μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Η επίσκεψη Καράογλου στην Καβάλα (για λίγο και στην Χρυσούπολη) εξελίχθηκε χθες όπως ακριβώς τα περιμέναμε. Όπως τα γράφαμε σε αυτήν εδώ την στήλη. Ίσως και λίγο καλύτερα (από πλευράς διαδικασίας). Ο Υπουργός –παλαιό στέλεχος της ΝΔ στην Θεσσαλονίκη- ερχόμενος στην Καβάλα θυμήθηκε δύο πράγματα. Όταν παιδί έκανε με τους γονείς του διακοπές στην Τούζλα (η μητέρα του κατάγεται από τον Νομό Σερρών, είπε) κι όταν τα έτη 1997-2000 ήταν κομματικός υπεύθυνος της ΝΟΔΕ Καβάλας. Τότε επισκέπτονταν την πόλη μας συχνά.

 

Ο καιρός πέρασε, τα πράγματα άλλαξαν. Βρέθηκε Υπουργός Μακεδονίας Θράκης αλλά χωρίς καθόλου χρήματα. Ακούει κατά τις περιοδείες του ένα σωρό προβλήματα, τα οποία δυστυχώς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Για έναν απλό λόγο. Χρήματα στο Υπουργείο δεν υπάρχουν. Αρκείται λοιπόν στα καλά λόγια και τίποτα άλλο πέραν αυτού. Ευτυχώς οι χθεσινοί συνομιλητές του ήξεραν. Απέφυγαν να του ζητήσουν χρήματα. Του ζήτησαν μόνο υποστήριξη. Με την ευρεία έννοια.

 

Αυτή ναι, ο Υπουργός μπορεί να την παρέχει. Μάθαμε μάλιστα ότι τόσο καιρό που όλοι οι άλλοι δεν γνωρίζαμε τίποτα, αυτός μας υποστήριζε. Το ίδιο λοιπόν θα συνεχίσει να κάνει, ίσως πιο συστηματικά. Έκπληξη ήταν το ότι τον συνόδευαν οι βουλευτές της ΝΔ Πασχαλίδης- Κλειτσιώτης. Έκπληξη και το ότι μίλησε με τα καλύτερα για τους δύο αντιπεριφερειάρχες. Λες κι ήταν κι αυτοί του κόμματος…

 

Βλέπετε πως τα φέρνει η ζωή; Λόγω της τρικομματικής κυβέρνησης ο Πασοκτσής είναι σαν τον Νεοδημοκράτη. Έτσι ο κομματικός Καράογλου (που όταν επισκέπτονταν την Καβάλα συντόνιζε την αντί ΠΑΣΟΚ δράση της τοπικής ΝΟΔΕ) έφθασε χθες στο σημείο να απευθύνεται στους Γρανά-Γερομάρκο σα να προέρχονται και οι δύο από τον ίδιο πολιτικό χώρο! Λες και γνωρίζονταν από τα παλιά, από κοινούς αγώνες κτλ.

 

Στο δια ταύτα. Ο Υπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά για τα διαχρονικά προβλήματα της Καβάλας. Προσπάθησε να μας πείσει ότι κάτι θα κάνει. Θα επιδιώξει να μας βοηθήσει. Φυσικά και δεν τον πιστέψαμε. Όχι γιατί έλεγε ψέματα αλλά γιατί δεν έχει τις δυνατότητες. Όταν ο ίδιος ο Στουρνάρας δεν λύνει την υπόθεση του 12%, θα την λύσει ο Καράογλου; Όταν ο ίδιος ο Μαυραγάνης πάει να «ρίξει» τις εγγυήσεις του κράτους στα δάνεια, θα το αποτρέψει ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης;

 

Τι ήταν η χθεσινή επίσκεψη Καράογλου στην Καβάλα; Ήταν μια διαδικασία εκτόνωσης. Του τα είπαμε, του τα μεταφέραμε κι έτσι εκτονωθήκαμε. Επί της ουσίας δεν θα αλλάξει τίποτα αλλά δεν πειράζει. Όταν κάπου τα λες, όταν κάπου περιγράφεις αναλυτικά την αδικία που αντιμετωπίζεις τότε ξεσκάς. Αποκτάς νέες δυνάμεις και κουράγιο προκειμένου να συνεχίσεις έναν αγώνα που εξ αρχής ήταν και παραμένει άνισος.

