μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Στην περιοχή όπου σήμερα φιλοξενούνται οι πρόσφυγες ξοδεύτηκαν (από το κράτος) αρκετά χρήματα. Τώρα που ετοιμάζεται η μετακόμιση τους στο Ασημακοπούλου ο χώρος θα αδειάσει κι οι υποδομές (οι όποιες υποδομές) θα εγκαταλειφθούν. Καλό είναι ειδικά ο Δήμος Καβάλας να σπεύσει να τις εκμεταλλευτεί. Πρόκειται για μια δύσκολη περιοχή που δεν είναι κατάλληλη  για φιλοξενία ανθρώπων. Ίσως είναι καλή για άλλα πράγματα. Κάθε ιδέα δεκτή.

 

Η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα μίλησε χθες στο ράδιο Πρωινή για το γνωστό θέμα των προσφύγων. «Έχω πρόταση», επανέλαβε όσον αφορά την μετεγκατάσταση τους. Εννοεί την «διασπορά» τους σε κατοικίες σε όλο το Νομό. Προέβλεψε ότι εφόσον μπουν στο Ασημακοπούλου οι πρώτοι 270 πρόσφυγες είναι πιθανό να μεταφερθούν εκεί πολλοί επιπλέον! Απέρριψε την κριτική που της γίνεται, σύμφωνα με την οποία για την άποψη που διατύπωσε στο δημοτικό συμβούλιο πιέστηκε (άμεσα ή έμμεσα) από τη δημοτική της ομάδα. «Δεν πιέζομαι από την ομάδα μου» είπε χαρακτηριστικά

 

Η κ. Τσανάκα εξήγησε ότι οι σημαίες μεταφέρθηκαν από τους ιστούς (στην αυλή του δημαρχείου) στα δύο μπαλκόνια επειδή άγνωστοι τα βράδια τις έκλεβαν. Οι ιστοί είπε ότι θα ξηλωθούν και θα απομακρυνθούν. Άρα οι σημαίες στην πρόσοψη του κτιρίου δεν θα αυξηθούν.

 

Για να μην ξεχνιόμαστε. Παραμένουν δύο εκκρεμότητες από την εποχή της φιλοξενίας των προσφύγων στο Εκθεσιακό Κέντρο. Πρώτον τα έξοδα που έκανε ο Δήμος Καβάλας (ποιοι επαγγελματίες πληρώθηκαν και τι ποσά ο κάθε ένας), δεύτερον η αποκατάσταση των φθορών στο κτίριο ώστε να είναι έτοιμο να φιλοξενήσει την έκθεση KavalaExpo 2016.

 

Θα συμφωνήσουμε με τη Δήμαρχο ότι στο Ασημακοπούλου οι πρόσφυγες θα πρέπει να είναι μόνο αυτοί του Εσκί Καπού. Θα συμφωνήσουμε και στο ότι τελικά οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να βρουν (ή να τους βρουν) μόνιμες κατοικίες σε όλο το Νομό. Αυτό πιστεύουμε ότι θα γίνει στην μετά Ασημακοπούλου εποχή. Η οποία δεν είναι τόσο μακρινή όσο κάποιοι πιστεύουν.

 

Με το θέμα των προσφύγων ασχολήθηκε χθες και ο Θόδωρος Μαρκόπουλος. Κινήθηκε στο πνεύμα της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου λες και ζήλεψε τους ποιο θερμόαιμους της συζήτησης την περασμένη Δευτέρα. Ξεπέρασε τις επιφυλάξεις και τις απόψεις της Δημάρχου αφού απείλησε ακόμη και με απομάκρυνση της Κινητής Ιατρικής Μονάδας που σήμερα εξυπηρετεί όσους βρίσκονται στο Εσκί Καπού! Δηλαδή για να πιέσει την κυβέρνηση να διορθώσει την λάθος της επιλογή μπορεί ακόμη και να αποσύρει την ιατρική φαρμακευτική κάλυψη! Τόσο μεγάλη αγάπη έχει για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τους πρόσφυγες (οι οποίοι τελικά θα πληρώσουν τη νύφη). Τώρα καταλαβαίνουμε για ποιόν λόγο ήταν στο λιμάνι όταν τα πλοία έφερναν πρόσφυγες. Για να σιγουρευτεί ότι άπαντες έφυγαν από τα Καβαλιώτικα εδάφη!

