• 11 Μαΐου 2024,

Υπέγραψε ο Υφυπουργός

 Υπέγραψε ο Υφυπουργός

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είναι γνωστή η σύνθεση της νέας Κυβέρνησης. Για την περιοχή του Νομού Καβάλας αυτή η διαδικασία (επιλογής των νέων Υπουργών και Υφυπουργών) έχει ενδιαφέρον όσον αφορά τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Μπήκε στην Κυβέρνηση λόγω της αιφνίδιας παραίτησης του Νίκου Νικολόπουλου. Με βάση τα στάνταρ του σχήματος Σαμαρά- Βενιζέλου- Κουβέλη τα πήγε μια χαρά ως Υφυπουργός Εργασίας. Στην πράξη ήταν κάτι περισσότερο από Υφυπουργός. Ταυτόχρονα προσπαθούσε να βοηθήσει (όσο του το επέτρεπαν οι συνθήκες στην Αθήνα) τα τοπικά προβλήματα. Αλλού τα κατάφερε, αλλού όχι, Την περασμένη Παρασκευή έγραψε στο facebook για ένα τοπικό έργο που «πέρασε» κι αυτό από τα χέρια του: «Υπέγραψα πριν λίγο την μελέτη σκοπιμότητας για το μεγάλο έργο που ετοίμασε η Παιδόπολη και ο Δήμος Καβάλας για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της, μέσω του ΕΣΠΑ. Η Παιδόπολη μπορεί και πρέπει να γίνει υπόδειγμα κέντρου προστασίας παιδιών για την χώρα».

 

Συναγερμός

Όλη σχεδόν τη προηγούμενη εβδομάδα οι δίκες στο Μέγαρο της πόλης γίνονταν υπό τον ήχο του συναγερμού! Το σύστημα πυρασφάλειας παρουσίαζε διάφορα προβλήματα, ενεργοποιούνταν στα καλά καθούμενα. Τότε σε όλο το κτίριο άρχισε να ακούγεται ένας δυνατός θόρυβος προειδοποίησης. Αρχικά υπήρξε πρόβλημα. Άπαντες τρόμαξαν. Όταν όμως το ίδιο περιστατικό επαναλήφθηκε δύο και τρεις φορές όλοι συνήθισαν. Και δεν έδιναν σημασία. Εκτός φυσικά από τους πολίτες που άκουγαν πρώτη φορά κάτι δυνατό, παρατεταμένο, ενοχλητικό. Τη λύση την έδινε πάντα το ίδιο πρόσωπο. Ο συντηρητής του κτιρίου. Έτρεχε κι απενεργοποιούσε τον συναγερμό!

 

Καλά λόγια για το Φεστιβάλ

Με τίτλο «Λίγα χρήματα, πολύ πείσμα για τον πολιτισμό» η εφημερίδα Αυγή κολάκευσε την προσπάθεια του Δήμου Καβάλας στο φετινό φεστιβάλ Φιλίππων. Το κείμενο αφορούσε την συνέντευξη τύπου στην Αθήνα, στην οποία η εφημερίδα εκπροσωπήθηκε. Όλα όσα έγραψε την επόμενη μέρα η «Αυγή» αφορούσαν πρωτίστως τον κ. Γκόνη. Ήταν- μεταξύ άλλων- τα ακόλουθα: “Όσο μικραίνει ο προϋπολογισμός μας τόσο μεγαλώνει το πείσμα μας”, αναφώνησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου Θοδωρής Γκόνης, παρουσιάζοντας χθες το πρόγραμμα της φετινής 56ης διοργάνωσης. Παρουσία του δημάρχου της Καβάλας Κωστή Σιμιτσή και του ομολόγου του της Θάσου Κωνσταντίνου Χατζηεμμανουήλ, αλλά και του Βασίλη Βασιλικού, ο Θ. Γκόνης ξεδίπλωσε τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται από τις 5 Ιουλίου, οπότε το ΚΘΒΕ επιστρέφει στην παλιά του συνήθεια, να κάνει πρεμιέρα των καλοκαιρινών του παραγωγών στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, φέτος με την Ειρήνη του Αριστοφάνη, μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου. Παρά το όνομα του Φεστιβάλ, επίκεντρό του φέτος θα είναι η πόλη της Καβάλας, στην οποία και θα διαχυθούν οι εκδηλώσεις του, καθώς φέτος είναι αφιερωμένο στην εκατονταετηρίδα από την ενσωμάτωση της πόλης στο ελληνικό κράτος. Ο άλλος λόγος γι’ αυτόν τον προσανατολισμό είναι ότι το αρχαίο θέατρο της Θάσου, που φιλοξενούσε τις παραστάσεις του Φεστιβάλ φέτος δεν είναι διαθέσιμο, καθώς επίκεινται εργασίες για την αναστήλωσή του, μετά την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Έτσι, οι δύο μονάχα παραστάσεις που θα φιλοξενηθούν στο νησί (Το τάβλι και ο Κοινός λόγος) θα γίνουν στο Δημοτικό του σχολείο.

