• 29 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Προ λίγων μόνο εβδομάδων η εφημερίδα μας αναφέρθηκε στο περίεργο (ή μήπως συνηθισμένο;) πρόβλημα του Διοικητηρίου. Στην έλλειψη συνεργείου καθαριότητας. Ήταν ο πρώτος καιρός και τα σκουπίδια ήταν αρκετό να τα μαζεύουν μόνοι τους οι υπάλληλοι. Επειδή στο μεταξύ δεν βρέθηκε λύση, η κατάσταση χειροτέρεψε. Σήμερα μπαίνοντας κάποιος στο Διοικητήριο γίνεται μάρτυρας μιας απογοητευτικής κατάστασης. Όσο περισσότερο κινείται στους ορόφους του κτιρίου τόσο το χειρότερο.

 

Με φιλότιμο και συνέπεια καλού εθελοντή οι υπάλληλοι καθαρίζουν τα γραφεία τους, ωστόσο υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι ένα σωρό. Αυτούς μάλλον δεν τους καθαρίζει κανείς, τουλάχιστον συστηματικά. Όλη αυτή η κατάσταση, η άκρως ελληνική, είναι και για γέλια και για κλάματα. Το χειρότερο αφορά τη διαδικασία που πρέπει να μεσολαβήσει για να υπάρξει λύση. Όπως μας έλεγαν χθες, αυτή (η διαδικασία) δεν τελειώνει. Άρα η σημερινή κατάσταση θα συνεχιστεί ίσως και δύο ακόμη μήνες!

 

Κι ενώ στο Διοικητήριο (στο οποίο ευτυχώς ως τώρα δε δόθηκε κανένα όνομα) δεν υπάρχει η απαραίτητη καθαριότητα, στον δεύτερο του όροφο ο κ. Μαρκόπουλος συναντά συχνά τους δημοσιογράφους. Τους μιλά για όλα τα άλλα εκτός από το συγκεκριμένο θέμα (ταυτόχρονα άλυτο πρόβλημα). Δεν ξαφνιαζόμαστε. Η κάθε εξουσία συνηθίζει να επιλέγει το βολικό γήπεδο, υποβαθμίζοντας (ή και «εξαφανίζοντας» όσο μπορεί κι όσο γίνεται) τα προβλήματα της.

 

Σα να ζει σε έναν παράδεισο στον οποίο όλα θα γίνουν ακόμη καλύτερα είτε με την έκθεση φωτογραφίας για την ορθοδοξία, είτε με τους επισκέπτες πρόξενους, είτε με τις άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Κάποιοι ικανοποιούνται. Αλλάζουν συνεχώς τη συζήτηση αν και δίπλα τους τα σκουπίδια αυξάνονται. Αν η συγκεκριμένη κατάσταση εντοπίζονταν σε κάποιο ιδιωτικό χώρο (πολύ περισσότερο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος) τα πρόστιμα θα είχαν ήδη «πέσει».

 

Προτείνουμε λοιπόν στη διεύθυνση Υγείας και στον δραστήριο προϊστάμενο της κ. Χρήστο Παπαδόπουλο, να κάνει σήμερα έλεγχο στα του οίκου του. Κι αν τα βρει όλα σωστά, τότε η συζήτηση θα σταματήσει. Αν όμως γίνει το αντίθετο; Ποιος θα ελέγξει τους ελεγκτές; Ποιος θα πιέσει προκειμένου η καθαριότητα στο Διοικητήριο να επανέλθει;

 

Καλούμε τον κ. Μαρκόπουλο να δραστηριοποιηθεί περισσότερο ή να οργανώσει πρόωρο αλλά απαραίτητο Let’s Do It στο Διοικητήριο. Μια επιχείρηση εθελοντικού καθαρισμού κυρίως των κοινόχρηστων χώρων ώστε η έδρα της Π.Ε. Καβάλας να αποκτήσει την εικόνα που της αξίζει. Αν συνεχίσουμε την σιωπή και τις ενέργειες που όπως όλα δείχνουν δεν αποδίδουν, τότε θα περάσει το Καλοκαίρι και μια τουριστική περιοχή όπως η δική μας θα έχει το Διοικητήριο της βρώμικο. Δεν είναι πρόβλημα; Δεν είναι το λεγόμενο «κακό παράδειγμα»;