 

Θα προτείνουμε στον κύριο Μαρκόπουλο να μην περιμένει καθόλου. Να αποσύρει άμεσα την μονάδα. Εδώ και τώρα. Με αυτόν τον τρόπο θα κάνει πιο δύσκολη την ζωή των συγκεκριμένων ανθρώπων αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος λες και δεν είναι εκλεγμένος από το λαό στη κυβέρνηση, που «αποφασίζει και διατάζει»…

 

Το καλύτερο το έγραψε στο facebook χθες ο Γιώργος Τσακίρης των τοπικών ΑΝΕΛΛ. «Τοπική “πρόβλεψη” : Όπου ακούτε πολλά “Ασήμια”, κρατήστε και “μικρό καλάθι”» γράφει με νόημα. Υπαινίσσεται ότι ο καλός Υπουργός των ΑΝΕΛΛ Πάνος Καμμένος θα σταματήσει το σχέδιο μεταφοράς των προσφύγων στο Ασημακοπούλου; Κάτι τέτοιο καταλαβαίνουμε.

 

Αυτή η εκδήλωση ήταν κατάλληλη για το πρόγραμμα των Ελευθερίων… Πραγματοποιείται σήμερα στην Ελευθερούπολη, αφιέρωμα στα 20 χρόνια παρουσίας στην περιοχή της μονάδας πυροβολικού των MLRS. Το πυροβολικό ταιριάζει απόλυτα με τα εκθέματα του θωρηκτού Αβέρωφ και το άγαλμα του στρατιώτη των βαλκανικών πολέμων. Περνάει ο Στρατός της Ελλάδας φρουρός!

 

Αυτές τις μέρες έδωσαν πολλές συνεντεύξεις αλλά και συνεντεύξεις τύπου. Ξέχασαν ωστόσο το φεστιβάλ της Παλαιάς Καβάλας. Αυτό δεν αξίζει μια συνέντευξη τύπου; Έστω και αύριο δεν πρέπει να ξεχάσουν την υποχρέωση τους. Φέτος ο Δήμος Καβάλας δεν συμμετέχει στηρίζοντας. Ουσιαστικά είναι ο διοργανωτής.

 

Χθες η διοίκηση του σωματείου των δημοτικών υπαλλήλων είχε συνάντηση με τη Δήμαρχο, στην οποία έθεσε διάφορα υπηρεσιακά ζητήματα. Μια μέρα νωρίτερα ήταν στο Δημαρχείο ο Μάκης Παπαδόπουλος. Είχε συναντήσεις με τους προϊσταμένους από τους οποίους ενημερώθηκε.

 

Στην Σόφια ήταν τις προηγούμενες μέρες ο βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος. Περιγράφει τις εμπειρίες του και τα νέα που έμαθε στα γνωστά σύντομα κείμενα του στο facebook. Το πρώτο αναφέρει: «Σόφια, Δευτέρα 14/6/2016, 9πμ. Στη συνάντηση με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσωφ. Στο τέλος της συνάντησης μας είπε: “Πρέπει να πάω σε σύσκεψη εργασίας με Ελληνες αξιωματούχους για ζητήματα ενέργειας. Αν αργήσω λίγο ακόμα, η Ελλάδα θα καταρρεύσει!” Χωρίς πλάκα…». Το δεύτερο με σχετική φωτογραφία: «Ελλάς-Ρωσία-Ισπανία. Σόφια, 13/6/2016. Με τους καλούς (καινούργιους) φίλους, Dr Nikolai Zhdanoff-Lutsenko κ Francisco Vanο Ferre κατά τις εργασίες της Πανευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης για Ελευθερία κ Δημοκρατία. Μεγάλη μου χαρά να συμμετέχω σε μια ανοιχτή συζήτηση για αξίες, ιδανικά, πολιτική ιδεολογία . Μεγάλη δυσκολία να εξηγήσω τι ακριβώς συμβαίνει στη Ελλάδα».

