μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Δύο μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, ταυτόχρονα εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, έκριναν σωστό να παρακολουθήσουν εκλογική διαδικασία που έγινε στην Χρυσούπολη. Αφορούσε πρωτοβάθμιο σωματείο, από αυτά που ανήκουν στη δύναμη του ΕΥΚ. Δεν είναι θεμιτό; Δεν είναι και φυσιολογικό; Υπήρξαν παρά ταύτα προβλήματα. Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε συσκευαστήριο, εκεί που εργάζονται τα περισσότερα μέλη του σωματείου. Θα μπορούσε (ή θα έπρεπε) οι εκλογές να γίνουν στο χώρο του ΕΥΚ στη Χρυσούπολη. Απόγευμα και όχι πρωί.

 

Οι συνδικαλιστές ζήτησαν να μπουν στο συσκευαστήριο, να δουν από κοντά την εξέλιξη της ψηφοφορίας. Αμέσως δημιουργήθηκαν διαδικαστικά ζητήματα στα οποία ενεπλάκη και η εργοδοσία. Όταν οι δύο άνδρες πέτυχαν τον αυτονόητο στόχο τους, διαπίστωσαν ότι η προσέλευση στην κάλπη γίνονταν με σημειώματα. Πάνω στα οποία φέρονταν να αναγράφονταν τα στοιχεία του κάθε εργαζόμενου. Αυτό  το σημείωμα θεωρήθηκε αρκετό για να βεβαιωθεί η ταυτότητα κάθε ενός μέλους!

 

Αμέσως μετά την προαναφερθείσα εμπειρία, οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ κατήγγειλαν λεπτομερώς το περιστατικό. Κι η απάντηση που έλαβαν ήταν η κλήση τους σε απολογία. Κάτι που επιχειρήθηκε να γίνει στη συνεδρίαση της διοίκησης του ΕΥΚ προχθές. Το ΠΑΜΕ αντέδρασε, έκανε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κτλ.

 

Με τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, με τη δημοσιότητα που δόθηκε το όλο θέμα «έπεσε» στα μαλακά. Προς το παρόν γλίτωσαν τη διαγραφή (!) αλλά ποιος ξέρει; Ίσως η ποινή επανέλθει. Αν όλα αυτά είναι δημοκρατικά, τότε έχει δίκιο η πλειοψηφία του ΕΥΚ. Αυτή που επιμένει να μην γνωστοποιεί αναλυτικά τα πρωτοβάθμια σωματεία που την εκλέγουν.

 

Ισχυρίζεται μάλιστα ότι τα δύο μέλη του ΠΑΜΕ παραβίασαν το καταστατικό! Δεν μας κάνει καμία εντύπωση που το Εργατικό Κέντρο Καβάλας έχει ένα τέτοιο καταστατικό που εμποδίζει στους συνδικαλιστές να δουν από μικρή απόσταση εκλογές πρωτοβάθμιου σωματείου.

 

Περισσότερο λυπόμαστε για τον Νίκο Βογιατζίδη. Ο πρόεδρος των απολυμένων της ΒΦΛ είναι και αντιπρόεδρος του ΕΥΚ. Αντί να βοηθήσει ώστε όλα να έρθουν στο φως, ταυτίστηκε με την άποψη του προέδρου του ΕΥΚ. «Καλύφθηκε» πίσω από άρθρο του καταστατικού. Κι έτσι εκτέθηκε. Αγαπητέ κ. Βογιατζίδη ή θα έρθουν όλα, μα όλα στο φως ή το δίκαιο αίτημα θα διατυπώνεται κατά περίπτωση.