Ο Θ. Γκόνης σημείωσε ότι φέτος το Φεστιβάλ προσπαθεί να δώσει χώρο σε νέους ανθρώπους, όπως η ερασιτεχνικές ομάδες “Παραμυθάδες”, που παρουσιάζει το δρώμενο Επόμενη στάση… 1961 σε ένα υπεραστικό λεωφορείο, η Χ-οδος με τα Πυροτεχνήματα ή η “Θεονόη” που παρουσιάζει το διήγημα του Καβάφη “Εις το φως της ημέρας”… “Αν είχαμε λίγα παραπάνω χρήματα, θα μπορούσαμε να δώσουμε περισσότερο χώρο”, τόνισε ο Θ. Γκόνης, καθώς ο προϋπολογισμός του φετινού φεστιβάλ ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των… 63.000 ευρώ! “Κάνουμε πράγματα και με ελάχιστα, χωρίς γκρίνια”, τόνισε, για να προσθέσει αμέσως μετά: “Όμως διεκδικούμε περισσότερα, γιατί ο πολιτισμός έχει δικαίωμα στο δημόσιο χρήμα. Στη μία τσέπη έχω όσα μου δίνει ο δήμος, στην άλλη τσέπη όμως έχω την αξιοπρέπειά μου. Και θέλω να μπορώ να βάζω το χέρι μου και στις δύο τσέπες”, κατέληξε.

 

Βράδυ Πέμπτης

Όλη η ταβέρνα «Κυρά Βαγγελιώ» ,στην ανατολική πλευρά της Καβάλας, γέμισε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. Ήταν ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ από την ΑΜΘ σε μια συνεστίαση ουσιαστική κι ευχάριστη. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος έκατσε παρέα με τους Καβαλιώτες. Δεν μπόρεσε όμως να συζητήσει πολλά πράγματα μαζί τους. Συνεχώς μιλούσε στο τηλέφωνο. Ήταν η βραδιά των κυβερνητικών αλλαγών. Ο κ. Τσίπρας έμεινε στο κατάστημα μέχρι τη 1 το πρωί. Μετά αποσύρθηκε στο ξενοδοχείο Ωκεανίς όπου διανυκτέρευσε. Πολλοί όμως αρνήθηκαν να αποχωρίσουν. Έμειναν στην «Κυρά Βαγγελιώ» και συνέχισαν να συζητούν τις πολιτικές εξελίξεις. Όσο για το μενού ήταν απλό και Καβαλιώτικο. Γαύρος, σαρδέλα και καλαμαράκια.

Σημειώνουμε ότι στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη εβδομάδα έκανε «πρεμιέρα» ο νέος γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής Καβάλας Γιώργος Ιωαννίδης. Ήταν αυτός που πρώτος μίλησε, σύντομα και περιεκτικά. Τρακ και να είχε, δεν το έδειξε.

 

Οικονομική Ενίσχυση

Με απόφαση της διοικητικής επιτροπής του Επιμελητηρίου ενισχύεται με το ποσό των 500 ευρώ η Εταιρία Αποφυλακιζομένων Καβάλας. Πρόκειται για μια εταιρία που κάνει σημαντική δουλειά αλλά οι τοπικοί φορείς την έχουν ξεχάσει. Όπως φυσικά και το κράτος.

 

Ποδοσφαιρική απώλεια

Αρχίζει αύριο στα Τρίκαλα το καθιερωμένο τουρνουά ποδοσφαιρικών ομάδων δασκάλων. Η ομάδα της Καβάλας πρώτη φορά θα είναι χωρίς τον Γιώργο Γερομάρκο. Αυτό διαβάζουμε στην ιστοσελίδα των ποδοσφαιριστών- δασκάλων: Μετά από πολλά χρόνια, ο Γιώργος Γερομάρκος, συνάδελφος που δεν έλειψε σε καμιά σχεδόν από τις εκδηλώσεις της ομάδας μας, από τα πρώτα Ακριτίδεια ακόμα, δυστυχώς δεν θα είναι μαζί μας. Υποχρεώσεις της Περιφέρειας, στην οποία υπηρετεί ως θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, τον κρατούν στην Καβάλα. Ο Γιώργος κατάφερε να εξασφαλίσει πέρσι μια πλήρη στολή για την ομάδα και για φέτος φανέλες & σορτσάκια συνοδείας. Απώλεια για την ομάδα, που ίσως να μην ήταν στα πλάνα του προπονητή για την “πρώτη γραμμή” αλλά ήταν εκ των ων ουκ άνευ για την ομάδα της Καβάλας, με την κυριολεκτική έννοια της λέξης. Ιδιαίτερα για μένα, η απουσία του Γιώργου, που μοιραστήκαμε το ίδιο δωμάτιο και στην Ολυμπία το 2009 και στο Αγρίνιο το 2011, σημαίνει πως ένας ακόμη της σειράς μου…απομακρύνεται.

 

Η Λήμνος και ο «Θεόφιλος»

Μια εβδομάδα εκτός δρομολογίων το πλοίο «Θεόφιλος» κι η Λήμνος ξεσηκώνεται. Το πλοίο περνά και από την Καβάλα (όποτε εκτελεί δρομολόγια). Στην οποία Καβάλα ήρθε αυτές τις μέρες ο «Ταξιάρχης». Μέχρι φυσικά την επόμενη βλάβη! Ο Δήμαρχος Λήμνου διαμαρτύρεται προς τον αρμόδιο Υπουργό: Να κάνει κάτι «έστω και την ύστατη ώρα» για να αρθεί η ακτοπλοϊκή απομόνωση του νησιού ειδικά μετά την προσωρινή ματαίωση δρομολογίων του πλοίου «Θεόφιλος» που το εξυπηρετεί, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωνσταντίνο Μουσουρούλη ο δήμαρχος Λήμνου Αντώνης Χατζηδιαμαντής.Στην επιστολή του ο δήμαρχος τονίζει ότι «είναι θέμα επιβίωσης για τους κατοίκους της Λήμνου να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος», καθώς όπως, τονίζει «η αγανάκτηση επισκεπτών και κατοίκων από την απομόνωση του νησιού λόγω των συνεχών ματαιώσεων των δρομολογίων οδηγούν σε οικονομικό μαρασμό την περιοχή».Αναφέρει δε ότι παρά τις αιτιολογημένες αντιρρήσεις, «μόλις τον προηγούμενο μήνα δόθηκε νέα παράταση ισχύος της σύμβασης ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας του συγκεκριμένου πλοίου για άλλα τρία χρόνια» και κάνει λόγο για «αντισυμβατικές ενέργειες της ΝΕΛ» που «μόνο θλίψη και οργή μπορεί να προκαλέσει στους νησιώτες που βλέπουν μία πολιτεία να εκβιάζεται από τα επιχειρηματικά συμφέροντα και να περιφρονεί με περισσή ευκολία τα θεμελιώδη δικαιώματα ενός λαού που προσπαθεί να επιβιώσει».

 

 

Διαβάστε επίσης