 

Ο Κωστής Σιμιτσής μας είπε χθες, με τον τρόπο του, ότι επιθυμεί να είναι υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας το 2019. Το είχαμε υποψιαστεί από άλλες πρόσφατες δράσεις του. Χθες το σιγουρέψαμε. Είναι είδηση διότι ο ίδιος αρχικά απέκλειε ένα τέτοιο σενάριο. Ήταν αρνητικός τις ημέρες και τους μήνες μετά τις προηγούμενες εκλογές. Όσο όμως πλησιάζουμε στο 2019 αλλάζει…

 

Οδεύουμε λοιπόν σε δημοτικές εκλογές (το 2019) που θα έχουν ένα σωρό ομοιότητες με αυτές του 2014. Η κ. Τσανάκα θα είναι «φορτωμένη» με μια 5ετή θητεία αλλά αυτή η διαφορά θα είναι που θα τροφοδοτήσει την προεκλογική συζήτηση. Είναι νωρίς να μιλήσουμε για το πιθανό αποτέλεσμα. Πολύ νωρίς. Περιμένουμε να δούμε την οριστική διαμόρφωση του χάρτη των υποψηφίων Δημάρχων. Κυρίως περιμένουμε το Υπουργείο Εσωτερικών αφού ως προς τη εκλογική διαδικασία πολλά πρόκειται να αλλάξουν.

 

Ο Τάκης Εμμανουηλίδης ανάρτησε στη σελίδα του το βίντεο της προχθεσινής του ομιλίας στη Βουλή, με θέμα το νέο πακέτο μέτρων. Τα οποία προφανώς υποστηρίζει και ψηφίζει. Έσπευσε να σχολιάσει η Αλεξάνδρα Τσανάκα που όπως είναι γνωστό του έχει …μεγάλη πολιτική συμπάθεια. Του γράφει λοιπόν  « …. εις ανώτερα. Άντε καλέ και στο πέμπτο μνημόνιο».

 

Λένε ότι ο Γιώργος Θεοφυλακτίδης δεν είναι πρόεδρος σωματείου στη ΒΦΛ (στις νέες εταιρίες) επειδή από πουθενά δεν προκύπτει το ποιος τον ψήφισε και πότε τον εξέλεξε. Η παρατήρηση είναι σωστή. Αλήθεια, ο κ. Μακρογιάννης είναι πρόεδρος του ΕΥΚ; Να τον αναγνωρίσουμε; Και για αυτόν δεν ξέρουμε ποιος τον ψήφισε. Τα σωματεία της δύναμης του ΕΥΚ επιμελώς αποφεύγει να τα ανακοινώσει, τηρώντας την παράδοση των προηγούμενων προέδρων. Ποια η διαφορά λοιπόν του Θεοφυλακτίδη με τον Μακρογιάννη;

 

Στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής θα διαφημιστεί τουριστικά ο Δήμος Καβάλας. Πρόκειται για απόφαση που έλαβε η Δημωφέλεια. Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει η πρόεδρος Αναστασία Ιωσηφίδου «..η προβολή της πόλης θα γίνει μέσω της ολοσέλιδης καταχώρησης στο εβδομαδιαίο ένθετο «Ταξίδια». Το ένθετο περιλαμβάνει θέματα σχετικά με ταξίδια καθώς και άρθρα για ταξιδιωτικούς και γαστρονομικούς προορισμούς. Η καταχώρηση θα γίνει στο αφιέρωμα Καλοκαιρινές Αποδράσεις την 25η Ιουνίου του 2017».

 

Ο Λεωνίδας Παππάς επανέρχεται. Μας εξηγεί τι εννοούσε όταν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής καταψήφισε τις ανακλήσεις αδειών δύο καταστημάτων, για πολιτικούς όπως ισχυρίστηκε λόγους: « Εννοούσα την ευθυνοφοβία της διοίκησης του Δήμου Καβάλας στο δίκαιο αίτημα των επαγγελματιών χορήγησης μιας ακόμη παράτασης». Ενθυμούμενος την εποχή του προηγούμενου Δημάρχου ο κ. Παππάς σημειώνει ότι τότε δίδονταν και δεύτερη παράταση στον επαγγελματία που την ζητούσε. Αρκεί να αποδείκνυε ότι ενδιαφέρεται να διορθώσει τις παραλείψεις του.