 

Δύο στους τρεις θα είναι παρόντες στα σημερινά εγκαίνια των πλωτών. Μορφίδης και Εμμανουηλίδης έρχονται για την τελετή ενώ ο Γιώργος Παπαφιλίππου μένει Αθήνα λόγω άλλων κοινοβουλευτικών του υποχρεώσεων. Για τον ίδιο λόγο έρχεται σήμερα στην Καβάλα και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

 

Η Μακεδονία της περασμένης Κυριακής είχε ολοσέλιδο αφιέρωμα στην εκδήλωση της Θάσου, στο πλαίσιο του φετινού αεροπορικού σόου. Προσεγμένο κείμενο του κ. Βαγγέλη Πλάκα αναφέρει μεταξύ των άλλων: «Εκατό χρόνια μετά λοιπόν, στις 24 Ιουνίου, στο χορτάρι του Πρίνου, εκεί όπου είχε πρωτολειτουργήσει το αεροδρόμιο, θα τροχοδρομήσει ξανά ένα πολεμικό αεροσκάφος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου αναβιώνοντας εκείνη την πρώτη πτήση. Η εκδήλωση, που διοργανώνεται από τον Δήμο Θάσο, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την Αεροπορική Λέσχη «Μωραϊτίνης Αριστείδης», θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του φετινού Air-Sea Show Καβάλας. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα τον χώρο επισκέφθηκε και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και οι εργασίες για τη διαμόρφωσή του γίνονται από συνεργεία του στρατού. Στο λιμάνι του Πρίνου στέκει μεγαλοπρεπές μνημείο στο οποίο φυλάσσονται τα οστά όσων αεροπόρων και ναυτικών υποστήριξης βάσης έπεσαν στη Θάσο κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Συνολικά από τους 19 πεσόντες αεροπόρους του πολέμου οι έντεκα είχαν ως βάση τη Θάσο. Επίσης πριν λίγα χρόνια εντοπίστηκαν από την ΑΛΜΑ σε βουνοπλαγιά της Θάσου συντρίμμια στρατιωτικού αεροσκάφους τύπου Sopwith Camel F1 από την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου».

 

=====================================================================

Έργο συνεχιζόμενο

Χθες η Περιφέρεια ΑΜΘ εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου: Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης υπέγραψε την ένταξη έργου “Ανέγερση Βρεφονηπιακού Σταθμού Καβάλας” στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020”. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 4.347.000.02€ και οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα, ενώ ως χρόνος ολοκλήρωσης ορίστηκε η 30/06/2018. Το κτίριο του Βρεφονηπιακού Σταθμού θα ανεγερθεί στην περιοχή Περιγιάλι της Καβάλας και θα είναι δυναμικότητας 100 παιδιών δικαιούχων παροχών του ΟΑΕΔ.

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης  δήλωσε σχετικά: «Η Περιφέρεια δίνει προτεραιότητα  στις υποδομές ενίσχυσης της κοινωνικής φροντίδας».

*Όποιος δεν γνωρίζει και διαβάσει την ανακοίνωση, μπερδεύεται. Πιστεύει ότι πρόκειται για ένα εντελώς νέο έργο που αρχίζει ή θα αρχίσει τώρα. Η αλήθεια είναι ότι το έργο του νέου παιδικού σταθμού είναι περίπου στη μέση. Έχασε τις προθεσμίες περαίωσης στο ΕΣΠΑ, μεταφέρεται στο νέο ΕΣΠΑ.

Ο συγκεκριμένος παιδικός σταθμός (κοντά στο κλειστό κολυμβητήριο) είναι μεγάλος, σχεδιασμένος την εποχή πριν από την κρίση. Έργο ουσιαστικά του κράτους, εκτελείται μέσω της Περιφέρειας ΑΜΘ. Όταν με το καλό τελειώσει ελπίζουμε να υπάρχουν παιδιά να φιλοξενήσει. Δυστυχώς και τα παιδιά λιγοστεύουν και ο Δήμος Καβάλας με τις νέες του υποδομές έχει καλύψει σε μεγάλο βαθμό της ανάγκες της πόλης. Ας ευχηθούμε η ανάπτυξη του Περιγιαλίου να διατηρήσει την αναγκαιότητα του έργου. Πάντως το δημοτικό σχολείο της περιοχής είναι (από πλευράς αριθμού μαθητών) από τα μικρότερα της πόλης.

Διαβάστε επίσης