 

Κι επειδή μας δίδεται μια ωραία αφορμή για ερωτήσεις, διατυπώνουμε στον κ. Βογιατζίδη μόνο μία. Απλή. Μέλος της διοίκησης του ΕΥΚ εργάζεται ταυτόχρονα σε αυτό; Αν ναι με ποια κριτήρια επιλέχθηκε; Με τα ίδια που τα πολιτικά γραφεία επιλέγουν αυτούς που σας αντικατέστησαν στο εργοστάσιο; Όλα στο φως, για όλους. Σε αυτήν την προσπάθεια οι απολυμένοι της ΒΦΛ οφείλουν να είναι σημαιοφόροι. Στην περίπτωση του ΕΥΚ κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

 

Από δικό μας λάθος στη λεζάντα της φωτογραφίας με τον κ. Κιτσάκο (δημοσιεύτηκε προχθές) αναφέραμε ημερομηνία το 2012. Το σωστό έτος είναι το 2009. Τότε ο κ. Κιτσάκος (μαζί με άλλους) έκανε εθιμοτυπικές επισκέψεις στην Καβάλα, ως απεσταλμένος του νέου ιδιοκτήτη της ΒΦΛ.

 

Σήμερα το πρωί θα βρίσκονται στη Νέα Πέραμο εκπρόσωποι της ΔΙΑΜΑΘ, προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους μαθητές σχολείου της περιοχής στην ανακύκλωση. Μπράβο για την ιδέα τους αλλά οι υπόλοιποι (μεγαλύτεροι στην ηλικία) συνεχίζουμε να έχουμε απορίες. Για την απάντηση των οποίων ζητούμε τη βοήθεια του διευθυντή της ΔΙΑΜΑΘ κ. Βογιατζή. Αγαπητέ κύριε, τι έγινε το σχέδιο της Μ.Ε.Α. Καβάλας; Όπως ακούγεται «κατέβηκε» από τα βουνά κι έφθασε κοντά στην Άσπρη Άμμο και τη Νέα Καρβάλη; Θα μας πείτε τι έχετε στο μυαλό σας ή το «κρατάτε» έκπληξη;

 

Με ομόφωνη απόφαση της διοίκησης του νομικού προσώπου του Δήμου Καβάλας «Αλληλεγγύη» δύο ακόμη σύλλογοι πρόκειται να αποκτήσουν γραφείο στο κτίριο του παιδικού σταθμού επί της οδού Κ. Τσολάκη. Θα συστεγαστούν ο σύλλογος των Σαρακατσαναίων και ο Σύλλογος εικαστικών τεχνών Artattack. Η απόφαση ισχύει για έναν χρόνο αλλά αν χρειαστεί θα υπάρξει συνέχιση της φιλοξενίας. Σιγά σιγά το κτίριο γεμίζει κι αυτό είναι ευχάριστο. Επί της ουσίας ο παλιός παιδικός σταθμός σύντομα θα μοιάζει με το Πολιτιστικό Κέντρο του Πυθαγόρα όπου φιλοξενούνται ένα σωρό τοπικοί σύλλογοι.

 

Οι συνθήκες το 2013 στην Καβάλα ήταν πολύ διαφορετικές σε σχέση με τις σημερινές. Ο τότε δήμαρχος καταγγέλθηκε για την τιμή στην οποία προμηθεύτηκε τη ζάχαρη, για τις ανάγκες του κοινωνικού παντοπωλείου. Η υπόθεση είναι σε εκκρεμότητα στο Εφετείο. Δεν δικάστηκε χθες και προχθές λόγω παρέλευσης του ωραρίου. Ανάμεσα στους μάρτυρες κατηγορίας και η Δήμητρα Τσανάκα!

 

Ο χρόνος που μεσολάβησε αρκεί. Ο λαϊκισμός έχει υποχωρήσει κι η λογική επικράτησε κι επικρατεί. Ο πρώην δήμαρχος δεν είναι ο μόνος κατηγορούμενος. Μαζί του ακόμη 7 άτομα, μέλη της τότε οικονομικής επιτροπής. Φαίνεται ότι η υπόθεση θα καταλήξει σε αθωωτική απόφαση. Όλα έχουν «ξεφουσκώσει»… Υπομονή μέχρι να έρθει η ώρα που η δίκη θα γίνει.

 

Επανήλθαν από χθες στο ίδρυμα Αγία Μαρίνα τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Άρα αυτό λειτουργεί κανονικά. Η ατμόσφαιρα δεν είναι η καλύτερη δυνατή, υπάρχουν μικροπροβλήματα. Ευχόμαστε να ξεπεραστούν κι όλοι να κάνουν υπομονή μέχρι την ώρα της αίτησης ένταξης στη διαδικασία του νόμου του εξωδικαστικού μηχανισμού.