 

Ο Δήμος Παγγαίου δεν είναι Δήμος Καβάλας. Συνεργάζεται και συμφωνεί με την ΕΤΑΔ. Με την οποία οι σχέσεις του είναι «μέλι γάλα». Μετά τη συμφωνία Δήμου Παγγαίου με ΕΤΑΔ για τους Αμμόλοφους, επίκειται συμφωνία για το κτίριο της παλιάς εφορίας στην Ελευθερούπολη. Αντίθετα ο Δήμος Καβάλας τα βρίσκει σκούρα. Και με την περίπλοκη υπόθεση της Καλαμίτσας και με την απλούστερη του παλιού δικαστηρίου.

 

Μικρής έκτασης κυκλοφοριακό πρόβλημα χθες το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης. Ουρά αυτοκινήτων τόσο στην Ερυθρού Σταυρού όσο και στην Δαγκλή. Δύο αυτοκίνητα χρηματαποστολών ενοχλούσαν την κυκλοφορία πλησίον του κόμβου Φαλήρου ενώ ουσιαστικά ήταν κλειστή η έξοδος της οδού Κομνηνών προς την 7ης Μεραρχίας. Τελικά χθες δεν διακόπηκε μόνο το νερό στην οδό Κομνηνών αλλά και η κίνηση των αυτοκινήτων. Για το πρώτο ξέραμε (μέσω της ανακοίνωσης της ΔΕΥΑΚ), για το δεύτερο όχι.

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θόδωρος Κιτσάκος μίλησε σε συνέδριο για τα ενεργειακά όπου μνημόνευσε μεταξύ των άλλων και την Αλεξανδρούπολη (επειδή εκεί ετοιμάζεται το πλωτό LNG). Είναι φανερό ότι η Αλεξανδρούπολη μία ακόμη φορά προορίζεται για ενεργειακός κόμβος. Το σχετικό ρεπορτάζ μεταξύ άλλων αναφέρει: «Όπως είπε ιδιαίτερα η περιοχή της Αλεξανδρούπολης συγκεντρώνει όλες τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να διευκολυνθεί η διέλευση φυσικού αερίου από τις περιοχές της Κασπίας, της Ρωσίας, του Ιράν αλλά και υγροποιημένου φυσικού αερίου spot».

 

Δεν ζηλεύουμε καθόλου. Η Αλεξανδρούπολη ενεργειακός κόμβος κι η Καβάλα (με την Θάσο, την Κεραμωτή, τη Νέα Πέραμο κτλ) τουριστικός!

 

Στις 20 Απριλίου ανέκυψε το πρόβλημα στον δρόμο του Παληού, στις Γλάστρες. Μόλις χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος είπε ότι χρειάζεται ένας ακόμη μήνας εργασιών ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Ας μην είμαστε και τόσο σίγουροι. Θα «διορθώναμε» τον αντιδήμαρχο αλλάζοντας τη φράση του. Ένα μήνα και βλέπουμε…

 

Σχολικοί αγώνες σε διάφορα αθλήματα γίνονται αυτό το διάστημα στην πόλη μας. Κι εμείς που νομίζαμε ότι το θέμα καλύφθηκε πλήρως από την Μαθητιάδα. Για την οποία η τοπική αυτοδιοίκηση δεν πλήρωσε και λίγα χρήματα…

 

Την Κυριακή 28 Μάη η αγορά της Δράμας λειτουργεί. Ο Εμπορικός Σύλλογος της γειτονικής πόλης εκμεταλλεύεται τις εκδηλώσεις Δραμοινογνωσία 2017 κι οργανώνει γιορτή. Οι επιχειρήσεις θα είναι ανοιχτές από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Το πλάνο της εκδηλώσης μοιάζει πολύ με Λευκή Νύχτα αλλά δεν θα είναι νύχτα. Ούτε καν απόγευμα. Θα είναι πρωί και μεσημέρι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης