άνθρωποι. Η διάθεση τους να προσφέρουν χωρίς ιδιοτέλεια άρχισε να «σβήνει» όταν ο καιρός πέρασε. Υπήρξαν κι άλλοι που το βοήθησαν και το βοηθούν. Ας παραδεχθούμε ότι δεν ανήκουν όλοι σε αυτήν την κατηγορία. Κάποιοι πήγαν για να προβληθούν, άλλοι για να καταξιωθούν κοινωνικά κι άλλοι αποδείχθηκαν «μπακάληδες» αφού δεν κρατούσαν καθόλου καλό λογαριασμό. Αυτοί οι λίγοι άνθρωποι, πετραδάκι πετραδάκι, έφεραν την σημερινή καταστροφή. Ένα ποτάμι που δυστυχώς δεν γυρίζει πίσω.

 

Το κράτος πρέπει να ενδιαφερθεί αμέσως. Να βρει τα στοιχεία, τα ονόματα των ΑμΕΑ. Να τα τακτοποιήσει σε άλλα ιδρύματα της περιοχής. Κι αν παρόλα αυτά η «Αγία Μαρίνα» σωθεί (μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού), τότε έχει χρέος η Ιερά Μητρόπολη να διορίσει αυτή ένα νέο νεανικό και ορεξάτο διοικητικό συμβούλιο. Ξέρει η Μητρόπολη που θα βρει αυτό το δυναμικό. Μόνο έτσι θα εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες για ένα ξεκίνημα που ουσιαστικά θα ξαναφέρει στο ίδρυμα τον πραγματικό εθελοντισμό που διέθετε όταν ξεκίνησε.

 

Από σήμερα στην «Αγία Μαρίνα» αποφασίστηκε να επιστρέψουν και τα ΑμΕΑ. Δήλωσαν ότι θα κάνουν μια τελευταία υπομονή μπας και διευκολυνθούν από το νόμο του εξωδικαστικού μηχανισμού. Ακόμη κι αν πιστέψουμε τις καλές τους προθέσεις, δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι. Σύντομα πιθανόν πάλι να μαλώσουν μεταξύ τους. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο (που δεν το ευχόμαστε) ή το ίδρυμα θα ξανακλείσει προσωρινά ή θα γίνει ότι δεν πρόλαβε να γίνει προ ημερών. Επίσχεση εργασίας.

 

Στη χθεσινή δίκη με κατηγορούμενο τον Θόδωρο Μουριάδη «κατέρρευσε» με τρόπο πανηγυρικό ένα επιχείρημα που οι αιρετοί το χρησιμοποιούν συχνά. Θέλουν αλλά δεν μπορούν επειδή λόγω της κρίσης δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό. Το δικαστήριο άκουσε αυτή την δικαιολογία πολλές φορές, με ποικίλες εκδοχές και μορφές. Δεν την δέχθηκε. Ο νόμος λέει άλλα, είπαν μαζί Εισαγγελέας και Πρόεδρος. Τόσο στον πρώην αντιδήμαρχο όσο και στους υπηρεσιακούς παράγοντες. Τη… νύφη την πλήρωσε ο κ. Μουριάδης ενώ είναι αυτός που έφταιξε λιγότερο.

 

Με την ευκαιρία. Στη νησίδα ανάμεσα στο κτίριο του ΟΤΕ και το κατάστημα του Ζάρα, στο πεζοδρόμιο με λίγα λόγια, υπάρχει μια ακόμη σιδερένια προεξοχή. Σκοντάφτει ο κόσμος. Άλλοτε πέφτει, άλλοτε καταφέρνει και κρατιέται όρθιος. Ας σπεύσουν οι δημοτικές υπηρεσίες. Τουλάχιστον αυτήν την φορά να δείξουν ότι το πάθημα έγινε μάθημα.

 

Όσο για τα κάγκελα στους πεζόδρομους, κινδυνεύουν να εξαφανιστούν όλα. Θα έχει πλάκα να τα αποσύρει ο Δήμος Καβάλας, δηλαδή αυτός που προ λίγων μόνο ετών τα τοποθέτησε! Τα συμπεριέλαβε μάλιστα και στον πιο πρόσφατο κανονισμό λειτουργίας των πεζόδρομων…

 

Αύριο το απόγευμα η Δημοκρατική Συμπαράταξη Καβάλας πραγματοποιεί μία ακόμη πολιτική εκδήλωση. Θα γίνει στη Δ. Βιβλιοθήκη και θα έχει ως θέμα της την εκπαίδευση. Ομιλητής θα είναι στέλεχος του κόμματος από την Κεντρική Μακεδονία, πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας.

 

Μια διαφορετική είδηση προερχόμενη από το Λιμενικό Σώμα: Ένα βλήμα πυροβολικού μήκους 65 εκ. και περιμέτρου 65 εκ. και μία  αεροπορική βόμβα μήκους 82 εκ. και περιμέτρου 66 εκ. εντοπίστηκαν, πρωινές ώρες της Δευτέρας 8-5-2017 , στον κόλπο ν.Ηρακλείτσας Καβάλας, σε βάθος περίπου δεκαέξι μέτρων (16m). Από την οικεία Λιμενική Αρχή ενημερώθηκε η Ναυτική Διοίκηση Βορείου Ελλάδας για τις δικές της ενέργειες.

 

Παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εγκαινιάστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη το πρώτο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου. Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε πολλά ακόμη, στελεχωμένα και με τον απαραίτητο εξοπλισμό. Το θέμα μας αφορά αφού δύο τέτοια Κέντρα ετοιμάζονται στην πόλη μας. Ένα ανατολικά,στο γυάλινο κτίριο του παλιού νοσοκομείου. Κι ένα δυτικά, μάλλον σε χώρο του ΚΑΠΗ του Αγίου Λουκά.

 

Πολλοί δικαιολογημένα δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι εντός του Καλοκαιριού και τα δύο Κέντρα θα λειτουργήσουν. Είναι (όπως συχνά λέμε) πολύ καλό για να είναι αληθινό. Πάντως το περιμένουμε αφού μας το υποσχέθηκε ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Στράτος Πλωμαρίτης.

 

 

Διαβάστε επίσης