 

Όπως έγραψε χθες εφημερίδα των Αθηνών, η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισε αρνητικά για τις συμβάσεις και τις πληρωμές εργαζόμενων της καθαριότητας των Δήμων. Αυτών των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν με αποφάσεις του κ. Κατρούγκαλου. Αν και επισήμως η απόφαση θα γίνει γνωστή την ερχόμενη εβδομάδα, ήρθε επιτέλους η ώρα να δράσει η Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα κι άμεσα. Ένα σωρό κόσμος (και στο Ν. Καβάλας) ταλαιπωρείται κι η Κυβέρνηση τόσο καιρό δεν έκανε τίποτα. Άραγε δεν πρέπει τώρα να αντιδράσει νομοθετικά για να ξεπεραστεί το οριστικό αδιέξοδο;

 

Ας μπούμε τώρα στα… χωρικά ύδατα της Δράμας προκειμένου να ενημερώσουμε τους αναγνώστες του Νομού Καβάλας για την εκδήλωση «Δράμα- Δραμοινογνωσία 2017». Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβούλιου: «Από 21 έως 28 Μαΐου 2017 η «ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ» ξετυλίγεται από τους αμπελώνες στην ύπαιθρο και τα οινοποιεία της Δράμας μέχρι τα εστιατόρια, τα στέκια διασκέδασης και τους δρόμους της πόλης, πάντα με επίκεντρο τον οίνο. Αποτελεί ένα κάλεσμα για τον επισκέπτη να εξοικειωθεί με τη γη του Διόνυσου, να μυηθεί στις αξίες της, να γευτεί και να γίνει κοινωνός της μοναδικότητάς της».

 

Όπως διαβάζουμε οι εκδηλώσεις έχουν συνολικό προϋπολογισμό 31.500 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας συμμετέχει με ποσό 24.500 ευρώ και τα υπόλοιπα προέρχονται από χρήματα του Δήμου της Δράμας. Τα χρήματα του Δήμου Δράμας θα χρησιμοποιηθούν για τα έξοδα δύο συναυλιών.

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ προερχόμενο από τη Θεσσαλονίκη, τα διόδια της Ασπροβάλτας θα προηγηθούν αυτά της Μέστης (Έβρος) και της Παράκαμψης Καβάλας. Κάτι τέτοιο φέρεται να είπε μόλις προ λίγων ημερών ο Υπουργός κ. Σπίρτζης σε αντιπροσωπεία εργαζομένων της Εγνατίας Οδού ΑΕ.

 

==============================================================

Ο Κ. Σιμιτσής σχολιάζει τη καταδίκη Μουριάδη

«”Ο πολίτης δεν είναι απροστάτευτος απέναντι στις αυθαιρεσίες κάθε εξουσίας, “πρώτης”, “δεύτερης”ή “τρίτης”. Θα δω το έγγραφο που θα στείλει το δικαστήριο στην Εισαγγελία και θα πράξω αναλόγως».

Αυτά δήλωσε χθες ο Κωστής Σιμιτσής μόλις πληροφορήθηκε όσα δήλωσε από έδρας η πρόεδρος του δικαστηρίου που δίκασε προχθές τον Θόδωρο Μουριάδη.

Σχολιάζοντας -με την ιδιότητα του δικηγόρου- την ετυμηγορία του δικαστηρίου ο τ. δήμαρχος αναφέρθηκε στην υπερβολική, όπως τη χαρακτήρισε, ποινή σε βάρος του κ. Μουριάδη. «15 μήνες φυλάκιση επιβάλλονται συνήθως σε ανθρωποκτονία, όχι σε σωματική βλάβη από αμέλεια. Εν πάση περιπτώσει θα υπάρξει συνέχεια στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο». Επί της ουσίας της υποθέσεως από παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης εκδηλώνεται προβληματισμός για την τεράστια διεύρυνση της ευθύνης των αιρετών για ο,τιδήποτε μπορεί να προκύψει εντός των ορίων ενός μεγάλου Καλλικρατικού Δήμου.

Διαβάστε επίσης