 

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο ο Κωστής Σιμιτσής όσο και ο Άγγελος Τσατσούλης είχαν μια ανησυχία. Έναν φόβο περί της υπόθεσης του Βιοτεχνικού Πάρκου. Τελικά δίωξη ασκήθηκε μόνο στον Καλλιοντζή και τον Μπαλίκα. Τώρα οι δύο άνδρες μπορούν να ησυχάσουν.

 

Αρνούνται και οι δύο ότι διακατέχονταν από τέτοια αισθήματα. Δεκτό. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε το τι κατέθεσε με το απολογητικό του υπόμνημα ο πρώην Νομάρχης. Προσπάθησε να τους τα «φορτώσει», τους στοχοποίησε με τρόπο ολοφάνερο κι όχι αναμενόμενο. Η προσπάθεια αυτή δεν απέδωσε. Ήταν αδύνατο άλλωστε. Το κατασκευαστικό μέρος του έργου, ο όλος σχεδιασμός ήταν ευθύνη της τότε Νομαρχίας. Ο Δήμος Καβάλας (αρχικά με τον Εριφυλλίδη, στην συνέχεια με τον Σιμιτσή), το Επιμελητήριο απλώς ακολουθούσαν. Βάδιζαν με συνέπεια σε έναν δρόμο που είχε ανοίξει με άλλου παρεμβάσεις.

 

Χθες ο κ. Μπαλίκας υιοθέτησε την «γραμμή» Καλλιοντζή. Αλήθεια είναι ότι αυτό δεν το περιμέναμε από τον Ανδρέα. Με δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης επανέλαβε ότι εκείνο το διάστημα δεν αποφάσιζε μόνος. Σα να προσπαθεί να βάλει στο κάδρο κι άλλους, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα ελαφρύνει τη θέση του. Συλλογισμός τουλάχιστον επιπόλαιος.

 

Η υπόθεση του βιοτεχνικού πάρκου μοιάζει με αυτή των εκδηλώσεων Μπουδακίδου σε ένα μόνο σημείο. Είναι πολύ μπερδεμένη. Ουδείς θα ήθελε να είναι στη θέση του Ανακριτή. Ο οποίος κατά γενική ομολογία, έχει πολύ δουλειά να κάνει. Και δύσκολη πάνω απ’ όλα.

 

Αθωώθηκε χθες στο Εφετείο Θράκης ο πρώην Δήμαρχος Θάσου Λευθέρης Μερέσης. Ήταν κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος επειδή δεν συνεργάστηκε με τον Συνήγορο του Πολίτη. Ο οποίος του ζήτησε στοιχεία για θέμα του Δήμου Θάσου αλλά απάντηση δεν πήρε ποτέ. Απολογούμενος ο κ. Μερέσης ισχυρίστηκε ότι διαβίβασε το έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη στις υπηρεσίες του. Αυτές δεν απάντησαν, με αποτέλεσμα να παραβούν τις εντολές του. Το δικαστήριο πείστηκε και τον αθώωσε.

 

Ο Δήμαρχος Καβάλας επέστρεφε από την Αθήνα (μέσω Αλεξανδρούπολης) όταν ο Θόδωρος Καράογλου έφθανε χθες το απόγευμα στο Δημαρχείο. Αναγκαστικά τον Υπουργό υποδέχθηκε η Άννα Σπανδώνη μαζί με τον Νίκο Καραπιπερίδη. Μέσα στα επόμενα 15 λεπτά αφίχθη στο δημαρχείο ο κ. Σιμιτσής. Τρέχοντας, για να προλάβει τον Υπουργό.

 

Τόσο η Άννα Σπανδώνη όσο και ο Κωστής Σιμιτσής είπαν πολλά καλά λόγια για τον κ. Καράογλου αλλά και για το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Στο τέλος καταλάβαμε το γιατί. Ο Δήμος Καβάλας ζήτησε λίγα έστω χρήματα για τα πολιτιστικά του. Είτε για το φετινό Φεστιβάλ, είτε για τις εκδηλώσεις του Ιουνίου που αναφέρονται στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης. Ο Υπουργός φάνηκε θετικός για το δεύτερο. Υποσχέθηκε μάλιστα την κορυφαία εκδήλωση (αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Καβάλας) θα μεσολαβήσει ώστε να την μεταδώσει σε ζωντανή σύνδεση η ΕΤ3. Ποιος τη χάρη μας…

 

Κάτι ανάλογο έγινε προ εβδομάδων με την αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης. Κατά τον κ. Καράογλου εκείνη η ζωντανή μετάδοση της ΕΤ3 της δημιούργησε ρεκόρ τηλεθέασης 35%. Έκτοτε η ΕΤ3 ακούει εκδηλώσεις αναπαράστασης της απελευθέρωσης πόλεων και σπεύδει…

 

Ήταν μάλλον γνωστό ότι το αρχείο του Νίκου Ρουδομέτωφ δεν δωρίζεται ούτε στον Δήμο Καβάλας, ούτε σε άλλον τοπικό φορέα. Παρόλα αυτά υπεβλήθη χθες το σχετικό ερώτημα. Μια πρώτης τάξεως αφορμή για να εκφράσει ο κ. Ρουδομέτωφ τα αισθήματα του για τους δημοσίους υπαλλήλους. «Το αρχείο δεν θέλει υπαλλήλους» είπε με νόημα. Δίπλα του βρίσκονταν ο Άρης Βέρρος. Λογικά εκείνη την ώρα πρέπει να αισθάνθηκε άσχημα μιας που ο κ. Ρουδομέτωφ με αυτό το σχόλιο απέρριπτε την γνωστή νοοτροπία του δημοσίου και πολλών λειτουργών του.

 

Κατά τα άλλα ο βασικός στόχος της Συμπαράταξης Πολιτών επετεύχθη. Αναδείχθηκε ήδη ο ρόλος του ΙΛΑΚ, η δουλειά του κ. Ρουδομέτωφ κι όσων κατά καιρούς τον βοήθησαν. Οι εκδηλώσεις της ερχόμενης εβδομάδας θα ενισχύσουν περισσότερο αυτόν τον στόχο. Ήρθαν μάλιστα σε μια χρονική περίοδο που (κακώς) είχαμε αρχίσει να ξεχνάμε την σπουδαία δουλειά που τόσα χρόνια γίνεται. Κι αυτή η ιδέα της Συμπαράταξης (όπως κι η εκδήλωση για την Χρυσούλα Βακιρτζή) ήταν εύστοχη 100%. Ευχάριστη έκπληξη, όπως ομολόγησε ο κ. Ρουδομέτωφ.

 

Έχουν απόλυτο δίκιο αυτοί που λένε ότι στην Ελλάδα όλα γίνονται (μόνο του σπανού τα γένια δεν βγαίνουν, συμπληρώνουν). Η Αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκησης Μακεδονίας Θράκης ενέκρινε την άρση της αναδάσωσης σε περιοχή της Θάσου ώστε να διευκολυνθεί η κατασκευή σύγχρονης ξενοδοχειακής μονάδας. Κατά την ίδια απόφαση με την άρση της αναδάσωσης εκτός από την κατασκευή της ξενοδοχειακής μονάδας, θα διευκολυνθεί και η αρχαιολογική έρευνα.

 

 

Διαβάστε επίσης